Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prichádza k výbuchu reaktora. Pracovníci sa snažia zistiť, čo sa skutočne stalo. Na miesto prichádzajú záchranné zložky, ktoré sa snažia uhasiť výbuch. Ľudia z okolia sledujú požiar. Rádioaktívny spád sa blíži k prvému mestu. (Aktuality.sk)

Recenze (205)

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Realita zde hraje v (ne)prospěch filmového média. Paradox, na kterém se bude v dalších epizodách stavět, nebo naopak podkopávat. Faktografická přesnost jako prostředek odosobněného vyprávění, kterému by, při vší vůli, na poli fikce nikdo neuvěřil. Chci více vztahu k postavám, jinak to z pozice neutrálního „dokumentu“ se štědrým rozpočtem za zády, zásadně promarní příležitost. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Děsivé. Krásné, ale děsivé. O to děsivější, že vy z pohodlí sedačky ani ne metr od vaší 49-palcové televize víte přesně, co se právě děje, a co to v širším důsledku pro všechny znamená, jenže drtivá většina postav nemá páru, nebo jsou vyloženě obelhávány. Ve výsledku je to jako sledovat vraha ve filmu, kterak se plíží do ložnice nic netušící manželky hlavního hrdiny. Jsme zhruba v polovině, takže existuje klidně šance, že skutečně zemře. Napětí stoupá, manželka dál klidně spí. Hlavní hrdina se bezmocně žene napříč městem, aby vraha zastavil. Snaží se manželce volat, ta má ale mobil vypnutý. No a pak... na tom vlastně nezáleží, co se stane pak. Důležité je totiž to napětí, která ve vás scéna vyvolala. Obyčejně trvá 5 minut. V úvodu tohohle seriálu trvá celou hodinu. A to je strašně těžký vytvořit, takže už jen kvůli tomu mám pocit, že se na nás řítí mimořádné dílo. Krásné. Ale děsivé. 10/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlověstný, chladný, nese se až v dokudramatu, ladí na správně mrazivý, průserový tón. Není nic příjemný a co je k*rva velká deviza, úspěšně obrací žaludek. Jen si nejsem jistý, zda víc z nechutný sovětský vyčpělosti, nebo všeho toho radioaktivního svinstva. Ať žije krizový management. (x) ()

gudaulin

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl umělecké rekonstrukce černobylské katastrofy se vyznačuje snahou o dodržování všeobecně známých faktů, nevypadá lacině ani odbytě. Johan Renck má cit pro navození temné, bezvýchodné atmosféry i pro výběr herců. Na Jareda Harrise se těším i v dalších epizodách. Přes veškeré úsilí o vytvoření dokonalé iluze čtvrtého bloku černobylské elektrárny v době výbuchu mám ale z viděného rozporuplné pocity. Rozum a zkušenosti nasbírané z 23 let praxe v provozu jaderné elektrárny se vzpírají uvěřit lidskému chování a reakcím personálu bloku. Nejde mi o sled chybných manipulací a rozhodnutí operátorů blokové dozorny, ty jsem dávno znal. Ale když člověk vidí, jak se obsluhy pohybují v troskách budovy bez osobního dozimetru a jakýchkoli ochranných pomůcek, jak se v rozepnutých kombinézách holýma rukama dotýkají zamořených armatur a bez respirátorů dýchají vzduch plný aerosolu a prachových částic, otřese to s ním. Jaderný inženýr, který si jako jeden z mála uvědomuje, že reaktor rozmetal výbuch, poslušně odejde na střechu, aby se podíval do otevřeného jádra reaktoru, jen proto, že mu to poručí nadřízený. Prostě něco, co je tak vzdálené kultuře chování a mentalitě středoevropanů, že si znovu a znovu musím klást otázku, nakolik viděné odpovídá skutečnosti. V souvislosti s Černobylem jsem si kladl vždycky jiné otázky, např. jak je možné, že si katastrofa vyžádala ve skutečnosti tak neuvěřitelně málo bezprostředných i následných obětí. V době expoze se na elektrárně nacházelo 400 zaměstnanců, mnozí z nich obdrželi extrémně vysoké dávky a v rozporu s očekáváním se dožili vysokého věku. A to je ještě udolával proslule děsivý východoevropský životní styl a stres. Z těch, kteří zemřeli na nemoc z ozáření, bylo navíc ještě většina požárníků z jednotek mimo elektrárnu. Přisuzoval jsem to tomu, že se ve skutečnosti v době nehody chovali racionálně a snažili se omezit expozici. První díl ale mluví o opaku - možná kvůli dramatickému efektu. Uvidíme, jak se s tím tvůrci poperou dál. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

K samotným epizodám komentáře téměř nepíši, zde však udělám výjimku. Ze sledování hodinové pilotní epizody mi bylo nepříjemně, dokonce až fyzicky zle. Přesný a hyperrealistický pohled na tuto katastrofickou událost je vlastně plusem. Tvůrci sázejí na to, že samotná katastrofa je to, proč na seriál koukat. Postavy jsou až na druhé koleji a je to tak dobře. Díky hudbě, kameře, efektům a v neposlední řadě díky výpravě jsem měl po celou dobu pocit, jako bych jen ze samotného sledování skrz obrazovku počítače dostával pravidelnou dávku vysokého rentgenového záření. Myslím, že cítím kov. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Impozantní úvodní vtáhnutí do děje. Jen málokdy se odehrává představení, ve kterém je nosná linka příběhu a hlavní událost výraznější, než klíčové postavy a jejich příběhy, avšak tady tomu tak je. První epizoda elektrárnu Chernobyl stylizuje do role pomyslného monstra, které je asi tak 10x hrůzostrašnější, než 5 záporáků Marvelu dohromady. Zatím hyper-realistický, syrovy dokument, který se drží precizně historických reálií a dělá filmové médium přesně v over-the-top momentech, kde je to nejvíc potřeba. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Masivní výbuch, který znamenal jednu z největších katastrof moderních dějin. Konec dubna 1986. Lidé sledují mohutný světelný mrak, zatímco na jejich kůži přistávají částečky popele. V černobylské jaderné elektrárně „cosi hoří“. Zatím nic netuší, ale následovat budou týdny hrůzy, beznaděje a zoufalství a především lží a propagandy, ve kterých se tomuhle národu nikdo nevyrovná. Prostě jakási sovětská bezohlednost (v tomto případě k masivnímu) neštěstí a snaha se vyhnout národnímu ponížení. Přijde nespočet dusivých záběrů, které navodí nepříjemné pocity. A rozjede se několik zajímavých příběhových linek. Snad se dočkáme i méně odosobněného vyprávění. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Peklo, který leze pod kůži. Občasná strohost materiálu umocňuje intenzitu sugestivních výjevů, který z hlavy jen tak nedostanu - ať už jde o kontrastní krásu záběrů žen, pozorujících vzdálený požár elektrárny, zatímco jim padá do vlasů radioaktivní bordel, nebo o infernální náhledy do nitra vybuchlýho reaktoru. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Trochu polopaticky, ale hrozně syrově a napínavě nastavené zrcadlo jedné z největších moderních katastrof a jejím bezprostředním okolmostem. Dusivou atmosférou a štiplavým politickým přesahem jsem se nechal ochotně pohltit a moc se těším (a současně s nervozitou vyčkávám), co uvidím příště. Po téhle epizodě jsem tam s nimi.. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vnímať na vlastné oči dopad jadrovej katastrofy na obyčajný ľud, pracovníkov ohrozených obrovským množstvom radiácie a zákulisné hry vedenia, je skutočne napínavým pohľadom do minulosti. Chernobyl od HBO má výnimočný potenciál a pokiaľ sa mu podarí udržať kvalitu, ktorú sme mohli vidieť v prvej časti, určite budeme môcť na konci seriálu hovoriť o divácky mimoriadne úspešnom seriáli. Zatiaľ 9/10 ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela dlouho jsem se téhle minisérii bránil. Pak jsem vyděl 4 díl na HBO a bylo vymalováno. První díl mě přesvědčil tom, že opravdu stojí za to se na černobyl podívat... I když... jen bůh a lenin ví, co se tam opravdu stalo. první díl 95% ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Civilní katastroficko-hororová atmosféra je skvělá, a pokud v dalších dílech dojde i na silnější vztah k postavám (věřím, že ano), bude to možná skutečně dokonalé... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čistá apokalypsa. Pokiaľ máte radi katastrofické záležitosti, tak zrejme si najviac vychutnáte práve tento prvý diel. A úplne k tomu stačí, aby sme výbuch reaktora sledovali z nedalekého mesta, konkrétne z okna paneláku jednej domácnosti. Možno práve preto pôsobí ešte hrozivejšie. Niektoré veci som príliš nepobral, zatiaľ nechápem, prečo sa istá časť vedenia snaží celú vec bagatelizovať, snáď na to odpovie celý seriál, alebo možno ani nie. Tvorcovia by ale boli skutoční frajeri, ak by celá epizóda trvala 1 hodinu, 23 minút a 45 sekúnd. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Craig Mazin ani Johan Renck nejsou rozhodně žádní břídilové. Neskutečně chytlavé zpracování, jakmile se na seriál člověk zadívá, tak horko těžko odvrací pozornost. Z některých scén mrazí, při jiných člověk nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jak je možné, že to kluci nechali zajít tak daleko. Velké ocenění si zaslouží i bezchybná práce s atmosférou. Ať už se děje o nervy drásající dění v elektrárně bezprostředně po výbuchu, nebo o adrenalin nadzvedávající chování vlivných a hazard s lidskými životy, které byly postaveny významově pod zájmy státu. "Socialismus" jako vyšitý. Nebudu se zbytečně pokoušet hledat chyby tam, kde na první pohled žádné výrazné nejsou a rovnou napálím plný počet. Velice příjemná dávka radiace. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

První půlka trošku táhlá, nicméně pak se to pořádně rozjelo. Je tam spousta super postav se zajímavými povahami, takže si myslím, že to bude stát za to. Nicméně ta angličtina se mi tam vůbec nehodí. Každopádně skvělý námět a jsem zvědavá, co všechno si na nás tvůrci připravili. ()

Reklama

Reklama