Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Varnsdorfu přijíždí kapitán Kříž (David Novotný) vyšetřit vraždu a brzy se ukazuje, že stopy směřují do místní vietnamské komunity. Kdosi se totiž pokoušel zamaskovat skutečný motiv. Otevřenými dveřmi do světa, v němž vládnou pravidla obchodu, rodinných klanů a hierarchií a který přehrazuje i jazyková bariéra, se mu stává mladá policistka (Ha Thanh Špetlíková). Nesourodá dvojice – emancipovaná žena, která se rozhodla žít podle vlastního rozhodnutí a stárnoucí sarkastický vyšetřovatel, pro nějž práce zůstala jediným opěrným bodem v životě – rozkrývá nejen tajemství zločinu, kde jedna vražda odkazuje k druhé, ale také vzájemně hledá cestu k poznání a respektování toho druhého. A oba čeká osudové rozhodování, zda se přiklonit na stranu pevných rodinných tradic nebo spravedlnosti. (Falcon)

(více)

Recenze (199)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Slabá detektivka, zachycení vietnamské komunity nicméně hodně povedené a často intenzivní. Ve filmu překvapivě příliš nejde o střet kultur. Jistě, Novotného rasista občas vyvolá tření, ale to je vedlejší. Jde hlavně o hodnoty. Jde o to, na jakou stranu se, stojící tváří v tvář těžkému rozhodnutí, postavíme. Ve svém emocionálním finále, které je současně nejsilnějším momentem filmu, Miss Hanoi tíhou morálního rozhodnutí "práce versus rodina" téměř připomíná hongkongskou akční školu, kde se podobná dilemata řešila hlavně v osmdesátých a devadesátých letech. A to myslím jako pochvalu. Nemalou zásluhu na tom má výborná Ha Thanh Špetlíková v hlavní roli. Zdeněk Viktora, pro něhož jde teprve o druhý režijní počin, má před sebou ještě kus práce. Jakmile Miss Hanoi opustí "exotický prostor", stává se tuctovou kriminálkou s televizním vizuálem. Nejde ale naštěstí o časově ani dějově dominantní prvek. A zbytek je velmi dobrý, chvílemi až vynikající. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Detektivka, zajímavá bohužel jen tím tématem vietnamské komunity, které je ovšem jen tak nahozeno. Kriminálně překombinované, kamerově normální a herecky klasické. Závěrečná desetiminutovka, kdy jeden zvrat stíhá druhý, víceméně na škodu. Škoda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Solidní kriminálkový crossover, který přišel na to, že není vůbec špatný nápad zakombinovat českou kulturu s tou vietnamskou. Sice by se pár momentů dalo udělat jinak, ale celkově vzato jsem si filmově opravdu pochutnal. Výborné jsou například scény ze Sapy. Škoda ale, že David Novotnej tu hrál hroznýho krypla. Skoro se nechce věřit, že by se na policii taková neortodoxní a rádoby spravedlivá svině, našla. Ten rasistickej podtext mi moc neštymoval. Dokážu si to představit u jiné menšiny, ale u Vietnamců zrovna ani ne. I když, chápu, že Sapa je přeci jen trošku jinej svět, než Vietnamci žijící v našem městě. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda promarněného potenciálu, už samotný nápad byl velmi slibný, lokalizovat vraždu do středu vietnamské komunity, kterážto je českými filmaři dosud zcela neobjevena, ovšem celý projekt sráží především ten fakt, že je to natočeno jak nějaká typizovaná novácká kriminálka...s televizním vizuálem i hudbou...Kriminálka Sapa...škoda... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ABY NEBYLA OSTUDA…“ /// Parádní nápad zasadit krimi do vietnamskýho prostředí. (Zajímavý by bylo, zasadit to třeba někdy do cigá – sorry romskýho…) Bohužel celkovej výsledek je jak nějaká epizoda z krimi seroše na Nově. Divnej (a asi i hnusnej) policajt, sympatická Vietnamka, komunita, chránící si svoje soukromý – fajn. To ostatní je televizní a navíc mě (trochu) dostal ten dilematicky „spravedlivej“ konec… No nevím… za to vím, že když si soukromý hlídaj Pakistánci, je to jinačí kafe! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu si užít vietnamskej sex. 2.) Chystám se zprznit Vietnamku. 3.) Kvůli hezký Vietnamce bych i vraždil. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

emma53 

všechny recenze uživatele

S přehledem bych dala i čtverec, protože téma s Vietnamci je výjimečná záležitost. Ale nevím jestli měl v popisu práce být takový hulvát i kapitán Kříž hraný Davidem Novotným. Tam jsem byla dost naštvaná tím, jak přeháněl. Kdyby ubral těch přehnaně blbých keců, tak je to nadprůměrná krimoška. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Film začal naprosto famózně. Hned na začátku cca po minutě filmu už jsem mohla koukat Ha Thanh na prdelku a i kozička nesměle jukala a já se těšila, co všechno ještě, kromě vraha, odhalí. Neodhalila však ani píču (a to jak doslova tak slovně). Sice je tam jiná borka, co tu píču odhalí, ale ta je evropská a mně se nijak extra nelíbila. Tak prd. To, že český titulky jsou u vietnamštiny většinou špatně, toho sem si všimla asi jen já a pár tísícovek soukmenovců, co uměj šéšky, ostatní to řešit nebudou. To, že u půlky vietnamskýho kecání titulky vůbec nejsou a já si tak nedobrovolně hrála na živej překladač to mě už sralo. Příběh se snaží bejt mocně originální, asi jako naše oblečení od NYKE, PUMMA atd, ale je lacinej jak kurva čtvrtý kategorie a kdo není úplně retardovanej nebo po lobotomii, ten celkem rychle zjistí co asi bude špatně. Chudák Ha, buddhožel hrála retardovanou postavu po lobotomii, takže jí nedošlo ani hovno, dokud jí to na plnou hubu neřekli. A jakože rasisitickej detektiv byl podobně bystrej, jelikož poznal taky hovno. Sice jsem se pak cítila chvilku děsně chytrá a důležitá, ale po minutě mě to přešlo a zůstaly ve mně dvě věci. Pocit, že Miss Hanoi je sračka a pak těch krásných deset vteřin, kdy Ha ukazuje prdelku a kozičku. Buddho za co... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Předevčírem si Polanský dal sám pořádně přes držku, zlomil si obě předloktí, uvázal si lano kolem krku a pak se pověsil na stromě." Můj policejní čich mi napovídá, že to evidentně byla sebevražda, ale scénář velí vyšetřujícímu zvířeti a krásce hledat v tom nějakou záludnost. Ať si tedy běhají po Sapě a vyšetřují. Já se zatím zaměřím na to podstatný. A tím je úžasná strážmistr Anh. Něco tak sympatickýho jsem už douho neviděl. Dokonce ani kapitán Kříž nebyl tak krásnej, ale jeho moudra do života zase stála za to. Tahle dvojka mě prostě bavila, ale to jejich vyšetřování radši nechám bez komentáře. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Notoričtí producenti smažených nudlí u nás konečně dostali prostor i na filmovém plátně. Za probdělé noci ve svých večerkách si to zaslouží. Kriminální zápletku tentokrát Viktora moc nevyšperkoval, ale vše zachraňuje brutálně hláškující Novotný, bloudění ve stánkařské džungli a pravidelně dávkovaný rasismus. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Při té neduživosti krimi roviny člověka napadá, jestli by z toho nebylo lepší udělat genderově neobvyklé buddy movie táhnuté Novotným (ten člověk se do Případu mrtvého nebožtíka snad ani nepřevlékl). Dabing vietnamských postav pro televizi by měla prošetřit Česká obchodní inspekce, protože tohle je klamání zákazníka.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velice slušná kriminálka. Na české poměry prostředí vietnamské komunity působí jako výborné osvěžení. Ha Thanh Špetlíková je velmi příjemná, David Novotný je klasický buran a dohromady jsou ideální dvojicí pro výlet z Varnsdorfu do Sapy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Žánrovkám fandím, poctivým kriminálkám obzvlášť, ovšem tahle trpí stejně jako většina tuzemských pokusů jakousi nedotažeností. Začínající policistka Ha Thanh Špetlíková pomáhá coby překladatelka zatrpklému poldovi, který z rukávu sype sarkastické až rasistické komentáře. Vyšetřují spolu vraždu mladého sígra, který před lety spáchal něco úzce spojeného s vietnamskou komunitou. Že by se mu někdo mstil? A byla čtyři roky stará smrt čerstvé vítězky soutěže krásy řádně vyšetřená? Asi po pětadvaceti minutách jsem tušil, kdo je do okolností namočený. A to není dobře. Celkově je plytký scénář pasující spíš na televizní kriminálku jen ozvláštněný o do sedření pracující komunitu, dramaturg zřejmě chyběl a produkce se zrovna nevytáhla. Opakuji, že zatraktivnění o jinou kulturu je sice fajn, ale my už tak nějak víme, že česká hovádka Vietnamcům ráda tykají nebo jim komolí jména, a nic moc jiného nedostaneme. Škoda místy blbých dialogů, ještě blbějších situací, zplošťování charakterů i samoúčelné nahoty. A absence napětí. Každopádně výkon Davida Novotného výborný. Celkově úplně zklamaný nejsem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná kriminálka, nijak náročná, ale bez problémů sledovatelná, spíše však televizní než filmová. Ha Thanh Špetlíková a David Novotný jsou skvělá dvojice a nad zbytkem (ne)herců jasně vyčnívají. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné české krimidrama po delší době, vyjma úspěšných seriálů HBO, které opanovala výborným přirozeným talentem paní Špetlíková.. Budu sledovat, vypadá to na neokoukanou talentovanou tvář českého herectví.!! ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ještě před rokem jsem se dušoval, že české filmy v kině jenom jednou za čas. Letos je tu už přitom čtvrtý a to mně za 2 týdny čeká Jan Palach. Nicméně musí se nechat, že jsem hodil bobek na všechny české komedie se známými jmény a rozhodl jsem se chodit pouze na ty české filmy které vypadají zajímavě/nemuseli by stát za hovno. Jedním z takových se z ukázek stala i Miss Hanoi. Jak je na tom ale Miss Hanoi ve výsledku? Režíruje Zdeněk Viktora jenž předtím natočil pouze Ralucu, která mu utekla v kinech i v televizi a nějak jsem do dnešní doby neměl odvahu/čas/náladu jí hledat online. Jako režisér byl pro tedy velký neznámý. U tohoto filmu přitom zastává pozici nejenom jako režisér ale i spolu-scénárista a producent. A musí se mu nechat, že je zručný. Jestli něčím dokáže Miss Hanoi zaujmout tak tím, že je jiná. Dost za to může samotná zápletka ´´první vietnamská policajtka v Čechách´´. Na očích tak máme vietnamské prostředí a zákulisí. Zajímavé lokality, zajímavé kulturní pozadí a něco co někde jen tak neuvidíte. Herecké obsazení je v pohodě: David Novotný zase válí a potvrzuje status jednoho z českých nejspolehlivějších herců, Ha Thanh Špetlíková je poté dost slušná. Zbytek obsazení asi nějak celkově nestojí za zmínku. Ne však proto, že by hráli špatně jenom tím, že nezaujmou. Většina vietnamských rolí poté plní ne-herci což má za následek to, že některé věty nejsou úplně kvalitně odnesené a většinou ´´herci´´ při scénách drmolí a moc jím není rozumět. Naštěstí ale vietnamci nemluví česky celou dobu a dojde i na vietnamské znění s českými titulky. Což rozhodně působí lépe než kdyby mluvili vietnamci celou dobu podezřele česky nebo byli předabováni čistě českými herci a působilo by to nevěrohodně. Koncept je poté jednoduše zajímavý. Tradiční a ničím nevýjimečná zápletka totiž skrývá rasový podtext a s tím jak se vietnamci reagují na čechy a obráceně. A je tak pak vlastně vedlejší, že detektivní zápletka funguje jenom na půl jelikož ty scény s odlišnou kulturou to vynahradí. Vietnamská policajtka která si musí vybrat mezi lojalitou ke svému povolání nebo své kulturní oblasti kde se každý zná a jsou si bližní. Problém je ale ten, že hlavními dvěma hrdiny jsou vietnamská policajtka a český policista, který se netají svým rasizmem. A i přes to, že mezi nimi dochází ke sporům a hádkám nikdo to nevyvrcholí do něčeho extrémního/zajímavého. Především jeden zásadní motiv v jejich ´´vztahu´´ zůstane po konci filmu zcela nevyřešen. Z nějakého důvodu pro český film podmíněná nahota je jinak v tomto filmu nejzbytečnější za dlouhou dobu, že ani nestojí za zmínku za to jak je očividná. Problémem je také to, že se Miss Hanoi nikdy nezbaví nálepky vypadá jako televizní film. Občas to opravdu působí jako epizoda z seriálu Kriminálka Anděl/Policie Modrava, akorát řemeslně o ždibeček kvalitnější, jako jakési finále řady. A možná že by i ten televizní ksicht slušel Miss Hanoi víc. Průměrná scénář, nadprůměrná produkce, perfektní Novotný, slušná Špetlíková, podařené lokality aneb Miss Hanoi v kostce. Za rok, jednoho večera na TV Nova možná jo. () (méně) (více)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Miss Hanoi" byla jedním z mála českých filmů, jejichž námět mě za posledních x-x-x-let zaujal, nakonec ale zůstalo jen u velkých očekávání. Kdo je vrah, mě (bohužel) napadlo hned v úvodu vyšetřování, a i když se pak odkryla ještě jedna věc, nějak jsem měla problém jí uvěřit. Brala bych hlubší exkurzi do vietnamské kultury, ale tak alespoň už vím, proč se SAPA jmenuje SAPA. Že je to oblast ve Vietnamu jsem věděla, ale že je to jediná oblast, ve které sněží, to jsem netušila.;-) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Rozhodně tři a půl. Velmi slušně zrežírované a do poslední chvíle vyvíjející se krimi drámo, které se sice od současných, podobně kvalitních seriálů moc neliší, což nijak nesnižuje jeho kvality, naopak, určitě můžeme mluvit o slušné filmařině, jež by se milovníkům krimi příběhů měla líbit. První zhlédnutí určitě skvělé, film je lehce stravitelný, svižný a nenucený, stejně tak prostředí vietnamské komunity není nijak vyumělkované či dokonce trapné, jak se někdy stává, naopak, vše je velmi přirozené a trochu i poučné. Když já ale na ty kriminálky moc nejsem, ono to stačí vidět jen jednou a víc v tom najít nelze, každopádně dobrá pozvánka na další režisérův počin. [Kino Citadela - Litvínov] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jediný důvod, proč to chtít vidět, se jmenuje Ha Thanh Špetlíková - sice je zde výborná, ale ani ona to nezachrání. Ten film je strašná blbost a nuda k uzoufání, nic dramatického se tam za celou dobu nestane, nemá to žádnou funkční atmosféru, postavy jsou zcela nezajímavé (a v případě toho mladého Vietnamce i tragicky zahrané), téma šlo asi zpracovat líp, a celkově je podle mě největší slabinou filmu ne moc dobrý scénář, podle něhož asi nic lepšího ani natočit nešlo. Veskrze promarněných 90 minut. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zápletka hodná jen další z řady běžných epizod libovolného českého krimi-seriálu TV Nova, jakých každý rok vznikne celá hromada, to z nějakého důvodu dotáhla do celovečerní podoby kinofilmu. Zcela neopodstatněně. A televizní verze tohoto díla, v níž byla veškerá vietnamština předabována do „velmi věrohodné“ spisovné češtiny, protože TV Nova má zřejmě své diváky za úplné negramoty, kteří neumí číst titulky po dobu hrstky dialogů, je pak už jen opravdovou filmovou definicí slova „cringefest“. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zvažuju, že dám plný počet, sice si to až tak úplně tenhle film nezaslouží, ale aby se potácel v tak nízkých procentech si tedy rozhodně zaslouží ještě méně. Na domací produkci mimořádný námět, dle mého názoru neznalce poměrů ve Vietnamské komunitě i dobře zpracovaný. Sympatický vizuál, na české poměry nadprůměrně dobře nasnímaná akční scéna a valná vêtšina hereckých výkonů, to jsou stavební kameny kvality tohoto filmu. Tragická výslovnost představitele bratra Miss je zřejmě největším negativem snímku. Zde skutečně došlo ke castingovému eroru a onen chlapec měl být minimálně nadabován, v ideálním případě rovnou nahrazen někým šikovnějším. Za tento logopedický postrach tedy bohužel nemohu jít do plného počtu, byť bych ráda kompenzovala mizerná hodnocení ostatních. ()

Reklama

Reklama