Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Varnsdorfu přijíždí kapitán Kříž (David Novotný) vyšetřit vraždu a brzy se ukazuje, že stopy směřují do místní vietnamské komunity. Kdosi se totiž pokoušel zamaskovat skutečný motiv. Otevřenými dveřmi do světa, v němž vládnou pravidla obchodu, rodinných klanů a hierarchií a který přehrazuje i jazyková bariéra, se mu stává mladá policistka (Ha Thanh Špetlíková). Nesourodá dvojice – emancipovaná žena, která se rozhodla žít podle vlastního rozhodnutí a stárnoucí sarkastický vyšetřovatel, pro nějž práce zůstala jediným opěrným bodem v životě – rozkrývá nejen tajemství zločinu, kde jedna vražda odkazuje k druhé, ale také vzájemně hledá cestu k poznání a respektování toho druhého. A oba čeká osudové rozhodování, zda se přiklonit na stranu pevných rodinných tradic nebo spravedlnosti. (Falcon)

(více)

Recenze (200)

kingik 

všechny recenze uživatele

Vzdálený odkaz Ivana Luťanského. Řečeno slovy klasika...ve Vietnamu jsem taky nebyl a Asiatku jsem taky neměl. Ovšem pokud se na tamních rýžových polích vyskytuje chovanka podobná Ha Thanh Špetlíkové a neukáže mně hned při prvních postelových hrátkách policejní placku, jsem ochoten vypravit se za tamní exotikou. Tenhle film je v české kinematografii poměrně nevídaným úkazem, neb nad evropskými rysy ve tváři převažují ty asijské, nadto rasistické hlášky trousí šťavnatý kriminalista Kříž, který je nucen spojit síly s exotickou kolegyní, aby vyšetřili smrt mladého oběšeného delikventa, co byl kdysi odsouzen za smrt šikmoočky, které se přezdívalo "Miss Hanoi". David Novotný si svou kreací sarkastického kapitána říká rovnou o spin-off, takových ostrých hlášek český film nepamatuje. Poněkud v pozadí přece jen zůstal zbytek osazenstva, nemálo se totiž stávalo, že jakmile Novotný, velký to tahoun, zmizel ze scény, zmizela z filmu i osvěžující energie. Špetlíková je hlavně snaživá, má herecké zkušenosti převážně jen s podřadnou seriálovou tvorbou, tak je div, že to vůbec solidně ustála. Nevšední kapitolou je zobrazení neprobádané vietnamské komunity. Herci jeden jak druhý jsou nedobře nadabováni do češtiny, ve společných scénách hovoří evidentně vietnamsky (Špetlíkovou nevyjímaje), ačkoliv z jejich úst chrlí plynnou češtinu. Nepřirozeně a málo zajímavě působilo i jejich začlenění ve společnosti, jejich přísně konzervativní tradice a výchovné metody a jiné hovadiny. Oproti tomu se filmu dařilo zejména v detektivní rovině. Závěr přinesl do vyšetřování dávné smrti mladé asijské dívky četné neprůhledné zvraty a spletitost, takže divák detektiv mohl být spokojen. V každém případě režisér Zdeněk Viktora prokázal dávku odvahy, když se na českém filmovém trhu neprojevil podbízivě a nabídl tak trochu minoritně kategorizovaný počin. 8/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V televízii som bol spokojný, z kina by som odchádzal asi predsa len s pocitom, že by som si to v telke užil viac. Miss Hanoi ponúka napínavý prípad vraždy, starý, zdanlivo vyriešený zločin, komplikovane prepletené vzťahy, nečiernobiele riešenia situácií a nečiernobiele charaktery a samozrejme hláškujúceho Novotného. Že sa film snažil aj o nejaké "slniečkárske" posolstvá, to mi bolo úplne jedno, keďže vientamskú komunitu nepovažujem za stánkarov, ale za normálnych ľudí a nič do hlavy kladivom vtĺkať nepotrebujem. Ide o premyslenú detektívku s dvojnásobným prekvapivým záverom, pričom ani jeden z nich ma vopred nenapadol. Asi by filmu slušela dphšia stopáž, každopádne je Miss Hanoi prehľadná a všetko do seba bez problémov zapadne. Taktiež poteší výprava. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Z prvního pohledu celkem přitažlivý detektivní náhled do SAPY, potažmo do životů našich malých žlutých všudypřítomných trhovců, prodejců omamných látek, zaručeně originálního oblečení a přejetých psů, což je celkem zajímavé a téměř netknuté téma. Start byl nadějný, jako když se před vámi začne svlékat prvotřídní slečna, která očividně touží po kvalitní kopulaci a vy jste čirou náhodou ten šťastlivec, který se k tomu zrovna nachomýtl. Úvodní scéna s holou prdelí a odhaleným ňadrem hlavní představitelky k tomu přímo vybízí a vy jste jako na trní. Pak však nastává chvíle, kdy ta pomyslná roštěnka stáhne kalhotky a na vás se vykoulí poměrně solidní utahovák, doplněný o povislý pytel, a barytonem jste sice něžně, ale intenzivně vyzván k tomu, abyste si vyzkoušel roli ministranta. To vám samozřejmě dost ukrutně změní náhled na vzniklou situaci a vy si jen říkáte, jak z toho ven. V příběhu se tedy neobjeví výše zmíněné, ale téměř. Přikutálí se tam totiž ukrutně bystrý, třeskutými hláškami nabitý drsoň v podání otylého nesympatického přehrávajícího Davida Novotného, který by se hodil spíš do reklamy na laxativa nebo jako žrádlo pro kočky. Následuje nepřehledná směsice lopotného detektivního pátrání, zamotávání děje a setkáváme se s řadou nedůležitých a nezajímavých postav. Když už si myslíme, že je vše naprosto jasné, zjistíme, že vrahem je překvapivě pomyslný zahradník. Mohlo to dopadnout lépe, nedopadlo. Vhozená rukavice nebyla sebrána. Scénáristé si sami podrazili nohy. 40% ()

dopitak

všechny recenze uživatele

Znáte to, dlouhá filmová noc, hlavní bod večera už jste viděli a tak se pomalu klíží víčka. Oficiální obsah od Falconu psal debil, protože právě skutečnost že je to "trochu jinak" než vyšetřování ukazuje, se dozvíme až na konci. Ha Thanh Špetlíková prostě není můj idol, Novotný je opravdu chameleonem a po kruťákovi z Redla a moulovi rychtářovi z Hastrmana má zase úplně jinou roli. Jako policajt mi ale neseděl ani jeden z nich a případ popravdě nebyl moc zajímavej. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Ty holky žlutý to s náma těžký maj, zaklepala bačkorama krásná Batrflaj", praví píseň v jedné hezké české detektivce (kdo uhodne ve které, má u mne pivo :-) ) z 90. let, ve které se v pražských ulicích pátrá po vrahovi půvabné vietnamské dívky. Ona kniha má řadu předností, které "Miss Hanoi" bohužel postrádá: neotřelý děj, u nějž nehrozí pocit, že už to konzument někde četl-viděl, jiskrné dialogy, skvěle napsané postavy a především originální zápletku a překvapivý konec, který nelze tušit již od samého začátku. Ovšem ani snímek Zdeňka Viktory si určitě nezaslouží převážně negativní hodnocení. Rozhodně mu nechybí osobitá atmosféra ani slušná kamera, příběhu by sice slušelo nějaké to seriálové pokračování, ale obstojí i samostatně, najde se tu humor i napětí a oba představitelé ústřední dvojice dělají co mohou, aby se svých rolí zhostili se ctí (což se už pohříchu nedá říci o některých ostatních aktérech). Sečteno a podtrženo, "Miss Hanoi" za vidění každopádně stojí a u mne má 3 a půl solidní hvězdičky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

K peknej pôvodom vietnamskej policajtke tu zadrbú akože cool rasistického Čecháčka fízla, ktorý zjavne nenávidí cudzincov, ale pritom by podľa tej spotenej tváre Novotného zjavne každú Vietnamku omrdal len by tak fučalo. Dialógy sú skoro nefungujúce. Novotný chce hrať takého drsňáka, že mu to nikto neverí a stáva sa negatívnou postavou príbehu, takého fízla by ste chceli umlátiť čapicou. A Novotnému by sa tá Čapica aj hodila, veď má na hlave možno aj menej vlasov ako Andrej Kiska. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ve filmů jsem se mnohokrát zasmál. Stojí na střetu neurvalého rasistického detektiva s milou mladou vietnamskou policistkou. Když do auta naloží začínající policistku Anh, protože potřebuje "živý překladač", kontrast živočišného muže se silným názorem na vše a slušné, byť sebevědomé ženy působí ještě slibně. Na tuto atraktivní policistku pohlížejí úkosem nejen „bílí“, ale také její vlastní rodina. Zejména sedřená maminka z typického krámku dává své dceři najevo, že by měla raději myslet na peníze, tradice, na vdavky. David Novotný coby kapitán z kriminálky neskrývá svou přezíravost vůči ambiciózním ženám ani cizincům vůbec. Stačí si vybavit četné obdobné kombinace černošsko-bělošských parťáků či jiných smíšených detektivních tandemů. V Miss Hanoi docela slušně účinkuje. Ha Thanh Špetlíková je totiž na pohled neskonale líbezná a Novotný zase hned při svém vpádu na scénu nenechá ani na sekundu na pochybách, kdo tu bude zcela jednoznačným hereckjým králem. Ostatní výkony jsou jemně řečeno nevyvážené. Třetího „hrdinu“ snímku zosobňuje Sapa, proslulá vietnamská tržnice, která poskytuje náladu bizarní exotiky uprostřed české metropole, vděčné kulisy pro ojedinělou honičku a zejména živnou půdu kapitánově jiskřivé uštěpačnosti. Když Novotný zmiňuje „padesát odstínů žluté“ či zkoumá jídlo s otázkou, zda zaživa štěkalo nebo mňoukalo, připomíná neskutečně protivného, přesto neodolatelného nadsamce typu Jacka Nicholsona. Ale jinak se příběh obrňuje mohutnou dávkou obehraných klišé. Včetně sociální poetiky zašlého příhraničí (Varnsdorf). Vůbec nejslabší položku představuje detektivní zápletka. Miss Hanoi si zaslouží uznání za to, že se pokouší vykreslit vietnamskou společnost bez bulvární či hospodské zkratky. Bohužel se ale ztrácí na pomezí sociálního dramatu a detektivky. O moc dál scénář charaktery obou hrdiny nepustí. Navíc časem sílí pocit, že se vlastně vůbec nepátrá. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kriminálka zasadená do atraktívneho prostredia vietnamskej komunity ( čo bolo najväčším prínosom ) má svoj rytmus, určitú atraktivitu, ale nedokázala prekročiť vlastný námet a ponúknuť niečo naviac. Na jedno pozretie. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jedinými klady téhle detektivky jsou vlastně poprvé v české kinematografii nějak blíže představené prostředí vietnamské komunity, a pak ještě kamera (i když ty pastelové barvy jsou ubíjející) a střih. Samotný příběh je průhledný jak sklo, a když si ve dvacáté minutě správně tipnu, kdo za co mohl, tak je něco špatně. Televizní zpracování ve stylu Kriminálky Anděl, třetí série, tomuhle dílku rovněž moc nesvědčí. Samotný námět by vydal právě tak na jeden díl nějaké TV kriminálky, ale je roztažen o spoustu vaty (holka jede v autě, jede, jede) na tu hodinu dvacet + 6 minut titulků. Pokud jde o postavy, skutečně bylo nutno udělat z postavy kapitána Kříže až takový stereotypní archetyp sobeckého a rasistického burana? Osobně by mi sedělo víc, kdyby prostě té komunitě jenom nerozuměl, což by ho svým způsobem frustrovalo, ale jinak by byl normální. Takhle působí jako chodící klišé. Ha Thanh Špetlíková příjemně překvapila, ostatní pak už jen přehrávají. Samotný scénář by potřeboval taky líp propracovat, protože třeba postava Horvátha se zde jednou mihne, jednou se o ní mluví, a najednou ji v závěru hledají a nevíme tak zcela úplně proč. Také jsem měl jednu dobu dojem, že zavražděná a ten vietnamský mladík jsou bratr se sestrou (špatně představené vztahy mezi jednotlivými postavami asi už ve scénáři), a nakonec je podle mne i docela matoucí, SPOILER proč jsou někteří lidé zatčeni, tedy, co přesně spáchal ten fotograf, co přesně vietnamský boss, co starý polda. Za ten konec jsem šel s hvězdičkou dolů. Pokud se říká, že jednooký mezi slepými králem, tady bych film označil v českém kinematografickém bahýnku k půlokému. Btw, mohla by policistka řešit případ, na kterém je osobně a rodinně zainteresována? ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, slušná krimi v čele s pohlednou Vietnamkou a hulvátským a rozevlátým Davidem Novotným. Příběh se mi líbil, rozuzlení pro mě nečekané, od Zdeňka Viktory se mi líbil už jeho pařížský literární počin, takže mě nezklamal ani tentokrát, když se pustil do filmové látky a vůbec ne jednoduché. Za mě pozitivní dojmy, přestože by se dalo najít ledacos, co skřípe nebo nefunguje stoprocentně. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Mohl to být hodně dobrý film, kdyby tvůrci nevsadili na ohranou dvojku z amerických filmů. Bílý (rasistický), zkušený kriminalista a nováček (příslušník menšiny), který svého buranského nadřízeného přivede k poznání, a pokud možno i k sebezpytování. S Vietnamci nemám vůbec žádný problém, spíš jsem si je dost oblíbil, protože na rozdíl od jiných menšin mají pozitivní vztah k práci, takže je mi líto, že se film nepovedl lépe. Kriminalistické postupy byly jako z Rapla (na co rukavice, že?), ale musel jsem kladně ohodnotit sympatickou představitelku hlavní role i "účes" Davida Novotného. Ještě dodatek na závěr- už jsem si zvykl, že čeští scénáristé občas něco obšlehnou od zahraniční produkce, ale že budou vykrádat i české seriály, to jsem nečekal (vtípek s tykáním už jsem viděl v Raplovi). ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší český film za posledních... tak deset dvacet let. No, je pravda, že za posledních deset dvacet let jsem českých filmů viděl tak deset dvacet, takže nemám moc s čím srovnávat. Není to tedy taková šleha jako třeba něco od Slámy, ale s velkým povděkem kvituju, že se nejedná ani o buranskou komedii, ani o laskavě-hřejivou komedii, ani o vyumělkovanou a pozérskou pražáckou komedii, prostě o ŽÁDNOU komedii ani šaškárnu ani frašku, ve kterýchžto nechutných žánrech si podbíziví čeští filmaři i plebejští čeští diváci tolik libují, ale o svižnou, vcelku realistickou a hodně zajímavou televizní kriminálku, která myslím směle snese srovnání s obdobnými TV kriminálkami německými nebo francouzskými. Bavilo mě nahlédnout do zákulisí naší vietnamské neboli rákosnické komunity, hodně mě bavil satyrský policajt s neomalenou držkou (ač místy dost přehrávaný), ale nejvíc mě bavila hezká šikmooká policajtka. Ta holka se mi ve své roli tolik líbila, až jsem v průběhu děje začal živě fantazírovat o tom, jak mě dlouho a pečlivě vyslýchá v útulné policejní cele v uniformě z lesklého černého latexu. A k té pointě - myslím, že policajti by často měli být radši samozvaní soudci, než hnidopišsky posedlí hledači pravdy a tzv. "spravedlnosti". Prostě kliďánko na grázly rafičit falešné důkazy jak na běžícím pásu a zavírat je do lapáku, no a u slušných občanů lecjaký ten důkaz naopak přehlédnout. Takže se s resultátem filmu, nabádajícím k uvědomělému bonzáctví, vůbec neztotožňuju. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vietnamská komunita je na na domácí filmové scéně celkem opomíjená, což se Viktorovi povedlo alespoň částečně napravit. Vedle solidně vystavené zápletky s pro mě překvapivým vyústěním, film dává nahlédnout do fungování relativně uzavřené společnosti a věnuje se i tlaku vietnamských rodičů na své potomky. Špetlíková tu pak solidním způsobem ztvárnila policistku, která se potácí mezi solidaritou ke komunitě a kriminalistickou prací. Jediný problém jsem měl s postavou Davida Novotného. Některé jeho hlášky byly trefné, ale spousta dalších rasistických žbleptů byla příliš nucená. Nicméně vůbec bych se nebránil tomu, kdyby si tahle dvojice střihla nějaké repete. 75% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Miss Hanoi je naprosto průměrnou detektivkou, která neoplývá žádným nápadem a spíše připomíná nedělní inscenaci na čt1. Opravdu to nechápu, ale dvouletá příprava filmu není v ničem poznat. Zbytečné přehrávání obou hlavních herců ubírá na uvěřitelnosti a někdy působí až amatérsky a znuděně. Televizní vizuál tomu nepomáhá a čekal jsem z prostředí Sapy temnější atmosféru ala Rudý kapitán. Protrpěl jsem to do konce když nad tím přemýšlím, nenašel jsem moc pozitivních momentů.......4/10 ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Potenciál detektivky z prostředí a hierarchie vietnamské komunity měl větší potenciál. Nejeden moment by si zasloužil více prostoru a rozvinutí, jindy zase nastupovaly chvilky nudy než je rozboural cynický detektiv. Celkově dobrý, ale trochu televizní než filmoplátnové. <60% ()

5150 

všechny recenze uživatele

Docela velká bída na to, že tahle kriminálka byla uvedena do kin. Marně se snažím najít nějaký světlý bod tohohle počinu.. snad jen, že to trvalo alespoň přijatelných 90 minut.. ale to není popravdě dobré vysvědčení..)) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

MovieZone cejchuje niektoré filmy hanlivým označením Film Netflixu. Miss Hanoi je Film TV Nova. Lacne pôsobiace. Zle zahrané (neherci odpustia). Majúce zápletku, ktorá by neuživila ani epizódu seriálu. Oceňujem zvolené prostredie, ktoré je určite v českých filmoch silno nevyužité. Tak isto som rád, že som zistil dôvod voľby názvu SAPY. Novotný bol zbytočne buranský. Ha Thanh Špetlíková zbytočne moc urevaná a policajná práca trestuhodne amatérska. Nhảm nhí. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Skromná, ale kvalitně natočená krimi z neokoukaného prostředí vietnamské komunity. Samotný případ je veskrze jednoduchý a nepřehnaný. Osobně mě ale krom úderného rozuzlení zas až tak nenadchl. David Novotný tu hraje takového toho typického "slušnočecha," který, když se zrovna nechová jako hulvát, je i zkušený vyšetřovatel. Co mě ovšem překvapilo byla Ha Tranh Špetlíková a její přirozené herectví. Neříkám to často, ale tohle bude nový objev na poli českého filmu. I ostatní herecké výkony jsou tu nezvykle vyrovnané a interakce mezi postavami uvěřitelná a zábavná. Dialogy tu a tam trochu skřípou a potenciál taky nebyl úplně využitý, ale ty postavy mě bavily a vůbec bych se nezlobil za nějaké volné pokračování. ()

Reklama

Reklama