Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

zase pises len frazy, vies ty vobec co je to dokaz? ty len tvrdis to co oficialna propaganda a tiez mas posahane meno, to si cech? sa za to hanbis?

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

ezop1012

protože když k té pravdě připojíš důkazy, které sou tak očividné a jasné, že ten kdo jej zpochybňuje, lže kvůli nim a překrucuje, tak moc okatě, tak to neni názor. 

na příspěvěk reagoval ezop1012

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

a teraz toto aplikuj na sebe. preco si myslis, ze ty mas pravdu a ostatni nie? len naivny a jednoduchy clovek si mysli ze vie vsetko. ja tiez pripustim nazor inej strany, len nech da fakty

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

rounen

1. hlavna linia nie je ani tak o cernobylskej katastrofe, ako takej, ale o vyzobrazenie vychodneho bloku ako zhniteho rozpadajuceho, kde ludia vsetko vedia aky je ten system zly a su perzekuovani, kde sa boja nieco povedat, vychadzat v noci na ulicu, toto bol hlavny zamer a preniest ho na terajsie rusko. a na zaklade divakov zjavne zabral. 2. legasov sa pokusil o samovrazdu uz skor, a az druhy krat sa mu to podarilo. vobec netusim preco to urobil, iste je ze ochorel, mozno nechel cakat na tazky koniec, mozno nieco ine, kazdopadne su to len spekulacie. 3. ked urcite veci pozmenis urcitym sposobom, ako jednotlive detaily ti nic nepovedia, ale ako celok tychto detailov uz mozu vyrazne nasmerovat divaka, tam kde to autor potrebuje

na příspěvěk reagoval rounen, rounen, rounen

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

ezop1012

Účel filmu, je zjistit kdo za to mohl a taky jak vyřešit situaci po výbuchu... Tyhle dvě věci byla priorita filmu.. stále se to točilo okolo toho.. Mi tam nepřišlo nic zvláštní, že by nějak někdo hanil Ruský, nebo Ukrajinský stát.. psali , že až Legasova sebevražda prijmela Prezidenta později změnit to, jak to bylo přesněji a vyjít z pravdou ven.. nehledal bych v tom seriále jiné verze.. pozměněné tam jsou jen malichernosti, irelevantní scény.. tohle bych nějak neřešil..

na příspěvěk reagoval ezop1012

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

mě vždycky baví, jak se někdo schovává za lež, polo-pravdy, překrucování, nenávist a atd, s tím že to je názor a že na něho má právo. Máš právo držet hubu. 

na příspěvěk reagoval Gladiator15, ezop1012

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Vestor

tiez si mimo, herecke vykony priemerne, mozno datlov na zaciatku hra vyborne ostatni uz len statisti. zial tu je vidiet ako hlupi su ludia a hlavne uz nevnimaju propagandu

corona

corona (hodnocení, recenze)

S proruským trollom sa vecne a na úrovni baviť nedá, dá sa ho iba ignorovať.

na příspěvěk reagoval ezop1012

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

sorosove deticky a havlofili tu utocia na iny nazor ako besni, pritom si neuvedomuju ze su degenerati a realitu  nerozlisuju od fikcie.  

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Na konci 5teho dílu, je i psané, že Legasov se Scerbinovem nespolupracovali sami, ale s týmem..

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Mohlo to teda dopadnout po výbuchu velmi zle pro celý svět.. myslím, že to obětování lidí (na tu dobu kdy technologie ještě nebyla tak vyspělá) způsobilo ještě postupně zachranu něčeho, co mohlo dopadnout o dost hůř.. v podstatě museli vše řešit velmi rychle a myslím, že určitá skupinka vyšetřovatelů, techniků a spol. zasloužili metál.. i když obětovali lidi, tak jejich postup a plány byli velmi dobré.. škoda, že tak dobrý dokument vychází až ted po dlouhé době, kde si jej lidé (diváci) začali toho až ted všímat..

na příspěvěk reagoval ezop1012

gudaulin

gudaulin (hodnocení, recenze)

prkalil

Světlana Alexijevičová pracuje s příběhy, s emocemi, dojmy a frustrací. Neopírá se o vědecky doložená fakta. To ale hodnoty její knihy nesnižuje. V suchopárné řeči čísel a detailních rozborech se zase ztratí lidská bolest a spoustu jiného. Nicméně ve shodě se Subjektivem musím označit informace z anotace knihy za zmatečné. Ono je vůbec těžké dobrat se vědeckou metodou k něčemu, co jednoznačně dokáže klasifikovat zdravotní problémy v tom či onom za důsledek černobylské havárie, a pokud k nim dospějeme, pak je zase velmi obtížné rozlišit, jestli je to důsledek záření, nebo postkatastrofického stresu a vykořenění odsunutých obyvatel regionu. Dlouhá léta se mělo zato, že jediným skutečně doloženým případem je onemocnění rakoviny štítné žlázy, kdy je uváděno cca 4 000 případů, ze kterých 9 dětí zemřelo. Tenhle typ rakoviny je naštěstí dobře léčitelný. U likvidátorů, kteří se pohybovali v nejextrémnějších zónách na střeše, bylo diagnostikováno cca 50 případů leukémie, u ostatních typů rakoviny se, pokud vím, nepovedlo prokázat statisticky nějakou příčinnou souvislost. Jinými slovy, statisticky nejsme schopní dokázat nějaké navýšení počtu onemocnění a úmrtí proti zbytku populace. Běloruské a ukrajinské úřady a instituce se nedají považovat za nestranné, naopak je tam výrazný předpoklad nadhodnocování důsledků katastrofy. Obě země se snažily maximalizovat pomoc ze zahraničí a zároveň odvádět pozornost od vlastních neúspěchů ve zdravotní politice. Je tam ten známý postsovětský bordel, korupce a nekompetentnost. Místní obyvatelé mají především z důvodů mizerné životosprávy podstatně nižší průměrný věk dožití, tuším o nějakých 13 let proti západní Evropě, a zároveň platí, že je v dané oblasti největší rozdíl v dožití mužů a žen. Muži to v důsledku testosteronu a holdování nejrůznějším neřestem a obecně intenzivnějším životním stylem mají těžší všude ve světě, ale na Ukrajině a v Bělorusku je rozdíl extrémní. Když si spočítáme, kolik času od havárie uplynulo, tak se tomu, jak rychle ta generace mizí (s ohledem na to, že drtivou většinu likvidátorů tvořili muži), vlastně nemůžeme divit. Se statistikami se dá pracovat velice kreativně, platí bonmot, že věřím jen takové statistice, kterou si k obrazu svému vytvořím sám.

na příspěvěk reagoval DwayneJohnson

kajmik01

kajmik01 (hodnocení, recenze)

Maglor

Naopak tenhle seriál je zpracováním, dobovými reáliemi a historickými fakty naprosto úžasný.

To, co historii neodpovíná, třeba vymyšlená postava běloruské fyzičky Uljany Chomjukové, je popsáno na konci závěrečného dílu a to včetně důvodu, proč byla do seriálu přidána.

Jinak ta helikoptéra se po průletu nerozpadla, ale zavadila vrtulí o lano jeřábu, je tam vidět i padající hák. Přesně to se stalo i ve skutečnosti, jen o několik měsíců později.

Ostatně seriál v mnoha záběrech vychází z kniky "Modlitba za Černobyl" od Světlany Alexijevičové, která je nositelkou nobelovy ceny za literaturu a která v ní používá autentické rozhovory s žijícími svědky tragédie. A spíš než na technickou stránku se soustředí na vnímání lidí a lži systému, a to prosím napsala běloruska, žádný Západní protiruský autor.

A pokud chcete slyšet výpovědi dalších lidí, tak je ideální dokument "Bitva o Černobyl" https://www.csfd.cz/film/283702-bitva-o-cernobyl/prehled/ , kde vystupuje i Gorbačov nebo velitel vrtulníkové letky gen. Antočkin. A tento dokument se hodně blíží seriálu, včetně hrozící exploze kvůli proniknutí taveniny do vodních nádrží.

Nebo hraný dokument Černobyl - nultá hodina https://www.csfd.cz/film/283702-bitva-o-cernobyl/prehled/ kde v druhé části mluví A. Juvčenko, který byl v době havárie přímo ve 4. bloku a i přes silnou nemoc z ozáření po X operacích přežil. Tady se spousta faktů taky shoduje se seriálem.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Je to dobrej seriál.. rozhodně za poslední 4 roky jeden z nejlepších...

Adhak

Adhak (hodnocení, recenze)

Maglor

Takže po technickej stránke je podľa teba seriál absolútny bullshit, ale následne prejdeš z roviny "bullshit" do "mohlo sa to stať, je to jedna z dvoch možnosti". Neskutočne si protirečíš a je to na smiech, aký si veľký odborník a nevieš, že Dyatlov to má už dávno za sebou. A teraz k tej technickej stránke. Ten tvoj 300 slovný blábol je zhotovený zo základných informácii, ktoré si prečíta hocikto na wiki a skopíruje a hotovo, je z neho odborník. Uvažuješ dve možnosti, z ktorých jedna - tá pravdepodobnejšia bola popísaná priamo v seriáli. K tej prvej možnosti, vôbec nevidím súvis zvýšenia tepelného výkonu len tak z ničoho nič, jedine, že by niečo brutálne posrala obsluha - taktiež spojitosť so seriálom, zlyhanie obsluhy. Ale v rámci toho, že už vtedy boli bezpečnostné systémy reaktorov, k niečomu takému by bez zásahu človeka nedošlo. Takže na tom nič nemení, že súdruhovia mali v reaktore veľkú chybu a zistili to až neskoro. A možno to aj vedeli od začiatku, ale všetci vieme, ako to funguje. Všetko chceli rýchlo rýchlo a potom to tak dopadne - viď. "Ruský concorde"

Vestor

Vestor (hodnocení, recenze)

Tady je zase expertů. Pusťte si nějaká videa z nehody na Youtube. Mě doslova omráčilo kolik hodin záznamu a rozhovorů přímo z nehody je volně dostupných. Kromě toho jsem se v Černobylu nedávno osobně procházel. Seriál se drží reálií na 90 %. Všechno to ještě podtrhují brilantní herecké výkony. Tohle není nic pro vypatlance, co učurávají z nesmyslně zamotaných pohádkových scén Game of Thrones. Tohle je skutečný pomník Černobylské katastrofy.

na příspěvěk reagoval ezop1012

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama