Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Recenze (523)

marhoul 

všechny recenze uživatele

V tomto případě nemůžu jinak, neboť se mi zde sešla jedna parádní poctivá filmařina, vynikající scénář, tempo, hudba, dále mé oblíbené anglické dějiny v kombinaci s Timothée Chalametem, kterého baštím už nějakou tu dobu. Netflix mě baví, však tady mě teprve překvapil. Nikdy bych nevěřila, že to napíšu, ale Robert Pattinson, ten představitel přiblblých upírů a jiných sráčů se zde blýskl par excellance. Jako francouzský dophin (a dovolím si zmínit, že my, co rádi koukáme i na francouzská historická dílka, máme jakousi utkvělou představu, jak tito výstřední královští spratci vypadali) byl dokonalý. Velmi mě překvapil, byl přesný a nezapomenutelný. Deppka Lily byla také dobrou volbou, na tuto slečinku se dívám ráda, no a na úžasnou bitvu v blátě, na tu se už mrkněte sami. Protože to se v dnešní filmové tvorbě opravdu nevidí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe je celkom v kurze povenovať sa kráľovnám, a to predovšetkým z filmového hľadiska, keď si taktiež zároveň i myslím, že ak sa takýchto zaujímavých projektov ujmú talentovaní ľudia za kamerou, tak svetlo sveta uzrú trebárs-Kráľovna Anna (posledná z rodu Stuartovcov) alebo, napríklad aj Mária, kráľovná škótska, čo určite nie sú úplne filmy len tak na zahodenie, skrátka-majú čosi do seba, pokiaľ im je náležite venovaná i dôkladná starostlivosť, že potenciál do budúcnosti by tu určite jestvoval, pretože ešte je toľko nesfilmovaných príbehov, ktoré čakajú na tú správnu chvíľu. Tentokrát tu mám Henricha V. , anglického kráľa, ktorý sa priamo vyznamenal v bitke pri Agincourte (25. októbra 1415), čiže podľa daného roku si môžete presne určiť, v ktorom storočí sa to uskutočnilo s tým, že austrálsky režisér David Michôd, s produkčnou spoločnosťou Brada Pitta (Plan B), za asistencie jedného z najtalentovanejších mladých hercov súčastnosti, ktorý bol ešte pred piatimi rokmi len synom Matthewa McConaugheyho, keď odvtedy už vypil toľko mlieka, že takmer sám na svojich pleciach utiahne pozoruhodný, historický veľkofilm, ktorý sa zaoberá nielen touto citovanou udalosťou, ale aj tomu, čo jej predchádzalo, a aké to malo následky ? Pod svoje ochranné krídla si týchto všetkých zúčastnených vzal GIGANT-NETFLIX, ktorý je na neustálom vzostupe, z filmu na film sa čoraz viac zlepšuje, a ja zrejme zatiaľ považujem tohto “Kráľa” za to vôbec najvydarenejšie, čo som z tejto dielne doteraz zhliadol. Zdá sa mi, že v blízkej budúcnosti bude veľkým konkurentom hollywoodskych štúdií, ktoré asi zaženie do kúta... ? The King je veľmi kvalitným snímkom, ktorý ma akúsi charizmu. PS: výborná hudba Nicholasa Britella. ()

