Reklama

Reklama

Dangal

  • Indie দঙ্গল (více)
Trailer

Mahavir Singh Phogat (Aamir Khan) býval vynikající zápasník, ale musel nechat sportu, aby si našel práci, která ho uživí. Doufá, že jednou aspoň jeho syn vyhraje pro Indii medaili. Jenomže se mu narodí samé dcery, a tak zklamaný Mahavir na svůj sen pomalu zapomíná. Pak si ale přijdou rodiče dvou chlapců stěžovat, že Mahavirovy dcery zbily jejich syny. Dívky se k tomu přiznají a Mahavir si uvědomí, že i když má dcery, ještě to neznamená, že z nich nemůže vychovat zápasníky. K překvapení a nelibosti celé vesnice je začne trénovat k zápasení. Film je inspirován skutečností. (rikitiki)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Happens 

všechny recenze uživatele

Ten indický rukopis mi úplně nesedí. Jak na místo toho, aby kývli normálně hlavou, začnou hlavou kroutit osmičky ve vzduchu a přehnaně kladou důraz na super zdlouhavé rádoby akční scény s cinkající hudbou, to přebíjí kvalitu filmu o ženském wrestlingu a jiných genderově korektních problematikách způsobem poněkud rozmarným. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

U Dangalu asi nemá smysl věnovat příliš slov řemeslné stránce. Ta je totiž dle očekávání perfektní, hereckými výkony počínaje, obrazovou stránkou konče. Nemá asi ani smysl řešit, zda je na tomto snímku perfektní jen řemeslná stránka, jelikož se nedá očekávat, že by měl nějaké jiné ambice. Dangal perfektně zapadá do žánru sportovního životopisného dramatu, ve kterém se prolínají rodinné hodnoty, dlouhodobá cesta za snem a spousta odříkání, zde ještě okořeněno o předsudky. Vyprávění není ničím překvapivé, nicméně z hlediska očekávání mainstreamového publika pravděpodobně naplní požadavky, které jsou na jeho strukturu kladeny. Samozřejmě vyprávění z hlediska otce, který si plní sen skrze své dcery neokoukané je, a určité prvky děje jsou tak pozměněny a jinak funguje v určitých případech i dynamika děje. Důležitou součástí snímku jsou pak samozřejmě i jednotlivé souboje, které nepostrádají napětí, špinavost, ale zejména vysokou dávku uvěřitelnosti. A rozhodně mají čím oslovit. Ať je to úplně první scéna, ve které se prolíná reálný boj a diegetický televizní doprovod nebo souboje na rohoži se vším tím vrzáním. Díky tomu, i když všichni tuší, jak vše dopadne, nepostrádají tyto scény svou dávku napětí. Televizní interview před závěrečným soubojem, kde je soupeřka vykreslena skoro až jako záporačka typu Ivana Draga, pobavilo. Dangal si na nic nehraje a asi i proto hodně baví. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak zázraky sa predsa len dejú! Kto by si bol pomyslel, že jedna z najlepších športových drám (možno vôbec najlepšia) čo som kedy videl príde z Indie, mnou nie veľmi preferovanej filmovej krajiny. Ide po všetkých stránkach o dokonalý a priam fantasticky namixovaný športovo-dramatický snímok, v ktorom nechýba absolútne nič. Zo začiatku sa dokonca myslelo aj na štipku humoru, neskôr.... páni to bola jedna veľká dramatická lahôdka. Vôbec ma nenapadá ani jedna chybička alebo aspoň jeden malinkatý dôvod, prečo by mal niekto tomuto skvostu strhnúť hviezdičku. Aj samotný životný príbeh oboch dievčat a ich otca bol veľmi zaujímavý a pútavo vykreslený. Čím všetkým si museli prejsť a čo ich to stálo... Dievčatá sa najprv museli popasovať s otcom, potom samé so sebou a nakoniec aj s celým svetom. Športové scénky boli zase precízne a veľmi profesionálne spracované, napínavé a v samotnom finále tak emotívne, že som ledva dýchal. Naozaj si nepamätám, že by som videl niečo podobné a na tak vysokej úrovni, čo by na mňa takto silno zapôsobilo. Jednoducho snímam klobúk, sánka dole... BOMBASTICKÉ. Aamira Khana ako herca začínam brať veľmi vážne. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Ťažko mi hodnotiť tento film, z môho pohľadu nič moc, nezaujal ma, ale na druhej strane som pri ňom ani nezaspala. Jediný náznak nejakých emócií v dvoch záberoch... je fakt, že športová tématika ide celkom mimo mňa a nedokážem ju oceniť. Aj Sultan ma zaujal viac... zato ma zaujali titulky, ktoré boli deravé ako "noty na bubon" a bez preloženia piesní.... pre mňa obrovské mínus... ale za to film nemôže .... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I přes zdobený obraz fungující rodiny nemůžu zapomenout na fakt, že právě onen statečný otec, který zachránil dcery před neveselým osudem indických děvčat, by při narození jediného chlapce na podobné úmysly zapomněl a věnoval se jenom synovi. Díky výtečnému Aamiru Khanovi se tahle kaňka dá alespoň trochu zamazat a dokud se největší důraz dává na funkční a až překvapivě milý rodinný humor, je Dangal v nejlepším pořádku. První polovina ale bohužel slouží jenom jako odrazový můstek k čistě sportovní druhé. A ta může být řemeslně odvedena sebelépe, ale divák při ní jen odškrtává desítky povinných tréninkových i turnajových klišé, které při takhle štědré délce zamrzí o to víc. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Během jedné scény utrpěl Aamir Khan (Mahavir Singh Phogat) zranění ramene, kvůli němuž musel přerušit natáčení. (HellFire)
  • Televizní premiéru na indické televizní stanici Zee TV v květnu 2017 sledovalo přes 16 milionů diváků, což je historicky druhá největší sledovanost po filmu Prem Ratan Dhan Payo (2015). Tři měsíce nato byl film slavnostně uveden na televizní stanici Zee Tamil, kde jej sledovalo přes 33 milionů diváků. Obrovský úspěch slavil především v Číně, kde jej na internetu zhlédlo přes 400 milionů diváků. (HellFire)
  • Hlavní hrdinky absolvovaly náročný sedmiměsíční trénink, aby jejich zápasení působilo věrohodně. Kromě toho se jich spolu s celým štábem ujal Kripa Shankar Patel Bishnoi, trenér indického ženského wrestlingového týmu. (HellFire)

Související novinky

Reklama

Reklama