Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 112)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Naprosta post-apokalypticka pecka s jednim ultimatnim trumfem, tohle se fakt stalo! Verohodne dobove prostredi a bozsky radioaktivni soundtrack u ktereho jsem se nechal pravidelne hynpotizovat pri finalnich credits po kazdem dile. Takhle ma vypada kvalitni serial, 5 hodinovych dilu, kompaktni, uzavreny a ne natahovane scenaristicke nudle a vareni z vody po x serii jako u ostatnich. 10/10 ()

erased 

všechny recenze uživatele

První a poslední díl nemají obdoby, ale vzhledem k jejich obsahu to vlastně měly docela jednoduchý. Je teda vlastně fuk, že to nejlepší mezi nimi jsou jen mrazivé pohyblivé obrázky (dekontaminace, kolona autobusů, beton, atd...) bez špetky spádu. Že se to celé podařilo udržet pohromadě jen díky nim už je totiž jiný kumšt. ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Shlédnuto v kuse a jako sběratel všeho, co se týká katastrofy v Černobylu, říkám toto: je to bezesporu 1 z nejlepších, nejbrilantnějších a nejzásadnějších tv sérií všech dob. Navíc o to hrůznější, či působivější, když si uvědomíte, že jde o skutečné události. Několik scén v celkové sérii, může v klidu soupeřiti s jakýmkoli hororem za posledních 50 let. Nevím, jak jsem se mohl domnívati, že mě to totálně nedostane (možná i proto, že mám toho o Černobylu docela dost) a jen si mi to bude líbit. Herecký koncert Jareda Harrise (kterému jsem okamžitě věřil, že je to ruský vědec a kterému musím poblahopřáti k tomu, jakou šťastnou ruku má při výběru scénářů za poslední roky) a Stellana Skarsgarda (kterému jsem zase věřil, že svého hereckého kolegu z toho vrtulníku, opravdu vyhodí) kteří ovládají okamžitě děj, jakmile jsou na scéně. Což samozřejmě neznamená, že ostatní nestojí za nic. Tohle by mělo pobrati všechny ceny co existují pro tv oblast a ještě by měla býti vymyšlena nějaká nová, aby ji tato série mohla dostat. A to, že tam není vše na 100%,dle reality? Pchá! A co jako? V tomto případě mi umělecká licence nevadí. A navíc...nejde přece o přesnou dokumentární rekonstrukci (pokud vím) ale o tv dramatizaci. Tohle by měli shlédnouti všichni na čsfd povinně a ve školách, jakbysmet. Skladatelka též perfektně pochopila, že k takovému tématu se nejlépe hodí samoz. dark ambient (viz. ost k Černobylským Deníkům, či nářezová videoherní série S.T.A.L.K.E.R.). HBO tímto natrhlo radioaktivní zadek, všem seriálům od Netflixu s přehledem, a bude trvati hodně dlouho, než tohle někdo trumfne. Hádám, že poločas rozpadu v tomto př., by mohl býti až 100 let.:) Jen 1 věc bych trochu vytknul...ten jejich Gorbačov, si nebyl moc podobný a pokaždé jsem si musel říkati,že to má být on, páč nestačí namalovat jen nějakému pánovi, skrvnu od krve na pleš.:) A všem těm pochybovačům na diskusi k tomuto vzkazuji...do minuty, zapomenete, že všichni mluví anglicky. Tohle bych omlacoval rusům o hlavu, ještě dalších 300 let. Nejméně! Ost 112% ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Povinné promítat ve školách, opravdu bych zavedla ve školách každých 4 dní jako povinný předmět vzdělávací a dokumentární pořady a tohle by tam nemělo chybět. Je to syrové. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Seriálem jsem naprosto ohromená a to jak jeho zpracováním, tak i tím, co se v něm dělo a jak se to dělo. Velmi silný a hluboce lidský příběh. Ze začátku mi vadilo, že postavy mluví anglicky. Pak jsem tomu přestala věnovat pozornost. Ponořila jsem se do děje a vše sledovala se zatajeným dechem. Atmosféra je tu nezapomenutelná a brutálně těžká. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Štyri epizódy sledujeme samotnú katastrofu a jej následky... aby sme sa v záverečnej časti vrátili ešte pred samotný výbuch a boli svedkami nešťastných rozhodnutí, ktoré tomu predchádzali. A ak ani toto diváka neodrovná, urobia to záverečné titulky. Stále mám husiu kožu. Obrovská sila, toto treba vidieť. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem původně napsat něco více, ale bylo by to zcela zbytečné. Obdivuji všechny tvůrce a lidi, kteří se na natáčení seriálu podíleli, obdivuji autentickou dobovou atmosféru, podpořenou parádní ambientní hudbou a nejvíc obdivuji odvahu ukázat pravdu, jak tenkrát opravdu ke katastrofě a výbuchu v Černobylu došlo. Že Rusáci byli a jsou hovada, to mě nikdo nevymluví. Snad jedinou výtku spatřuji v tom, že je místo Ruštiny jako jazyk zvolen Angličtina, která tam prostě nesedí. Nicméně je to obrovské dílo, které si zaslouženě získává obdiv po celém světě. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Atmosféra snímku je výborná. Nejpůsobivější je orwellovský konec. 1) Základní výhrada, kterou mám ostatně k velké části americké produkce, je pořád stejná. Angličtina. Pokud bych sledoval film v českém dabingu, asi by mi to tolik nevadilo, ale angličtí comrades prostě sovětské товарищe nehradit nedokáží. Chápu, že film je určen americkému publiku, které podobné nuance nevnímá, naopak by mělo problémy s titulky a možná i s dabingem, ale nemohu si pomoci, ten jazyk mi rval uši._____ 2) Největší výhrada směřuje k žánrové neujasněnosti díla. Zaměříme-li se na historickou věrnost, pak by bylo vhodnější zvolit formu hraného dokumentárního dramatu. V seriálu spousta detailů neodpovídá a to v kontextu toho, co seriál představuje (protisovětskou respektive protiruskou propagandu), působí nevěrohodně. Nebo se zaměříme na umělecké dílo, ale pak je lpění na chronologii a historické věrnosti naopak na závadu, postačil by v podstatě první a pátý díl. To mezi nimi je z hlediska dramatického díla spíš na závadu._____ 3) Jinak ovšem oceňuji zejména to, jak se podařilo velice věrohodně zpřítomnit sovětskou atmosféru neustálého předstírání (dobře to popisují už Hanzelka a Zikmund ve své Zvláštní zprávě č. 4), strachu a apatie. Vilniuské reálie a litevská ignalinská jaderná elektrárna působí velmi autenticky, sovětští hodnostáři jako by vypadli z šanonů kádrových rezerv ÚV KSSS a celková atmosféra neinformovanosti a zmaru je výstižná._____ 4) O povaze sovětské (ruské) moci nejlépe mluví závěrečná věta filmu uvádějící počet obětí._____ 5) Dost komentátorů hodnotí událost samu a ne výpověď o ní._____ 6) Seriál připomíná, že problém černobylské katastrofy není v lidském faktoru, ale v systému. Zde stojí za to si připomenout, že zbraně hromadného ničení jsou začleněny v právě takových systémech, ať už jde o Rusko, Čínu, Írán, Severní Koreu anebo třeba USA._____ 7) Výstižný koment: gudaulin****, lioncel***. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Hlásím, že je to opravdu dobré. Malinko natažené, ve čtyřech částech by to bylo asi lepší. --- Velice příjemným překvapením byly zobrazené reálie. Téměř bez chybičky. Dialogy už tak bezvadné nejsou. Lidé ze svobodného světa evidentně nedokáží uvěřit, natož pochopit, že když v Rusku pán řekne nejšílenější absurditu, nevolníci ani nemuknou. Žádné smlouvání, přesvědčování, nedejbože sarkasmus! To nepřichází v úvahu. A samozřejmě není nutné někomu vyhrožovat zastřelením, anebo mu vysvětlovat, jak bude zapomenut. Každý Rus tohle ví, má to v krvi. --- Není úplně přesné říct, že Rusko je náchylné k podobným katastrofám. Rusko je katastrofou! Civilizace v Rusku zabloudila do slepé uličky plné absurdit, lží, tajností, paranoie a fatálního nepochopení sebe sama. --- Rusové ze všeho nejvíc ubližují sami sobě a jejich vyhlídky jsou neradostné. Nějaký další velký malér je bohužel pouze otázkou času. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Kvůli brutálnímu hypu, kterej do mě šil ze všech stran, jsem tak nějak hned od začátku čekal, že do mě tadlencta minisérie bude prát jednu emoci za druhou a nedovolí mi ani na chvilku vydechnout, leč nestalo se a s konečným ohlédnutím je to vlastně dobře. Černobyl totiž na nic netlačí. Prakticky krok po kroku ukazuje (filmařsky naprosto precizně) jednotlivý momenty a fakta daný události, s těžkostí a ponurostí a totalitní nesmyslností toho všeho a je jen na člověku, aby si to přebral a nechal to na sebe postupně dosednout. Technická (myšleno fyzikální) stránka věci tu není ani trochu odbytá a přece věřím, že srozumitelná lajkovi. Poslední epizoda je asi jedna z TOP seriálových epizod, co jsem viděl. Tady prostě nejde jít pod pět. Doufám, že se HBO pokusí (hlavně úspěšně!) navázat něčím podobným. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Černobyl zaznamenal právem úspěch. Pět dílů úplně stačí, vše podstatné je řečeno. Občas sice za cenu zjednodušování a vysvětlování pro publikum, ale je to všechno tak akorát a divák dobře ví, která bije. Pro mě nejsilnější scénou byl pohřeb v závěru třetího dílu. Nedávám plné hodnocení, protože mě to nezasáhlo naplno, ale sledoval jsem to se zaujetím a možná jsem se s trojicí Skarsgård–Harris–Watson neviděl naposledy. (1 271.) ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Černobyl představuje skutečný Olymp televizní produkce moderní doby, kdy na ploše pěti hodin dovede šokovat i dojímat, a hlavně si po celou dobu udržuje neskutečnou intenzitu. Mrazivě žhnoucí thriller mapující jadernou katastrofu, který děsivě ukazuje limity zdravě vědeckého přístupu v područí té nejstrašnější politické mašinérie. Úchvatné production values jsou v podstatě po celou dobu zárukou mimořádně silného zážitku, který má velmi nepěkně blízko k realitě. [95%] ()

Derek 

všechny recenze uživatele

(mini) serialova udalost roka. herecke vykony (hlavne harris a skarsgard), hudba a rezia na excelentnej urovni... ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Černobyl je dobrý seriál, ale je neskutečně přehypovaný. Celé dílo má skvělé obsazení i atmosféru a ukazuje nám samotnou katastrofu, její následky i snahu všechno ututlat. Nedivím se, že Rusové seriál zakázali, ale na druhou stranu nemohou stále tvrdit, že to bylo úplně jinak a katastrofa má na svědomí jen pár desítek oběti... Nevím, jednoho dne možná zkouknu i onu ruskou "pravdivou" verzi, ale takhle kvalitně určitě zpracovaná nebude. Co mě ale nejvíce kolem celého seriálu zděsilo, bylo, jak lidi nejvíce fňukali u umírajících zvířátek. Dnešní společnost to dotáhla opravdu daleko... 85% ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, který dost realisticky popisuje, co se v dubnu 1986 vlastně stalo. Je docela zajímavé, že Mazin a Renck nepojímají celou událost nějak epicky, ale hodně komorně a celý děj vyprávějí jen na půdorysu několika dní s odskokem o pár měsíců dál. Seriál má výtečnou a dost depresivní atmosféru, z níž na diváka přejde určitá beznaděj, která ho pomalu, ale jistě obklopuje. O to působivější je to v tom, že nemá jednoho hlavního hrdinu, ale sleduje hned několik osudů, které byly tragédií nevratně změněny a mezi nimiž pravidelně přepíná, aniž by někdo výrazně vyčníval. Tvůrcům pomáhá i pomalejší tempo, díky němuž lze všechno více pochopit, vše pak dotváří fenomenální hudba, která už má blíže spíše k nějaké industriální záležitosti než k hudebnímu doprovodu, jak je běžně chápán. Černobyl není návykový seriál a nenutí sledovat epizody bezprostředně za sebou, to ale neznamená, že by nebyl působivý, jen se snaží být co nejvěrnější, nejosobnější a velmi intimní. Ústřední trojice Jared Harris, Stellan Skarsgard a Emily Watson je vynikající, především ale civilní a nekrade si pozornost jen pro sebe, což je jedině dobře. Jestli něco kazí dojem, je to nezbytná angličtina, která pochopitelně zabraňuje autenticitě a v kombinaci s minimem emocí a jakýmsi režijním chladem zabraňuje divákovi se do seriálu emočně úplně dostat. To je ale tak to jediné, co lze tvůrcům tak nějak vyčíst. Výtečná záležitost. 80 % ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Černobyl je strhující. Seriál desetiletí. Výborně natočené i napsané, skvěle zahrané. Výjimečný je zejména Jared Harris v hlavní roli Valerije Legasova. Pozornost zaslouží ovšem i Stellan Skarsgard a Emily Watson. Černobyl může někdo považovat jen za jakousi rekonstrukci. Craig Mazin a Jonas Renck však dokázali podle skutečných událostí vystavět velmi komplikovaný příběh, který se epizodu po epizodě dramaticky vyvíjí a míří k velkému finále. Občas scénář až příliš odbočuje do slepých uliček, což však nelze seriálovému vyprávění vyčítat. Atmosféra je nepopsatelná; stojí za ní zejména "radioaktivní" hudba Hildur Guonadótlir. Závěrem chci říct dvě věci: Černobyl by měl vidět každý. Za druhé, jestli seriál nevyhraje Zlaté Glóby, kdo je pak má vyhrávat? Klobouk dolů před HBO. Stejně jako před hrdiny z Černobylu, kteří zachránili svět před možným zánikem. 90%. Nejlepší je druhý díl. Pátý pak lidsky nejsilnější. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Americké spracovanie havárie v Pripjati má obrovskú nevýhodu v tom, že jeho vrcholom je úvodná časť a napätie postupom času klesá. Treba povedať že sa jedná o pomerne vydarené spracovanie tejto obrovskej tragédie, ale kedže samotný scénar bol v réžii ruských pracovníkov elektrárne Černobyľ určite ho nepovažujem za najlepší seriál aký kedy uzrel svetlo sveta, ale nepochybne svoju kvalitu mal. Zaujímavý komentár Enšpígl, ja by som seriál nedokázal pozerať v pôvodnom znení a aj preto som si počkal na český dabing na HBO 3. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nemám jediný důvod nevěřit, že to takhle skutečně bylo. V době, kdy miliony diváků spílaly HBO za finále "GoT", přišla stejná televize s projektem, jaký nemá obdoby. Od výpravy přes scénář a skvělý casting (jen ta Emily mi přišla až moc angažovaná, pánové Harris, Skarsgård a koneckonců i Ritter jako nechutný Ďatlov si to ale neskutečně dávali), vytknout nemůžu skutečně nic. Pět hvězdiček ale dávám dílům, která mě zasáhnou i emocionálně (ať už mě rozpláčou, vyděsí nebo si prostě jenom druhý den řeknu "tyjo, pustila bych si to znovu") - takové pocity mi "Černobyl" (stejně jako jiné "dokonalé" filmy a seriály) nepředal. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Bylo to levnější?! K úplný top top chyběla jen ruština a nějak mi nesedla Emily Watson. Ovšem je to seriálová perla. Zdá se mi to nebo slyším dozimetr? :-) ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama