Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film scenáristy a režiséra Milana Muchny je českou obdobou slavného snímku Vražedná pole. Také zde se ústředním motivem stala genocida kambodžského obyvatelstva pod vládou polpotovských Rudých Khmerů, Muchna však tragické události líčí prostřednictvím osudů manželského páru, českého lékaře Tomáše (Milan Kňažko) a jeho tamní manželky, tanečnice Khemy. Na počátku příběhu Tomáš přijíždí do Kambodže, je uchvácen exotickým městem, krásnou krajinou, památkami... Seznámí se zde s tanečnicí Khemou a rychle se mezi nimi rozvíjí vzájemné zalíbení. Tomáš se však dostane do sporu s jejím bratrem Chivanem, který jako student v Paříži načichl odporem k úpadkové západní civilizaci, sní o beztřídní společnosti, kde by si byli všichni rovni. Záhy proto odchází do džungle, aby se připojil k bojovníkům proti prozápadnímu režimu. V té době Tomáš a Khema uzavřou sňatek. Na jaře roku 1975 Rudí Khmerové v černých uniformách obsazují Phnompenh. Původní radost mnohých občanů z vítězství revoluce se mění ve zděšení: okamžitě totiž následují všeobecně známé represe, popravy a přesidlování obyvatelstva na venkov. V roce 1979, po vítězství Vietnamu nad polpotovci, se lékař vrací do Kambodže, aby se pokusil najít svou ženu. Objevuje tak plný rozsah hrůz a konečně se dozvídá i o osudech Khemy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Milan Kňažko jako zamilovaný lékař v Kambodži v období převratu Rudých Khmerů. Na svou dobu poměrně otevřeně kritizující komunisty (včetně masového vyvražďování!). Snaha našich komunistů distancovat se od maoistických Rudých Khmerů a podpořit spřátelené komunisty z Vietnamu, kteří Kambodžu okupovali. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Je temer vice nez jiste, ze takovy film se u nas uz nikdy nepodari natocit. Velmi dobre natoceny po technicke strance. Zajimavy je i scenar, protoze o radeni Rudych Khmeru v Kambodzi toho zase tolik natoceno nebylo. Myslim, ze je skoda, ze tento film nedostal vetsi prostor u verejnosti. Prekvapenim jsou pro me herecke vykony kambodzanu a zvlast ocenuji i autenticke prostory k nataceni. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film. Je znát, že vznikl v době, kdy se dá mluvit o československém filmovém průmyslu, pracoval na něm profesionální filmový štáb a měl slušný rozpočet a navíc i podporu místních úřadů. Přiznejme si, že v polistopadové době by podobný snímek neměl šanci vzniknout nebo by přinejmenším takhle výpravně nevypadal. Svou roli hraje i exotičnost prostředí, dá se říct, že i na svou dobu to byl v rámci barrandovské produkce výjimečný koprodukční projekt. A do třetice, svou roli hrají i výjimečné politické události, které Devět kruhů pekla zobrazuje. Čtyřletá vláda Polpotovců se do světových dějin zapsala opravdu šokujícím způsobem jako patrně nejgenocidnější režim moderní historie. Na druhou stranu Muchna je jen velmi průměrný filmař a ani o jeho scénáři se nedá říct, že by jakýmkoli způsobem vynikal. Výsledkem je filmová ilustrace podpořená účastí několika kvalitních českých herců. Celkový dojem: 55 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Holiday in Cambodia made in ČSSR. Znie to bizarne? Je to bizarné! Kňažko ako český lekár zamilovaný do Kambodžanky. Prehováraný hlasom Petra Čepka. A kruté masakrovanie a teror červených brigád. Ponuré tóny sprievodnej hudby od skladateľského dua Michael Kocáb - Michal Pavlíček túto brigádnicku bizarériu dotvárajú. Deväť kruhov? Ako sa volali? Ako sa tie Dantem Alighierim vytvorené kolesá svojho času pomenúvali? No jednoducho: Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! Pol-Pot! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

The Killing Fields v československém podání? Proč ne! Tohle se tedy sakra podařilo! Gogo76 má pravdu, že to co dokázal natočit Milan Muchna zatím od nás ještě nikdo nedokázal. Tenhle film má téměř světový formát a i když by se dalo lecos vytknout a to hlavně neherecké výkony místních, kdy je například při popravách vidět, že padají na zem řízeně a velmi opatrně. Nechápu jak mi tohle mohlo uniknout! Bohužel jsem viděl neotitulkovanou verzi, takže zejména v závěru kdy se Khema ocitne v polpotovském JZD jsem místy té kambodžtině nerozumněl ani za mák. Ale dařilo se mi se chytat. Musím si ale pro pořádek sehnat nějakou jinačí verzi. Dávám za 4 červené kostkované šátky. * * * * ()

Galerie (3)

Zajímavosti (7)

  • Film existuje ve dvou verzích: Původní sestřih (127 minut), který obsahuje např. rozšířený příběh hlavního hrdiny a jeho příjezd do Kambodžy (postavy na Kňažkově svatbě ztvárněné českými herci v něm mají větší prostor) a sestřih pro mezinárodní trh (100 minut), který se promítal v roce 1989 na festivalu v Cannes. (BoredSeal)
  • Milan Kňažko v roli dr. Davida, který zde strávil natáčením tři měsíce, na natáčení zazvzpomínal: „Do země jsem se dostal sedm let po porážce Rudých Khmerů, po válce, ve které zavraždili dva miliony lidí. Země byla pořád v jakémsi režimu utlumené občanské války, všude vojáci, kulometná hnízda a střelba. Bydlel jsem úplně sám v hotelu pro nejvyšší stranické funkcionáře s názvem Kromprcá.“ K tomu názvu dodává, že se nedivil, když zde soudruh řekne „mamrd“ a soudružka „samrd“. (sator)
  • Film bol natáčaný v meste Bin Hongphat v Kambodži. (dyfur)

Reklama

Reklama