Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílná série Victor Hugo, nepřítel státu nás zavádí do revoluční Paříže roku 1848, kdy se začínají stavět první barikády, bouří se ulice, vře parlament. Slavný spisovatel Victor Hugo stojí na straně konzervativních royalistů, kteří vkládali naděje do Ludvíka Napoleona Bonaparta (III). Po rozpuštění senátu v roce 1848 kandidoval Hugo úspěšně do parlamentu. Ačkoliv byl zprvu politickým stoupencem Napoleona III., brzy vystupoval jako jeho odpůrce a jako zastánce liberálního socialismu. Po převratu, za kterým stál Napoleon III., byl Victor Hugo prohlášen za nepřítele státu. Začala štvanice a spisovatel byl nakonec nucen v roce 1851 odejít do exilu, ve kterém žil téměř dvacet let. Francouzský seriál zachycuje nejbouřlivější léta Hugova života 1848–1851, která se později odrazila v jeho dílech. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

MirkaP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi politické, zejména první dva díly, dost nepřehledné a dost nudné. Očekávala jsem větší drajv. Nebo asi něco úplně jiného. Nejbouřlivější dva roky a já se nudila, asi jsem zmlsaná. Ani s těma babama si to neuměl vyřešit, nejradši by je měl všechny najednou jako nějakej paša, dokud si to holky nevyřešily samy mezi sebou. Tak slabošské od pana spisovatele. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vynikající dílo ze života velkého Francouze prokazuje, že pojmy jako postmodernita nebo zvětrávání či vyprazdňování hodnost nejsou převratnou zkušeností naší nevábné současnosti. Druhá republika rezonuje i na stránkách BÍDNÍKŮ. Skutečnost, že seriál není věrným opisem skutečnosti a byl přizpůsoben dramatickým potřebám autorského záměru, není na škodu věci. Je romantický a současně vznešený v plném slova smyslu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mapuje historický milník, významný nejen pro dějiny Francie, by měl být historicky věrný, až do krajnosti věrný... (Ach jé, ty moje ideály!) Tady tu věrnost ale moc nevidím. Nechme historii historií a jen pár poznámek na okraj: 1) Komentář píši z pozice někoho, kdo neuznává francouzskou revoluci, ani žádnou jinou revoluci. 2) Dnes se s oblibou točí seriály o významných národních osobnostech a do úst se jim vkládají současné myšlenky. Nejde o to, dopátrat se pravdy a historických souvislostí, ale o to, aby se tím podpořily současné ideologické trendy. 3) Victor Hugo mnohokrát změnil své smýšlení, na můj vkus až příliš často. Že se seriál vyhnul Hugovu "katolickému období" mne neudivuje. Zdůvodnění, že by seriál byl příliš dlouhý... no, dobrá. Snad bude alespoň zmíněno Hugovo zaujetí pro islám v posledních letech života. 4) Hugova milenka Juliette Drouetová byla podle dobových svědectví překrásná žena s modročernými vlasy. Zde je to ucouraná, neatraktivní blondýna. Ale nechci být příliš malicherná! Když Annu Boleynovou může hrát černoška, tak tohle je fakt hnidopišství, přiznávám! 5) Tak mne napadá, jak je "výhodné" vyměnit své katolické přesvědčení za revoluční. Vždyť revoluce dovoluje promiskuitu, volnou lásku, rozvody, potraty... Zde je ukázán V. Hugo jako manžel a milenec "pouhých" dvou žen. Ve skutečnosti to byl... decentně řečeno prachsprostý sukničkář. Jeho další milostné eskapády zde zřejmě zmíněny nebudou (ne že bych po nich toužila!). Ono by to přece jen trochu ubralo francouzskému idolu na svatozáři! ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekal bych, že Francouzi svého velikána uctí mnohem lépe a velkolepěji. Až příliš dokumentárně pojatá série, která nezaujme ani hereckými výkony, ani zajímavou výpravou. Hugo většinu času mluví ve sněmovně, mluví se ženskýma o tom, jak bude mluvit ve sněmovně, nebo s lidma ve sněmovně mluví o tom, jak bude mluvit se ženskýma. K Bídníkům se to dostane trochu ve 4. díle, ale to už bude stejně většina diváků maximálně znuděna. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Důsledně odpatetizovaný portrét velikána francouzské i světové literatury ve tříletém období jeho života. V letech 1848-51 žil víc politikou a vztahovými problémy než uměním, z čehož také vychází zaměření civilně pojatého seriálu. -------- V titulcích filmu uvedeno: koprodukce Francie / Belgie. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Seriál o slavném francouzském spisovateli. Tvůrci to pojali tak nějak po svém. Schválně jsem si načetl Hugův životopis, abych mohl porovnat toto dílo s realitou. V první řadě je třeba říct, že chcete-li točit seriál o takto významném umělci a zároveň chcete, aby divák pochopil souvislosti, jsou čtyři roky prostě málo. Victora Huga totiž nejprve podvedla jeho manželka než začal podvádět on. A rozhodně nezůstal u jediné milenky. Jeho rodiče a události kolem něj (revoluce, politické zvraty) utvářely jeho názory a myšlenky. Zajímavá je navíc i anabáze s exilem. Jeho dcera se následně zbláznila a po svržení Napoleona III. sice Hugo zůstal v exilu, ale pro Francouze byl hrdina a dočkal se státního pohřbu. O tom ale filmaři točit nechtěli, je to už v názvu. Proč se ale u Huga tak málo věnují jeho umělecké činnosti zůstává záhadou. Bohužel jsou čtyři díly lehce neúplné, částečně mylně pojaté a ve své podstatě nám toho o slavném spisovateli moc neříkají. Legenda mezi spisovateli by si rozhodně zasloužila víc. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 5/10. Do výuky českého jazyka a literatury seriál spíše nedoporučuji, protože neobsahuje mnoho pasáží o jeho literárním přínosu. Projekt se více zaměřil na historické souvislosti jeho života. ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

Pro mě to bylo docela zajímavé setkání s vynikajícím spisovatelem, novinářem a politikem. Nevadila mi téměř dokumentární forma, spíš měl režisér dát přednost lepším a charismatičtějším hercům, to by si Hugo zasloužil... ()

Reklama

Reklama