Reklama

Reklama

Uzly a pomeranče

  • Německo Orangentage (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska k dívce vonící po pomerančích, zauzlovaný vztah k otci, síla a něha věnovaná malé sestře a stádo koní. To je Darkův svět, to je příběh o šťastném i bolestném dospívání v odloučenosti a kráse Lužických hor. Koně tu nejsou drahé exempláře dostihových stájí, ale bytosti, o které je třeba pečovat a mít je rád. Jenže ani to nestačí, jak Darek pozná na sklonku léta, které je tečkou za jeho dětstvím. Tak jako každá tečka i tahle znamená nejen konec, ale zároveň nový začátek. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (69)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Sledování tohoto filmu přecházela konzumace výborný kachny, několika piv a to vše za účasti uživatele malarkey, kde jsem se domluvili že po letech zase dáme nějaký film on-line a padla volba na tento festivalový šlágr, zcela zjevně byla volba ovlivněna tou konzumací piva, protože tohle byla mučírna. Čistě z fotografickýho hlediska jsou tam nádherný kompozice krajiny, ale ten příběh, natáhlej jak žužu, vůbec neměl nějakou koncepci skákal od čerta kďáblu, fakt pomatený na entou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsme se po propitém a propršeném nedělním odpoledni s Enšpíglem domluvili, že dáme smskový online u nějakého filmu. Ten den se nabízela Česká televize s nedělní večerní premiérou a rovnou film z produkce Kinderfilm. No, co Vám budu povídat. Hned od začátku film vypadal podezřele. To jsem ale netušil, že zábavnější bude diskuze s Enšpíglem na téma, jakou krásnou a masitou měl k obědu kachnu. Takovej dějovej blázinec jsem dlouho nezažil. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Senilní tvůrčí duo není kompatibilní se světem mladistvých. Pokorný by měl točit reklamy pro Kaufland, záběry na krajinu patří mezi světlejší momenty, které tato koncentrovaná deprese nabízí. Procházková je značně ponořená do sociální problematiky, kterou řeší ze všech možných úhlů. Finální verdikt, že život je svině, bude pro pubescenty jistě skvělým zjištěním. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

