Reklama

Reklama

Španělská princezna

(seriál)
  • USA The Spanish Princess (více)
Trailer
USA, (2019–2020), 15 h 15 min (Minutáž: 54–60 min)

Předloha:

Philippa Gregory (kniha)

Hrají:

Charlotte Hope, Elliot Cowan, Stuart McNeil, Ruairi O'Connor, Richard Pepper, Alan McKenna, Bradley Birkholz, Olly Rix, Laura Carmichael, Jack Baggs (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Osmidílné historické drama Španělská princezna pojednává o Kateřině Aragonské, krásné mladé španělské princezně, které je již od dětství zaslíben anglický trůn. Přijíždí proto do pošmourné, deštěm bičované Anglie se svým pompézním a rozmanitým královským dvorem včetně dvorní dámy Liny, pocházející ze subsaharské Afriky. Stane se princeznou z Walesu, ale po náhlé smrti prince Artura, za něhož se provdala, vše nasvědčuje tomu, že je pro ni trůn navždy ztracen. Kateřina však tvrdí, že její manželství nikdy nebylo naplněno, takže je stále pannou. Začne se zajímat o nového dědice, charismatického a umíněného prince Jindřicha, který bude jednoho dne vládnout jako král Jindřich VIII. (HBO Europe)

(více)

Recenze (28)

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkovo nie tak moc dobré, ako Biela kráľovná a Biela princezná, ale zase nebolo to ani najhoršie. Dôstojné ukončenie celého tryptichu. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100   ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Absolútne neporovnateľné s inými seriálmi mapujúci toto obdobie. Nastúpila politická korektnosť, ktorá zabíja dejiny a vlastne aj vedomosti mladých ľudí, ktorí pozerajú také seriály a potom si myslia, že tak to naozaj bolo. Vlastne to je asi aj účel, vymyť mozgy. Nehovorím, že černosi v 16. storočí neexistovali, ani náhodou neboli v takom počte na britských ostrovoch, hoci aj ako privezení Maori, a už vôbec nie v takom vysokom postavení na dvore. Dvorná dáma Kataríny nikdy nebola černoška. A keby aj, Henrich VIII. by ju poslal rovno na popravisko a nie akceptoval jej feministické frázy. Na konci každého dielu je upozornenie: "Niektoré udalosti a postavy boli zmenené." Tak toto je asi najväčšia pravda z celého, ale aj to nie celkom. Nie niektoré udalosti boli zmenené, ale komplet všetko bolo pozmenené pre "potreby" tejto doby. Katarína bola silne nábožná, poctivá manželka a nie nejaká bojovníčka v brnení na bojovom poli, ako sme tu mali možnosť vidieť. A už vôbec nie takáto odutú, namyslená, hrdá feministka a už vôbec nie taká, čo sa prodicíruje všade nahá. Cudnosť bola cťou, to herečka Charlotte Hope samozrejme nepozná. Seriál totálne ignoruje fakty. Katarína mala červené nie ryšavé vlasy, jej sestra Jana Šialená bola blondína, v seriály čistý havran a to nemyslím toho natiahnutého slniečkára. A Henrich VIII. sa s francúzskym kráľom Františkom určite nebil niekde na poli len v tričku a určite mu Franťa nezaboril ksicht niekde do blata. Toto nie je ani historický bulvár, to je len fikcia jednej spisovateľky. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Výpravné seriály z období tudorovské Anglie mě zajímají. Slabina Španělské princezny tkví v tom, že se tvůrci výrazně odklonili od skutečných historických událostí. Je zde řada do očí bijících hloupostí a tak k němu přistupuji pouze jako k lehčí dobové dramatické romanci, vhodné více pro ženy. V HBO opět nešetřili prostředky, dívá se na to dobře, uznávám, že realita by až tak koukatelná nebyla, protože desetiletý Jindřich by zápletku příběhu těžko okořenil a tak nad nesrovnalostmi přivírám oči. Líbí se mi vyzdvihnutí kvalit Kateřiny Aragonské jako dámy kultivované, vzdělané, sebevědomé, nikoli ošklivé, zapšklé náboženské fanatičky, kterak jsme měli možnost vídat v Tudorovcích, či v Králově přízni. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jak se mi předchozí dvě série líbily, tak tady jsem zklamaný. V podobných případech člověk počítá s poněkud volnějším výkladem historie, ale tady to neskutečně tluče do očí. Dále mi vadila skutečnost, že zcela vymizel duch dobové Anglie, který se pyšnily Královna s Princeznou. No ale jestli se něco nepovedlo, tak to byl casting, který byl příšerný ve všech ohledech, což symbolizovala především naprosto nedůvěryhodná Charlotte Hope. Jediný, kdo trošku obstál, byla Harriet Walter jako Margaret Beaufort, ale Michelle Fairley a Amandě Hale, které tuto postavu ztvárnily před ní, nesahala ani po kotníky. 30% ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Nezvykle poutavé vyprávění o Tudorovcích, které se snad musí líbit opravdu každému. Nikdy jsem nesledovala historické seriály ani historii, protože mě to nebavilo. Ale tento seriál jsem naprosto hltala. A navíc mě to podnítilo k tomu, hledat si informace na internetu. Láká mě vědět, jak to bylo doopravdy, neboť autoři se místy ,,zpronevěřili,, skutečnosti. A informovat se také, jak to bylo dál s těmito rody. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Seriál mi připomíná jednu z detektivek Vlastimila Vondrušky ze série Hříšní lidé království českého, kde královna Kunhuta jako uherská princezna na českém dvoře čekala až si ji Přemysl Otakar milostivě vezme za manželku... Jestli je to už dílem autorky předlohy Phillipy Gregory nebo až scénáristů samotných, nehodlám zjišťovat. Plusem ovšem je to, že ani já nevím, co se stane příště, protože historické události zde probíhají zcela nahodile, na letopočtu a leckdy i osobách zúčastněných, zcela nezávisle. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Love story v nepříliš věrohodném historickém kabátku. 1) Seriál je vhodný zejména pro diváky, kteří jsou humble and loyal._____ 2) Historii si tvůrci upravili, aby se jim hodila do děje. Například když 16letá Kateřina dorazila do Londýna, Jindřichovi bylo 10 let, těžko tedy mohl psát v zastoupení svého bratra vášnivé milostné dopisy a těžko ho mohl představovat 28letý O´Connor._____Podobných autorských licencí je v seriálu více._____ 3) 25letý Angus Imrie (15letý princ Arthur) je pěkný kluk. 28letý Ir Ruairi O´Connor (10letý princ Jindřich) působí sice dost nevěrohodně, ale zato mu to moc sluší._____ 4) 30.3.2021 - Druhá řada nepřnáší žádnou změnu k lepšímu ani k horšímu. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Snaha vylepšit pověst Kateřiny Aragonské se minula účinkem. V čem předchozí dvě série uspěly - lehké míchání fabulace a nadpřirozena se skutečnými událostmi, perfektně vybraní herci -, tam to Španělská princezna projela na celé čáře. Nejen historických, ale i logických nesrovnalostí je tu moc na to, aby to krásné kostýmy a tudorovská architektura zachránily, a to, že postavy za těch snad 20 let ani trochu nezestárnou (a ne, nanicovatý plnovous Jindřicha VIII. opravdu nepovažuju za stárnutí), je trestuhodné selhání maskérů. Jak miluju seriály z britské historie, tak tohle mě (hlavně v druhé části série) dost zklamalo. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Po zkušenostech z Bílé královny a princezny, kde jsem to ještě tak nevnímal, je tady těch ženských už nějak moc. A tím pádem i zbytečně moc slz, emocí, patosu a vyhrocených dramat. A jelikož některé události jsou pro dramatické účely pozměněny a já pak nevím, co je ještě podle pravdy a co už ne, mám v tom historický bordel. Třeba tomu jednostrannému záporáctví Markéty Beaufort, která je vždy proti všemu, je až moc proti všemu - jak nějaká politická pizda z dnešní doby. Jinak je úplně jedno, jestli první nebo druhá série, obě jsou dost podobné a vývoj hlavní postavy se mihotá na hranici dobra a zla. Intrikuje se, politikaří a marně se drží palce narození dědice. Některé vedlejší postavy nejsou napsané moc chytře a černá dvorní dáma tam byla jak pěst na oko (nasrat na tu podělanou korektnost v obsazení, aby byly zastoupeny všechny rasy). Navzdory tomu, že Charlotte Hope se mi jako žena líbí, z jejího herectví takovou radost nemám, obzvlášť v druhé sérii. To se mi okoukala a začala mě iritovat ta její "šišlavá" angličtina. Jindřich VIII. vypadá trochu jak Dexter (a pak Dexter s nalepovacíma vousama) a taky jsem měl dojem, že jsem tam zahlédl několik členů Kelly Family. Jsem rád, že na rozdíl od předcházejících souvisejících seriálů se tady už dočkáme i nějaké té krve typu zásek do zad při popravě, vytrhnutí (svého) oka při turnaji nebo setnutí ve stoje. I tak je ale seriál spíš taková slaďárna, než aby to bavilo mužské publikum. Mě to totiž moc nebavilo, a proto hodnotím o hvězdu níže, než predcházející počiny. ()

anura 

všechny recenze uživatele

Bohužel výrazně slabší než Bílá královna a Bílá princezna. Bílá královna sice byla výpravou/ rozpočtem velmi chudá, ale příběh i obsazení stál za to. Španělská princezna zbytečně drobí hlavní dějovou linii na nezajímavé a plytké linie vedlejší. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Seriál je to vskutku poutavý, byť je výpravou o dost chudší, než třeba Tudorovci. To by mi až tak nevadilo, jako fakt, že je po historické stránce velmi nepřesný. Jindřich VIII rozhodně něměl vypadat jako 20letý, jeho sestra Marie jako 12letá atd. Stejně tak představa černé dvorní dámy je absurdní. Prostě chápu nutnost literární úpravy dle scénáře, ale čeho je moc dost škodí. Díky tomu dávám jen tři hvězdy. Hudba krásná, herci sympaťáci. ()

annes 

všechny recenze uživatele

Zatím první serie a za mě vážně super:-) někdo chtěl evidentně vyplnit mezeru mezi Bílou princeznou a Tudorovci ;-) Přestavitelky Kateřiny je vážně dobrá! ()

clara.bow 

všechny recenze uživatele

Seriál se sice historicky dost odlišuje (věk protagonistů atp.), ale je to docela příjemná podívaná. Herecké obsazení sympatické, myslím, že bych jen opravdu výrazně vytkla černou šlechtičnu jako společnici Kateřiny Aragonské. Oba seriály, jak Bílá královna a Bílá princezna, jsou skvělými předseriály. ()

Micoldee 

všechny recenze uživatele

HBO poslední dobou produkuje celkem kvalitní obsah. Španělská princezna Kateřina Aragonská, ztvárněná Charlotte Hope, mění během první série charakter z namyšlené dámy na milující ženu. Nechápu to nízké hodnocení, protože podle mě má seriál Španělská Princezna všechny náležitosti, které má historický seriál mít. Kouká se na to skvěle, i když anglickou historii neznáte. Naopak pokud jí znáte, sice tak trochu víte jak to dopadne, ale stejně Vás to na necelou hodinku vtáhne. ()

yntelygent odpad!

všechny recenze uživatele

Chodte uz do riti z vasou etnickou korektnostou....cernosi na europskom panovnickom dvore vo vysokom postaveni.....to su v tej Amerike fakt tak jebnuti,ze by tomuto uverili? asi ano,pretoze inak by nemohol vzniknut takyto nezmysel....toto nema z historickou dramou nic spolocne,kludne tam mohli radsej vymysliet mena tych slachticov,pretoze skutocne historicke postavy nemaju nic spolocne s tymi filmovymi. ()

hany83 

všechny recenze uživatele

Oproti bílé princezně a královně o dost slabší, navíc mi jaksi víc vadí velká spousta historických nepřesností a fabulací. O lince s černošskou dvorní dámou ani nemluvě... ()

ElleMcDee 

všechny recenze uživatele

Když si pouštím historický seriál, vždy se předem připravuji na to, že v něm bude celá řada historických nepřesností. Tvůrci Španělské princezny to však dotáhli na úplně nový level. Nejspíš zapomněli zkontrolovat věk hlavního hrdiny, protože Jindřich VIII. zde rozhodně není desetiletým chlapcem, jakým při prvním setkání s Kateřinou byl. A že tu máme několik černochů, nad kterými se v Anglii v 16. století nikdo nepozastavuje, to je také směšné, ačkoliv ne překvapující a zřejmě si na colour blind obsazení v historických filmech a seriálech budeme muset zvyknout. Herecké výkony jsou poměrně plytké, nikdo nijak neohromí, Pokud jste tudorovským obdobím nepolíbeni a nejste náročný divák, pak se vám Španělská princezna líbit může. Mě se však nelíbila. ()

Reklama

Reklama