Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle se setkáváme nejdříve s Adsonem, mladým německým šlechticem, kterého na rozdíl od otce nijak nelákají povinnosti ani slasti zaopatřeného života. Císařský generál ovšem odmítá ponechat svého prvorozeného klášteru a vezme ho s sebou na válečné tažení do Itálie. Zde se Adso setká s bezprostředním františkánem Vilémem z Baskervillu, přijme ho jako svého mistra a společně zamíří na teologický sněm do opatství na úpatí Alp. Už během jejich příchodu se Adso poučí o mnohých schopnostech a nadání svého mistra, který dokáže popsat a vystopovat koně, aniž by zvíře viděl nebo ho někdo zpravil o jeho útěku ze stáje. A záhy se ukáže, že Vilémův intelekt bude v opatství více než potřebný. Jeden z mnichů byl právě nalezen mrtvý a zůstává záhadou, zda z věže skočil dobrovolně, nebo byl donucen. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím opatrné tři hvězdy. Ta linie s holkou, která sleduje mladého mnicha až ke klášteru a mezitím spí někde v lese pod pařezem, mi přišla mimo. John Turturro mi přijde, že nemá to charisma, jaké by jeho postava měla mít a jaká vyzařovala ze Seana Conneryho, a popravdě ani lokace mne za srdce moc nevzaly - chybí tomu nasnímání atmosféra, pocity, celé je to sice hezky nasvícené a načinčané, výprava si to pěkně nastudovala, ale vypadá to vše jak v muzeu, vůbec z těch prostor, míst a věcí nedýchá život těch lidí, co tam žili a žijí. Na druhou stranu jsem si všiml, že alespoň nehty a ruce mají špinavé, jak to v tehdejší době asi bylo běžné. I když - zase u jídla se ruce omývaly obřadně už tenkrát, převzalo se ten zvyk od židů. Tak uvidíme, co další díly. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Adso z Melku príliš skoro stretáva ružu, ktorej meno sa nikdy nedozvedel, atmosféra kláštora mi vôbec neprišla ponurá, mnísi sú predsa len príliš obyčajný /ako dieťa som zo strachu film Meno ruže nedokázal dopozerať, trúfol som si naňho až neskôr a rovnako tak na skvelú knihu Umberta Eca), samotný kláštor nepôsobí príliš záhadne, na druhe strane seriál dáva širší priestor na súvislosti ktoré autor v knihe spomína čo sa týka bojov v cirkvi. Rovnako tak ústredné postavy mi prídu príliš sebavedomé, charizmatický Sean Connery bol predsa len vo filme o poznanie presvedčivejší a aj Adso sa vo filme viac podobal tomu z románu. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Z Turtura nesálá charisma jako z Conneryho, mniši v benediktínském opatství jsou oproti mnichům ze stejnomenného filmu spíš jako modelové. První část mě prostě nechytla, asi hlavně proto, že nedokážu dostat z hlavy kníhu od Eca, nebo film s Connerym z roku 1986 a srovnávám to s tímhle a to bude ten hlavní problém. Uvidíme dál. ()

cdome.82 

všechny recenze uživatele

Docela se těším na další díly - zdá se, že se tvůrci zaměřili na víc úrovní, než jen tu detektivní, která stačila akorát tak na celovečerák s Connerym. Kniha je sama o sobě velmi čtivá, její, místy doslovné, zpracování se může nepříjemně natáhnout, ale zatím mám dobrý pocit z toho, že to víceméně následuje ecovy myšlenky a zároveň to není totální bastl. uvidíme v dalších dílech. a to že se český dabing drží frýbrtova překladu je taky velké plus. ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obávám se, že z mého úhlu pohledu nemůže být vyšší hodnocení jiného zpracování, než původního filmového s Connerym. Takže tohle je z mého pohledu maximum možného :-) Je pravdou, že seriál uspokojí přece jen asi víc toho kdo se dokáže povznést nad srovnávání mezi románem a tímhle seriálovým zpracováním. Zřejmě byla dána délka minisérie a tak filozofickou stránku románu bylo nutno nahradit jinou dějovou linkou. Nevím, jak to budu hodnotit po skončení seriálu, ale zatím se tato linka filozofickému náboji knihy ani nepřibližuje. Nevím, jak budou vypadat další díly, nicméně u tohohle dávám plusový bod za výpravu - především úvodní bojovou scénu, scény v interiérech a typový výběr postav řeholníků. U záběrů exteriérů jsem rozpačitý, působí dojmem počítačových kulis - ale mohu se plést. Zcela jistě sledování není ztrátou času, ale v tom, kdo přečetl (několikrát) Ecovu knihu, její přitažlivost nepochybně nevyrovná. ()

brasek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak toto sa nedalo pozerať. Charakter inscenácie som ako tak prežil, ale zvyšok ma dávil ako zvratky po opici. Príbeh je vyumelkovaný (absolútne neodzrkadľuje dobu), charaktery postáv sú nezaujímavé a doslova kľajú oči (s originálom sa to nedá porovnať), dokonca postavy konajú proti nábožensky. Sklamanie! ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až mne mrzí, že celkově seriál nedosahuje hodnocení, jaké má film... zatím jsem se seriálem nadmíru spokojen, byť si místy díky své ploše navíc přidává a začíná trochu dříve než kniha... nicméně motivace postav poté zůstávají adekvátně nastavené, i když mám strach z reakce Adsa na později nahou ženu, vzhledem k tomu, že zde už nahou viděl a odmítl... ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušný otevírák. Bohužel už jsou tu náznaky, že dojde na solidní infantilizaci předlohy. Holčina a la elfinda z Hobita je zřejmě základem love story. A asi se tu peče nějaké spiknutí a la Inferno. Obávám se, že moje hodnocení půjde brzy dolů. ()

Reklama

Reklama