Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z amerického Oregonu přilétá na pražskou Ruzyň emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), válečný veterán a bývalý politický vězeň. Je mu už hodně přes osmdesát, je připoutaný na invalidní vozík a do značné míry odkázaný na pomoc ostatních. Proto na něj už na letišti čeká Antonín (Ladislav Mrkvička), dávný kamarád z protikomunistického odboje. Záhy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly nebo nechtěly za jeho zločiny z 50. let potrestat. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s akcí pomohl. Tonda si vypůjčí od vnuka starou obytnou dodávku a upraví ji tak, aby se v ní mohl Vlasta pohybovat. Oba starci vyrážejí na pro ně velmi obtížnou cestu za odplatou. (CinemArt)

(více)

Recenze (355)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to takto nedopadlo i ve skutečnosti. Neboť dle vyššího principu mravního... Byť šlo v podstatě o pomstu. Zoufalství nad činností demokratické justice bylo v podstatě stejné, jako nad činností té komunistické. Proto tolik chápu naše "hrdiny". Vyprávění je tak pomalé, jak pomalý pohyb dovoluje naší dvojici její stáří, bolavé klouby a nefunkční údy. Ovšem, mozek funguje stále stejně dobře: "Dodneska si pamatuji tvoje slova." ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jestli tohle má být nejlepší český film roku 2019, tak je na tom naše kinematografie už hodně špatně. Jako ano, rozhodně se to řadí k tomu nejlepšímu, co jsem z české tvorby roku 2019 viděl, ale i tak všechny ty filmy byly nanejvýš průměrné, a Staříci nejsou výjimkou. Zpočátku to není špatné, ale čím blíže konci to je, tím větší je to nuda. O nějaké atmosféře či silném dojmu (nebo nedej bože třeba i silných scén) si tu můžeme nechat jenom zdát, celý ten film je takový nijaký, nemastný, neslaný, plyne si po svém, ale žádný dojem v člověku nezanechá. Celý děj se dá shrnout zhruba takhle - Dva starci se jedou pomstít jednomu komunistovi. Jenže to je celá zápletka a kromě jednoho celkem odhadnutelného zvratu se tam nestane NIC navíc. Hlavně je tady teda spousta vaty, jako by to páni režiséři prostě nutně potřebovali natáhnout na hodinu a půl. I ten konec je od začátku jasný a je podaný tak strašně chladně, že nemá sílu v člověku probrat nějaké emoce. Ani ten nápad není bůhvíjak zajímavý, resp. on by mohl být, kdyby tvůrci měli aspoň trochu fantazie. A na to, že by ten film chtěl něco předat čí chtěl předat nějaké poselství, můžete zapomenout, na to se tady nehraje. Abych jenom nehanil (přece jenom ty slabé 3* jsem za něco musel dát), hodně se mi zde líbila kamera (btw, tenhle týden mám štěstí na filmy se skvělou kamerou, ale s tím ostatním je to žel horší), která to v první polovině zachraňovala od nudy, ale v druhé už to nezachraňuje ani ona. Dále se mi líbily herecké výkony Schmitzera a Mrkvičky a obecně ta první polovina ještě něco málo do sebe měla. Je to český film, takže ty slabé 3* jen tak tak dám, ale jinak by to bylo za lepší 2*. Tohle je prostě film, který člověk jednou uvidí a za nějaký měsíc nebo dva si sotva vzpomene, že ho vůbec viděl. Nijaké, zapomenutelné. A srovnávat to s Tlumočníkem se to nedá ani náhodou, protože Tlumočníka natočil Režisér s velkým R, co do toho dostal hromadu emocí, nějaký funkční humor (to jsem zapomněl zmínit - je tady pokus o humor, ale moc nefunguje) a nemálo silných scén, včetně pořádného závěru. Staříky natočili (aspoň to tak zatím vypadá, ale nechci režiséry odsoudit zbytečně brzy) dva řemeslníci, co se nad průměr asi nedostanou. Slabé 3* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Srovnání se Vzpomeň si je na místě. Stejný příběh, stejné tempo, stejný námět, ovšem americký film měl o mnoho lepší scénář, tady se dost často přešlapovalo na místě, děje se našlo tak na 60-70 minut max. Nahoru to posunul jedině špičkový závěr. 70% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Podobně osobitých filmů se u nás opravdu moc netočí a je to škoda. Staříci jsou totiž velmi povedená seniorská road movie, která si zaslouží uznání už jen za to, že se tvůrci do podobného kousku pustili. V hlavních rolích září veteráni české filmové scény Schmitzer a Mrkvička a společně s příjemnou stopáží dělají ze Staříků povedený film, který získal nejedno ocenění. Zajímavý počin, který oceňuji, ale až tolik si mě nezískal. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mam smisene pocity. Negativne vnimam hlavne fakt, ze filmu neverim, spousta neverohodnych scen... Atmosferu to ma dobrou, za zminku urcite stoji i herecke duo Schmitzer-Mrkvicka, ale cele me to nechalo chladnym, s zadnou postavou jsem nesympatizoval... ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Po přečtení knihy Pravomil aneb Ohlušující promlčení nastal správný čas pustit si samozřejmě tento film, který stejně jako Stančík, i když jiným způsobem, fabuluje o životě Pravomila Raichla (zde "Vlasta Reiner"). Život to byl skutečně "filmový" a tentokrát sledujeme onu poslední cestu k fatálnímu rozuzlení, jež se ve vší s sebou nesené vážnosti stává spíše velice hořkou tragikomedií, ve které bodují oba hlavní stařičtí protagonisté, kterým věříte i to, že za chvíli patrně zemřou. Antikomunistické zásady založené na skutečném osudu, touha po pomstě, obraz bídného stáří a nepromlčitelných zločinů v pomalu rozvíjejícím se snímku gradujícím ve velice napínavém finiši. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Snad si můžu dovolit jemnou výtku, že někdy na mě působily dialogy kapku divadelně nebo inscenačně, prostě ne úplně přirozeně, ale forma i celek s myšlenkou na konec to hravě přehrály, absentující hudba umožnila lépe podkreslit stáří a tíhu jejich cesty. U mě dobrý. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tak k nám do kina ve Velkém Šenově včera konečně dorazili Staříci. Trvalo jim to skoro stejně dlouho jako jejich urputná cesta za pomstou. A já musím konstatovat, že jsem si mileráda počkala, protože to opravdu stálo za to. Režijně i scénáristicky jde o velmi vydařený počin, na němž má nemalou zásluhu vzájemná sehranost Martina Duška s Ondřejem Provazníkem. Navíc měli tvůrci setsakra dobrou ruku při výběru hlavních protagonistů. Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička se ústředních rolí zhostili takovým způsobem, že to doslova bere dech a troufám si tvrdit, že oba pánové zde podávají životní herecké výkony. Především prvně jmenovaný mě svým naturalistickým projevem docela odrovnal. Silné téma vypořádání se s minulostí a komunistickými mocipány, kteří nebyli po zásluze potrestáni, není v české kinematografii úplně ojedinělé, ale tento film je v mnoha faktorech mimořádný, a to i díky nekompromisnímu konci. (85%) ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Nejspíš českej film roku a možná jeden z nejlepších českejch filmů posledních let.. skvělej scénář udělal svoje a herecký výkony Jiřího Schmitzera i Ladislava Mrkvičky to ještě podtrhly.. konečně zas českej kterej ještě určitě uvidim hodněkrát.. hodně silný 4* a fakt jsem za ten film rád.. ()

sator 

všechny recenze uživatele

režisér litoval že nemohl do filmu dát více humoru, já též... O generálu Pravomilu Raichlovi, jehož životem je film inspirován, byly natočeny dokumenty Poutník v krajině paměti (1993) a Navzdory osudu - Pravomil Raichl (2003) a napsána kniha" Pravomil Raichl - Život na hranici smrti", jejímž autorem je Jaroslav Čvančara. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nebudem zdieľať všeobecné miestne nadšenie. Je naozaj sympatické, že STAŘÍCI sú na české pomery prekvapivo nesentimentálni a nekompromisne pomalí... prísne dokumentárni a neústupne sa držiaci svojej koncepcie... ale neprekvapia a tým svojim dýchavičným tempom doslova zabíjajú.... Keby to bol dokument, je to veľká vec, lenže nie je - a ako hraný vyfabulovaný príbeh je to hrozne chudobné. Nič tu nie je rozvinuté, je to téza, dielo, ktoré končí na úrovni námetu a celé stojí na výkone Jiřího Schmitzera, ktorému bolo napísané na telo... Čo je tam okrem toho ? Silná téma ? Aj tá už tu bola v ODBORNOM DOHĽADE NAD VÝCHODOM SLNKA... - a navyše tu mala byť o 20 rokov skôr. Je to fajn film, a nemám odvahu dať mu nižšie hodnotenie, ale pre mňa v ňom bolo príliš málo... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nejhorší je že to všechno dělali naši lidi..." Dva bývalí političtí vězni se zde (podobně jako učitelka na penzi ve filmu Teroristka) snaží vzít spravedlnost do vlastních rukou. Tentokrát je to celé hodně na vážno a bez výraznějších posunů v ději. Díky svému dosti pomalému tempu mě film v kině místy i nudil. Přesto samozřejmě nemohu neocenit herecké výkony dvou hlavních protagonistů tohoto atypického road movie. Šel jsem na film do velké míry ze zvědavosti, abych viděl jak svou roli zvládne skutečný osmdesátník Ladislav Mrkvička. Přesto musím ještě o stupínek výš ocenit syrové herectví Jiřího Schmitzera, i kdy to by v jeho případě už člověka ani moc překvapovat nemělo. Ocenění si jistě zaslouží i maskéři, jejichž proměna Schmitzera ve staříka minimálně o 10 let staršího je naprosto výborná. I sebelepší maska by však nestačila k tomu, aby člověk mohl na plátně sledovat naprosto věrohodné ztvárnění nemohoucnosti starce na kolečkovém křesle. Zde už nastupuje ono geniální Schmitzerovo herectví, který si tímto podle mě zadělal na dalšího Českého lva (či minimálně nominaci). ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Loudavá cesta pánů Schmitzera a Mrkvičky za spravedlností se sice táhne, ale nakonec stejně zachutná. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

U nominací na Oscara začínám s navyšujícím se věkem dost chápat všechny nominace a s většinou z nich jsem i dost spokojen. U Lvů mi to ale nejspíš bude ještě nějaký rok trvat, protože jsem za celou nepříliš dlouhou stopáž u Staříků neshledal jedinou záminku, proč by o toto ocenění měli vůbec zítra usilovat. A s těmi snad 10 šancemi se já osobně obávám, že určitě některé promění. Pro mě jsou totiž zkrátka krokem vedle. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Aj keď máš milion rokov, chod si za svojim snom, nájdi a zastrel svojho dozorcu z lágru. Z komunistického kriminálu. Našťastie krátke, bez nekonečných stareckých dialógov o živote a zmysle svojich činov. Pozerať sa na ich pohyby a putovanie však bolo dosť skľúčujúce. Jasná myšlienka, jasné posolstvo, výrazné herectvo. Dobre. 3 z 5 ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama