Reklama

Reklama

Milostný příběh syna imáma Šamila Jamalutdina a Lisy Oleninové na pozadí dramatických událostí vojenské historie Ruska v první polovině 19. století. (Runerer)

Recenze (3)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Carské Rusko bylo v 30. a 40. letech 19. století ve válce, muslimský Dagestán zjevně neměl chuť na absolutistické nevolnictví. Džamalutdin je poslán jako rukojmí, zástava (amanat) do Petrohradu, kde se mu dostane na vojenské akademii vzdělání. Rusko a někteří Rusové, včetně jedné slečny mu přirostou k srdci, nicméně odmítá být kolaborant, a hledá cestu pro mír ve své zemi. Šlechta a nevolnictví není zobrazeno vždy v lichotivém světle a hlavní hrdina neváhá nastavit chest, aby bojoval o čest (jak bylo v té době dobrým zvykem). Film je napínavý nemá černobílé postavy, nebo snahu být jednoznačný, nebo v nějakém ohledu propagandistický. Je to prostě tragédie Kavkaz https://www.kosmas.cz/knihy/259601/kavkazska-tragedie/ Sympatická snaha o velkofilm, který je napínavý, romantický, výpravný, má solidní herce, 3,5 hvězdy, zaokrouhluji na 4. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vidím, že tu pribúdajú odpady jedna radosť, predpokladám, že je to iniciatíva vlajočkárov, ktorí uvideli ruskú produkciu, a tak to musí byť jednoznačne brak. Pritom ide o klasický, dobre spracovaný historický film o boji medzi povinnosťou a láskou, čiže samozrejme tu hrá svoju rolu aj romantika. Možno niekoho vytáča, že sa film týka ruskej vojenskej histórie, ale podľa toho sa film nehodnotí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pri historických filmoch z ruskej produkcie mám vždy obavu z propagandy, takže práve to ma zvyčajne odradí. Amanat ma zaujal hneď podľa popisu, keďže región Kaukazu je skutočne historicky zaujímavý a etnicky pestrý. Historicko-ľúbostný príbeh o Džamalutdinovi ma bavil od začiatku až do samého konca a musím uznať, že to bolo natočené naozaj zručne a výprava bola skvelá! Taktiež vyzdvihujem fakt, že v tom nebola žiadna bezduchá propaganda, práve naopak, pôsobilo to vcelku objektívne. Bohužiaľ, niektorí dajú už len z princípu hodnotenie odpad! (tak ako aj pri väčšine indických filmoch), takže to hneď skresľuje reálnu kvalitu filmu. Za mňa 4* ()

Reklama

Reklama