Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie v dopisech pro všechny, kdo mají děti, nebo alespoň matku. Hrají N. Konvalinková a J. Zadražil. Záznam inscenace Divadla v Řeznické. Divadelní a televizní režie V. Polesný Na počátku úspěchu této stand-up comedy, která se prosadila i na Brodwayi, stál román v dopisech Sheldon & Mrs. Levine autorské dvojice Sama Bobricka a Julie Steinové, který se záhy po svém vydání stal nejen americkým bestsellerem. Protagonisty jsou třicetiletý Sheldon, který se poté, co mu matka zničila manželství, rozhodl definitivně osamostatnit a odstěhovat se z domova a jeho dominantní matka, paní Levinová. Z jejich vzájemné a zpočátku matkou vynucené korespondence, která probíhá poměrně extravagantně přes P.O. boxy nezvěstných osob v nejrůznějších státech Ameriky, neboť paní Levinová se drží své výhružky „utíkat můžeš, schovat se přede mnou nedokážeš" se postupně dozvíme, že nic v jejich komplikovaném vztahu není tak černobílé, jak by se zpočátku zdálo. V režii Viktora Polesného v české premiéře této hry, kterou uvedlo v roce 2012 pražské Divadlo v Řeznické, excelují Naďa Konvalinková a Jan Zadražil. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička je za Naďu Konvalinkovou a jedna za Honzu Zadražila. Je to zahrané s nadšením a brilantně, leč po obsahové stránce je to jen efektní ptákovina. Přitom v prvních minutách jsem cítil, že mám před sebou úžasnou zábavnou jízdu, jenže to jsem ještě netušil, že se záhy příběh střetu dominantní matky a nezralého syna zvrhne v totální absurditu. Lehká nadsázka by byla fajn, ale tady to přerostlo do absolutního nonsensu. Celkový dojem: 40 %. Někdy zkrátka stojí bezbřehé okouzlení blízko nepříjemné deziluze. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Perfektně napsaná konverzační hra velmi dobře zahraná oběma protagonisty. Jednoduchá, vynalézavá režie, která se nesnaží předvádět a plně se poddává rozvernému obsahu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Život není takovej průser, jak by sis přál, konejší matka syna v jednom ze svých naléhavých vzkazů. Divadelní hra autorské dvojice Sama Bobricka a Julie Steinové sice svádí k potutelnému smíchu, který je, jak se zdá, stejně nevyhnutelný, ale při tom všem se jedná také o křehkou výpověď o citlivých místech, o skutečných vzdálenostech mezi milující matkou a vzdorovitým synem, o tom, že osobní svoboda neznamená pokaždé vítězství. Sheldon a jeho matka, lehce potrhlá fanynka televizních show, se během hledání vzájemného porozumění zmítají ve svých sebeklamech, každá iluze je ihned popřena, pohybují se od nadšení ke zklamání, stoupají na vrcholy, aby z nich záhy spadli... Groteskní nadsázka, vrcholící v několika okamžicích absurdním humorem, není vůbec na škodu, naopak skvěle shazuje předvídatelnost jednotlivých situací. Naďa Konvalinková sklízí potlesk na otevřené scéně v monologu o politicích, co kradou, a o duši neprospívající virtualitě webových stránek, Jan Zadražil zase zaujme řadou komických momentů, v nichž kvůli matce obdrží četná zranění, i zpěvem a hraním na kytaru. Divadlo v Řeznické ke svému třicetiletému jubileu (1982 – 2012) nemohlo získat lepší dárek. ()

Reklama

Reklama