Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Hélene Barizetová přijíždí do Paříže ze dvou důvodů. Přijala nabídku na místo šéfdirigentky Filharmonie a chce být se svým manželem, hudebním skladatelem, který v Paříži právě dokončuje svůj zatím největší opus. Za dirigentský pult se staví ve zvlášť zjitřené atmosféře, její předchůdce zemřel na pódiu přímo při koncertě. Orchestr jí to zrovna neulehčuje a dává jí jasně najevo, že u nich neobstojí. A to si ještě Hélene nevšimla, že mezi hudebníky ji jeden pár očí pozoruje zvlášť nenávistně a žárlivě. Ale Hélene je nejen ambiciózní, ale především talentovaná, pracovitá a krásná. Pomalu, po krůčcích si získává respekt a úctu, ale zároveň i zavilé nepřátele... Francouzský kriminální seriál z produkce loňského roku okořenil žánr klasickou hudbou, prostředím koncertních sálů a zkušeben a uměleckými ambicemi hlavních hrdinů. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Dupac 

všechny recenze uživatele

Jeden by čekal, že seriál z tak noblesního prostředí na ČT art bude mít i noblesní zápletku, ale každý, kdo někdy držel v ruce šmitec, musel mít chuť s ním zajít k paní scénáristce na koledu. Záškodnické slepení notových archů dirigentce před koncertní premiérou, okamžitá výměna hluchého koncertního mistra na základě jednoho náslechu, výroba koncertních houslí během blíže nespecifikovaných několika týdnů, nedobrovolná eutanázie bláznivé matky (….) - diváci Ordinace jistě zažili slušné deja vu. Nováčtí právníci by rozhodně měli zbystřit, tady se mohlo klidně jednat o plagiát. 50 % ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Noblesní detektivka z atraktivního prostředí tzv. vážných umělců. Kdo jste kdy alespoň jednou vyslechli celou Vltavu nebo Vivaldiho Čtvero ročních dob a byli alespoň dvakrát v divadle s živým orchestrem, neměl by vás mikrosvět pařížských filharmoniků, v jejichž orchestru se s příchodem nové šéfky začnou podezřele množit nešťastné příhody, někdy i fatální, nechat bez zájmu. Všechny dějové linky se v jednotlivých dílech pečlivě proplétají a postupně znepřehledňují, až se v posledním díle spojí v až antickém rozuzlení, velmi příhodným pro vyústění příběhu, pracujícího s nanejvýš syrovými a na hranu šílenství vybičovanými emocemi, jak se pro svět složité komponované symfonické hudby sluší. Za mě 3x bravo a moje bodová nadílka je za tuhle filmařsko/hudební krásu jedna z nejvyšších, kterou jsem ve svých hodnoceních kdy dal. Pokud máte rádi chytré příběhy a svět symfonické hudby vám není úplně cizí, pak by vaší pozornosti rozhodně ujít neměl. Dávám 95%.. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Scénář byl sice krapet přitažený za vlasy, ale to nemění nic na skutečnosti, že jsem se na každý díl opravdu těšila. Seriál mě primárně zlákal už samotným názvem, tušila jsem, že by to z muzikantského hlediska mohlo být dobré. S každým dalším dílem jsem však postupně začala dávat přednost dějové lince, která nakonec převážila nad tou hudební, což je asi škoda, protože interpretace některých skladeb zdejší filharmonií se mi nesmírně líbila. (70%) ()

fugyx 

všechny recenze uživatele

Filharmónia bojuje o svoju existenciu a na pomoc si zavolá velehlasnú dirigentku Hèlené Barizetovú, ktorá prichádza po dvadsiatich rokoch do Paríža, a s ňou i zápletku hodnú divadelných dosiek. Svojím prístupom si časť orchestra získala, iných presvedčila časom. Návratom Filharmónie na výslnie má byť koncert (v poslednej časti), ktorého skladbu komponuje Barizetovej muž. Ten si začal s hornistkou a dirigentkino krachujúce manželstvo na chvíľu ovplyvní jej prácu. Okrem toho si nesie bremeno minulosti - dedičnú chorobu, ktorú možno zdedila po matke, no testovaniu sa dlho bráni. Hneď na začiatku si vybrala pre prvé husle mladučkú Sèlene - jej obdivovateľku s pohnutým detstvom. Navyše orchester si musí získať dôležitého sponzora, milionára Crozesa, zhodou okolností, Hèleninho dávneho ex. Pištoľ so slonovinovou rukoväťou v grafike seriálu nie je náhodou. Kriminálnou zápletkou je podivná smrť klarinetistu, považovaná za samovraždu, a pokus otráviť dirigentku. Svoju rolu zohrá i v záverečných scénach. Toľko k obsahu, ktorý vôbec nie je nezaujímavý. Samotná hudba sa nesie celým seriálom a je to lahoda pre ucho. Pri Vltave som mal zimomriavky. Takisto pri záverečnej skladbe (Philia's song od Ettiena Peruchona). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Za noblesní bych toto bulvároidní dílo neoznačil, ale sledoval jsem je s chutí. 1) Vlastně jde o psychologicky věrohodné drama, které ukazuje sílu emocí a poukazuje na těžko rozeznatelnou hranici mezi genialitou a bláznovstvím._____ 2) Zaujal mě 33letý přitažlivý Olivier Chantreau (nepříjemný odbojník Jeff Moretti) a 45letý charismatický Tomer Sisley (sponzor Rafaël Crozes). ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama