Reklama

Reklama

Katolická církev - tíživé mlčení

(TV film)
  • Francie Pédophilie dans l'Eglise : Le poids du silence (více)
Francie, 2017, 52 min

Režie:

Martin Boudot

Obsahy(1)

Zneužívání mladistvých, to je zločin páchaný na nevinných a bezbranných. Jak se daří provinilým duchovním unikat spravedlnosti? Tým francouzských novinářů se pokusil zjistit, proč se řadě kněží, obviněných či podezřelých ze sexuálních deliktů, daří unikat před policií a vyhýbat se vyšetřování. Cesta zavedla reportéry do Francie, Itálie, Jižní Ameriky a nakonec až do samotného Vatikánu. Jaká odhalení přineslo natáčení skrytou kamerou? Staneme se svědky setkání s duchovním, na kterého je vydán zatykač, a přesto je řadu let stále na svobodě. Novináři mluvili s oběťmi zločinů i s těmi, kdo se jim snaží pomoci vyrovnat se s těmito zážitky. Skutečně existuje vyzkoušená a katolickou církví po desetiletí praktikovaná metoda, jak provinilce úspěšně dostat do bezpečí? (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Francouzská dokumentární obdoba zdrcujícího hollywoodského dramatu Spotlight. I tady jde v podstatě o ,,novinářské drama", kde investigativní novináři podávají mrazivé svědectví o organizovaném krytí pedofilních zločinů pod pláštíkem katolické církve... Fakt nechápu, jak může někdo být členem této církve a nechat se spojovat s tímhle svinstvem... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jak je zjevné, je mystické tělo Kristovo, církev římskokatolická, výtvorem nejen lidským, ale také výtvorem dotčeným i polosvětem a podsvětím. Je vůbec v jejích silách a možnostech vrátit jí alespoň lidský a humanistický, když už ne věroučný rámec? Francouzská investigativní kritičnost je jedinečná. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Když může lhát i papež, tak proč by nelhali všichni členové katolické církve? Oni vlastně mohou páchat cokoliv, světská spravedlnost je na ně krátká a v tu boží evidentně nevěří. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Podobně jako je ve Spotlightu je to další ukázka toho, jak velký tenhle průser je. Je to prolezlé po celém světě a církev to samozřejmě tutlá. Kněží přesouvá, kam může a trestu se většinou vyhnou. Je to vážně na blití... ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Co mám hodnotit - dokument, nebo jeho poselství? Hodnotím spíše poselství. Jinak cokoli si člověk oproti Božím principům upraví, to se zvrtne. A pak je třeba činit pokání, nebo - zatloukat. Ale nebudu to rozepisovat znovu,jen zkopíruj a poopravím starší příspěvek: Mám k tomu hodně co říct, ale omezím se... V prvé řadě - celibát je výmysl lidí, ne Pána. A protože sexualita patří k lidské přirozenosti, přirovnal bych toto nařízení k nastavené noze - přímo vybízí ke klopýtnutí... "Pěkné" je, že když už jim nastavují pod nohy klády, že se jich pak alespoň takto zastanou (ironicky) V druhé řadě - člověk nebyl stvořen dokonalý, k tomu se z Boží milosti propracováváme. Jeden má problém s pudy (sex) druhý s egem (kariéra) třetí s chamtivostí (majetek, peníze) atd. Bůh není násilník, takže dokud si to samí oni jedinci nepřiznají a nepoprosí Pána o pomoc, nechá jim to... Ale je smutné, že církev to zřejmě nějakým způsobem opravdu kryje a místo pomoci obětem, tak zametá stopy V třetí řadě - k filmu - je sice pěkné, že se novináři snaží bojovat za spravedlnost. Ale svou reportáží nevědomky stahují další lidi do pekel (protože Ti zavrhnou církev i s Bohem) A přitom neví, že jejich boj je předem prohraný. Protože: Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy. (Efezským 6:12) Zbytek si ponechám pro sebe... Jen ještě podotknu, že nejsem katolik a nechci se tím zastávat tohoto "náboženství" , psal jsem o problému obecně... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jen pro začátek: Nejsem věřící, nikdy v životě bych se nenechal pokřtít a do kostela chodím jen na pohřby – když už není zbytí. Obsah tohoto dokumentu není nikterak šokující, protože je veřejně známo, že mezi faráři- kněžími – biskupy – no prostě celou církví je celkem velký počet lidí, kteří jsou pedofilové, nebo byli z tohoto svinstva obviněni. Je úctyhodné, že se najdou tací, kteří se tyto zrůdy snaží dohnat před soud, ale jak známe církev, ta se to většinou snaží a dokáže ututlat. I proto se nedivím, že problémoví jedinci jsou záměrně odsunuti do jiného města, země či rovnou na jiný světadíl, aby nikdo nebyl potrestán. Chtělo by to rovnou každého vymiškovat (vykastrovat), protože kdo to udělal jednou, udělá to znovu. Každý není samozřejmě stejný a někteří jsou možná nevinní – i proto je nehážu do jednoho pytle, ale… ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Distribuce zločinců do různých skrytých destinací je běžnou katolickou praxí. Získali ji zvlášť po 2. světové. Čím větší moc měla katolická církev, tím bylo její sepětí se zločinem větší. Jediným - a myslím, že velmi důležitým - výstupem reportáže je: takoví jsou, dejte si na ně pozor. Ale to platí především pro dospělé, děti mají proti církevním argumentům (ve filmu jich slyšíme celou řadu) pouze chabou obranu. Zde se mi líbila absolutní nekompromisnost investigátorů. Pedofilie je v celibátních společnostech systémovou vadou. --- A není asi náhodou, že zrovna čtu: "Padre Bergamaschi si siede silenzioso dietro di me... Otec Bergamaschi usedá tiše za mými zády, jeho ruka sevře mou šíji a on zašeptá, že že by mohl tak zbožnému, tak slušnému chlapci, vyhývajcímu se svodu nepřátelského pohlaví, poskytnout nejen otcovské přátelství, ale také vřelost a cit zralého muže." (Umberto Eco Il cimitero di Praga, překlad Jiří Pelán) ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Pravdivá reportáž, opierajúca sa o fakty vychádzajúce z pedofilných zločinov duchovných. Kiež by prehovorila do ich svedomia. ()

GiuseppeS 

všechny recenze uživatele

Dokument byl pro mě zklamání: ano, vypátrali konkrétní kauzy (zdroje infromací samozřejmě přísně tajné, jak jinak u dnešních investigativních novinářů), ale pak byla cítit křečovitá snaha dokázat, "že to je systém". No a to s tím papežem už bylo vyloženě trapné. ()

Reklama

Reklama