Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Australský filmový horor o klech obrovského divočáka a nebezpečí, které číhá v pusté australské divočině. Na počátku přijíždí z civilizované Ameriky do divoké australské buše mladá americká novinářka Beth Wintersová, aby se pokusila přispět svou prací k zastavení krutého vyvražďování klokanů. Vzápětí za záhadných okolností zahyne. Po jejích stopách se vydá manžel Carl Winters, aby se pokusil odhalit pravdu o okolnostech její smrti. Brzy se dostane na stopu strašlivé skutečnosti. V divočině, kde Beth pobývala, řádí obrovský kanec zabiják. Hrdinovi přichází na pomoc v boji proti monstróznímu zvířeti starý lovec, který má s netvorem také své dávné a dosud nevyřízené účty. Hyne však rozsápaný jeho strašlivými kly. Je tedy jen na Carlovi, aby se s kancem utkal... (Allan)

(více)

Recenze (63)

choze 

všechny recenze uživatele

Dlouho před galantním prasátkem Babe se po australském kontinentě prohánělo zcela jiné prase. Prase, které nemluvilo, ale zabíjelo. Kanec. Ano, zní to geniálně, ale zklamu vás - KANEC je jen průměrný béčkový zvířecí horor, který má daleko jak do napětí áčkových PTÁKů a ČELISTÍ, tak do zábavné trashovosti SLIMÁKů a DNE ZVÍŘAT. Zajimavým ho činí pouze fakt, že 1) byl natočen v Austrálii a že 2) ho natočil videoklipař Russell Mulcahy, který se o dva roky později prosadil kultovním HIGHLANDEREM. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Strašně zestárlé po formální stránce. Režijní postupy vyjadřování stísněnosti a strachu kamerou a střihem, ve své době kreativní, cool a působivé, jsou dnes již béčkově směšné a rušivé. To je právě rozdíl mezi vizionářskými tvůrci, kterých žánrovky pořád fungují (Spielberg) a dočasnými hitmejkry, kteří zůstali zakleštení v jedné žánrové sezoně (Mulcahy). Představte si, že by takovouhle hudbu a kamerové fígle měli Jaws... Surealistická výprava a atmosféra Razorbacka se mi ale líbili i dnes. Takovej perverznější Edgar Allan Poe :-) ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Divoký kanec lidožrout zabíjí lidi.To vám vysvětluji děj a to už jsem udělal.Zbytek je jen krev,hnus,umírání a STUPIDITA.Jestli takhle vypadají všechny australské filmy bůh nás ochraňuj! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nebýt klišovitého závěru, kde se nepřehlédnutelně projevuje lacinost produkce, byl by "Kanec" vynikající tělesný film o člověku a přírodě, který sugestivně vyjadřuje šílenství tváří v tvář smrti. Grandiózní kamera, střih a výprava dělají z pouštního filmu až iniciační film o sestupu civilizovaného člověk k samotné krvavé podstatě existence. Film s obrovským potenciálem a místy i silnými ambicemi ho využít, ale bohužel to prostě v prvé řadě byla jen další braková australská produkce. 9/10 ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Nepocitil jsem vubec nic. Kanec je emocionalne naprosto sterilni, coz je mozna horsi, nez kdyby vzbuzoval negativni pocity. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Na tento film opravdu pozor! Myslel jsem, že půjde o příjemný béčkový horror, kde bude obří kanec žrát a trhat lidi na kusy. Místo toho jsem dostal obrovskou porci nudy, film, kde se vůbec nic neděje, děj se vleče kdo ví kam, a vlastně to ani o břím dravém kanci není ... Celé to začíná spíš jako nějaký explotation, kdy mladá reportérka přijíždí do Austrálie natočit něco o masovém střílení zvířat, objeví se v místním baru, zavrtí zadkem, odjede z něj a má o průser naděláno. Parta vidláků ji chce znásilnit takhle pěkně přímo pod hvězdami uprostřed noci, ale kňour jim to překazí, oni instinktivně ujedou po prvním jeho zamručení a ona je zabita vepřem ve svém autě. Pak už je to jen nuda a zase nuda, člověk pořád čeká na oběvivšího se megakance, kterému se ale před kameru vůbec nechce a když už, tak ukáže jen ty svoje kelčáky a to je vše. V celku je kanec vidět asi jen 1 x a to tak na 5 vteřin ... Napětí absolutně žádné, finále naprosto typické. Mám horrory s obřími zvířaty rád, ale tohle je nejhorší, co jsem kdy viděl, fakt blbost. Musím pochválit jen výbornou vizuální stránku prostředí a atmosféru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní australský thriller, který vybočuje z průměru hlavně dynamickou režií, někdy až zběsilým střihem a pěknou kamerou. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Mulcahyho přípravka do Hollywoodu. Jinak tuctový australský horror o vraždícím divokém vepři má zajímavou atmosféru - podobně jako půlka všech australských filmů - a je zručně natočený. ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Mne sa film celkom pačil, možno aj preto že to bolo ine ako všetky tie zvieracie horrory typu Alligator, Piranha natočene v 80. rokoch. Krvi si tu moc neužijeme, ale zase je to všetko moc pekne natočene, skvelá kamera- krásna Austrálska priroda, a aj český dabing sa myslim vydaril. Tak Vam ho môžem odporučat, nie len tým ktorý maju radi zabíjačky a knedlo vepro zeli.... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Naturálne aminal horrory o vraždiacich zvieratách mám v obľube už pekných pár rokov. Videl som vyčíňať všeliake zvery: žralokov, krokodílov, aligátorov, pirane, krakaticu, kosatky, psov, vlkov, levov, šabľozubého tygra, opice, medveďa, varana, žaby, kobylky, zajace, netopierov, vtákov, hadov, včely, osi, mravcov, pavúkov, slimákov... Tento špecifický horrorový subžáner mám dobre zmapovaný. No ale ešte ma občas dokáže niečo nové prekvapiť. Tento krát to bol diviak, ktorý sa v roku 1984 objavil v austrálskom filme "Kanec" (Razorback). Na počiatku svojej režisérskej kariéry ho natočil Russell Mulcahy. Celkom na mňa zapôsobil ten surový buranský vizuál. Bol to taký zvláštny austrálsky kvázi exploitation animal horror. Filmová kritika ho radí do špeciálnej kategórie, ktorá nesie označenie ozploitation. *** ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Prasečina, chtělo by se říct... samozřejmě, je to pěkná blbost. Jenže je to taky blbost s ojedinělou atmosférou a sugestivním audiovizuálem, geniálně podtrženým přepálenou démonizací zvířecího zabijáka. Skoro jako prase z pekla! Vepřovej ďábel! Démonická svině! Scéna, v níž vzteklej divočák utíká do tmy i s kusem baráku a stále hrající televizí je jedna z mých top hororových momentek. Málokterej film je navzdory svý nízký profláklosti tak půvabně neotřelým kusem hororových pustin. Každopádně chápu, že v osmdesátkách frčely spíše stupidní teenage slashery, než neortodoxní WTF béčka s pošahanou mytologií. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

V žánrové kolonce chybí komedie, protože když vám přerostlý divočák odtáhne půlku baráku i se zapnutou televizí, pak nezbývá než se smát. Špinavý film, kde sympatickou postavu aby člověk špendlíčkem z písku vyšťoural. Novinářka Wintersová (zde nesympatická Morrisová) se chová jako kráva, za což po právu zaplatí. Její muž (Harrison) je velkoměstský blb, který zakopne i o vlastní nohu. Tamější domorodci jsou burani, starý Cullen je zapšklý dědek prahnoucí jen po pomstě, a tak jedinou snesitelnou postavou zůstává Sarah (A. Whiteleyová). Divočina, prasata, továrna na maso, bahno, mouchy a krysy. Útok v autě slušný, jinak většina úmrtí vyžadovala od diváka dostatek fantazie. A kromě klokanů dojde i na dromedára! Kdysi se mi líbilo více.... hodnocení nechávám. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Kdyby si to udrželo úroveň prvních dvaceti minut, jednalo by se o jedno z nejčistokrevnějších zvířecích béček osmdesátkové trash éry. Práce se skutečně strašidelným prostředím je prostě vynikající a jde zde naplno vidět, že Mulcahy a hlavně Dean Semler se později stali v Hollywoodu poměrně respektovanou tvůrčí dvojkou. Také scény s kaňourem jsou veskrze povedené a napříč filmem nápadité (zabití v autě bych zařadil dokonce ke klenotům natural horror) a zpočátku potěší snaha o prosazení buranství a jatek alá Texaský masakr. Bohužel na scénu nastoupí idiotský mužský hrdina, scénář se ubírá nudnou vztahovou cestou a znásilňuje divákovu inteligenci každým činem i replikou dvojice nezajímavých buranů. Střih je často zmatený, což se projevuje hlavně v závěrečném boji s obludou, a tak zbývá na odiv jenom povedený soundtrack, vynalézavá kamera a samozřejmě prasátko, které nikdy nezačne působit vyloženě směšně. Spíše na 2*, ale za úvod a pár dobrých nápadů přilepším.. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Kanec nemá napětí, nemá stylový look, nemá pořádné akční scény. Zachránit ho - alespoň trochu - může pouze atmosféra okolosedícího publika. Nejhorší z "Ozploitation". ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další australácká libůstka na mém kontě! Jakoby na tom ostrově vyvrženců a zločinců, které stará dobrá Anglie vyhostila navždy na druhou stranu polokoule žilo málo potvor, Australáci si natočili příběh o divočákovi velikosti menšího nosorožce! A samozřejmě to není domácí mazlíček místních farmářů a dost podivnejch místních existencí a že jich ve filmu je. Jeden by skoro řekl, že kouká na další díl Mad Maxe vzhledem k těm typům místních lidiček i upraveným kárám, které na cestu skrze buš užívají. A nebyli by klucí Australský, kdyby hned od začátku nenechali kosit hrdiny ne tak jak by si divák přál, ale jak je napadne. U těchto filmů platí, že je lepší si k nikomu z hlavních hrdinů zrovna pouto nevytvářet. Většinou zkape jako první :-). Tohle byl naprosto nefalšovanej výlet do osmdesátek se vším všudy co k tomu patří! Jako by jste někde v maringotce hodili socialistickou pětikačku do automatu Sega a před vámi se rozsvítila televize s videohrou a stypickou osmdesátkovu hubou! Já jsem si to docela užil a to jsem od toho moc nečekal. Jasně je to béčko, musel jsem se tu smát některým komentům, které se tu pozastavují nad taakhle velkým prasetem, že neexistuje.. :-). Tohle je prostě žánrovka, film své doby a tak je nutno na něj nahlížet! A Austrálie nabízí prima exteriéry! Dávám za 4 psí konzervy z klokaního masa z továrny PETPAK! * * * * ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších zážitků na letošním karlovarském festivalu. Kanec má úžasnou kameru (škoda jen špatné kopie), velmi působivou hudbu a především skvěle pracuje se zvukem. Russell Mulcahy použil metodu ze Spielbergových Čelistí. Hlavní zvíře v první polovině sice neuvidíte, o to víc se ale bojíte. Ano, je to béčko, ale nádherné béčko. Zatím nejlepší z půlnočních filmů. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že víceméně jako všechny australské filmy, je Kanec pěkně natočen (skvělá kamera a hlavně nádherná příroda), ale to je tak asi vše, co se mi na tomhle kousku líbilo... Žádné napětí, krev, záběry na nasraného kance nebo alespoň jedna sympatická postava... Prostě jsem čekal asi moc... Třeba klasické osmdesátkové béčko ve stylu Aligátora nebo Piraní, ale dostalo se mi nudného animal hororu říznutého exploitationem, ve kterém obřího kance vidíme dohromady tak 20 vteřin... A to není nic pro mě... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi působivá vizuální stránka plná mlhou zahalených plání v nepřirozeně pestrých barvách (včetně pár surrealisticky laděných snových scén) vyhrává nad poměrně strohým dějem a polovičatým napětím (hororovou atmosféru film však má solidní). Ale ty klokanovražedné vidláky tam scenárista nechal běhat na můj vkus až moc dlouho, na těch si měl Razorback smlsnout o půl hoďky dřív. ()

Reklama

Reklama