Darneth 

všechny recenze uživatele

Reálné vykreslení boje, zbroje a strategie. Hallelujah! Spolu s tou anglickou ledovou tříští se mi atmosféra zabodávala přímo až do kostí a opravdu jsem žasla nad uvěřitelností, kterou naservíroval nejen herecký ansámbl, ale zkrátka všichni, kdož se na filmu podíleli. Navíc zmínka o naší malé zemi, byla taky dosti potěšující. Nemám slov, Netflix si to u mě vyžehlil. Prozatím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sledujeme historické udalosti nastúpenia na anglicky trón Henricha V. v roku 1413 až po bitku pri Agincourte o dva roky neskôr. Film síce ponúka akčné scény z bojiska, predsa len, jeho najväčšou silou je komorná časť, poznamenaná kvalitnými dialógmi a charakteristikou postáv. Čerpá z námetu shakespearovskej drámy, ale netreba sa "obávať" ťažkého jazyka významného dramatika, ide skutočne len o námet. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě vůbec nebavilo. Vydržel jsem se dívat 40 minut a dostal jsem chabý příběh, který vůbec není zajímavý ani nijak napínavý. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jako celek je to dobrý - atmosféra, dilogy, kostýmy, bitvy, fakt super. Líbilo se mi to moc. Jako amatérský milovník historie bych akorát ocenil, kdyby věci trochu víc odpovídaly realitě, co se týče samotného Jindřicha V., protože v době bitvy u Azincourt mu rozhodně nebylo zas tak málo (narodil se v září 1387, v říjnu 1415 mu tedy bylo 28 let), stejně tak se mohli tvůrci obejít bez jeho hrdinských one-on-one soubojů, které se taky nikdy neodehrály. Ale jinak film opravdu dobrej a tuhle trochu autorské licence mu odpouštím. :) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když se divák přenese přes to, že zde skleníkově éterický Timothée hraje zdatného pijáka a nepřemožitelného bojovníka… dá to chvilku práci. Měla jsem problém uvěřit mu i toho sukničkáře….  Tak když se přes to divák přenese, užije si černošedý středověk plný špíny, bahna a krutých masakrů. Není to špatné, jen depresivní. Líbila se mi i postava Falstaffa a její psychologické zakotvení coby muže, který zapíjí drastické zážitky z bojů, aby se pak do nich ještě jednou vrhnul s očekávaným výsledkem. I dobře vykreslené pohnutky mladého krále, který, jak zde zazní, nemůže mít přítele, jen poddané. A musí tedy řádně okorat. Je to temné a děsivé. Upocené a krvavé, bitvy jsou prostě jatka, žádná choreografie mečů a koňů. SHRNUTÍ: Kterak dospět na bitevním poli. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný historický film, plný špinavostí, intrik a když dojde na věc tak i soubojů. U podobně laděných filmů jsem ochotný překousnout i celkem dost dlouhou porci minut, přestože se v některých pasážích mnohdy i trochu nudím. A ani tady jsem se tomu nevyhnul. Nicméně jsem si to vynahradil jinak. Já jen furt nechápu, proč v novodobých filmech většina králů – princů vypadá jak nějací buzeranti, taky se tak chovají - Robert Pattinson nikdy nepatřil mezi moje velké oblíbence a tady taky nepodal nějak oslnivý výkon, přestože moc se před kamerou neohřál – byl mi přímo odporný. Jeho protějšek a hlavní hrdina po herecké stránce pravý opak (solidní výkon), no po stránce charisma taky poloviční bukvice a všemu nasadil korunu jeho střih vlasů ala „hrnec“. Ta finální bitva v bahně, chtěl bych vidět jak sotva 60-70 kilový boreček sejme během pár minut tolik rytířů jen s dýkou, ale to je věc druhá. Po akční stránce si ovšem moc stěžovat nemůžu, pěkně se na to dívalo, bylo to surové a špinavé. Lehce nadprůměrná záležitost, nicméně podruhé se už na to asi nepodívám. Ale nelituji toho, že jsem tento film viděl. 70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Téměř dvouhodinový prolog k jednomu taktickému manévru, který vděčí své existenci post Game-of-Thoneskému zeitgeistu, díky kterému měli lidé ve své době zvýšenou toleranci vůči příběhům, které stačí vyprávět skrze statické dialogy postav v koženkových zbrojích. Důkaz Chalametových hereckých schopností přichází v momentě kdy na něj promluví Pattison se svým francouzským přízvukem a on neomdlí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se zase jednou mohl podívat na historický film, v němž se nevyskytoval žádný černoch, a tím pádem jsem se nemusel zbytečně rozčílit a mohl jsem si tu podívanou v klidu užít. Přestože mi Timothée Chalamet v roli Jindřicha V. vůbec neseděl, byl to asi jediný větší problém, který jsem se snímkem měl. Tvůrci se nenechali přehnaně unést možnostmi CGI a natočili záležitost, která středověkem přímo dýchala. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Dospěle syrový příběh naroubovaný na nádherně nasnímané bitevní scény v opulentních dobových kulisách. Tak přesně nějak takto by se dal v pár slovech popsat snímek z dílen Netflixu The King, který se vyjma těchto atributů může pochlubit i precizními hereckými výkony, z nichž poměrně razantně vyčnívá Timothée Chalamet. Za zmínku rovněž stojí i zjevná inspirace u seriálu "Game of Thrones", z něhož si režisér David Michôd bere jen to nejlepší a servíruje nám to na zlatém podnose plného úžasně realistického příběhu, jehož jediným nedostatkem je až příliš dlouhá stopáž. Co tedy dodat na samotný závěr? The King je skvěle zpracovaným snímkem, který byste si za žádnou cenu neměli nechat ujít. Už dlouho tady totiž nebylo nic tak krásně staromilského. Skvělá práce! (Netflix) „An event as pivotal as this one should be amply equipped to penetrate the fog of time elapsed.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jistá inspirace Shakespearem tu sice je, což ostatně dokládá Falstaffova postava, ale jinak si tvůrci jedou vesměs po své ose a ukazují, že to jde i bez těžko stravitelného divadelního jazyka. The King ukazuje proměnu Jindřicha V. z pochlastávajícího floutka v silného panovníka, který je od počátku vlády nucen nekompromisně čelit opozici v šlechtických kruzích. To, že musí drastickým způsobem zasahovat proti bývalým přátelům, ho sice zoceluje coby krále, ale zároveň na něj dopadá tíha vládnutí a z ní pramenící osamělost a nedůvěra. To všechno se odehrává v mistrně vymalované středověké atmosféře, přirozeně špinavé a brutální. A takové jsou i rvačky a bitky, takže pokud v řeži u Agincourtu čekáte efektivní šermířské souboje a srážky obrněných rytířů, budete zklamaní. Je to boj tělo na tělo, kde si nože snaží najít škvíru mezi pláty zbrojí a válečníci se nejčastěji snaží jeden druhého umlátit válečným kladivem. Herecky je film dokonalý a vedle překvapivě skvělého Chalameta a s chutí hrajícího Edgertona mě bavil Pattinson v roli slizkého dauphina. Z mého pohledu to je jedna z jeho nejlepších rolí. Co se historie týče, tak film samozřejmě není úplně přesný, ale podobně jako v Outlaw King mě ani tady autorská licence nijak neuráží. Netflix jede. 95% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Útok na Statečné srdce sa nekonal a ani nebol v pláne. Král je hlavne vizuálne uveriteľná konverzačka. Z ústredných postáv najviac zapôsobili tie v podaní dvojice Joel Edgerton a Robert Pattinson. Zaradil by som tento počin medzi najlepšie pôsobiace historické filmy? Nie. Chýbali tomu skutočne strhujúce boje či vražednejšie intriky. Král zostal vo všetkom tak nejako v polovici obrneného kroku. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

S historií si tvůrci prokazatelně hlavu nelámali, ovšem pro jednou čert to vem, mně se tahle krutá pohádečka o mladinkém králi líbila.. Timothée Chalamet je ve své roli výborný a moc hezkou postavu ztvárnil Joel Edgerton, věrný přítel a rádce.. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Král je svým stylem hodně podobný jiné netflixové středověčině z minulého roku, povedenému snímku Outlaw King, jenom je o něco komornější a divácky složitější. Není to žádná hrdinská podívaná, ve které musí udatní Angličané vytáhnout proti svým nepřátelům, je to více o proniknutí do mysli mladého krále, který některými svými charakteristickými prvky připomíná spíše postavu anti hrdinskou. Nebo snad ne? Jelikož se nacházíme na anglickém královském dvoře, který je plný intrik a falešnosti, je ono surovější jednaní i na jinak ušlechtilého krále vlastně docela pochopitelné. I když se snímek nevyhne bitevním sekvencím, celkově se dá říct, že se jedná spíše o historické drama. Pomalé a skvěle zrežírované. Nemluvě o parádním výkonu vycházející hvězdy Timothée Chalameta, o kterém jsem přesvědčen, že jednoho dne vyhraje Oscara. Holt kralování je prostě těžký. Král nám to krásně demonstroval. Vizuálně skvělá podívaná, škoda některých těch utahaných sekvencí, s čímž souvisí i poněkud přestřelená stopáž, ale zas až tolik naštěstí nepřetahuje. Průměrné 4* ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Rozhodně solidní historické drama, z větší části konverzační a pomalé, ale o to víc si pak užijeme syrovou bitvu u Agincourtu, která je oproštěna od jakýchkoliv patetických věcí, zpomalovaček, wow efektů, heroických výkřiků a je odprezentována zcela bez emocí a bez citů. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ZA AKÝM ÚČELOM STE TU?“ ,,MÁM DOJEM, ŽE STE MA Z NEHO PRÁVE ZOBUDILI.“ __ Akoby sa v Netflixe rozhodli zrecyklovať dekorácie z ,,Outlaw King“ (viď napr. katapult) a v krátkej dobe ponúknuť divákom osudy – o niečo neskôr panujúceho - mladého Henricha V. po nástupe na trón. V komentári ,,Outlaw King“ som spomínal ako veľmi sa v istých ohľadoch podobá záverečná bitka na tú pri Azincourte z Branaghovej verzii ,,Henricha V.“ A hľa, tu ju napokon máme v plnej zablatenej a krvavej kráse, že je spolu so ,,Statočným srdcom“ azda najlepším znázornením toho, aké masakre sa vedeli na stredovekých bojiskách rozpútať. Náhoda? Ktovie..., každopádne z dejového hľadiska ide o neshakespearovské prerozprávanie známeho Shakespearovho diela, kde napokon nechýba ani slušný priestor pre postavu Falstaffa, v ktorom som Joela Edgertona (tiež scenár a produkcia) absolútne nespoznal. Ten je v herecky vďačnej úlohe staršieho mentora najsympatickejšou postavou filmu a svojim prejavom by mohol ašpirovať na oscarovú nomináciu, keďže sa v tejto súvislosti spomínajú možné – pre mňa však málo pravdepodobné (hudba?) – ambície na túto cenu (narozdiel od ,,Írčana“ alebo ,,Dvoch pápežov“). Inak je ,,Kráľ“ – rovnako ako ,,Outlaw King“ - nakrútený pomerne tendenčne bez zjavne vyšších režisérskych ambícii, s mierne televíznym lookom, ktorému šetrenie s vizuálnymi efektmi iba prospieva a ktorý by miestami potrebovať prestrihať. Nájdu sa tu však viaceré pôsobivé momenty, akými sú oznámenie o poprave a jej vykonanie alebo záverečná scéna na stoličke. ,,KRÁĽ NEMÁ PRIATEĽOV. KRÁĽ MÁ LEN PRÍVRŽENCOV A NEPRIATEĽOV.“ (5170. hodnotenie, 256. komentár k filmu) ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Řemeslně špičkově zpracované komorní drama o strastiplných začátcích vlády Jindřicha V. na anglickém trůně, které sází zejména na poodhalení různých intrik a také na to, že býti králem rozhodně nepatřilo k něčemu, za co by jste byli doopravdy vděční. Chalamet začíná fakticky projevovat svůj talent naplno, v různých slovních přestřelkách ukazoval, že se v budoucnu v Hollywoodu nemusí bát, neboť oplývá velkým nadáním. Kromě výborných hereckých výkonů mě zaujala kamera, která až na tu jednu bitvu není moc dynamická, což mě ale neskutečně sedlo. Sáhodlouhé záběry na krajinu či hra se světlem a stínem, to vše mě dokáže přesvědčit, že tvůrci fakticky vědí, jak diváka něčím uchvátit. A závěrečná špinavá bitva jen můj kladný názor na tento film potvrdila. Neříkám, že z toho bude bůhvíjaká pecka, o které se budou vést debaty ve filmových kruzích ještě za 20 let, nicméně jako nadprůměrný film s neokoukaným námětem to funguje bez výhrad na jedničku. Za mě dávám 79 % P.S. Už jen kvůli Pattinsonovi si film pusťte. Sice se na obrazovce ukáže tak na pět minut, ale v tomto krátkém bloku mě naplno přesvědčil, že se jeho pojetí Batmana bojím o pořádný kus méně ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Bála jsem se, že to bude zase další nesrozumitelný a zdlouhavý tyátr, jakých existuje bezpočet. Ale není tomu tak. Film Král uteče rychle, v postavách ani jejich konání se divák neztrácí a i konec je docela přijatelný. Nevím ovšem, jak tomu bylo skutečně v historii Anglie a Francie. Zda byl opravdu král Jindřich tak pokrokový a mírumilovný a francouzský dauphin takový krvežíznivý a tupý idiot. Ovšem film neupozorňuje na to, že je podle skutečných událostí, takže se dá podaná verze akceptovat. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama