Reklama

Reklama

Černobyl


The Happiness of All Mankind (E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Happiness of All Mankind
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vláda sa snaží vypratať oblasť v okolí Černobyľu, nutné je však zabiť aj všetky zvieratá, ktoré sú rádioaktívne a mohla radiáciu rozniesť. Medzitým sa Legasov snaží prísť na to, ako v okolí elektrárne odstrániť všetok grafit. (Aktuality.sk)

Zajímavosti (11)

  • Ze slov Valerije Legasova (Jared Harris) by se mohlo zdát, že STR-1 je pouze upravený Lunochod a čeká někde ve skladu. Ve skutečnosti byli autoři Lunochodu, v čele s Alexanderem Kermurdzhianem, osloveni až po katastrofě, aby vytvořili vozidlo, odolné vůči radiaci a určené speciálně pro odklízení trosek. Během krátkého času vznikly dva kusy STR-1, pracující dva měsíce v záření až 2 SV/h. (mikiqex)
  • „Joker“ byl pro potřeby filmu postaven, zatímco u STR-1 si filmaři vystačili s CGI. (mikiqex)
  • „Joker“, STR-1 a další stroje se nyní nacházejí na vrakovišti radioaktivních vozidel Burikivka. (Maulincio)
  • Při tajné schůzce v Pripjati zmíní Ulana Chomjuk (Emily Watson) 16 aktivních reaktorů RBMK v celém SSSR. Tento údaj je pravdivý: včetně zničeného 4. reaktoru Černobylu bylo dokončeno 17 kusů. Dalších 9 bylo ve výstavbě nebo plánováno. Vybaveny jimi byly elektrárny: Černobyl (4 hotové, 2 rozestavěné), Ignalina (2 hotové, 1 rozestavěný a 1 plánovaný), Kostroma (2 rozestavěné, výstavba byla zrušena a elektrárna překonstruována na tepelnou), Kursk (4 hotové, 2 rozestavěné), Leningrad (4 hotové) a Smolensk (3 hotové, 1 rozestavěný). V době premiéry seriálu bylo v provozu z původních 17 dokončených RBMK ještě 10. Po havárii 4. reaktoru Černobylské jaderné elektrárny V. I. Lenina byla většina staveb reaktorů tohoto typu zastavena – posledním byl 5. reaktor Kurské jaderné elektrárny v roce 2012. Další reaktory tohoto typu se již nestaví a podle plánů by měl být posledním odstaveným 3. reaktor Smolenské jaderné elektrárny (2034). (Foxhound#1)
  • Robota typu „Joker“ dopravil na střechu elektrárny vrtulník typového označení Mil Mi-6 s typickými pomocnými křídly na trupu. Tyto těžké stroje v Černobylu zasahovaly společně s novějším a těžším typem Mil Mi-26. (Foxhound#1)
  • Vojáci, odklízející trosky reaktoru ze střechy elektrárny, jsou instruováni, že nesmí na tomto místě pobýt déle než 90 vteřin. Scéna je točena bez střihu a od opuštění úkrytu až do zaznění „zvonu“ opravdu trvá 90 vteřin. (Funky.F)
  • V epizodě zazní zdramatizovaná a přezpívaná verze písně "Chornyj voron" ("Black raven", "Черный ворон", "Černý havran") od holandského kvarteta Rusalki. Původní verze písně zazněla ve filmu Chapayev (1934), kde ji nazpíval Boris Babochkin. (Freddy22)
  • Keď sa vojaci zhromažďujú v Černobyle, aby začali s čistením, všetci dostali vodku zadarmo. Alkohol má schopnosť zachytiť voľné radikály v tele (voľné radikály sú vedľajšími produktmi žiarenia). (chesterko)
  • Priemerná mzda v ZSSR v roku 1986 bola asi 200 rubľov mesačne, takže 800 rubľov sú asi 4 mesačné platy. (chesterko)

Reklama

Reklama