S odretými ušami, uzlami aj pomarančami za tri. Vzhľadom na úžasnú prírodu a krásnu kameru som si ale film dokázal vychutnať. Čím menej som sa ale sústredil na dej a dialógy a sledoval radšej mizanscénu, tým sa zážitok rapídne zvyšoval. Niekotré dialógy veľmi bolia, herci občas nezvládajú, postsynchróny a dabing nemeckých hercov sú tragické. Množstvo dejových liniek, z ktorých žiadna nedostáva poriadny priestor a paradoxne aj napriek mnohým témam film nakoniec aj pri 90 minútach proste nudí. Ide totiž skôr materiál pre jednu sezónu nejakého feel good seriálu, kde by sa mohli v kľude všetky dejové linky elegantne ukončiť. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mechanický film, ve kterém sice jednotlivé scény fungují a (většinou) jsou i slušně natočené. Jenže pak je tu příběh, který se honí za tolika tématy, až nakonec selhává skoro ve všech. Je mi to celkem líto, protože filmů o mladých se tu točí minimum, a když už se do nich někdo pustí, skončí to podobným nepodarkem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Linka s dětmi, které se trápí s rodiči, s prvními láskami nebo kamarády má snímek přirozené kouzlo. Další linka - schematické sociální drama ze zapomenutého kraje jako ztráta práce, pochybný podnikatel nebo striktní úřednice už je méně zajímavá. Herecky mě příjemně překvapila zpěvačka Farná. Přírodní lyrikou se dost plýtvá a není zde mnoho humoru. Věcně vyprávěný film si uchovává romantickou duši, například když svobodu v sedle doprovázejí motivy westernové harmoniky. Konec je bolestný, konec dětství hrdiny, kdy hrdina zjistí, že mu dospělí lhali – a pochopí je. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Po úděsné Slíbené princezně máme k dispozici další masakr. Jedna spravedlivá za sourozeneckou dvojici sirotků a za kameru. Dále pojedeme jenom z kopce. Tradiční režisér z natočeného materiálu vybírá, co se použije a jak se příběh poskládá, tady bych řekla, že u finálních prací nebyl přítomný nebo příčetný. Osiřelo dítě (dvě), žili kdesi v pohraničí, ovdovělý otec přišel o práci ve sklárnách, čili logicky alkohol a zanedbávání obou děcek, především mladší zdravotně hendikepované dcerušky (mimochodem zlatíčko bez debaty), starší chlapec má na hrbu vše, včetně nákupů sousedovi a řešení nechutné šikany sestřičky. Osobně se domnívám, že i pod obraz vypitý otec by zakročil po svém a z hajzlíka by zůstal jenom mastný flek, ba bych řekla, že kdokoli, kdo by vytušil, co se malé děje, by takovému smradovi srovnal fasádu bez mrknutí oka jednou pro vždy- downíkům se neubližuje! Zde nikoli, celá vesnice o deseti chalupách na to bodá. Vše řeší deváťák. Pak tu máme Boky jako skříň vařící nedobrá indiánská jídla, přičemž je jejího dobrého charakteru plný celý rozlehlý statek. Pak první lásku s německou nepěknou dívkou, zde se vyvine i linie s žárlivostí na exoticky vyhlížejícího majitele zelené motorky, dále trochu duchařiny, kdy se zjeví mrtvá maminka, do toho všeho Zubatá ze sociálky, pak jedna věta o uzlech, dvě o pomerančích, ale pozor! Taky fotbálek. Čutálisti musí být. Nekončíme ani zdaleka. Do celé taškařice vstupuje člověk s koňmi. Správně. Na statek se dají koně. Sirotci k nim pochopitelně přilnou a málem žijí šťastně až na věky věků. Nikoli. Německá přítelkyně po vzoru Popelky ujíždí na bujném oři a skončí v pangejtu s naraženými žebry, mezitím Eva z Farmy vyřídí jakoby nic sociálku, umí v tom chodit, protože dělá na poště, deváťák je odeslán za odměnu na fotbalové soustředění kamsi do Německa, kde ale šikanující největší zlotátor ever opět vytáhne svou ocelovou pěst a nejen to. Oznámí osudem zkoušenému melancholickému chlapci, že celý jeho koňský sen je jen mizerný příběh o týrání zvířat. Koně totiž sežerou taliáni, vezou je k nim v klecích bez vody. Jinoch bez faktické znalosti, kolik koňského pomletého nevědomky spořádal za celé roky, co je na světě a hlavně bez prostředků ujíždí domů vlakem bez jízdenky, chytí ho samozřejmě německý výpravčí. Zívnutí. Chlapec neumí jinak než česky. Zívnutí. Bere tedy roha i z vlaku. Zívnutí. Velké finále vygraduje výčitkami a usmířením. Jestli jsem pochopila správně, autorka knižní předlohy se podílela i na scénáři. hmmm. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

"Pokud tak ráda něco řešíte, kupte si sudoku." Adepta na stěr roku už máme. Jinak zbývá akorát obdivovat intenzitu, s jakou protagonista filmu Uzly a pomeranče všechno prožívá. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Strašnej film. Námět není špatný, ale evidentně totálně zpackali scénář. Přitom je to zasazené do krásného prostředí. Škoda. Hvězdu dávám za Tomáše Daleckého, kterého doufám ještě uvidíme v jiných filmech, snad lepších. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velkým překvapením pro mě byla Ewa Farna a musím říct, že milým. Záběry na venkovskou krajinu s poli byly příjemné a vytvářely jakousi dávku poetičnosti. Myslela jsem si, že půjde o pohodovou letní romanci. Nestalo se tak. Nemyslím si, že tenhle snímek cílovku zaujme. Spíše to působí jako sonda do života lidí kdesi v zapadlých koutech naší země. Ale to se stejně dobře můžu podívat na nějaký dokument. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hezké ale mělké. 1) Film dobře ilustruje rozdíl mezi řemeslem a uměním. Toto je dobré řemeslo._____ 2) 18letý Tomáš Dalecký (David) je milý kluk. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Zohratá autorská dvojica Procházková - Pokorný natočila ďalší (žiaľ iba) TV film. Uzly a pomeranče Ivy Procházkovej boli síce nudná knižka, ale vinikajúci námet na film, lebo obsahuje veľa dejových liniek, ktoré sa dajú ľubovolne rozvinúť či upravovať. Naopak kniha Karolína alebo už raz sfilmovaný Únos domů sú priam hotové scenáre, netreba nič upravovať. Úpravy prevedené scenáristkou tu, ostali žalostne nevyužité. (Presun zo Sliezska na hranice s Lužicou.) Napr. tam mohli dať aspoň do 1 záberu lužickosrbský ženský kroj, vyzerajú super :) Samotný fakt, že scenáristka ponemčila časť postáv, vyznel tiež naprázdno. Casting nemastný - neslaný, postava Hanky bez štipky charizmy. Jedine Ewa Farna ako "macocha" stála zato. Lenže dali jej tam málo miesta. Ťažisko príbehu nešťastne osciluje nie len na nedefinovateľnej hrane, (Je pre baby či pre chalanov?) ale fokus sa mierne posunul zo vzťahu Darek - Hana, skôr na os Darek - Ema, čo z toho robí ešte väčšiu nudu. Vzťah medzi H a D potreboval nutne dopracovať a najzabitejšou postavou sa stal Roman. Ak by som bol scenáristom ja, Romana vymením za dievča a pred onú kľúčovú voľbu postavím Darka, aby to filmu dodalo väčší konflikt. V kontexte umeleckých záberov na lúku a kone, ktoré boli super, pôsobí záver s pomarančom strašne pateticky. Vo výsledku sa obávam, že ak knižka oslovovala teenagerov, tak cieľovkou tohto filmu sa nechtiac stali deti do 10 rokov. DODATOK APRÍL 2020: SK dabing (RTVS) je prekvapivo lepší než české znenie. Zvlášť u hlavnej hrdinky. Druhá projekcia ma už tak nesklamala. Pri niektorých filmoch je skrátka lepšie dopredu poznať dej. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Drama pro mladé diváky, které se snaží vyprávět o tolika palčivých problémech (od výchovy mentálně postiženého dítěte až po týrání zvířat), že vlastně ani jedno téma neuchopí pořádně. Sympatický debutant v hlavní roli to bohužel nezachránil. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No není to taková kravina, jak jsem se bál, ale výsledek není dobrý tak jako tak. Z traileru to vypadalo, že to bude poetické, aspoň maličko, i z plakátu to tak vypadá. A ono ve výsledku kulový. Příroda sice krásná, to jo, ale kameraman prostě neumí vytvořit poetický záběr přírody. Ale i kdyby to fakt uměl, asi by ten film moc nezachránil. Uzly a pomeranče nám nepředstaví jednotný děj, nýbrž hned několik malých dějů, co se tam nahodile střídají a ani jeden není řádně uzavřen, některé dokonce vůbec (třeba to s tím bývalým kamarádem hlavního hrdiny). Taky zde irituje ten dabing zahraničních herců, který je strašný jako u Skleněného pokoje (akorát tam snad byl ještě o level horší) a ty ostatní herecké výkony, co můžu posoudit, nic extra. Když se ještě vrátím k tomu, že jsem čekal něco poetického (a byla to moje blbost, že jsem tomu sice minimálně, ale vůbec věřil) - ve skutečnosti je to jenom teen drama zhruba se vším, co by to mělo obsahovat, ale nefunguje to pořádně ani tak. A ty dialogy se taky moc nepovedly. On obecně i ten scénář není povedený, ale kdyby se na něm pořádně zamakalo, uzavřely se tu ty děje, sehnal se lepší kameraman, tak by to snad mohlo být i dobré. Takhle to je jenom nepovedený film a tipuji, že za pár let naprosto zapadne a nikdo si na něj nevzpomene. Osobně jsem z toho měl pocit, že se Pokorný snažil o nějakou jinou verzi Správce statku, ale ten poetický je, na rozdíl od téhle zmršeniny. Finále taky bylo řádně blbé. Dívat se na to dá, ale dobré to není. 2* ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Není to zase taková hrůza, jak se podle zdejšího hodnocení může zdát. Kdybych byla ve věku mladého zamilovaného páru, tak by mě film při dobré konstelaci hvězd dokázal možná i nadchnout. Jelikož však mám ta léta už nějaký ten pátek za sebou, musím konstatovat, že především scénáristicky se úplně nezadařilo, ovšem pozitiva se i přesto dají najít. Líbila se mi zejména poetika, jaká se povedla do snímku dostat díky světelně působivým záběrům krásné příhraniční krajiny. Herecké výkony většiny aktérů také nebyly úplně marné. K nim počítám i debutující Ewu Farnou, která dala se ctí asi jedinou vtipnou repliku příběhu, když se znenadání rozhodla předčasně zavřít poštu... Myslím si, že jde v jádru o docela milou oddechovku, která sice v paměti dlouho nezůstane, ale na odreagování není vůbec špatná. (50%) ()

Reklama

Reklama