Reklama

Reklama

Dangal

  • Indie দঙ্গল (více)
Trailer

Mahavir Singh Phogat (Aamir Khan) býval vynikající zápasník, ale musel nechat sportu, aby si našel práci, která ho uživí. Doufá, že jednou aspoň jeho syn vyhraje pro Indii medaili. Jenomže se mu narodí samé dcery, a tak zklamaný Mahavir na svůj sen pomalu zapomíná. Pak si ale přijdou rodiče dvou chlapců stěžovat, že Mahavirovy dcery zbily jejich syny. Dívky se k tomu přiznají a Mahavir si uvědomí, že i když má dcery, ještě to neznamená, že z nich nemůže vychovat zápasníky. K překvapení a nelibosti celé vesnice je začne trénovat k zápasení. Film je inspirován skutečností. (rikitiki)

(více)

Recenze (98)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet INR700 milionov (približne $11miliónov)Tržby USA $12,391,761Tržby Celosvetovo $302,895,451 (Historicky rekordný zárobok pre Indiu z toho silných $193milionov len priamo z Číny, sila, Čína vládne)▐ Ďalšie veľké prekvapenie z Indie. Príbeh o dievčatách súperiacich v jude je šikovne zostavaný a hlavne pútavo natočený, čo sa týka bohatej minutáže nie šanca na nejaké slabšie chvíľky. Herecky na úrovni, súboje a výcvik je prehľadne natočený, má to správne grády, nechýba správna dávka dramatizácia a ešte dokonca je to natočené podľa skutočných udalostí. /80%/ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I přes zdobený obraz fungující rodiny nemůžu zapomenout na fakt, že právě onen statečný otec, který zachránil dcery před neveselým osudem indických děvčat, by při narození jediného chlapce na podobné úmysly zapomněl a věnoval se jenom synovi. Díky výtečnému Aamiru Khanovi se tahle kaňka dá alespoň trochu zamazat a dokud se největší důraz dává na funkční a až překvapivě milý rodinný humor, je Dangal v nejlepším pořádku. První polovina ale bohužel slouží jenom jako odrazový můstek k čistě sportovní druhé. A ta může být řemeslně odvedena sebelépe, ale divák při ní jen odškrtává desítky povinných tréninkových i turnajových klišé, které při takhle štědré délce zamrzí o to víc. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Bezvadně natočené. Osobně by mě zajímalo jak to udělaly, aby ty zápasy vypadaly tak věrohodně. Několikrát jsem se přistihla, že se kroutím jak Letty na žíněnce a rvu se jak o život :-) Neměly to děvčata jednoduché. Nejdříve se rvaly s otcem, pak samy se sebou, pak mezinárodně a naposledy na celosvětové scéně. O co všechny v mládí přišly, to ví jen oni, ale asi toho bylo víc, než dost a závěr stál opravdu za to. A to jsem se toho trochu bála....v žádném případě. Uživatel misterz to napsal tak, jak jsem to vnímala i já a proto jdu do plných. Nenechte si ujít závěr, tam jsou jejich skutečné podobizny i s otcem. Holky hrály skutečně super! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na jeden rok zapomeňte, že máte matku." Moc se mi líbil taťkův zářivý úsměv, když jeho holčičky zmastily ty dva drzé fakany. Mahavir byl zkrátka dokonalým důkazem toho, že sportovního šampióna vychová spíše odhodlaný rodič než nějaké středisko. Já se tedy přiznám, že zápas je můj 356. nejoblíbenější sport, při jehož náhodném sledování se obvykle dost nudím. Jenže to Geeta s Babitou nedopustily. Jejich souboje měly tempo, sílu i agresivitu a já jsem jim fandil tak, že mě z toho bolí ruce, nohy i hlasivky. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

U Dangalu asi nemá smysl věnovat příliš slov řemeslné stránce. Ta je totiž dle očekávání perfektní, hereckými výkony počínaje, obrazovou stránkou konče. Nemá asi ani smysl řešit, zda je na tomto snímku perfektní jen řemeslná stránka, jelikož se nedá očekávat, že by měl nějaké jiné ambice. Dangal perfektně zapadá do žánru sportovního životopisného dramatu, ve kterém se prolínají rodinné hodnoty, dlouhodobá cesta za snem a spousta odříkání, zde ještě okořeněno o předsudky. Vyprávění není ničím překvapivé, nicméně z hlediska očekávání mainstreamového publika pravděpodobně naplní požadavky, které jsou na jeho strukturu kladeny. Samozřejmě vyprávění z hlediska otce, který si plní sen skrze své dcery neokoukané je, a určité prvky děje jsou tak pozměněny a jinak funguje v určitých případech i dynamika děje. Důležitou součástí snímku jsou pak samozřejmě i jednotlivé souboje, které nepostrádají napětí, špinavost, ale zejména vysokou dávku uvěřitelnosti. A rozhodně mají čím oslovit. Ať je to úplně první scéna, ve které se prolíná reálný boj a diegetický televizní doprovod nebo souboje na rohoži se vším tím vrzáním. Díky tomu, i když všichni tuší, jak vše dopadne, nepostrádají tyto scény svou dávku napětí. Televizní interview před závěrečným soubojem, kde je soupeřka vykreslena skoro až jako záporačka typu Ivana Draga, pobavilo. Dangal si na nic nehraje a asi i proto hodně baví. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nepamätám si, že by som niekedy vo svojom živote narazil na film, počas ktorého sledovania, som už po hodine nadobudol dojem, že mu budem udelením piatich hviezd, hádam aj krivdiť. Keby mi niekto niekedy povedal, že tento pocit budem mať zrovna pri Indickom filme - schuti by som sa zasmial. Lenže "Dangal" je dokonalý film po toľkých stránkach, s takou zmeskou pocitov v rôznych ohľadoch, že ja ani neviem kde začať. A tak bude asi lepšie len napísať: "Bravó Nitesh Tiwari". Dávam cylinder dolu ... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bollywoodský styl má své limity a i Dangal je v některých momentech (stříhání vlasů, interview s australskou zápasnicí) svou snahou o maximální emocionální působivost téměř úsměvný. Na druhé straně si nemyslím, že bych bez něj byl schopný 161 minut žrát příběh o indickém tatíkoví z vesnice, který ze svých dcer vytrénuje úspěšné zápasnice.Což asi neplatí jen o mně, ale třeba taky o rekordním množství čínských (!!!) diváků, kteří Dangal katapultovali do pozice pátého nejvýdělečnějšího nehollywoodského filmu všech dob. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bollywood u nás vďaka nedostupnosti zažiari len občas, zatiaľ som mnoho indických filmov nevidel, ale tento si zapamätám navždy. Netuším ako film bodoval v Indii, ale odhadujem, že to musel byť veľký hit. A niet sa čomu diviť, pretože tento film si vás jednoducho získa a osloví bez ohľadu na to, či šport, v tomto prípade zápasenie máte radi alebo nie. Príbeh je chytľavý, občas vtipný, v závere dojímavý. V zápasníckych scénach som teda čumel ako to tvorcovia dali realisticky, každý zápas bol čistý adrenalín, dokonca i ten medzi otcom a dcérou, "stará škola versus nová technika". Dangal ma nadchol po všetkých stránkach a ak v Indii vznikne len 5 takto kvalitných filmov ročne, chcem ich všetky vidieť. Dangal je jednoducho bomba! 100%. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Silný indický boxerský film který mně neuvěřitelně dostal. Aamir Khan si tu Filmfare zaslouží. Mnohem lepší než Creed : ) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak zázraky sa predsa len dejú! Kto by si bol pomyslel, že jedna z najlepších športových drám (možno vôbec najlepšia) čo som kedy videl príde z Indie, mnou nie veľmi preferovanej filmovej krajiny. Ide po všetkých stránkach o dokonalý a priam fantasticky namixovaný športovo-dramatický snímok, v ktorom nechýba absolútne nič. Zo začiatku sa dokonca myslelo aj na štipku humoru, neskôr.... páni to bola jedna veľká dramatická lahôdka. Vôbec ma nenapadá ani jedna chybička alebo aspoň jeden malinkatý dôvod, prečo by mal niekto tomuto skvostu strhnúť hviezdičku. Aj samotný životný príbeh oboch dievčat a ich otca bol veľmi zaujímavý a pútavo vykreslený. Čím všetkým si museli prejsť a čo ich to stálo... Dievčatá sa najprv museli popasovať s otcom, potom samé so sebou a nakoniec aj s celým svetom. Športové scénky boli zase precízne a veľmi profesionálne spracované, napínavé a v samotnom finále tak emotívne, že som ledva dýchal. Naozaj si nepamätám, že by som videl niečo podobné a na tak vysokej úrovni, čo by na mňa takto silno zapôsobilo. Jednoducho snímam klobúk, sánka dole... BOMBASTICKÉ. Aamira Khana ako herca začínam brať veľmi vážne. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem někdy říkala, že nemám ráda indické filmy, tak beru zpět. Tenhle ráda mám. Jestli jsem někdy tvrdila, že mě nebaví sportovní snímky, odvolávám, tento mě baví velice. Výborně vystavěné drama, kterému se překvapivě daří vyhýbat všemožným klišé sportovních filmů, funguje nejen díky výborným hereckým výkonům, ale také díky skvělé režii, kameře i hudbě. Tento film rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v rámci žánru sportovních snímků bylo kdy natočeno. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Toto dokážu len Indovia: trištvrte filmu sa tváriť, že im uleteli včely! Aamir Khan vo svojej najnovšej úlohe odutého majstra Šaolinu to krásne predviedol! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po všech filmových směrech se cítím po zhlédnutí neuspokojen. Snímek mi přijde snad ve všech směrech trochu nedotažený. Nepřišel mi ani moc vtipný, ani moc zajímavý a ani moc dramatický (snad z výjimkou finále, u kterého jsem si to ani jinak nedovedl představit). Kdyby se v hlavní roli nevyskytoval můj nejoblíbenější indický herec, tak bych u snímku dost možná i trpěl. Především část do prvního intermezza byla žalostná a lehce nudná. Po přestávce se přeladilo na podstatně vážnější notu a snímek měl místy co do sebe. Ocenění si tedy zaslouží snad jen Aamirova brutálně tělesná obměna. Nikdy bych nevěřil, že se dokáže vykrmit v tak tlusté prase a následně se za 5 měsíců stát kulturistou, kterému by snad každý kromě mě mohl závidět. Celkově moje hodnocení nepřeleze tři kousky a musím se přiznat, že absolutně nerozumím zdejšímu nadšení. Pochopil bych ho snad jen v rámci indického diváctva. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Športové filmy pozerám iba z povinnosti, netuším, či som vôbec videl nejaký indický film, ženské zápasenie považujem za omyl, pri filmoch dlhších ako dve hodiny znepokojene dvíham obočie a napriek tomu všetkému som dal tomuto sympatickému filmu štyri hviezdičky. Dobre sa naň pozeralo, zápasy boli kvalitne zahrané, bola v ňom nie jedna, ale hneď niekoľko nosných myšlienok a bol príspevkom k spochybneniu doterajšieho postavenia žien v Indii. To nie je málo. Inak som rád, že filmu nedal ani jeden komentátor menej ako tri hviezdičky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Plniť si nesplnené sny cez svoje deti je jedna vec, ale zápasiť a vyhrať za všetky indické ženy a dievčatá je vec druhá. Dangal ani chvíľu nenudí a je naozaj zručne natočený. Odporúčam! ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Ten indický rukopis mi úplně nesedí. Jak na místo toho, aby kývli normálně hlavou, začnou hlavou kroutit osmičky ve vzduchu a přehnaně kladou důraz na super zdlouhavé rádoby akční scény s cinkající hudbou, to přebíjí kvalitu filmu o ženském wrestlingu a jiných genderově korektních problematikách způsobem poněkud rozmarným. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Indie je ve filmové tvorbě úplně někde jinde, než americká nebo jiná asijská produkce a nepamatuji si na film, který by mě z této Země zaujal. V tomto případě jsem byl docela mile překvapen, protože mě tento sportovní snímek zaujal. Bohužel je však stopáž šíleně přepálená. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Když se řekne, že film je podle skutečné události, nabyde jakoby větší zajímavosti. Vysoké hodnocení ostatních je zřejmě za "feel good" film a výbornou choreografii zápasů. Pro mě obyčejný průměrný sportovní film velmi natahovaný. Možná jsem cynik, ale na slzičky v závěru to nebylo. ()

Související novinky

Reklama

Reklama