Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Moravanka byla před čtvrtstoletím velice oblíbená dechovková kapela. A jejím únosem sledovali začínající vesničtí muzikanti jediné - aby sami mohli vystoupit místo ní. Pokus o lidovou hudební komedii plnou zmatků a nedorozumění se nevydařil, zůstala jedině trapnost s neuvěřitelně se pitvořícími herci. (oficiální text distributora)

Recenze (40)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vcelku dobrá a vyloženě oddychová komedie patřící k těm takzvaně lidovým. Na rozdíl od pověstných děl Zdeňka Trošky se ovšem Únos Moravanky obešel bez hysterických scén a různě zrůdných pokusů o humor. Ne, nejde o nic převratného, ale když budu srovnávat se dvěma jiným počiny Milana Muchny, tedy s hrůzostrašně nepovedným čímsi Hop, a je tu lidoop a s děsným Divokým pivem, Moravanka jasně vyhraje. Ději by se dalo vytknout leccos (že žádný skoro není a tak dále), zvláště pak titulní Únos, k němuž dojde kolem padesáté minuty, se moc nepodařil, ale většina toho, co mu předchází, mě překvapila pohodovou atmosférou s půvabnými vtipy a hláškami. Nejvíce se mi líbil Luděk Sobota v roli Pražáka, kterému v metru spadlo něco na hlavu a teď si na Moravě léčí nervy. Dobří byli ovšem i Jiří Lábus s Jiřím Wimmerem. Sice skoro nevím, o čem to celé bylo, ale vím, že jsem u toho vzteky nevypěnil a pobavil jsem se, a to mi stačí. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pokud nemáte rádi Moravanku ani lidovou zábavu, nejste filmovým kritikem či studentem FAMU, nespadáte do cílové skupiny, pro kterou by mohl být tento film přínosným. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Šťastnou náhodou jsem objevil, co že se to v mé rodné obci tenkrát před naším kulturákem natáčelo. Sám ve filmu chybím, protože když mi řekli "stůpni si před tů kameru a budeš v televizi", dával jsem pozor, abych se nedostal do jejího zorného pole a neocitl se náhle někde ve studiu. Jinak je ale zvláště úvodní desetiminutovka plna živých autentických etno domorodců. (Jen škoda, že vlezlí pražští herci překážejí pohledu na památky zdejší architektury, z nichž některé už neexistují.) Budiž trvalou pýchou Velkých Bílovic, že nejde o film ledajaký: V Únosu Moravanky dosahuje Muchna úrovně, jíž se uznávání klasikové československého porna Podskalský a Troška sotva přiblížili. Umělecký zážitek je zmnohonásoben účastí nepřeberné plejády legend československého filmu (téměř při každém objevení se nové postavy hýkám nadšením; z těch nejkultovnějších jmenujme alespoň Synkovou, Schmida, Wimmera nebo Gerendáše; nepřehlédněte však ani nebývale tichou Uršulu Klukovou v roli písařky VB). Speciální kulturně-výchovné závazky zde z mladých uvědomělých představitelek tehdejší kulturní fronty plní zvláště Jana Paulová a Iva Bittová, za hromadnou scénu v dívčích sprchách by se nemuseli stydět ani Egon a Karl. Socialistickou a jezeďáckou náladu zajímavě narušuje dokonale expresionistická stylizace obou pohřebních zřízenců "s mankem", trapnost Sobotových hlášek paradoxně kulminuje v genialitě. Přestože je tento bizarní filmový počin v každém ohledu tak špatný, že horší už prostě být nemohl, je moje hodnocení vzdáleno jakékoli ironii. Extáze. Nemohu jinak. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Miane Muchno a Karle Štorkáne, co jste provedli lidové hudbě, obdivovatelům Moravanky, že jste museli natočit takovou hudební masochistickou masáž. V základu je tento počin, zdráhám se užit přívlastku "komediální", celkem myšlenkově neotřelý. Tvůrci ovšem evidentně rezignovali na kvalitní realizační přístup. Stačíme se v úvodních sekvencích pokochat povislým poprsím Jany Paulové, představí se amatérská kapela s dechovkovým repertoárem (i playbackem), kterou vedou Poloczek se Sobotou, a Eugen Jegorov snad jako jediný z členů měl co do činění s třímáním hudebních nástrojů v praxi, koneckonců celá herecká parta měla na to popasovat se s celou záležitostí vesele a humorně, což v podstatě činí, jen je v tom drobný hák - pokusy o humor nefungují, děj neexistuje a stěžejní "únos" dostane jen minimální prostor, víceméně v závěru. A navíc celá ta sekvence s únosem dokonale odhalí veškerou slaboduchost díla. Většina scén na sebe moc nenavazuje anebo nedává dobrý smysl. Tak třeba scéna, kdy jde amatérská kapela se svým umem před hudební komisi, jde jí o všechno a zmůže se jen na disharmonickou improvizaci, která pochopitelně schvalovací komisi nepřesvědčí. V příští sekvenci už ale zní jejich venkovní hudební produkce lépe než z hudebního nosiče. Jožka Šmukař, v té době ještě platný zpěvák Moravanky, jistě zúročí letošní udělenou medaili za zásluhy od prezidenta. Kdyby ovšem hlavoun státu viděl tenhle zmatený filmový počin ještě před udílením, medaili by připlácl nejspíš do uměleckého bahna. 4/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Já teda vážně nevím, co se lidem na tomhle filmu nelíbí. :P Já Moravanku (ani dechovku obecně) rád nemám, přesto dávám hvězdičky tři. Sice slabší, ale film, u kterého jsem se několikrát zasmál, si to zaslouží. :) ()

slunicko2 odpad!

všechny recenze uživatele

Pro milovníky dechovky a velmi mdlého humoru. Film dokládá poměrně vzácný mix autorské a realizační impotence nejvyššího stupně. Sympatičtí herci nemají co hrát. A ani dobové reálie nejsou k mání. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já proti dechovce nic nemám, sice to není hudební žánr, který bych bůhvíjak poslouchal, ale jednou za čas si dechovku rád poslechu a já osobně jezdím jednou ročně na pouť do jedné nejmenované vesnice, kde vlastně nic jiného nehraje a vždycky je to fajn. Doposud jsem ani neměl nic proti Muchnovi - ale to je způsobené tím, že jsem od něj viděl jen Devět kruhů pekla. Únos Moravanky jsem chtěl vidět hlavně kvůli tomu bizarnímu námětu, ale i když jsem čekal opravdu málo, zklamaný jsem dost. Něco jako děj neexistuje (a možná ani něco jako scénář...), celé je to strašně nudné (a to natolik, že bych si radši znova pustil Rabaku než tohle...), písniček je přehršel a časem začnou působit spíš otravně a co se té komediální stránky týče... asi tak dvakrát jsem se pousmál, ale jinak je to těžce nevtipné. Vlastně mě na tom filmu nic nezaujalo, navíc chvílemi (hlavně ze začátku) je to takový chaos, že jsem měl i pocit, že se jedná o nějaké volné pokračování Straky v hrsti... Je to hodně nepovedené, hodně. Ale i tak z toho je cítit jakási snaha o pohodovou komedii a za tu tu jednu hvězdičku dám. Film je to špatný, ale na odpad naštěstí nedosahuje. 1* ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Popularitu dechové hudby tenhle film teda určitě nezvedne, ale myslim, že hodnocení tady na ČSFD je dost zbytečně nízké... a to dechovku nesnášim. Dival jsem se na to jedině kvuli tomu, že se tam objevuje tolik kultovních a vtipnejch postaviček z našich luhů a hájů... Sobota, Wimmer, Lábus, Skamene, Kostelka, Zindulka, Bedrna, Poloczek, Schmid, Kluková, Kořínek, Gerendáš, Srstka... a byl jsem zvědavej, co předvedou. Dějově je to teda strašná blbost, ale jak tady každej píše, že herecky to stálo za prd, tak to teda prrr. Ti z té Moravanky byli trochu toporní, asi jak ztopořený topora, ale ostatní byli uplně klasičtí a skvělí. A to mloveni po hanácke, moravák pochopí, čecháček zavrhne. Nezasmál jsem se teda ani jednou, ale vyloženě jsem se nenudil... a jo, většina Sobotovejch fórů byla fakt trapná... jo a pasáže se zpěvem jsem takticky přetáčel... No hlavně že nakonec tam naběhne hrdinná Moravanka a všechno zachrání - ti byli větší hrdinové, než Expendables... ()

gjjm odpad!

všechny recenze uživatele

Při sledování se mi v hlavě mísilo několik pocitů. Daly by se zformulovat asi takhle: cožetobylo? / taková šmíra snad ani není možná / jestli před tím bylo TOHLE, tak česká kinematografie a kultura vůbec zažívá právě nyní zlatý věk / néééééééééé!. Tato "Moravanka The Movie" je v podstatě o tom, že se fiktivní dechovka, ke které se upíšou mj. Sobota, Lábus a Poloczek (minimálně poslední dva jmenovaní jsou jinak dobří herci), snaží v popularitě překonat populární Moravanku (!), přičemž zažívají nejrůznější trampoty a nedorozumnění, mj. se Moravanku pokusí unést, ovšem díky důvtipu jejích hráčů se jim to samozřejmě nezdaří. Její hráči jsou naprosto nechutně příšerní, nadto tam pan Muchna vecpal pár pseudomoravských hlášek (a mimo ně nechá herce bez problému mluvit po pražsky), záběry na idylické moravské vesnice, pár frází socialistických kulturních pracovníků, Sobotovy megatrapné hlášky (- Neni von nějaké potróblé? ...je) - pokud vám jeho předchozí filmy připadaly trapné, tak Únos Moravanky je na tom podstatně hůř -, nejhrůznější a nejkýčovitější dechovkové písničky a pro puberťáky na socialistický film nevídané množství nahoty (btw zajímavý paradox, natočí téměř puberťáckou erotickou komedii o kapele pro důchodce). Scénky s líbajícími se mrtvými jsou ale úžasnou parodií na český humor jako takový a nechtěnou, ovšem o to neméně trefnou satirou na jeho (většinovou) trapnost. Vzdáleně humor připomínají snad jenom tři scénky se Zindulkou, ale jinak je scénář nechutný, hlavně po stránce nelogických, nelogických, nelogických dialogů (scéna na policejní stanici). Neuvěřitelně toporní herci: skuteční členové Moravanky (kteráž je jedním z mála důvodů, proč nebýt moravským patriotem) si film evidentně užívají, ale neumí hrát, je to klasická ukázka toho, že zalidňovat filmy neherci není dobrý nápad, všichni ostatní herci to mírně sabotují - výsledkem je, že jsou všichni příšerní. Film užívejte jen v kombinaci s měkkými drogami - jeden z (mnoha) vrcholů šmíry v českém filmu. No vidíš, člověče, mrtví nám ujeli autem. ()

jatamansi odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden odpad je na to málo. Moravanka otřesným způsobem prznila klasickou moravskou lidovku, Slabák byl otřesný a jeden z těch zpěváků, jmenoval se Hulán či tak nějak, slaďouš na ntou. Jenže se prodávali a tak někoho napadlo to dát do filmu. Fakt šmíra. ()

Jello Biafra odpad!

všechny recenze uživatele

Jak by povedali Nemci: "Das ist echt Durchfall". Milana Muchnu považujem za vôbec najhoršieho režiséra ktorý kedy v ČR natáčal filmy. Taký český Ed Wood. Tento film je nehorázna trapnosť plná lacných pokusov o vtip a s dementnými ksichtami. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Moravanka, to je chasa veselá, její únos ale moc veselý není. Čekal jsem aspoň nějaký pořádný úlet, ale je to jen taková bezzubá komedie se slabým scénářem. Tvůrci si toho zřejmě byli vědomi, a proto se film pokusili zatraktivnit několika na svou dobu možná celkem odvážnými "erotickými" scénami. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Prvé čo ma napadlo Hudba z Marsu po 30tich rokoch. To boli roky, keď sa točilo - hlavne ,že sa točilo. Hrozné - že komédia, skôr paródia na komédiu. Najlepší boli bratia Pinkasovi ( Zindulka + Kostelka ) " Raději se napijeme, ono to už nejak dopadne " Dopadlo 10%. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam neúčinkovaly mé oblíbené postavy, tak je to pro mne odpadová záležitost. Ale je tam mnoho vtipných míst. Milan Muchna však opravdu točit tyto filmy neuměl a scénář? nojo... blbost. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Dechovkářský dadahardcorový krimi-thriller v podání osvědčeného Milana Muchny a jeho hvězdného ansáblu. Měl jsem možnost sledovat populační vzorek asi 70lidí při projekci tohoto filmu. Během filmu klesla spotřeba piva a výrazně se zvýšila konzumace tvrdého alkoholu a místo cigaret se začaly objevovat obláčky zeleného dýmu. Činím z toho jednoznačné VAROVÁNÍ: Únos Moravanky vede k nadměrnému užívání drog, které může končit závislostí na filmech Luďka Soboty! ()

Reklama

Reklama