Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Recenze (523)

TostTom 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem měl trochu strach, protože rozjezd a první půlka filmu byla trochu pomalejší a šlo spíš jen o politiku a tak, ale to jak se ta druhá půle rozjela to naprosto zachránilo a dohromady do udává skvělý historický film, ke kterému se určitě rád vrátím. Timothée Chalamet si mě získal hned od začátku a vývoj jeho postavy v průběhu filmu byl velmi dobrý a skvěle zpracovaný. Dále Robert Pattinson, který teda moc prostoru neměl, ale i přes to vše si mě naprosto získal a jeho postava je prostě dokonalý i spolu s tou její francouzskou angličtinou, která mě opravdu pobavila. Jinak co se týče té atmosféry, tak ta je taky prostě úžasná a jde z toho cítit ten středověk a prostě ta surovost, což platí i o hlavní bitvě, která je skvěle natočená a i přes to jak je vcelku chaotická, hlavně díky tomu bahnu, tak je přitom naprosto úžasná. A ten úplný závěr ? Ten je za mě naprosto dokonalý a je vidět, že král se s nikým nesere. 8.5/10 ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Excelentní film, který si neklade být za cíl být přehnaně autentický, byť i v této oblasti je relativně úspěšný. Sledujeme zde spíš shekepsearovsko-machiavellistický rozbor vládnutí a pozdní středověk zde slouží jen jako líbivá kulisa. V podstatě můžeme prezentovanou látku aplikovat na jakoukoli součást života vyžadující organizační či vůdcovské schopnosti. Přitom je zajímavé, že film není přehnaně dramatický a vystačí si s relativně malým množstvím postav. Na dvě hodiny stopáže tedy nečekejte nějaký House of Cards či Trůny. Spíše sérii obrazů s aktualizovaným shakespearovským pojetím. Dále je třeba podotknout, že film je i přes epická očekávání celkem komorní a pomalý, což mu ale velice sedne. I tak se můžeme dočkat několika soubojů, které se dle mého názoru povedly výborně. Opět tu sice řádí drobné history-nazi nepřesnosti, ale i tak bitvy působí autenticky, surově a chaoticky. I se zde rozebírají takticko-strategická rozhodnutí a hlavní postavy mají na hlavě (alespoň na chvilku) helmy. No není to super? Herci skvělí. Timothée se role Jindřicha V. ujal se ctí. Za zmínku rovněž stojí Ben Mendelshon, který opět zahrál Bena Mendelsohna. Fanoušky Borgiů rozhodně potěší Sean Harris. Za mě tedy slabších 5 hvězdiček. Je skvělé, že historické filmy ještě úplně nevymřely. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Svěží Shakespearek.Možná až moc.Dřív hráli všechno sice dobrý,ale kolikrát přestárlí a teď,pro změnu,zase přemládlí? ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Kral je velmi kvalitne natocena historicka zivotopisna drama,ktora ma temnu,spinavu stredoveku atmosferu,skvele herecke vykony na cele s Timotheem Chalametom,ktory sa javi ako vychadzajuca hviezda,vypravu i kostymy,skoda len,ze film neobsahuje viac bojov,ale aj tak si to zasluzi plne hodnotenie...:-) ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Počnúc fantastickou hudbou, cez vycibrenú réžiu, výpravu, kameru a 100%ný casting, je tento film pre mňa obrovským prekvapením. Bál som sa priamej inšpirácie Shakespeara, ale nepočúvateľná angličtina sa chvalabohu nekonala. Naopak, každý jeden dialóg je napísaný tak pútavo, že mi vlastne tie boji ani nechýbajú. A keď už, tak ide o veľmi realisticky nasnímanú bitku nemotorných rytierov, pričom ma tvorcovia doposiaľ asi najviac priblížili k reálnemu vizuálu podobného boja. ŽIadna elegancia, prehľad a grácia s rukavičkami. Bahno, krv, smrad, pot, rinčanie brnenia a mečov... asi takto to vtedy bolo. Premena princa Hala na jedného z najväčších panovníkov v histórií ľudstva bola vynikajúca, a Timothée mi ako kráľ neskutočne sadol. A upír Pattinson ? Nečakaná čerešňa na torte. (asi sa teším na jeho Batmana). Minimálne nominácia na Oscara za scenár, kostými a hudbu by mohla byť. Uvidíme. Vynikajúci zážitok, ktorý ma prinútil si trošku "pogúgliť" tohto panovníka. PS: ak by som nevedel kto je autorom, tipoval by som Hildur Guðnadóttir, alebo Jóhann Jóhannsson, ak by ešte žil. 5***** a 82,102% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Historický (polo)životopisný film o V. Henrikovi v produkcii Netflixu sa pravdepodobne zaradí medzi najlepšie snímky za rok 2019. Za úspech však nemôže vďačiť sa skvelý marketing, ale dvom (+1) hereckým výkonom, ktoré držia film mierne nad hladinou „priemeru“. Vytvorené prostredie ako aj vierohodné kostýmy dokážu (aspoň trošku) priblížiť dané storočie, v ktorom sa film odohráva. V tomto životopisnom filme (zachytávajúci nástup V. Hnerika na trón a upevnenie jeho moci) nečakajte veľké boje alebo dynamické scény, ale spíš pomaly plynúci film, ktorý sa snaží zachytiť boj mladého kráľa nie len sám so sebou, ale aj ľuďmi (poradcasmi) v jeho blízkom okolí. A váhu k tomu dodá mladý T. Chalamet, ktorý v roli mladého V. Henrika opäť potvrdzuje, že pred ním ešte stojí veľká budúcnosť. Druhým spomínaným herecký výkon je od J. Edgertona, ktorý (ako spoluautor scenáru) si vybral pre seba takú vedľajšiu rolu, ktorá sa mu hodí (nehovorí veľa, ale keď už áno, tak na to divák dá pozor – škoda, že to platí len v druhej polovici filmu). Tá „+1“ je ani nie 10-minútové účinkovanie R. Pattinsona, ktorý rolu nafúknutého a arogantného Dauphina zvládol nadpriemerne dobre (a mňa osobne tak trošku aj príjemne prekvapil). P.S.: „Ja som to nechcel.“ „Chcel si mier, nie?“ Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Temný historický spektákl s výborným castingem a podmanivě depresivním soundtrackem, kterému k dokonalosti chybí jen těch pár dolarů navíc pro efektnejší pojetí bitevních scén... 80% ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že jdu vlastně sledovat Shakespeara. Došlo mi v polovině snímku a neubránil jsem se pak srovnání s Brannaghovým Jindřichem V. Z tohoto srovnání nevyšel Král úplně dobře, ale v zásadě se jedná o povedenou historickou hru, která se snaží netvářit jako hra. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Zřejmě dost historicky mimo, ale zase nepřehnaně komorně a skvěle zachycen středověký "smrad potu a železa". Je tu syrovost i surovost a skoro všechno "doopravdy", jak se točilo dříve. Herci, které zrovna nevyhledávám, se zde předvedli ve skvělé formě. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Už od začiatku to bolo veľmi dobré. Potom som myslel, že typický 4 hviezdny film, ale od polovice to nabralo taký šmrnc a říz, že dávam s pokojným svedomím 5. Konečne beziluzórna ukážka stredovekého života kráľovského osadenstva a konšpirácie dvoranov oslepených majetníctvom. Skvostné zábery popravy a boja v blate. Všetko umocnil výkon Chalameta. Hudobne, scenáristicky, kamerovo skvelé. Zrejme si to dám ešte raz.. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Autentické prostředí, syrové, drsné, žádné cukrbliky. Atmosférické se skvělou hudbou. Historicky ne zcela přesné, ale to není rozhodující, protože důraz je kladen na výpověď o věrnosti, zradě, osamělosti a potřebě přátelství, a v této rovině funguje výborně. Milovníci silných příběhů si přijdou na své. V některých momentech není dotažena psychologie hlavního hrdiny, resp. zvraty v jeho rozhodování není jsou úplně přesvědčivě ztvárněny, ale to jen pro ty, kteří dbají na vychytávky. I tak je tato postava solidně přesvědčivá. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

V současný době, kdy se již většina kinematografického publika domnívala, že historickým dramatům typu Statečné srdce navždy odzvonilo, Netlix nabízí tomuto bezmála vyhynulému žánru záchranné stéblo v podobě tohoto filmařsky poctivého a vizuálně působivého řemesla, která se kupodivu vyhýbá zaběhlým proudům mainstreamu a pomocí velice věrohodného komorního měřítka na stříbrném podnose servíruje toto náramně vyzrálé vínko, které si jednoznačně zaslouží pozornost, alespoň co se poměrů televizních snímků týká. 76% ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Hlavní lákadlo J. Edgerton ... nakonec mě spíš překvapil ten ožraleckej mladík Chámovod ... či jak se to jeho jméno vyslovuje ... ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

V týchto záležitostiach som zvykol „ fandiť “ francúzom, no Timothée si ma tak povediac získal. Slušné po všetkých stránkach. ()

misbos 

všechny recenze uživatele

Henryho trable na obou stranách kanálu - aneb - BLAHOSLAVENÁ BUDIŽ PRODUKCE TOHOTO FILMU. Protože tohle JE FILM, jaký už se dneska málo viděj! Přijde první záběr a Vy si říkáte, že ten Percy má na sobě docela věrohodný dobový brnění, pak přijde další scéna, nastoupí Mendelsohn, to koukáte ani nedutáte na ten hereckej koncert, pak první bitka, dojde na halfswording a grapling, to už se tetelíte blahem, že si dal někdo s historickou věrností víc než průměrnou práci, a pak Harris, Edgerton, a vůbec všichni hrajou v tom dramatu jak vo život, a je to kurevsky dobrý, a Vy si říkáte, ať ten Agincourt neposerou, ať to neposerou, do toho se nacpe excelentní Pattison, jen čumíte, co z něj leze, a to už jsou na bitevním poli, jasně, dramatizace je jinak, než to asi bylo v reálu, ale ne zas moc, začnou kudly do škvír v brnění, palcáty do palice, Henry plus warhammer, je to drsný, stejně jako Pattisonův konec, Vy jste skoro v extázi, a závěr od setkání s žabožroutím králem je prostě tutovej. V tomhle filmu HRAJOU HERCI, nepózujou v něm manekýni, a rejža má koule na to vzít je ven a nechat je při tom všem dramatu vyválet se v blátě. A na nich je vidět, jak je to všechno baví, takže Vás to potom taky baví. Pekelně baví. 5555 hvězd je MÁLO! .... škoda, že se tam nevešlo, jak mu před tím, než se stal králem, po jedný bitvě 4 tejdny dolovali z ksichtu hlavici šípu.... ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Letos to klasicky vypadá, že na nejlepší filmy roku jsem si musel počkat na jeho samý závěr. Před týdnem jsem viděl skvělého Jokera, za týden se těším na Le Mans '66, které se podle prvních reakci také povedlo. No a v mezičase tady máme Krále od Netflixu... Pecka! Netflix po roce od Outlaw King servíruje další výtečné historické drama. Tentokrát je příběh mnohem komornější a skvěle vystaven na dobře napsaných postavách a smysluplných dialozích, což u současných filmů dost často bohužel nenajdeme. Samotný film se zaobírá vzestupem anglického krále Jindřicha V. Plantangeneta, který se z opilce a floutka mění ve skutečně silného panovníka a válečníka. Hlavní roli této nejednoduché postavy na výbornou zhostil Timothée Chalamet, kterého skvěle doplňují Joel Edgerton a budoucí Batman Robert Pattinson (začínám věřit, že tu roli dá, protože hrát vážně umí a už to dávno není světélkující blbeček). Jak jsem řekl, příběh je spíše komornější, výprava na televizní poměry však velkolepá. A milovníci historických bitev ocení zejména závěr filmu a "řež v bahně" u francouzské vesnice Agincourt. Za mě obrovská spokojenost a doufám, že Netflix takových historických počinů přidá do budoucna mnohem víc... ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický epos se skvělými herci (Chalamet, Edgerton, Pattinson!) vynikající výpravou a perfektním tempem. Tohle si zaslouží o dost větší pozornost a mělo to útočit na Oscary! 8/10 ()

bif 

všechny recenze uživatele

Hezká rutinní žánrovka, která nad sebou moc nepřemýšlí. Francouzi jsou špatní, Angličani dobří. Dobře zahrané, nasnímané a celkem zábavné. Lepší průměr. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama