Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (523)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes minimální výpravu krásně vypadající a hlavně výborně zahraný film, který je ve výsledku spíše divadelní hrou, protože 95% filmu jsou neustálé dialogy a pokud divák očekává krvavou podívanou s velkolepými bitvami, bude v tomto případě velmi zklamán. Tempo je až zbytečně utahané a nebýt výborných herců, bylo by těžké film dokoukat. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Silný historický film, dôsledne neromantický (nezavadzia tu žiadny "strong female character", lebo tu nemá miesto), výživné stredoveké blato a neustále šero, more krvi a počas rytierskych bitiek bodanie do krkov a podpazuší a inde "pomedzi pláty". Vynikajúci herci, poctivo zobrazená bitka pri Agincourte. Pripomenulo mi to historické filmy z prelomu 60. a 70. rokov (Alfréd Veľký, Lev v zime...), keď už sa namiesto gýčovej opulentnosti hľadala skôr presvedčivá dobová špina a nejednoznačnosť postáv. Prvý dojem je, že tomu niečo chýba, ale postupne mi dochádza, že najväčšia sila filmu je práve v tom, že neobsahuje to, čo od neho bežný dnešný divák očakáva. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe je celkom v kurze povenovať sa kráľovnám, a to predovšetkým z filmového hľadiska, keď si taktiež zároveň i myslím, že ak sa takýchto zaujímavých projektov ujmú talentovaní ľudia za kamerou, tak svetlo sveta uzrú trebárs-Kráľovna Anna (posledná z rodu Stuartovcov) alebo, napríklad aj Mária, kráľovná škótska, čo určite nie sú úplne filmy len tak na zahodenie, skrátka-majú čosi do seba, pokiaľ im je náležite venovaná i dôkladná starostlivosť, že potenciál do budúcnosti by tu určite jestvoval, pretože ešte je toľko nesfilmovaných príbehov, ktoré čakajú na tú správnu chvíľu. Tentokrát tu mám Henricha V. , anglického kráľa, ktorý sa priamo vyznamenal v bitke pri Agincourte (25. októbra 1415), čiže podľa daného roku si môžete presne určiť, v ktorom storočí sa to uskutočnilo s tým, že austrálsky režisér David Michôd, s produkčnou spoločnosťou Brada Pitta (Plan B), za asistencie jedného z najtalentovanejších mladých hercov súčastnosti, ktorý bol ešte pred piatimi rokmi len synom Matthewa McConaugheyho, keď odvtedy už vypil toľko mlieka, že takmer sám na svojich pleciach utiahne pozoruhodný, historický veľkofilm, ktorý sa zaoberá nielen touto citovanou udalosťou, ale aj tomu, čo jej predchádzalo, a aké to malo následky ? Pod svoje ochranné krídla si týchto všetkých zúčastnených vzal GIGANT-NETFLIX, ktorý je na neustálom vzostupe, z filmu na film sa čoraz viac zlepšuje, a ja zrejme zatiaľ považujem tohto “Kráľa” za to vôbec najvydarenejšie, čo som z tejto dielne doteraz zhliadol. Zdá sa mi, že v blízkej budúcnosti bude veľkým konkurentom hollywoodskych štúdií, ktoré asi zaženie do kúta... ? The King je veľmi kvalitným snímkom, ktorý ma akúsi charizmu. PS: výborná hudba Nicholasa Britella. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Postava Jindřicha V mi není zase až tak neznámá, protože jsem se s ní setkal již na divadelních prknech ve hře Jindřich V podle hry alžbětinského velikána Williama Shakespeara a taktéž na filmovém plátně ve stejnojmenném filmu , který režíroval Kenneth Branagh. Minimálně první půhodinku jsem si myslel, že koukám na nějaký životopisný portrét nějaké celebrity ze středověku, jelikož nám náš hrdina neustále chlastá, souloží, zvrací a celkově žije život ve stylu Anarchy In The U.K. Ale pak mu umře jeho milovaný papá, kterého ze srdce nenáviděl a chtě, nechtě nastupuje na anglický trůn a jakoby mávnutím kouzelného proutku se z hospodského povaleče stává nelítostný král se vším všudy. Na radu svých upřímných a pravdomluvných rádců se vydává do Francie, aby pokračoval ve smysluplné stoleté válce. V druhé půli vidíme přípravy na jednu z největších bitev výše zmíněného konfliktu, který se do dějin zapsal jako Bitva u Azincourtu. V pěkně vylíčené bitvě vidíme krásné souboje udatných rytířů, kteří jsou všichni stejní, takže nevím jak to ty chytrolíni poznali komu mají useknout tu hlavu, asi podle čuchu. Z jedněch byl cejtit camembert a z druhejch čedar. Ale to jsou jen takové maličkosti, kterých si všímám, jelikož jsem hnidopich, tak to též napíši do mé recenze. Ale jinak to byla velice příjemná exkurze do hodin dějepisu ve které mnozí představitelé hereckých rolí zahráli své maximum. Pro příklad uvedu slizkého dauphina, kterého nám lišácky předvedl herec známý z upíří ságy a který má krásné jméno připomínající jistý druh zeleniny. Myslel jsem tím amerického fešáka Roberta Pattinsona. Dále se zde objeví půvabná dcera amerického herce Johnnyho Deppa Lily-Rose Depp, která si zde zahrála budocí manželku Kateřinu z Valois. Za celkem podařenou podívanou s historickými kostýmy a dobře vystihnutou dobovou atmosférou dávám zasloužených 80%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

421. verze toho, jak jsou angličtí králové čestní, stateční a vzdělaní, zatímco příslušníci francouzského panovnického rodu jsou dekadentní, namyšlení a mluví francouzsky (dokonce i když mluví anglicky). Pochvala za to, že je to po dlouhé době historický film, který není jen kostýmní soap opera, facka za většinu toho ostatního. Historicky naprosto nevěrohodné. Už jen to, že to ve skutečnosti byl sám Jindřich, kdo byl válečným štváčem a okolí se ho naopak snažilo od války odradit, tedy naprostý opak toho, jak je to podáno ve filmu. Hotspurovo povstání se odehrálo deset let předtím, než se Jindřich dostal na trůn, Jindřichův bratr Thomas zahynul ve Francii v bitvě u Baugé roku 1421 a ne ještě předtím, než se Jindřich dostal na trůn a tak dále a tak dále. Dodatek: Jo, měl bych asi ocenit, že je tam zmíněno české království a můj jmenovec král Václav IV. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Angličtina Dauphina (Robert Pattinson) s až priveľkým francúzskym akcentom bola úmyselná provokácia a urážka tohto jazyka pred zrakom kráľa Henryho (Timothée Chalamet). Samotný režisér David Michôd chcel od Pattinsona, aby bol Dauphin v jeho podaní enormne nesympatický, a vedel, že sa tejto úlohy Pattinson zhostí bravúrne. (Wargoo)
  • V Rakouské národní encyklopedii se v roce 1837 objevila zmínka, že se bitvy u Azincourtu zúčastnil na Jindřichově straně Jan Žižka. 
    Zastánci teorie porovnávají podobné taktické podmínky s bitvou u Sudoměře. V době bitvy i kolem ní se v tuzemských pramenech nevyskytuje o Žižkovi ani zmínka, jako kdyby se do země propadl. Zrovna tak kupodivu chybí jeho pečeť na protestní nótě českých a moravských pánů proti upálení mistra Jana Husa. (Kaufman)
  • Početní stav obou armád podle odhadů nebyl tak jednostranný jak se myslelo. Podle posledních zjištění byly počty na obou stranách kolem 10 000 mužů. Zbroj i vybavení byli také na obou stranách prakticky totožné. Rozdílné bylo nasazení lukostřelců, kteří byli na straně Krále podle odhadů v počtu 4 000 oproti 1 500 kuším nasazeným a prakticky nevyužitým na francouzské straně. Toto bylo pravděpodobně rozhodující pro bitvu, která se odehrála v bahnitém terénu, kde těžcí rytíři na koních nedokázali manévrovat a ve statickém boji byli zmasakrováni v přímém boji s lehce oděnými lukostřelci. Jeden z mnoha důvodů prohry byla mentalita francouzské elity, která boj až do hořkého konce brala jako turnajový zápas a do poslední chvíle se domnívali, že když se vzdají, tak se jim nic nestane. (messenger)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama