Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film scenáristy a režiséra Milana Muchny je českou obdobou slavného snímku Vražedná pole. Také zde se ústředním motivem stala genocida kambodžského obyvatelstva pod vládou polpotovských Rudých Khmerů, Muchna však tragické události líčí prostřednictvím osudů manželského páru, českého lékaře Tomáše (Milan Kňažko) a jeho tamní manželky, tanečnice Khemy. Na počátku příběhu Tomáš přijíždí do Kambodže, je uchvácen exotickým městem, krásnou krajinou, památkami... Seznámí se zde s tanečnicí Khemou a rychle se mezi nimi rozvíjí vzájemné zalíbení. Tomáš se však dostane do sporu s jejím bratrem Chivanem, který jako student v Paříži načichl odporem k úpadkové západní civilizaci, sní o beztřídní společnosti, kde by si byli všichni rovni. Záhy proto odchází do džungle, aby se připojil k bojovníkům proti prozápadnímu režimu. V té době Tomáš a Khema uzavřou sňatek. Na jaře roku 1975 Rudí Khmerové v černých uniformách obsazují Phnompenh. Původní radost mnohých občanů z vítězství revoluce se mění ve zděšení: okamžitě totiž následují všeobecně známé represe, popravy a přesidlování obyvatelstva na venkov. V roce 1979, po vítězství Vietnamu nad polpotovci, se lékař vrací do Kambodže, aby se pokusil najít svou ženu. Objevuje tak plný rozsah hrůz a konečně se dozvídá i o osudech Khemy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Milan Kňažko jako zamilovaný lékař v Kambodži v období převratu Rudých Khmerů. Na svou dobu poměrně otevřeně kritizující komunisty (včetně masového vyvražďování!). Snaha našich komunistů distancovat se od maoistických Rudých Khmerů a podpořit spřátelené komunisty z Vietnamu, kteří Kambodžu okupovali. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na konci osmdesátých let se v emancipující se kulturní atmosféře urodilo mnoho nadprůměrných filmů - a Devět kruhů pekla je rozhodně jedním z nich. Výtečně vykreslená atmosféra, exotické a přesto nelaciné téma, sice zřejmá propagandisticky motivovaná kreace a také žádné umění, ale rozhodně zajímavý a nevšední snímek... (Jen nechápu, že tentýž režisér byl schopen natočit jako svůj další film takovou zvrácenost jako Divoké pivo... Je vidět, že naprostá tvůrčí svoboda některým tvůrcům spíše škodí...) Podobné filmy: Vražedná pole, S-21: vražedný stroj Rudých Khmerů ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film. Je znát, že vznikl v době, kdy se dá mluvit o československém filmovém průmyslu, pracoval na něm profesionální filmový štáb a měl slušný rozpočet a navíc i podporu místních úřadů. Přiznejme si, že v polistopadové době by podobný snímek neměl šanci vzniknout nebo by přinejmenším takhle výpravně nevypadal. Svou roli hraje i exotičnost prostředí, dá se říct, že i na svou dobu to byl v rámci barrandovské produkce výjimečný koprodukční projekt. A do třetice, svou roli hrají i výjimečné politické události, které Devět kruhů pekla zobrazuje. Čtyřletá vláda Polpotovců se do světových dějin zapsala opravdu šokujícím způsobem jako patrně nejgenocidnější režim moderní historie. Na druhou stranu Muchna je jen velmi průměrný filmař a ani o jeho scénáři se nedá říct, že by jakýmkoli způsobem vynikal. Výsledkem je filmová ilustrace podpořená účastí několika kvalitních českých herců. Celkový dojem: 55 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velmi nevšední úkaz na poli československé kinematografie. Snímek, který ukazuje řádění Rudých Khmerů v Kambodži, se navíc nebojí jisté dávky kritiky komunismu (s tím ukazováním podobně ideově zaměřených Vietnamců v dobrém světle se to rozhodně nijak nepřehání). Trošku zvláštně (až skoro komicky) působí jazyková stránka, kdy sice Kambodžané mluví svojí mateřštinou, ale ve styku s Čechy téměř výhradně plynulou češtinou (samozřejmě hlasy Čechů; jen se mi moc nelíbilo předabování Kňažka Čepkem, neseděl k němu). Celkově slabší 4*, určitě tuhle raritu doporučuju. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Československo-kampučský film? Proč? To musíme mít koprodukce s celou planetou? Však ty dialogy jsou takové peklo. A Medvecká by neměla dabovat už vůbec. Narativní linka zcela zbytečná, to už bych hlasovala pro společnými silami realizovaný dokument ve stylu Mai presus de orice. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Holiday in Cambodia made in ČSSR. Znie to bizarne? Je to bizarné! Kňažko ako český lekár zamilovaný do Kambodžanky. Prehováraný hlasom Petra Čepka. A kruté masakrovanie a teror červených brigád. Ponuré tóny sprievodnej hudby od skladateľského dua Michael Kocáb - Michal Pavlíček túto brigádnicku bizarériu dotvárajú. Deväť kruhov? Ako sa volali? Ako sa tie Dantem Alighierim vytvorené kolesá svojho času pomenúvali? No jednoducho: Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Reálné prostředí nejkrvavějšího období kambodžské nedávné historie a docela dobrý film, který ve svém sdělení nijak nebalamutí diváka. Hrůza polpotovského režimu je tu naznačena výstižně. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér Milan Muchna dokázal to, čo hádam nikto pred ním a zatiaľ ani po ňom. A to, že Československý film vôbec nepôsobí ako náš a keby sa tam občas nemihli známe tváre ako Lasica, Schmitzer, Fialová, tak by ma asi dlho presviedčali, že je to film od nás. Hlavnú zásluhu na tom má exotické prostredie a veľké množstvo Kambodžských hercov. Dokonca aj ten náš Milan Kňažko vyzerá vo svojich najlepších rokoch tak nejak "holywoodsky" a výborne do filmu zapadol. Film na mňa zapôsobil nezvyčajne veľkým počtom davových scén, čo určite nebolo lacné ani ľahké. Film ani v jedinom momente nespadol na úroveň trápnosti, čo sa v dnešných českých a slovenských filmoch stáva úplne bežne a úplne v pohode ho môžme zrovnávať s hociktorým filmom na podobnú tému. Nestratil by sa ani popri svetoznámej klasike Vražedné polia. Nízky počet hodnotiacich užívateľov ma zaskočil. Nikto si nevšimol, že v 87 roku u nás vznikol tak kvalitný film, ktorý si dovolil ukázať krutú tvár komunizmu? Neverím, že toto nebolo v trezore a občas by sa zišla repríza v nejakom rozumnom vysielacom čase. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

The Killing Fields v československém podání? Proč ne! Tohle se tedy sakra podařilo! Gogo76 má pravdu, že to co dokázal natočit Milan Muchna zatím od nás ještě nikdo nedokázal. Tenhle film má téměř světový formát a i když by se dalo lecos vytknout a to hlavně neherecké výkony místních, kdy je například při popravách vidět, že padají na zem řízeně a velmi opatrně. Nechápu jak mi tohle mohlo uniknout! Bohužel jsem viděl neotitulkovanou verzi, takže zejména v závěru kdy se Khema ocitne v polpotovském JZD jsem místy té kambodžtině nerozumněl ani za mák. Ale dařilo se mi se chytat. Musím si ale pro pořádek sehnat nějakou jinačí verzi. Dávám za 4 červené kostkované šátky. * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Takto zajímavý scénář kdyby dostal do rukou nějaký alespoň průměrný režisér, mohla vzniknout velice dobrá filmová obžaloba Pol Potových zvěrstev. Minimálně by filmu pomohlo, kdyby měl režisér trpící velikášstvím zakázán vstup do střižny, snímek mohl prostříháním získat na dynamičnosti. Takhle se unyle táhne jako nepovedený med. A k tomu všemu hraje Kocábova unifikovaná filmová hudba. Vzhledem k předchozím dosti tristním okolnostem snad ani nemá cenu zmiňovat, že Kňažko byl do češtiny předabován Čepkem. To je zcela nepochopitelné, neboť Kňažko mluví česky výborně a Čepek by roli skvěle zahrál. A Medvecká jako dabérka? To je těch devět kruhů pekla, zřejmě nejhorší dabérka planety! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdy tu dáva málokto, tak sa k nim prikloním. Za prvé treba spomenúť, že sa jedná o výnimočný projekt. Sledujeme skutočný veľkofilm, kde snáď neostali peniaze iba na to americké bombardovanie. Problém však vidím v dramaturgii. V strednej časti totiž sledujeme dokolečka stále to isté. Schovávajúci sa Kňažko snáď 10x sleduje vraždenie civilistov. Tí padajú tak neprirodzene k zemi, až priznávajú svoj nediegetický pôvod hercov/komparzistov. To je potom ťažšie vzbudiť v divákovi emócie. Záverečná pasáž je emocionálne silná vďaka na začiatku dobre vybudovanému vzťahu lekára a domorodkyne, úplný koniec môže viaceré diváčky rozplakať. Chlapi budú uznanlivo pritakávať vďaka castingu, Oum Sovanny je nádherná žena. 70%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmový výlet do cizí země, její kultury a historie, tentokrát do slova a do písmene. Vše se událo v doprovodu milované československé produkce, leč tu před kamerou zaobstáraval po většinu času pouze nepříliš výrazný Milan Kňažko a jeho bloumání po kamboždském Phnompenhu ve znamení exotické romantiky mne nijak neoslovilo. Viděl jsem tu mnohem delší (127-minutovou) verzi, která by nejspíš bez dalšího přestříhání neměla tu ambici získat nominaci přímo na MFF v Cannes. Úvodní post-apokalypticky laděná scéna slibovala daleko větší zážitek, ten se s neskorším posunutím děje do válečného dění dostavoval hodně pomalu, patřičně mne oslovilo až Tomášovo hledání své ženy ztracené v dění kruté války. Pozoruhodného příběhu jsem se nakonec dočkal, pozoruhodné filmařiny bohužel příliš ne. Ve filmografii neúspěšného režiséra Muchny se zřejmě bude jednat o nejzajímavější snímek, ale rád jsem ho viděl – je téměř jisté, že koprodukční filmové projekty tohoto rázu v současné době již nevzniknou a podobné snímky ze starší doby tak zůstávají stále atraktivní raritou. 65% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kňažko je výborný, Čepek jej skvěle dabuje, na paní Khemu se dobře dívá, exotika jak prase, ale tu akčnost a dobrodružnost se zachytit moc nepovedlo a Pavlíčkova Kocábova hudba může fungovat někde za pasáží na Václaváku, ale do kambodžské džungle se nehodí, alespoň v té druhé části ne. Začátek je fajn, český lékař přijede pracovat do zahraničí, poznává komunitu krajanů (výborný Lasica), ale pak to buď měli utnout anebo natočit líp. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film otevřeně hovoří o jednom z nejhrůznějších režimů v dějinách lidstva a zároveň vykresluje podmínky které vedly k jeho vzniku (diktatura proamerického generála Lon-Nola). V mnoha ohledech se blíží a mnohdy i překračuje výpovědní hodnotu stěžejního snímku s touto tématikou - Vražedná pole. Svět jakoby zapomněl na vskutku pekelné události které v sedmdesátých letech stály život téměř polovinu kambodžské populace. Každý film který připomíná "zapomenuté genocidy" v zemích jako je Kambodža nebo Rwanda je dílem hodným uznání. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi.“ Tato slova jednoho z největších klasiků, Williama Shakespeara, se mi zdají k filmu Devět kruhů pekla víc než přiléhavými. Nač člověk potřebuje peklo, když si jej dokáže zařídit sám zcela bez pomoci jakékoliv nadpřirozené síly …? Těžko k tomuto filmu cokoliv dodat, zvlášť když si člověk uvědomí skutečný dosah hrůz, které nám tu byly předloženy a mnohdy jen naznačeny. Snad jen – díky, díky Bohu za to, že jsme se nenarodili o 14,000 kilometrů více na jihovýchod ... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

V československých poměrech se jedná o docela slušnou raritu, mám však podezření, že zdejší poměrně vysoké hodnocení se netýká kvality filmu, ale právě oné nezvyklosti. Po filmařské stránce je to poněkud nedomrlý film, nijak se nevymyká z předchozí tvorby režiséra Muchny, nemluvě o tom, že postrádá jakékoliv tempo a utápí se ve stále unylejších záběrech a scénách. A předabování Kňažka Petrem Čepkem je čiré kacířství. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

K dnešku (únor 2010) hodnotilo tenhle film na CSFD jenom 80 lidí, což je škoda. Docela to ukazuje, jak často se tenhle film objevuje v TV (skoro nikdy) a jak jde jinak sehnat (skoro nijak). //// Samotných devět kruhů není filmařsky - zejména scénářem - nijak oslnivé dílo, ale pro zájemce o kambodžské události je to zajímavá věc z pohledu ztvárnění toho, co se tam v sedmdesátých letech dělo (a že jsou na evropské poměry na hranici uvěřitelnosti). Na podobné hranici je i fakt, že jedna socialistická diktatura (ČSSR) točí mimořádně (!!) kritický film o jiné socialistické diktatuře (DemRep Kampučia) a to proto, aby podpořila další socialistickou diktaturu (Vietnam). Svým způsobem je to ironické, protože se všechny liší jen v míře brutality a idiocie oficiálních doktrín. Filmů o kambodžské genocide není moc, takže se logicky nabízí srovnání s Killing Fields. U mně kupodivu vyhrává filmařsky o něco slabší, ale dokumentárně bohatší český film. Jinak oba mají velmi zajímavou industriálně laděnou hudbu (Oldfield vs. duo Pavlíček & Kocáb) a dojemnou závěrečnou scénu (v českém případě civilnější a bez trapné lennoniády). Devět kruhů jde také víc k věci, nepouští se moc do postranních zápletek, místo toho se snaží popsat co nejvíc z reálného života pod Rudými Khmery (ve filmu z r. 1987 politicky korekně označovanými jako "Polpotovci", namísto přesnějšího "komunisti"). Drobná osobní vsuvka Ačkoli normálně nejsem nijak anti-ami zaměřený, Kambodžský vývoj IMHO je selháním americké aplikace politiky Détente v jihovýchodní Asii a když už se - minimálně zčásti (dosazení Lon Nola, masivní bombardování) - na vzniku toho bordelu podíleli, měli se tam taky vojensky angažovat. Paradoxně jim v tom zřejmě zabránilo silné protiválečné hnutí v USA, protože v roce 1975 už by veřejnost další válku nekousla. ()

Reklama

Reklama