Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou drsného a krvavého thrilleru je detektiv John Prudhomme, který přeložen z New Orleansu do Chicaga, kde je pověřen vyšetřováním brutální vraždy muže, který vykrvácel poté, kdy mu někdo uřízl ruku. Jedinou stopou po pachateli nápis "On přichází!" napsaný na okně krví oběti, a to se ukáže jako stopa nepříliš postačující. Zcela nový směr vyšetřování nabere v okamžiku, kdy jsou objevena další dvě mrtvá těla s odřezanými končetinami. Je jasné, že ve městě začal řádit psychopatický masový vrah, který používá uřezané části těl k tomu, aby sestavil poněkud morbidní tělo a v bizarním náboženském obřadu se o blížících se Velikonocích pokusil o znovuvzkříšení Krista. Prudhomme se pouští do boje s časem, který mu zbývá, aby se pokusil odhalit vraha a zachránit další oběti před jeho brutální zbožností. Nemá to jednoduché, kromě toho, že je vrah stále o krok kupředu, pronásledují ho vzpomínky na smrt syna a nedokáže si poradit s narůstající odcizeností mezi ním a jeho manželkou. (Intersonic)

(více)

Recenze (280)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle mě vždycky bavilo více, než Sedm, k němuž je to, ne zcela právem, přirovnáváno. Podobně šáhlí inteligentní psychouši si dokáží vydobýt jistou mez sympatií a v době vzniku filmu měli své žně. Tady je trochu škoda, že on sám o sobě není moc sympatický a odhadnete ho hned, jak se objeví na place. Lambert rozjíždí své klasické kouzlo - je skvělý, i když v podstatě nic nepředvádí. A při tomhle filmu mě napadlo, že by si manželky podobných hrdinů zasloužily nějakou svou studii (třeba až půjdu někdy v příštím století na vysokou), protože ač bokem, jsou výrazné a pro pozadí příběhu a hlavního hrdiny určující. Jen považte, tahle, manželka Posledního skauta nebo Travolty v Tváří tvář. Mají toho tolik společného a tolik každému tomu filmu dají, že ač před kamerou ne moc výrazně, nejsou nijak marginální. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Druhá půlka devadesátek byla doba, kdy mezi režiséry panovalo skálopevné přesvědčení, že k výbornému thrilleru je potřeba věčný déšť, potemnělý obraz a šokující násilí. Russell Mulcahy se osvědčené šablony držel s otrockou doslovností, aniž by si uvědomil, že kouzlo jeho velkého vzoru bylo úplně jinde. Jenže tady není kde brát. Herci jsou dávno za zenitem a on sám měl v kariéře jen jeden opravdu dobrý film - a ani ten nebyl nikdy kvalitní. Snaha o vyhrocené emoce působí občas zoufale, občas trapně. Některým scénám nemůžu upřít působivost, jenže to byly jen ostrůvky pozitivní deviace v moři podprůměru. Jejich existence navíc není ospravedlnitelná mazaným scénářem, jehož nepěknou vizitkou je, že vraha jsem odhadnul na první dobrou. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Překvapivě inteligentní krimiální trihller, který sice zjevně čerpá ze Se7en, ale čerpá z něho dobře. Postavy ve filmu nejsou hloupé, celá ta zápletka má jakýsi smysl, přelévání poměru sil mezi policií a vrahem je velmi rafinované, napínavé, a líbí se mi i způsob nasnímání filmu (kamera neustále v pohybu, zajímavě zvolené úhly) Celkový dojem kazí momenty, kdy se tvůrci snažili být efektní, paradoxně však film stahují do "videopůjčovnového" bahna - rádobyefektní rychlé oblety hlavního hrdiny, rozkolíbané sekvence a odporně uspěchané finále. Jinak jsou ale Vraždy příjemným překvapením a to i po herecké stránce, protože vyjma hlavního záporáka, který především v druhé polovině značně přehrává, jsou všichni herci OK, což ze všeho nejvíc potěší u Lamberta. Člověk by skoro řekl, že ten chlap umí hrát :) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Podobně konstruovaný děj a stejně ponurá atmosféra ještě nutně nemusí znamenat podobnost se Seven. Lambertovi se musí vyseknout poklona, neboť jak jeho hlavní role, tak scénář jsou na velice slušné úrovni. Brutalita a kopa zohavených těl nejsou jen pro efekt a společně s neustálým vytrvalým přívalem deště vytvářejí podobně depkoidní atmosféru, jako tomu je u podobných thrillerů tohoto druhu. Bohužel se dá vrah uhádnout již v průběhu filmu. Tvůrci nás však chytře převezli, neboť finále nekončí odhalením identity inkriminovaného, nýbrž získáním neochvějných důkazů, dokazujíc, že on je skutečně ten brutální vrah. Akce slušná, kamera občas lehce roztěkaná, avšak dá se to ustát. Lambert je nevěrohodný jen v náročných scénách. Celkově vzato solidní průměr. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Zcela evidentně velmi podobné Sedm. Ale... Ale je to na všech frontách na tak vysoké úrovni, že člověk ani nestačí nad tou podobností ani přemýšlet. Mulcahyho režie je nadupaná a scénář překvapivě dobře napsaný a chytrý. Určitě mnohem kvalitnější než jiné filmy podobného žánru, se kterými se po úspěchu Sedmičky roztrhl pytel. Tohle mělo jít do kina, na video to rozhodně nepatří. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Na podzim roku 1999 byl film uveden na kabelové televizi v USA. V některých evropských státech (např. Francie, Španělsko, Švýcarsko) měl film premiéru v kinech. (PußyMagnet)
  • Parťákovi Johna Prudhommeho (Christopher Lambert) postřelili a následně amputovali pravou nohu. Když je však záběr na sestavené tělo z jednotlivých částí mrtvých lidí, je střelná rána na levé noze. (pemap)
  • Ve Francii návštěvnost přesáhla 400.000 diváků, ve Španělsku, kde film slavil obrovský úspěch, dokonce necelých 1,2 milionů diváků. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama