Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1943 má kdesi na území okupovaného Polska základnu oddíl německého říšského četnictva. Za dobu, která uplynula od začátku války, posádka splynula s okolím. Místní lidé musí vést svůj každodenní život ve stínu nepřítele. Jedním z nacistických „bojovníků" je mladý Guido, který se do armády dostal za trest, protože tajně poslouchal jazz. Jeho polský vrstevník Romek vyrůstá jen s matkou a pracuje na železnici. Každý den sleduje transporty Židů směřující do vyhlazovacích táborů. Neví přesně, co se s těmi lidmi ve skutečnosti děje. V životě obou hrdinů se objeví krásná Franka, která je dcerou polského zemědělce, a Bunia – Židovka, která uprchla z jednoho z transportů. Letní slunovrat režiséra Michała Rogalského je portrétem lokální společnosti v době dlouho trvající okupace. Není zde místo na velkou politiku nebo ozbrojené aktivity. Každodenní realitou je monotónní boj o přežití na vlastní půdě, což je nejčastěji spojeno s pokořováním a tichým přihlížením neustávajícímu teroru. (Kino na hranici)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Je leto rok 1943 a Poľská okupácia už trvá 4 roky a preto neprekvapuje, že okupačná posádka sa zžíva s miestnym obyvateľstvom. Tu sa objavuje 17 ročný Romek, ktorého realita denného odsunu Židov do koncentračného tábora priam desí. Ale je tu aj jeho súčasník v nemeckej uniforme Guido, násilne odvedený do Wehrmachtu, ktorý nechce bojovať a neznáša násilie. Na celý film sa dalo pozerať celkom príjemne, dej má spád a dianie priťahuje diváka. Áno ide o jednú z milióna epizód, ktoré sa takto nejako odohrali v období 2. svetovej vojny. Pochopiteľne skúsenému oku sa priečia niektoré detaily, voľný pohyb židovskej dievčiny, v silne katolíckom Poľsku si dievčatá strážili svoju česť a nepredpokladám, že sa milovali na prvom rande, čo robili ruskí partizáni v juhozápadnej časti Poľska v roku 1943 ale aj gloriola okolo vojakov Wehrmachtu. A tak mi víťazne vychádza vzťah všetkej mládeži k americkému jazzu (je jedno či poľskej alebo nemeckej), nevtieravo vsunutý holokaust ale aj už známe témy násilia na ženách v oslobodzovaných oblastiach. ()

desade 

všechny recenze uživatele

Jeden miliónov z príbehov, ktoré sa odohrali počas 2. sv. vojny na území Poľska. Veľmi oceňujem, že charaktery a postavy tu nie sú vykreslené čiernobielo, tak, ako to zväčša býva pri filmoch s vojnovou tematikou. Slušné herecké výkony, hlavne Herr Oberleutnant nemal chybu. Pre fandov okrídleného kolesa: "Para" v hlavnej úlohe je typu PKt3 (nemecké označenie BR86), ktoré sa vyrábali v r. 1927 až 1943. Bol to univerzálny rušeň s nízkymi nápravovými tlakmi, ktorý sa používal v nákladnej aj osobnej preprave, ale aj na horských tratiach. Bolo ich vyrobených 775. Po napadnutí Sov. zväzu sa skonštruoval nový univerzálnejší typ radu BR52 (jednoduchšia konštrukcia, úsporné materiály, nenáročný na údržbu), schopný prevádzky v ruských zimách. Vďaka kondenzačným tendrom mohli tieto stroje prejsť 1000 km bez doplnenia vody a taktiež ich bolo ťažšie lokalizovať zo vzduchu, pretože sa za nimi netiahol typický oblak pary. Lokomotív tohto typu bolo vyrobených 6700 kusov a aj keď boli pôvodne navrhované na životnosť 5 rokov, bežne slúžili aj 50. Preložené (ako aktívnemu rušňovodičovi a fanúšikovi filmov s touto tematikou som mal z prekladu pasiu). ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci prostě nemají dost. Jiní píchnou do vosího hnízda a po několika štípancích uznaj, že Němci už dostali dost za uši. Ale Poláci nééé. Ti přidávají pod kotel, drtěj Němce za druhou světovou válku hlava nehlava a sem tam si utřou nos i nad svým národem. To jsou panečku kousci. Letní slunovrat je v podstatě v duchu toho, že žádný národ není dobrý ani zlý. Jsou jen dobří a zlí lidé. Tohle se prostě Polákům opět povedlo a kdyby zde byl nějakej vysloveně moment, který by mě sejmul, nezdráhal bych se dát ani pěti hvězdu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po nedávno viděných parádních Vlčích dětech další pecka! Němci a Poláci fakt umí a vynahrazují nám těmito válečnými dramaty absenci nových válečných snímků... Znovu tímto děkuji kamarádovi desade, nejen že mi o filmu řekl, protože mými radary nějak záhadně proklouzl a také proto, že jej otitulkoval. Letní slunovrat je náročnějším filmem. Ačkoliv na první nádech voní prosluněným pozdním létem, párou lokomotiv, kouřem z hořícího uhlí a horkým olejem z mazacích soustrojí vlakových kol, při tom druhém z něj cítíte zápach co zanechala smrt v dobytčích vagonech po židovských transportech z Varšavy. Divák má možnost sledovat několik příběhů, které spojuje jen místo kde se odehrávají a válka. Tím místem je sanitární zóna, kde se nakládají transporty - ostře střežená místní posádkou německých četníků a železniční trať vedoucí kamsi odkud není návratu. Podél hlídané trati lze najít nejen kusy oblečení a kufry, ale i zubožené lidské bytosti... Jenže za pomoc hrozí smrt a za udání odměna, tak jak se rozhodnout? Konec války se blíží, formace amerických bombardérů skoro každý den vysoko brázdí oblohu, ale někdy i jedno špatné rozhodnutí může znamenat okamžitý konec. Teď hned. --- Ačkoliv opravdu Němci nevypadali zrovna árijsky, mně to nevadilo. Nemusí být hned každý film z druhé světové plný modrookých blonďáků. A na rozdíl od Pttaka mi nový německý velitel naopak přišel velmi zajímavý! Co bylo dokonalé, bylo celkové zpracování. Tohle nebyla žádná hra na retro, tady všechno sedělo do puntíku, jako kdyby jste koukali na skutečnou věc ze čtyřicátých let. Já tedy dávám za 4 šelakové desky se zakázanou pokleslou hudbou - jazzem a swingem! * * * * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Asi tak nejak si predstavujem obraz nemeckej armády. Aj tu boli dobrí a slušní chlapi, proste ľudia rôznych povách, tak ako všade, ale to malé dobro je vždy zadupané nejakým tvrdým esesáckym hajzlom. Mladíka, ktorého prevelili len preto, že počúval džes má dobré srdce ale i poriadnu smolu na prúsery. Poliaci i Nemci robia veľmi kvalitné filmy, preto som nepochyboval, že táto koprodukcia kvalitu prinesie. Záver je silný, ale chcelo to viac zapracovať na postavách a ich vzťahoch. S výsledkom som spokojný, ale určite to šlo lepšie. 70%. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama