Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinské činy patria k vojne. Jedna z najodvážnejších akcií histórie Prvej svetovej vojny sa stala námetom aj pre tento film, ktorý opätovne oživuje príbehy ľudí, ktorí čelili vojnovému ošiaľu. Major Charles Whitlesey (Rick Schroder) je vojakom na pohľadanie. Jeho oddiel sa dostal do veľmi nepríjemnej situácie, keď je obkľúčený v hustých francúzskych lesoch nemeckým vojskom. Bez jedla, bez zásob a bez možnosti zanechať o sebe správu. Mal na výber dve možnosti. Vzdať sa alebo umrieť. Ale on si vybral tú tretiu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Tak jsem se včera s hrůzou dozvěděl, že hrdinní Američané nejen stráží svým slavným vítězstvím nad Perským zálivem to, aby cena benzínu u nejbližší Shellky nepodlezla třicet korun, ale dokonce nám vyhráli I. Světovou a vedeni generálem Dempseyem rozmetali na francouzské linii Trojspolek i Trojdohodu. To vše zcela dobrovolně, aby mohli šířit ducha svobody a demogracyje mezi primáty v tolik zaostalé Evropě! Tam, kde slabošští Francouzi zbaběle prchali, se naši milí zachránci světa sveřepě zakopali a za patetického třepotání hvězdotřpytného praporu hrdě nastavovali hruď německým kulkám a bajonetům, aby se ihned posléze mohli vydat na heroickou zteč a nastolit na Západní frontě klid! Co to, kurva, jako je??? Zprvu bych řekl sci-fi, když jsem viděl německé jednotky vybavené Stahlhelm model 1935, ale pak jsem pod tíhou argumentů vskutku pochopil, že to tak ve skutečnosti opravdu bylo, a že nám naší milí zaoceánští soudruzi psali historii svobodné Evropy, když bez bázně a hany čelili speciálním komandům, které ti zoufalí prušáci museli povolat z budoucnosti! No škoda! Kdybych neměl koule a žral seno, uznale teď nad tím chrchlem do učebnice kontinentálního dějepisu zabučím, zapálím v obýváku svíčku na oltáříčku George Washingtona, na Den díkuvzdání sežeru krocana a o Valentýnu obdaruji svou drahou chcíplým karafiátem a pozvu ji na romantický Lunchmeat vykrojený do tvaru srdce, protože bojové scény byly na televizní produkci docela vydařené. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já to říkám pořád, že se ta první světová válka ve filmech šetří a přitom by mohla ukázat takových příběhů. Pak to zbyde na ty méně známý evropský autory, kteří si udělají za pár desítek tisíc dolarů válečňáky, který já objevím až po bůhví kolika letech. Ztracený prapor je například parádní film, problém je, že není zase až tak výraznej a vlastně od toho se pak odvíjí skutečnost, že jsem o něm vlastně deset let od vzniku neslyšel. Každopádně kulisy, válka, atmosféra..všecko v tom filmu je a parádně to funguje, takže se u prvosvětových filmů okamžitě řadí na vrchní stupně. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V r.1917 se Američani připojili k britským a francouzským jednotkám..... Jednotka plná Italů, Irů, Židů – Němci nazývána jednoduše: GANGSTEŘI se drží jako trn v patě v německé linii. Hloupost či hrdinství? Tak to v armádě chodí – díky hlouposti jednoho se z ostatních stávají hrdinové! Škoda, že se neinvestovalo do filmu víc peněz. Už takhle to totiž nevypadá vůbec špatně! Příběh sice občas klade DŮRAZ na chrabrost Amíků, ale nezatěžuje zbytečnýma kecama a drží nás na bojišti uprostřed všeho dění. A o tom má být válečný film především! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Rád z gauče sleduji hrdinství mužů, kteří si prošli peklem. 2.) Nevím, proč mají ve Smithsoniánském muzeu vycpaný exemplář holuba. 3.) Jsem začínající důstojník AČR, nebo ,,makám“ ve Vyškově. 4.) Dlouho jsem neviděl v akci plamenomet. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** Víte, že? Film je natočen podle skutečné události z 1.světové války. 5 dní obklíčení přežilo cca 200 mužů z pěti set. To vše se událo 5 týdnů před koncem války. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jako TV rekonstrukce dobrý, problém ale je, že když si o slavné historce ke konci Velké války čtete třeba někde online na pár odstavců, tak to zapůsobí víc než sám film. Je to až moc plochý, idealisticky američansky trapný, studený lowcosťák bez nějakých pořádných herců a kde hrdinství vyšumí. Hvězda k dobru ale za snahu, interkulturní srandy v jednotkách a sympatický krvák. Každopádně v něčí schopných rukou, s něčí bohatou investicí a jako mnohem údernější skýtá lesní Meuse-Argonská ofenziva hodně super potenciál. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Událost, která se zapsala do historie, by si zasloužila jistě kvalitnější a obrazově pestřejší zpracování. Z tohoto filmu a celkově i tématu, by se jistě dalo vytěžit více než je pouhá ukázka americké hrdosti a "německého obdivu k americké statečnosti". Některé věci se mi zdály opravdu banální jako bylo zakopání se proti svahu, styl boje jak za Napoleona, fosforeskující krev nebo vývrtky a piruety zasažených vojáků, které svými výkony hravě překonávali i čínské gymnastky. Třepotající kamerou a spoustou oparu se tvůrci snažili zamaskovat nedostatek hereckého obsazení (podle skutečnosti mělo být vojáků kolem 500) prakticky jich nebylo na scéně nikdy více než 30, další věc je historická nepřesnost (použitá výzbroj a výbava). S ohledem na fakt, že se jedná o TV film, který byl určen nejspíše pro americké publikum se hodnocení nedostane nad lepší 2, a i když se tu a tam vyloupla lepší scéna, zážitek je spíše podprůměrný, díky nepřehledné kameře a kamennému výrazu herců film nevyzařoval skoro žádné emoce. 40 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jatka v Argonském lese, aneb jak to dopadá, když generál Dempsey nepostupuje v duchu příjmení své detektivní kolegyně.. Z Mulcahyho režie sálá rutina, kamerový filtr tradičně khaki-šedo-blátivě-krvavý, emoce veskrze žádné a hrdinství tak doslovné, že nebozí Němci ve svém štábu jen jak kolovrátek opakují, s jakým odhodlaným protivníkem mají co do činění a mimo záběr si mění strachy zahnědlé spodky. Když vzdát hold, tak důstojně, vkusně a zároveň poutavě, což se autorovi Highlandera příliš nepodařilo.. A mimochodem, holub vycpaný ve Smithsonianském institutu není Cher Ami, ale jen nějaký řadový opeřenec, co kálel ve Washingtonu na památky. Kapitán Edmund Blackadder, známý to pojídač poslů rozkazů, totiž tvrdil, že Cheri byl ještě šťavnatější, než Kropenatý Jim.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Newyorský gangstri...Írsky, taliansky, poľský a židovský. Sú vytrvalí, tvrdohlaví a nemci si s nimi nevedia poradiť. R. Mulcahy natočil technicky zaujímavé bojové scény, ktoré ale pôsobia dosť chladne, pretože som si nenašiel žiadnu postavu na ktorú by som sa nejako chytil. Postáv je tu dosť, príležitostí má aj nemecká strana , ale režisér všetko skúma akoby s odstupom. Podobné príbehy tu už boli a režisér mal príbeh s obkľúčenou jednotkou použiť ako jeden z hlavných motívov, ale určite mal nabaliť nejaké menšie dejové linky , pretože film je stále o tom istom. Iskrenie medzi veliteľom a jeho nadriadeným nie je dostatočné, hlavný herecký predstaviteľ je dosť nevýrazný a filmu by určite pomohla nejaká sympatickejšia alebo aspoň známejšia tvár. Súhlasím s viacerimi, že plameňomety vídame vo filmoch málo a určite to záver oživilo. Asi najviac mi prekážal monotónny dabing, ktorý určite do veľkej miery ovplivnil výsledný dojem. Verím, že pôvodná verzia by na mňa zapôsobila viac. Ak v najbližšej dobe natrafím na verziu s titulkami, tak si film rád pustím znovu. Zatiaľ za tri. 60%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Náš parket byl bitevní pole a pěkně v páru bodák na bodák! Nahlas hrála naše kapela a svítily světlice na nebi a rytmus tam udávala děla a my tančili mezi hroby. Jo a na zádech s plnou polní zubatou do náručí uchopit a pak se divit, co to voní! Byl to parfém jménem Yperit! A za potlesku kulometů, jen tak mezi námi přáteli, když zachtělo se občerstvení, tak lítaly zčerstva šrapnely! To byly doby - muž proti muži - ne jako teď - žár a pak už nic! Tenkrát si moh bránit kůži a taky nás přežilo víc! - Zpívá se v jedné písni a nebýt stará 21 let, řeknu, že se její autor při skládní textu inspiroval tímto snímkem. Perfektně natočený, poměrně komorní atmosféra, děj nese punc skutečné události, což dodává ještě víc na hloubce oněch 92 minut. Nemám výtky, hodnotím plným počtem. Mezi TV filmy naprostý skvost. Jsem rád, že divák opět dostal po delší době možnost nahlédnout na bojiště 1. světové války. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V roce 1944 řekl prý brigádní generál McAuliffov německé spojce, která byla k americkým jednotkám vyslána s nabídkou aby vzdaly : ,,Prdlajs!'' jiné zdroje uvádí ještě lépe znějící po významové stránce stránce ,,Nasrat!''. Němce tato odpověď pochopitelně šokovala a mně se sakra líbila. To jsem ale netušil, že Amíci v tomto jak se zdá mají hlubokou tradici. O ztraceném praporu majora Charlese White Whittleseye jsem doposud nic neslyšel a tak jsem u filmu po dlouhé době zase zažil radost válečníka. Sice to zpracování bohužel TV film přímo prozrazovalo, na stranu druhou si tvůrci celkem dali práci s dobovými reáliemi a uniformami a to se cení. Cením i to, že měl někdo potřebu ty statečné kluky připomenout tímhle filmem. Dnes se sice na Amíky zhusta nadává, ale málokdo si uvědomuje, že to byla hlavně ona, kdo svět vysekal ze dvou světových válek. Rusofilové se teď určitě křižují s kladivem v jedné ruce a srpem v druhé, ale kde by bylo Rusko bez lend and lease v prvních měsících války, kdy Stalina napadl(mimochodem jeho kámoš a spojenec - na to nezapomínejme) Hitler? Mít to něco víc a teď neumím správně definovat co, šel bych na 4 hvězdy. takhle je to ale jen za 3 poštovní holuby. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

První světová byla patrně v poli horší než druhá a asi vůbec nejhorší ze všech. Tenhle film to znovu zobrazje: zákopy, bláto, špína, nemožnost se aspoň na chvíli usušit, ostřelovači, všude krev a povalující se mrtvoly... Autentické a hrozivé až mráz běhá po zádech. Jen kdyby to malinko nekazilo to americké přesvědčení, že ty nejtěžší věci dokáží jenom Američané. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Konečně film z prostředí první světové války. Tohlé téma nabízí určitě řadu vynikajících příběhů jako je tento. Na filmu jde trošku vidět levná televizní produkce, ale všechno je vynahrazeno skvělým scénářem a dobrým castingem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ničím výnimočné, klasické americké rozprávanie o vojne. Príbeh má byť vraj pravdivý, ale nezaujal natoľko, aby mi to nebolo jedno. Špeciálne efekty boli celkom prepracované, rovnako kostýmy. Silné tlačenie na americké hrdinstvo sa mi tradične nepáčilo. Celé je to napísané a natočené len v ich prospech, ďaleko od reality. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady válečných filmů, který si zařadím mezi své nejoblíbenější. Skvělé herecké výkony i atmosféra jsou hlavním lákadlem jenž přivábí diváky k obrazovkám. Navíc je to velice dobře natočené a podle skutečné události. Musím smeknout klobouk před němci, kteří tuhle bandu amíků doslova obdivovali, stejně jako já. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film, obdařený obrovskou dávkou amerického válečného patosu, který se od svých bratříčků liší snad jen v tom, že se odehrává na bojišti I. světové války, což u většiny podobných filmů není zase tak obvyklé. Na druhou stranu se na to i tak dalo koukat, protože technické zpracování bylo víc než povedené vzhledem k tomu, že se jedná o televizní záležitost. 60% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jistě, natočit film o neskutečném hrdinství či odvaze a utrpení vojáků první světové války jako vzpomínku a úctu na jejich činy je filmařský krok hodný úcty. Bohužel to nevyšlo, jak by dle mých představ mělo. Hodnotím "pouze" třemi hvězdami, ne pro smysl filmu, který jistě zaslouží plných pět, ale pro mě osobně nevyhovující způsob nasnímání kamerou. Zbytečné přibližování obrazu, rychlé pohyby kamerou (jakoby začátečnické) a to nejenom v akčních scénách působilo poměrně nepřehledně a zmateně. Odporné války, důkaz toho, že člověk se svou hnusnou touhou vládnout a mít moc nad druhými je nenapravitelná zrůda. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Měl na výběr dvě možnosti. On si vybral tu třetí...... Scénář - James Carabatsos. Kamera - Jonathan Freeman ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Režijně a vizuálně ryze televizní válečná podívaná, která má výhodu, že čerpá z neokoukané 1. světové války (i když stylizací působí spíš jako z 2. světové). Pro tyhle komornější, méně významné vojenské akce o pár vojácích mám slabost, ale v tomhle podání to působilo trochu nevýrazně. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silný zážitek. Velice sugestivní a naturalistické, na televizní produkci obdivuhodná záležitost. Navíc mají tvůrci plus i za poměrně rozumný pohled na německé vojáky. Scéna s potřesením rukou je toho důkazem. 85% ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Solidní film z první světové války jak se patří. Místy mě štvala kamera, ale na poměry tv filmu jde o zdařilý počin, takže sečteno podtrženo pro mě 6/10. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Poslušně hlásím, pane obrlajtnant, že tento film čili biják, jak říká naše marškupačka, je očividná vykrádačka Bratrstva Neohrožených s neúnosnou porcí canců o nezlomném americkém duchu, který (opět) vyhrál světovou vojnu. Tentokráte tedy tu první. Ztracený prapor jest televisní film, do kterýho ti pánové, co seděj na penězích, nalili jistě nemalé množství merglí - ovšem vo to víc prokazuje své "nekvality" hned na několika frontách. To jako nějakej pan Solomon z Příčný ulice chtěl taky jednou natočit válečnej film. A aby to jako mělo tu správnou atmosféru, tak to točil v mlze. Ale vlivem toho povětří ho na Juditině mostě i s kamerou zachvátil fijákr. Ale vona ta atmosféra je celkem důležitej prevít. To voni kdyby zašli za tím přejetým filmařem, tak by jim to řek. Poslušně hlásím, že jsem tedy předně postrádal jakoukoli prvoválečnou atmosféru. Německej důstojník, to je, jak se říká, "šajba" a tady páni důstojníci vypadali jako obyčejní "náckové" z Fitzenlandu. Z Američanů byli opět namachrovaní cucáci. Mluva, chování, gestikulace - vše pečlivě okopírováno z úspěšných filmových titulů doby druhé světové války. Jestli si velectěný divák může být něčím jistej, tak jedině tím, že takhle to na frontě v roce 1918 vopravdicky nevypadalo. Druhá celkem podstatná věc: za celej průběh filmu jsem nebyl schopen identifikovat, kolik že je vojclů v tom jejich zatraceným Ztraceným Bataliónu. Když na začátku vylzejzali ze zákopů, vypadalo to tak na vosumdestát muskejch. Pak se dostali do ňákýho lesa, kde jich bylo střízlivým odhadem třicet, a z toho jich asi sto postříeli. Pak jich zbylo zase tak třicet a z těch třiceti dalších šedesát padlo. Načež jich opět zůstalo třicet, ty skoro všechny postříleli a v úplným šlusu jich v tom lesejku najednou skákalo ňák kolem padesáti. No, povím vám, pane obrlajtnat, že natohle aby měl člověk hlavu jako štoudev, protože jinak by si taky moh připadat úplně pitomej. No... a za třetí mi teda přišlo podivný jak voni tam splašeně lítali při gefechtu. Vono to, pane obrlajtnant, spíš vypadalo jako když si kluci hrajou s prakem. No to by bylo asi všechno. Na závěr poslušně hlásim, že se po celou dobu sledování nic zvláštního nestalo. Jako třeba jistýmu generálmajorovi k Bíliny, kterej.... ABTRETEN! ()

Reklama

Reklama