Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nastáva deň súdu, ktorý má jednoduchú úlohu. Nájsť hrdinu černobyľského príbehu a jeho vinníkov. Hlavnými svedkami pred súdom sú Valery Legasov, Boris Shcherbina a Ulan Khomyuk. (Aktuality.sk)

Recenze (138)

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejnapínavější fyzikální přednáška všech dob. Nukleární rozštěp mezi famózní herectví a čistý střih. Proslov o lžích, které vrší dluhy vůči pravdě, je scenáristická perla, která se rodí jednou za sezonu. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Strašne som tomu chcel dať plný počet, za to ako blbuvzdorne vysvetlil divákovi čo sa vlastne v Černobyle stalo v tú osudovú noc. Ale keď niekto zvrtne príbeh o flagrantnom porušení všetkých bezpečnostných predpisov na hrdinský (a nezmyselný) výstup hlavného hrdinu o tom ako režim klame, pretože tutlá konštrukčnú vadu a odstrelí tým podstatnú príčinu výbuchu niekde úplne inde, to nežerem. Až mám pocit, že to niekto urobil len aby tam mohol dať heroický preslov o kopení lží, ktoré zvyšuje dlhy na pravde. O tej vade všetci jadroví fyzici v Rusku dobre vedeli a práve preto boli procesy a predpisy v elektrárňach nastavené tak aby ju eliminovali, ľudský faktor sa ale eliminovať nedá. Takže seriál vlastne tiež klame, a zvyšuje dlhy na pravde, len predpokladám že až takto meta to premyslené nemali. Škoda, lebo toto bol napriek viacerým fabuláciám s prehľadom najlepší diel. 8/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Po nebezpečné půdě jsem už chodil. I teď jsme na nebezpečné půdě. Kvůli našim tajemstvím a lžím. Ty nás v podstatě definují. Když pravda uráží, pak lžeme a lžeme, dokud nezapomeneme, že nějaká pravda je. Ale ona pořád je. Každou lží si děláme u pravdy dluh. A dřív nebo později se musí splatit. To zavinilo výbuch reaktoru. Lži!” Tak shrnuje svůj osobní pohled vědec Valerij Legasov u soudu, který zabírá velkou část páté, krapet jiné epizody. Dokresluje situace, dodává poslední díly skládačky, ukazuje na kolaps zdravého rozumu. Televizní režisér Johan Renck na jedničku, oporou mu byli skvostní herci, realistické lokace i působivá hudba s nepříjemnými tóny. ()

sepp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

10/10, miniseriál desetiletí. Já jen pevně doufám, že si z toho lidi vezmou to co mají - odpor k autoritářskému stylu vládnutí, kdy se všichni bojí "těch nahoře" a případně represivních složek, až to vede ke kolapsu zdravýho rozumu a pudu sebezáchovy celý společnosti jako takový. A ne, že si z toho vezmou hysterický strach z jádra a začnou řvát něco o zavírání Temelína či Dukovan. ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší a nejneobvyklejší soudní drama posledních let. Valerij Legasov (ale samozřejmě nejen on) byl skutečný hrdina - a podle toho ve své zemi také dopadl... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záverečná časť kombinuje súdny proces s rekonštrukciou udalostí osudnej noci. Takže pokiaľ ste boli mierne sklamaní z toho, že ste si v úvodných scénach celého seriálu poriadne neužili výbuch, tak tu si ho poriadne užijete pekne zblízka. Či pochopíte z vedcovej prednášky na súde, o čo presne šlo, na tom až tak nezáleží, pretože scenár to dokázal podať celkom v skratke a pomerne pochopiteľne, detaily asi nebudú až tak dôležité. Jedno z najlepších finále histórie seriálovej produkcie vôbec. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čas od času je zdejší 5hvězdičková hodnotící škála těžce nedostatečná. Tahle epizoda bylo něco naprosto jedinečného a geniálního. Jeden z nejlepších dílu ze všech seriálů, které jsem za svůj filmově a seriálově bohatý život měl možnost vidět. Zřejmě je zbytečné, abych tu vyjmenovával všechny superlativy, které mi přijdou na mysl. Tvůrci tohoto seriálu jsou opravdu geniální. Ještě nikdy jsem neviděl, že by někdo dokázal udělat z vědecké přednášky pro širokou diváckou veřejnost něco tak neuvěřitelně chytlavého a napínavého. Při závěrečné řeči o lžích s obrovským myšlenkovým přesahem, který sahá daleko za seriál a téma samotné, jsem prakticky ani nedýchal. Hodinu trvající husí kůže. Opravdu mimořádný počin, který se vidí jednou za čas. Zřejmě si dám v budoucnu malé opáčko. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napadají mě pouze a výhradně vulgární výrazy a zároveň nemám slov. Vím to všechno a zároveň jsem opět překvapená. Nechci to vidět, ale musím... Co více napsat? Snad jen: děkuji tvůrcům za takto výjimečný, kvalitní počin! V mém případě to šlo až na dřeň. Zasloužené ovace. ()

