Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přes opatův zákaz se Vilémovi s Adsonem podařilo proniknout do skriptoria a prozkoumat Venantiův stůl i zapovězenou knihovnu. Nejsou však sami, kdo zná tajný vstup a samotný labyrint knih skrývá řadu pastí pro nezvané hosty. Oběma se nakonec podaří z knihovny nepozorovaně odejít, Vilém však přišel o své okuláry a bez nich ze zašifrovaného záznamu nic víc nezjistí. Po setkání se Salvatorem a jeho kusou makarónštinou v Adsonovi vzroste zájem o sektu dulcinistů. V knihovně si pak pročítá jejich historii, aniž by tušil, jakému nebezpečí se vystavuje. Na cestě do opatství nechal Bernard Gui při pouhém podezření Dulcinova vlivu vypálit celou vesnici a brzy dorazí na sněm. Ani slovutný inkvizitor však neujde střetnutí s pozůstatky svých starých hříchů. A zrovna, když se zdálo, že k vyřešení vrahova tajemství zbývá Vilémovi tak málo, ztratí se další mnich. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vilémovi zas všechno vyžvaní další mniši z kláštera. Dokonce dostane nové okuláry. Jinak se nic neděje, kromě feministické agitky (nezdolná princezna, která odolá i samotnému Bernardu Gui, její amazonská dcera Anna, a ostatně i ta tuším Portugalka, co miluje mladého mnicha, přes den se prochází radostně v polích, nic nejí, nepije (asi žije z prány), a když jí konečně mnich chce dát hudlana, tak se zatváří přísně, jako že tohle se ne ne nedělá). Jo, přišlo mi to chvílemi už směšné. A to nemluvím o těch halucinacích po vdechnutí bylinek (jako třeba opat kláštera s dlouhým nosem jako pelikán, jo?, to vám bylo veselé!). Nebo že na druhé straně a v poschodí ambitu někdo může slyšet, co Vilém rozšifroval. Atd. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A je to tam. Konečne sa potvrdil liberálny fanatizmus aj v tomto seriály. Femme fatale žena je jedným z najlepších stredovekých rytierov a s ľahkosťou porazí rytiera v zbroji. Celkovo to nestálo za veľa ale toto...každý čo i len trochu inteligentný človek so základnými znalosťami histórie sa nad niečim podobným pousmeje, ale politická korektnosť a tento bullshit...Samotný Eco román nenapísal ako kritiku katolíckej cirkvi ako celku ale časti jej dejín vrátane mocenských bojov a procesov inkvizície tuto sa to celé zase trochu zmenilo a čím ďalej tým viac úroveň seriálu upadá. ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám pocit, že díl za dílem se seriálová verze vzdaluje Ecovu románu. Vedlejší dějová linie s milenkou a dcerou Fra Dolcina má být "náhražkou" za filozofické statě románu, ale pojetí je podle mne pojato až příliš ve stylu akčního filmu. Stejně tak na mne rozpačitě působí scéna s halucinogenními bylinami. A scény, ve kterých mniši rozmlouvají "tajně" s Vilémem a Adsonem, ale jejich rozhovor vždy slyší někdo kdo nemá, působí primitivně a naivně. Respektive hloupě působí chování účastníků. Za největší pozitivum tohohle dílu vnímám informaci o existenci Fra Dolcina a jeho sekty, což mně osobně vede k tomu, abych se stejně jako Adson o nich dozvěděl víc. ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nerozporuji právo autorů dotvořit si příběh, ale proč je každý vklad proti knize tak nějak naštorc? Jak lesní love story, tak i amazonka na scéně jsou jako z béčkové fantasy. Snad jen excesy Bernarda Gui jsou tu z pochopitelných důvodů, pro televizní publikum je lepší pět minut masakrovat, než o tom minutu mluvit. ()

Reklama

Reklama