Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alec Baldwin se objevuje po boku Penelope Ann Miller jako legendární super hrdina, který se snaží bojovat proti zločinu ve filmu, který je označován jako "nejvtipnější akční dobrodružství po Indiana Jonesovi!" (NBC News). Ukrytý v přestrojení pod splývavou kápí se "Stín" vydává na zatím nejnebezpečnější cestu za spravedlností: musí vynaložit veškerý svůj důvtip, aby zvítězil nad posledním potomkem Čingis Chána, který atomovou bombou ohrožuje svět. Následuje souboj naplněný oslnivými speciálními efekty, humorem i dávkou děsu, které vás očarují! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě povedený, konsistentní a fungující snímek. Pro milovníky comicsových filmů určitě - při zohlednění jeho menší popularity - velmi nadprůměrná záležitost. Atmosféra Ameriky třicátých let vystižena výborně, nápad s Mongoly má také něco do sebe. Krásná dobová i comicsová vizuální stylizace a soundtrack Jerryho Goldsmitha potěší v každém případě. A na Aleca Baldwina v roli superhrdiny si také brzy zvyknete. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Brrr, len čo si spomeniem na dávne doby, čo som MUŽA TIEŇA videl prvý raz, prechádzajú mnou nepríjemné pocity. Ťažko povedať, ako sa Austrálčanovi Russellovi Mulcahyovi (HIGHLANDER 1 - 2) podarilo nakrútiť takýto nepodarený film a neviem, ktorej múdrej štúdiovej hlave napadlo obsadiť do titulnej komiksovej úlohy nesympatického Aleca Baldwina. Ale neriešim to. Nuda, čudné triky, riedky dej a ako skoro vždy príšerný Tim Curry... ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Typický případ filmu, který si je vědom toho, že je archaický a debilní, a snaží se z toho vytěžit maximum poměrně sofistikovanými způsoby. De facto o totéž se snažily "Star Wars" nebo "Indiana Jones", kterým se to samozřejmě povedlo lépe. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Kdo ví, jaké zlo se skrývá v srdcích mužů?" Shadow je fenomén, který měl vliv mj. na Batmana, Green Horneta nebo V z V jako Vendetta. Poprvé se ďábelsky zachechtal v roce 1930 coby tajemný vypravěč rozhlasové show (jednu dobu ho namlouval Orson Wells) a jeho popularita následujícího roku vyústila v pulpový měsíčník Shadow Magazine psaný kouzelníkem Walterem B. Gibsonem a patřící k nejúspěšnějším vůbec. Následoval Shadow Comics a samozřejmě filmy, první z roku 1937, poslední pak z roku 1994. O jeho režii měl už dlouho předtím zájem Sam Raimi, ale nepodařilo se mu získat autorská práva a tak vymyslel a v roce 1990 natočil vlastní alternativu, DARKMANA (kdo viděl oba filmy, jistě zalitoval, že Raimi nerežíroval i druhý). MUŽ STÍNů stál 40 milionů a provázela jej velkorysá propagační kampaň, neboť studio z něj chtělo mít letní blockbuster, který by stejně jako BATMAN odstartoval celou sérii nejen filmů, ale i oblečení a hraček. Film ale zavrhli jak kritici, tak diváci a v kinech si nevedl zdaleka tak dobře, jak se čekalo, takže ze zmíněných plánů rychle sešlo stejně jako u podobně retroladěného i ambiciózního Rocketeera o tři roky dřív. Mulcahy holt není Burton, Koeppův scénář je obvyklý vyměklý komiksový retard pro děcka s trapnými vtípky a triky i akce jsou slabé (i když ten oživlý nůž se mi dost líbil). A srovnám-li to s ultraatmosférickou Proyasovou VRÁNOU z téhož roku... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem je to těžké: herci přehrávají, ale to se dá vzhledem k předloze čekat, scéna i hudba vykrádají film Batman (1989), ačkoliv netopýří muž je ve skutečnosti inspirován Shadowem, no ale zase triky jsou velmi povedené. Největší problém je režie. Russell Mulcahy to naprosto šíleným způsobem nezvlád, v jeho rukou se film rozpadá a je směšný. Ale je pravda, že prapodivný scénář mu to vůbec neulehčuje. Stín (Alec Baldwin) je hrozně nesympatická postava, už od prvních minut filmu... Člověk, který naprosto nezaslouženě přišel k superschopnostem, nic pořádně neumí a pořád selhává, zachraňuje lidi, kteří mu poté musí sloužit, bojuje proti potomkovi Čingischána, kterému nedělá problém přizpůsobit se 20. století, ohrožuje svět atomovou bombou a v jednom kuse si dokazuje jak je skvělej tím, že nutí ostatní lidi páchat sebevraždy... Po režijní stránce bych to přirovnal ke Spiritu (2008) - stejně nezvládnuté (kromě toho, že je to obojí podle komiksu ze 30. let). A třeba jedna jiná komiksová adaptace - Dick Tracy (1990) - je minimálně o třídu lepší. Ohledně (komiksové) předlohy: The Shadow vznikl v roce 1930 a původně se jednalo o hrdinu rozhlasových vysílání, načež si získal ještě větší popularitu na stránkách brakových knížek. V roce 1938 se ojbevil první Shadowův novinový strip a později se objevily i klasické comic books. Kromě tohoto filmu se objevil na plátnech kin ještě několikrát: The Shadow Strikes a pokračování International Crime (1937 a 38), série filmů The Shadow (1940) a série The Shadow Returns (1946). Chystá se i film pro nové století, ale jeho osud je nejasný. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná a zjevně nedoceněná comicsová adaptace, kterou pravděpodobně v době jejího vzniku postihlo vynucené krácení (film je relativně krátký a jakoby v ději "přeskakoval"). Jeho legenda sice postráhá údernost a emocionální rezonanci Batmana nebo Spidermana, na druhou stranu ale vyniká pěknými vizuálními momenty a místy i pulpovním humorem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Výborně stylizovaná a podle mého názoru záměrně braková komiksová podívaná, která se navíc může chlubit velmi povedenými triky a spolehlivě skvělou hudbou Jerryho Goldsmithe (jenž se při skládání Stínova motivu zjevně "připravoval" na nadcházející soundtracky ke Kongu, Mumii atd.). Bál jsem se snad jen Aleca Baldwina v hlavní roli, nicméně nakonec musím říct, že jeho herectví do filmu pasovalo stejně jako šílené výrazy Tima Curryho nebo mongolští válečníci pobíhající New Yorkem.__P.S. Připadalo mi, že celý ten tibetský úvod a první newyorskou scénu si vypůjčili a po svém natočili Nolanovic bratři pro Batman začíná. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Poprávu zapomenutá komiksová adaptace. Mulcahymu látka nedrží po rukama, film postrádá jakýkoliv silnější moment, slušného záporáka a kape z něj naivita na každém kroku. Baldwin se navíc do role superhridny vůbec nehodí a Mongolové bez povšimnutí pobíhající New Yorkem působí nanejvýš trapně. Slabé tři. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi propracovaný komiks s typicky americkými rysy hrdinství a vlastenectví... zběhlý Američan uteče do Mongolska, kde se stane šéfem bandy místních hrdlořezů, vybuduje si silný post, je povolán do tajemného chrámu, kde jej "Mistr" zasvětí do skrytých tajemství "boje s nepřítelem"... Je vyvolen, aby chránil svět a zároveň vykoupil své hříchy z mongolských končin pod hávem a v masce tajemného hrdiny "Stína".. :-) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Alec Baldwin se do role moc nehodí a Russell Mulcahy se snaží zmírnit zpatlaný scénář nápaditou režií. Výsledek je ale velmi nepřesvědčivý a křečovitý. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Baldwin v roli superhrdinu postráda charizmu a dej nedokáže strhnúť ani vo chvíľach, keď mu ide o život. John Lone v stereotypnej fumanchuovskej karikatúre je ďalší fail tejto po právu zabudnutej komiksárny. Vcelku slušná výprava dokáže sem-tam vykúzliť retro atmosféru New Yorku, ale ináč je to bieda. Potlesk aspoň pre Jerryho Goldsmitha a Penelope Ann Miller, ktorej to v dobových kostýmoch fakt sekne. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Docela podivný, ale přesto docela zábavný snímek s prvky akce a fantasy. Alec Baldwin se ale do role absolutně nehodí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento film je již několikátým filmovým ztvárněním, který vychází z komiksové předlohy. Speciálními efekty je film přímo napěchován. Samotné pohybovaní našeho hrdiny je na vysoké úrovni. Stopy v kalužích, odrazy stínu na zdech nebo dokonce stékání krve poté co je zasažen jsou udělány opravdu tak, aby divák nabyl dojmu, že je postava reálná. Mockrát neuvidíme jen samotně se pohybující předměty nebo létající postavy, které někdo právě odhodil. Samotná přeměna Baldwina se mi líbila. Jeho rozmazaná tvář, kterou zakryl svým šátkem byla pěkným trikem, který dal jistě spoustu práce. Také umístění mongolských válečníků v jejich lesklých zbrojích se mi líbil a bylo to jistě příjemné zpestření filmu. Jediné co se mi moc nelíbilo, že se bojovník prochází po ulicích a s obyčejnými lidmi to nic nedělá a žádného údivu se nedočkáme. Jako by to byla samozřejmost. Ale asi nejpěknější a zároveň nejsměšnější byla létající dýka, která strašně ráda kousala. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Občas svěží, vtipné, občas přechází do trapnosti. Zlatá střední cesta. Baldwin to hraje dobře, ale dnes už by se jako hlavní comicsový hrdina nejspíš neujal. Nejlepší na filmu byl podle mě uslintaný Tim Curry. ()

Reklama

Reklama