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

REKAPITULÁCIA a SÚDNY PROCES. Z trojice obžalovaných : Brjuchanov, Ďatlov a Fomin, zobrazujú tvorcovia práve druhého pána v poradí, ako najväčšiu sviňu, bezcitného hajzla a bezprostredného cynika ! V osudnú aprílovú noc viedol nočnú smenu, s nerozhodnými rozhodnutiami, ktoré zapríčinili mohutnú jadrovú katastrofu, s dôsledkami do dnes ! A to ani nehovoriac o stratách na ľudských životoch. V súdnej miestnosti bude stáť na strane obžaloby skúsený, zainteresovaný : Valerij Legasov, ktorý si nebude klásť servítku pred ústa, čo sa nebude páčiť vysoko postaveným jedincom komunistického režimu. Jeho výpoveď je rovnako strhujúca, ako Jeffersona Smitha v Pán Smith prichádza, ale zase nie tak extra vyčerpávajúca, i keď má svoje typické atribúty pôsobnosti, ktoré sa zaderú hlboko pod kožu. Pomocou šikovného strihu sa na preskačku opäť vraciam do osudného dátumu, pár minút predtým + sekundy, minúty potom, čo tomu všetko predchádzalo, a čo neskôr nasledovalo. Neviem posúdiť, čo je realita a fikcia, čiže práve preto som s konečným hodnotením mierne zdržanlivejší. PS : „Aký význam má klamstvo” ? ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už nikdy víc sovětský svaz, je to zlo (o něco méně horší něž americký kapitalismus). Opět se podařilo to, co ostatním dílům, přinést něco nového a přesto udržet neskutečnou laťku. Poslední komentář bych ale rád pověnoval hercům, kteří až neuvěřitelně vyrovnanou kvalitu utvářeli. Jared Harris je pro mě bezchybný a musím si dohledat, kde všude hrál. Je to pro mě takové to zpětné zjevení, kde si říkáte: "Jo, tak on hrál tady jo,, jaktože jsem si ho nevšiml". Stellan Skarsgård (s vlasy) dokáže být hodně charismatický, ale toho už všichni známe. Paula Rittera v roli Ďatlova nenávidíte. Bravo. I spousta dalších rolí byla skvělá. Člověk však nejvíc musí ve finále obdivovat hrdinství a nasazení všech (ne)vědíc, že se ráno nemusí probudit úplně stejní (na horníky nikdy nezapomenu). Děkuji za tuto seriálovou radioaktivní perlu. Už velice dlouho se mi nestalo, abych se tak těšil na další díl a odešel po každé tak spokojen. Hodnocení k poslednímu dílu berte jako shrnutí i za díly ostatní - 98% a jedním slovem відмінно. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na závěrečné epizodě mě nejvíce zaujaly dvě záležitosti. 1) Velice se mi líbila rekonstrukce možných událostí před samotnou explozí, ta byla zpracována výborně a velice mě bavila. 2) Nadchl mě soudruh Legasov, díky jehož podrobnému vysvětlení jsem i já pochopil fungování jaderného reaktoru i důvod výbuchu reaktoru RBMK. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No do prdele! Po celou dobu týhle epizody jsem měla husinu. Zážitek z tohohle seriálu je nepopsatelnej. Řekla bych, že doufám v druhou sérii, ale to radši, ze zřejmých důvodů ne. Co víc k tomu říct, naprosto skvělej jedinečnej zážitek, tady bylo všechno perfektní. Něco takovýho se povede jednou za deset let. Myslím, že nakonec jenom dodám - viděla jsem už 3x a jdu se mrknout po čtvrtý a pořád je to zážitek jako naprvní zhlédnutí. Doporučuju všema 17 prsty. ;) Hodnocení: 15000 rentgenů/10 ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prehnané hodnotenie pokračuje aj v záverečnej časti, súdna sieň je iba miestom kde prebieha o čosi emotívnejšia fyzikálna prednáška, ťažko porovnávať s 12 rozhnevanými mužmi...Prestrihy do elektrárne pred a tesne pred výbuchom a záverečný sumár trochu na kvalite pridali, ale opakujem, scénar napísal život a preto to u mňa vyššie hodnotenie mať nemôže. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborné zakončení fenoménu TV minisérií, které za sebou zanechalo velká seriálová díla i kinofilmy. Poslední epizoda uzavírá kolečko a skládá poslední dílky puzzlí do obrovské mozaiky černobylské tragédie. Viděli jsme ji v podstatě ze všech možných úhlů od běžných lidí, přes pracovníky elektrárny, záchranáře, dělníky, politiky a nyní i soudce. Zde se konečně odhalují pravé důvody černobylské katastrofy. Důvody stejně šokující, jako ostatní epizody této série. A navíc opět maximálně skutečnosti věrohodné. Zde se opravdu nehraje na pětihvězdičkové hodnocení. Tento seriál si totiž zaslouží daleko větší ovace. A jsem rád, že to lidé vidí. Poslední epizoda vzdala celému tomuto dílu hold. A jinak než ostatní epizody jí ani nemůžu hodnotit. A samotný hudební závěr se záběry skutečné Pripjatě ve mě vyvolal velice emotivní melancholické pocity. 33 000% ()

Reklama

Reklama