Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 115)

Doctor003 

všechny recenze uživatele

> Podle mně nejlepší nejpovedenejší historický miniseriál kdy jsem viděl > Hezká podívaná Temna doba a chlouba tejdešího režimu ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Tak nejak som si počkal, kým ten černobyľský boom trochu spľasne, že, reku, aby ma to neovplyvnilo pri hodnotení na ČSFD... Musím však konštatovať, že ma táto miniséria skutočne ožiarila. ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Nedám tomu plnej počet,protože mě seriál po celou dobu neudržel s vypleštěnejma očima na monitor,ale rozhodně velice dobrý počin,který si možná ještě někdy pustím znova,bylo to hodně silný a drsný! ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Ta depresivní zvuková linka v pozadí mě stále mrazí a bude trvat mnoho týdnů než se z toho plně vzpamatuju. Příběh Černobylu je pro nás narozené v osmdesátkách známý. Dělali jsme si srandu, že jsme děti Černobylu, ale když jsem to viděl, tak to taková prdel není. Výbuchu, který způsobil nesčetné úmrtí, se vyrovná už jen lživost Sovětského svazu a snaha o dokázání, že "my jsme za to nemohli". Tvůrci se toho nebáli a nedivím se, že to pro ruskou televizi cenzurovali. Povinnost pro všechny kdo....žijou na týhle planetě. ()

Raskoslav 

všechny recenze uživatele

Naprostý dokumentární vrchol. Krásně naservírovaná omluva od HBO za zpackaný konec hry o trůny a další várka důvodů k nenávisti ke komoušům. ()

Dejf4 

všechny recenze uživatele

Realita občas bolí a děsí více než kdejaký horor. Černobyl nám dává jednu depresivní, hutnou, děsivou, odstrašující, šokující ránu za druhou. Vybroušený a velký zážitek! 10/10 ()

Facillitant 

všechny recenze uživatele

​Zachyceno velmi přesně, ale je třeba brát v potaz, že jde o filmové zpracování. Přestože nepředpokládám, že se ve skutečnosti odehrálo všechno (např. scéna s horníky a ministrem uhelného průmyslu), dramatizace je velmi vydařená. Závěrečné scény mi silně připomínají​ 1984 (a není divu - tohle je 1986), kdy Winston říká "pravda vás zdolá". Z černobylských událostí plyne ponaučení, že není radno podceňovat bezpečnostní opatření, na kterých se šetřívá právě proto, že když ke kolapsu nedojde, lidé si myslí, že jsou zbytečná (což ilustruje i aktuální epidemiologická situace - "Flegr nás strašil, no a kde sou ty mražáky, kde sou ty mrtvoly!"). Smrt, pohroma či nemoc jsou skutečná hrůza, ne romantika, jak ukazují mnohé filmy či blázni, kterým Černobyl přijde cool - k černobylské tragédii patří pieta, ne postoj "hurá do Zóny". Film jako takový je dosti kvalitně zpracovaný a výrazně naturalistický, čímž primárně nemám na mysli záběry na zraněné a umírající, ale celkový přístup - ve filmu se ukazuje např. jak obtížné je pracovat s všemi těmi ochrannými pomůckami nebo jak měli tehdy lidé přistupovali k počítačům, že k nim neměli citový vztah jako my dneska, ale brali je jenom jako stroje. A kovové mřížky (ve tvaru jakýchsi sluníček) na oknech, které jsou ve filmu vidět, se používaly i u nás (např. na zpevnění skla v prosklených dveřích: https://rb.gy/6bt4ps), vzbuzují náležité zhnusení a děs. Na závěr ještě dvě ponaučení: člověka nejvíce ohrožují lidé a nebezpečí nepřichází vždycky/jen zvenku. ()

wowylgu313 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak se má natáčet seriál! Respektive 5 hodinový film! Černobyl je něco na co určitě budete koukat v jednom kuse možná bez přestávek.  Strhující, drama, které vás pohltí od začátku až do konce. Rozhodně "seriál" na který se budu "těšit" podívat znova. Děkuji tvůrcům za reálnou ukázku toho jak, kdy a proč. ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "Not great, not terrible. Fucking aMAZINg!" Jak nejlépe oslavit výročí Černobylské jaderné elektrárny než pravděpodobně nejlepší minisérií všech dob? Mohl bych si to pouštět každý rok, ba každý měsíc, ale nerad bych si tento skvost zprotivil. Napoprvé v r. 2019 jsem z něj byl neskutečně odvařený jako asi každý, s nutkáním stát se jaderným fyzikem amatérem. Napodruhé moment překvapení logicky opadl, ale význam, myšlenka a fantastická filmařina pochopitelně zůstala. Jak se k tak kvalitnímu dílu Mazin vůbec dostal je na samostatný příběh (asi byl ozářen nějakým duchem). Faktem je, že v Černobylu funguje každý jednotlivý umělecký aspekt. Být to film, posbíral by všechny hl. sošky Oscara. Od nádherné kamery snímající sovětskou architekturu, jako by v ní vyrůstala, přes husí kůži nahánějící hudbu talentované Guðnadóttir až po režii a střih, které ví, kdy kam v příběhu přecházet, co odhalit, co si nechat na později, a hlavně, kdy "držet hubu". Respektive nechat mluvit obraz a zvuk, který vám řekne vše. Tohle 90% dnešních filmařů jaksi zapomíná. Pak jsou tu samozřejmě vrcholné herecké výkony jak Harrise, Skarsgårda a Watson po záporáky od slizkého O'Neila (Fomin) přes ostatní Sověty po snad největšího padoucha na poli seriálů - Rittera (Ďatlov). Obrovská škoda, že tento talentovaný britský herec již není mezi námi a paradox, že zemřel o 9 let dříve než jeho postava v reálu. Když je řeč o Britech, nejen, že je z počátku legrační britský přízvuk naprosto v pořádku, než na sílu tlačený ruský, ale rovněž klobou dolů před tím, jak se jim podařilo vše skloubit, jako by se v Černobylu narodili. Pár odchylek o realitu tu je, ale tak minimálních, že nemá smysl se v nich vrtat. Pořád je to filmový příbeh, a ne dokument. Seriál taktéž není jen o katastrofě, ale také politickém pozadí. Černobyl je díky tomu 5dílný rozbor Sovětského myšlení v kostce pro západní svět, až se sami bývalí Sověti musí divit, jak je to přesné (my Češi pak chápeme ještě víc). Každá epizoda se věnuje něčemu jinému, což však vždy zapadá do širšího celku a rozšiřuje zdánlivě nesouvisející rozsah největší, nejen jaderné, katastrofy. Na poli 5 dílů, respektive 5 hodin je tu toho tolik, co by klidně vystačilo na několik sérií (ale je dobře, že k tomu nedošlo). Smekám před celým tvůrčím týmem a doufám, že se někdy HBO či jinému studio podaří přijít s podobně silným námětem a pořadem. Ehm, říkal někdo 11. září? 100%. ()

Isag1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podľa mňa, asi najlepšie urobený dokumentárny seriál o havárii v Chernobyle v dnešnej dobe. Herci predviedli neskutočné výkony, ako sa vniesli do kože postáv a situácie, čo sa vtedy muselo diať a hlavne stvárnenie tých postáv bolo veľmi presné, priam neporovnateľné od reality. Spracovanie filmu je podľa mňa perfektné a nemám k tomu žiadnej výhrady. Jediné čo ma štvalo a to bolo samotné stvárnenie následkov radiácie a ukázanie tej spálenej kože, nutne to tam nemuselo byť ale "BUDIŠ!" ()

Bbbulanek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedivím se, že Jakob Ihre dostal díky Černobylu Emmy. Jestli někdo většinou málo vnímá kvalitu kamery u filmu, tady vám jen tak neunikne. Nedokážu říct, co na Černobylu není dobré nebo vynikající. Tady si dali tvůrci záležet na každém detailu. ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama