Reklama

Reklama

Hop - a je tu lidoop

  • angličtina Monkey's Playtime
Československo, 1977, 87 min

Obsahy(1)

Rybář Fuksa vyloví z řeky láhev a prodá ji vedoucímu hostince Mertovi, který vzápětí zjistí, že její obsah je poněkud neobvyklý. Je totiž příbytkem džina, který chce svého majitele učinit šťastným a jediným slůvkem dokáže splnit každé přání. Merta toho samozřejmě využije k hromadění majetku. Stejně si počíná další vlastník, chamtivý řezník Tureček. Ten se navíc rozhodne každého, kdo se mu jen trochu nelíbí, proměnit v šimpanze. Zázrakem nabyté bohatství poznamená také Turečkovu dceru Blanku, což se vůbec nelíbí sympatickému Ondrovi, o kterého dívka stojí víc než o svého nápadníka Viktora, syna odklizeného Merty. Její otec má ovšem s Ondrou jiné plány. Chce se mu pomstít za to, že se od něj nenechal okrást, a nastraží mu léčku. Ve zmatku, který tím vyvolá, se však rozbije džinova láhev a on se přestěhuje do jiné. Shodou okolností do té, kterou si domů odnese Ondra. Nechá se džinem proměnit ve štěně a odnést Blance. Může tak být stále s ní, aniž by o tom dívka věděla. Ta se již začíná probouzet z opojení bohatstvím a hledá jiné hodnoty. Zdá se, že džinovo přání učinit svého pána šťastným se konečně naplní. (TV Nova)

(více)

Recenze (130)

waxtrax 

všechny recenze uživatele

Pokud byste si odmysleli, že je tento film barevný a reálie sedumdesátých let, tak vám vyvstane čirá komunistická agitka z padesátých let. Režisér a scénárista v jedné osobě jaksi zamrzl v době budovatelských černobílých propagačních hnusů. Pár jasně definovaných zlořádů toužících po penězích a zboží ze západu proti chudákovi poctivém chlapci který touží po pravdě poctivosti a lásce. Západní luxusní zboží je zobrazeno jako zdroj zla. Krásnou ukázkou výchovnosti filmu je udavačská scéna, kdy zlý Vinklář ve sklepě vlastního domu mluví na prázdné láhve v regálu, sklepním oknem z ulice jej sledují uvědomělí hodní Lohinský s Lábusem, jeden se zeptá druhého "neměli bysme to hlásit" a za chvíli už k domu přijíždí policie (VB). Nebýt herecké elity, která tomu dává hereckou úroveň , by tohle zasloužilo odpad. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komedie k popukání aneb Hop...and there is Anthropoid. 1) Ve svém paměťovém bufferu jsem si zachoval matnou vzpomínku na nemastný neslaný nudný film, kde pohádkový džin promarňuje své schopnosti proměňováním lidí v opice. A vskutku, opic tam poskakuje celé hafo. 2) Po náhodném opakovaném shlédnutí však musím prohlásit, že filmu letitý odstup dodal na šťavnatosti. Bezzubá reálně-socialistická satira s odbytým scénářem a rutinérskou režií získala po třiatřiceti letech další rozměr - jakýsi návrat do bezstarostného nevědomého mládí, kdy za všechno špatné mohla strana a vláda a my se utěšovali představami, jak bychom to rozsvítili, kdybychom mohli. No jo. 3) Můžete mít milión...korun. Anebo třeba sto miliónů...korun. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedený pokus o satirickou komedii s pohádkovým motivem, kterýztroskotal na mizerném scénáři. Může se pochlubit snad jedině zajímavým hereckým obsazením. Režie je nanicovatá a humoru jako šafránu. Celkový dojem 20 %. Ten film je ze všeho nejvíc hloupoučký. Už ten základní prvek - majitele kouzelného džina nenapadne využít jeho schopností k ničemu jinému, než proměnám nepohodlných lidí v opice... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zas až taková slabota to nebyla, abych musel hodnotit, tak jako většina předřečníků. Ovšem je to o dost slabší než klasické a tradičně vysílané komedie režisérů Lipského či Vorlíčka. Myšlenka, že by každý nepoctivý výdělek měl být potrestán, je naprosto správná a platná v každé době, jenže dnes se okrádání lidí zakrývá fungováním tržní ekonomiky a zákonem nabídky a poptávky. Takže je legální. Chudák Josef Kemr, tahle jeho postava džina je notoricky známá,ale řekl bych, že se k němu moc nehodí. Zato Vinklář si podobných postav šizuňků střihl několik a vždycky jsme mu je věřili. A pak tui je trošku zpoetizováno i zidealizováno mládí, které v postavě vytvořené Vladimírem Dlouhým je vzorem člověka, jakého jsme si přáli vytvořit. Ale nejvíc - nejvíc jsem si musel povzdechnout nad předčasně skončeným životem překrásné Moniky Hálové... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Až takový odpad tato socialistická satira není. Je pravda, že vichcané svině u nás byli vždy. Jak za Masaryka, tak za komárů, tak dneska!! Na scénáři se myslím podílel i Macourek a je to na něm znát. Má opravdu pár podařených scének i vtipů-hlavně to proměňování nepohodlných lidiček na opice. Celkově se na tuto komedii dá podívat i dnes-byť je silně černobílá se silným nádechem rudé. Ale trio Kemr-Somr-Vinklář jsou skvělí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Motorka, na které jezdí Otakar Brousek ml. (Viktor Merta), je Jawa 350/362 Californian, která byla v té době určena především pro vývoz. (Panfilmex)

Reklama

Reklama