Reklama

Reklama

Velký úklid s Marií Kondo

(pořad)
  • USA Tidying Up with Marie Kondo
Reality-TV
USA, 2019, 8x40 min

Tvůrci:

Marie Kondó

Scénář:

Marie Kondó

Účinkují:

Marie Kondó
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Světoznámá expertka na úklid Marie Kondo pomáhá svým klientům zbavit se doma nejrůznějšího haraburdí – a dát přednost radosti. (Netflix)

Recenze (16)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ultra sympatická Japonka provází hodně repetetivním pořadem, který ale přináší i několik užitečných tipů do reálného života, pokud ho chcete mít uspořádaný. Jen by možná bylo lepší natočit šest epizod, kdy by se každá zabývala jedním tématem (oblečení, knihy, komono atd.), než osm epizod, kde se jede pořád dokola kompletní schéma. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Marii Kondo jsem si kvůli jejímu vnitřnímu klidu, pohopsávání a smyslu pro pořádek oblíbila. No a navíc jsem se podle jejího vzoru pustila do uklízení celého domu. Tento pořad je sice klasická americká reality show, ale díky tomu, že v jejím čele stojí tahle roztomilá Japonka, mě baví. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu bych ocenila více dokumentární styl, který by diváka hlouběji seznámil s metodami uklízení a třídění Marie Kondó, na druhou stranu i formát reality show má něco do sebe. Sledujeme totiž její nauku v praxi, na konkrétních případech rozličných lidí nebo rodin. A to je samo o sobě taky poučné, jelikož vidíme, že tyto metody si může osvojit a uplatnit po svém kdokoli, ať už jde o člověka, kdo má jakž takž smysl pro organizaci a čistotu, nebo někoho, kdo má kupříkladu velký psychický blok a je pro něj obtížné zbavovat se věcí. Líbilo se mi, s jakou otevřeností a pochopením přistupovala Marie Kondó ke každému z nich, aniž by někoho hodnotila nebo soudila. Ve výsledku totiž opravdu jde do značné míry o psychické nastavení, které nám dovoluje nebo naopak brání provádět ve svém bydlení či okolí žádané změny / úklid. A Marie Kondó se očividně už svou samotnou přítomností a vnitřním naladěním dokáže přičinit na pozitivních změnách v životech druhých. Nejde jen o samotné konkrétní rady, jak co utřídit, ale i duševní přístup. A je možné, že být to pouze dokument s konkrétními radami o úklidu, tak nějaké věci zůstanou skryté mezi řádky. Proto jsem schopná ocenit i tuto formu, přestože reality show běžně nejsou nic pro mě. Některé díly byly v tomhle ohledu hezké i obohacující – například díl o ovdovělé ženě, která odklízela věci svého zesnulého manžela, aby se v životě mohla pohnout vpřed, mě dokonce dojal. Je tedy pravda, že konkrétní rady byly trochu nedostatečné a spousta informací se napříč díly naopak opakovala (jak vytřídit oblečení, knihy…), ale od toho tady nejspíš budou publikace Marie Kondó. A je fakt, že tenhle pořad mě docela navnadil zjistit něco víc a třeba si někdy nějakou její knížku přečíst. ~(3,4)~ ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Marie Kondo jsem objevila tak před pěti lety a musím říct, že třídím každý rok celou domácnost a nemůžu si to vynachválit. Sice to všechno neskládám podle ní, ale ten pocit, když vyházíte zbytečné věci a máte místo na nové je k nezaplacení. Jinak tahle série je super, i když trochu jednotvárná. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že rozruch způsobený touto show za oceán mě naprosto míjí. Nejspíš to bude tím, že jsem minimalista a s vytříděním věcí nemám problém. A nebo taky tím, že všechny epizody jedou podle totožného formátu, a tak se vám to velmi rychle okouká i když je jich jen osm. Jestli jsem si z toho něco odnesla (vyjma metody skládání), pak to, že Marie Kondo miluje krabičky. ()

loliti 

všechny recenze uživatele

Podla Marii Kondo by sme mali ideálne vlastniť približne 30 kníh. Myslela tým, prečítané za posledné mesiace? Najoblúbenejšie z posledných týždňov? Či..? V skratke - No one needs that kind of negativity! Inak som nadšená a môj vrodený cit pre organizovanosť, poriadok a čistotu, postúpil o vyšší level. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Některé myšlenky nejsou marné, ale jako celek představa, že se budu duševně tolik zabívat úklidem, mne dost děsí. A to mi doma přezdívají "Tomaš Srovnaný". Mít uklizeno a ve věcech pořádek, je automatika, nad kterou nemusím přemýšlet, je potřeba uklidit, tak jedu. Co nejrychleji a nejefektivněji. Obětovat úklidu celý víkend? Nejsem na hlavu. ()

Destinytte 

všechny recenze uživatele

Marie je fajn, její metoda je fajn. Tahle show je na mě moc... americká. Dokoukala jsem to spíš z povinnosti. Aspoň mě to donutilo doma vše nacpat do krabiček. :D ()

Magenta 

všechny recenze uživatele

O Marii Kondo jsem si dost přečetla, její metody se mi líbí, o to víc mě zklamal tenhle pořad. Pro někoho, kdo ji nezná, je to vlastně k ničemu, Marie Kondo přijde k někomu domů a řekne, že si tam mají uklidit. A po týdnu si přijde zkontrolovat, jestli už mají uklizeno. To tam mohl vystupovat kdokoli... ()

Evny 

všechny recenze uživatele

Její úklidový koncept zbožňuju a měl by si tím projít každý alespoň jednou za život (nebo minimálně před stěhováním), ale tahle show se příliš nepovedla bohužel :(. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Po knize, která mi přišla fakt trochu mimo, jsem s touhle reality show konečně pochopila celou myšlenku. A musím říct, že jsem našla pár užitečných tipů, které se chystám aplikovat 😊 ()

Andrew94 

všechny recenze uživatele

Ne že bych po zhlédnutí všech epizod zůstal z tohoto seriálu nějak odvařený, ale i já sám jsem byl překvapen, jak se mi zalíbil. V každé nové epizodě se seznámíme vždy s novou domácností, která se nachází v jiné situaci než ostatní. Jednou je to vdova, která se potřebuje zbavit věcí po zesnulém manželovi, jindy zase studenti s mnoha studijními materiály, pár se psy nebo rodina s dvěma malými dětmi. Díky tomu, že každá z těchto domácností má podle této své odlišné situace jiný majetek, se tak v každé epizodě dovíme tipy, jak třídit a organizovat věci, které si chceme nechat a které ne, a jak je ukládat, aby zabrali co nejméně místa vč. takových maličkostí jako jsou kravaty nebo papíry. Bohužel mi zde ale na druhou stranu chybělo více informací o tom, co pak dělat s věcmi, kterých se chceme zbavit. ()

rionka 

všechny recenze uživatele

tohle je síla. dává mi to naději, že jednou ten bordel po stěhování vyklidím. nejsem minimalista, vůbec, jsem výtvarník a mám barák plnej materiálů, takže je to fakt challenge. je to strašně americké, jasně, ale od prvního dílu inspirativní. ()

mstychov 

všechny recenze uživatele

Je super, ze clovek ani nemusi cist tu knizku, aby zjistil, jaka jsou pravidla pro efektivni uklid. Za me TOP. A chvalim priklady s malyma detma. To se hodi. :) ()

Azitras

všechny recenze uživatele

Na to se fakt někdo vydrží koukat? Kdyby to byl třeba desetiminutový sestřih někde na Youtube, tak bych to ještě snesl. Ale tenhle starej formát, kde se to táhne hodinu, mě fakt nebere. ()

tragikomik 

všechny recenze uživatele

Jako ono je to strašná blbost, člověk jen žase, jací jsou ti amíci sběratelé harampádí a Marie Kondo vypadá s tím svým permanentním úsměvem poněkud strnule, a pak najednou otevřete šuplík, a začnete si věci třídit do krabiček a vyhazovat po letech objevené krámy, najednou vám vadí zapomenutá krabice na chodbě, o kterou tři čtvrtě roku zakopáváte, když jdete v noci po tmě na záchod, a nezbývá vám než uznat, že tato sympatická děvčice s věčně ustrnulým úsměvem má v ledasčem recht, předse no. ()

Reklama

Reklama