Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z amerického Oregonu přilétá na pražskou Ruzyň emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), válečný veterán a bývalý politický vězeň. Je mu už hodně přes osmdesát, je připoutaný na invalidní vozík a do značné míry odkázaný na pomoc ostatních. Proto na něj už na letišti čeká Antonín (Ladislav Mrkvička), dávný kamarád z protikomunistického odboje. Záhy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly nebo nechtěly za jeho zločiny z 50. let potrestat. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s akcí pomohl. Tonda si vypůjčí od vnuka starou obytnou dodávku a upraví ji tak, aby se v ní mohl Vlasta pohybovat. Oba starci vyrážejí na pro ně velmi obtížnou cestu za odplatou. (CinemArt)

(více)

Recenze (356)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Název klame tělem. Následují spoilery. Schmitzer a (dokonce o deset let starší) Mrkvička hrají duo starců, kteří plánují spáchat atentát na nepotrestaného komunistického zločince (reálným předobrazem Mráze byl Karel Vaš). Nevím do jaké míry se film opírá o skutečné události, protože případ samozřejmě neznám, ale příběh je inspirován plánovaným atentátem Pravomila Raichla, který strávil život bojem proti fašismu a později i komunismu, v gulagu, než byl nucen emigrovat do USA. Během devadesátých let se vrátil, ale než stihl atentát uskutečnit, zemřel na infarkt. FIlm má neskutečně pomalý děj, který vás nutí cítit každé prasknutí kostí, zdolaný schod, každou překážku s nesmrtelným odhodláním hlavních hrdinů. Je to mocná filmařina, velmi minimalistická, silná ve své jednoduchosti, logicky vás pak nemůže nechat ve zklamání, kterého se dočkala realita (Raichl zemřel den před atentátem, který plánoval na specifické datum, 25.2., den výročí komunistického puče) a tak Vašovu smrt uskutečňuje alespoň ve filmu. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Artový film o dvoch starcoch na pokraji života, ktorý sa rozhodnú pomstiť prokurátorovi z čias 50. rokov a vydávajú sa na cestu odplaty. Jiří Schmitzer vynikajúci, Mrkvička tiež nie zlý. škoda len že okrem hereckých výkonov film nič iné neponúkne. Vo filme sa toho z dejového hľadiska príliš nestane a nepomáha mu ani veľmi pomalé tempo rozprávania, ktoré je až skoro ubíjajúce. Ku koncu ma už Staříci začali nudiť a dopozeral som ich iba zo záujmu o záver. Film, ktorý si vychutnajú skôr kritici než bežní, rádoví diváci. 40% ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Two men show! Výborné výkony od obou pánů...úplně sem sám na sobě cítil, jak mám tuhá a bolavá kolena a zvednout se z křesla od televize bylo děsně namáhavé. Krásně ty špatné stránky stáří zahráli. Jinak ne moc veselý film, ale po stránce filmařské hezký kousek... ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Prima film, kterej stojí a padá na skvělým hereckým výkonu Jirky Schmitzera. Když od filmu člověk nic moc nečeká, tak se na něj hezky dívá. Sympatická malá záležitost na jedno shlédnutí. ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Naučil jsem se nemít od českých filmů vysoká očekávání. I tento film mě v tomto pravidlu utvrdil. Avšak nebylo to nic zas tak hrozného, iritující hudba většiny českých komedií 2012+ zde nebyla, avšak hudba by v road movie chybět určitě neměla, Staříkům tedy ucházel patřičný šmrnc (fakt tam nebyla žádná pořádná songa..!). Co ale filmu pomohlo, byl herecký výkon Jiřího Schmitzera, který mě jako v každém jeho filmu ohromil a udržoval snímek nad hladinou "klasickejch českejch sraček". Vtip až na pár finálních scén trochu ucházel a bylo celkem vidět, že se čeští režiséři bojí experimentovat. Že teprve rozvíjí sprostý humor a nedokážou si laťku nadhodit o malinko výš, tedy experimentovat s herci a využít způsoby virálních filmů pro vlastní prospěch. /MFFKV2019/ ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Vražedné tempo, pár nasraných dědků a jedna komunistická svině. Jednoduché a šlape to jako dobře naolejované švýcarské holinky. Jednu hvězdičku dolů, protože Schmitzer prostě neumí. Hrát. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Když si tak čtu ta zdejší hodnocení, jsem na rozpacích. Ukazuje to lidskou povahu pěkně na dlani. Film se líbí a těžko proti němu něco namítnout. Vlastně nemá žádnou chybu. Přesto má hodnocení nižší něž ubohé komedie cílící na nejnižší pudy. A to je právě ono. Lid si žádá chléb a hry - vlastně akci a krev. Případně aspoň napětí. Když to nedostane, umírá nudou. A stěžuje si, že film byl příliš zdlouhavý a tudíž nudný. Těžko takovému člověku vysvětlíte, že film o dvou stařících mezi důchodem a smrtí, z nichž jeden je na kolečkovém křesle, nemůže být akční. Film má dokonale vyvážené všechny složky. Kamera je klidná a široké záběry vyprávějí příběh, který není zbytečně přeplněný dialogy. Místo záběru je pečlivě vybrané, stejně jako rekvizity a prostředí. Stejný film hraný Al Pacinem a DeNirem by byl spolehlivý kandidát na festivalovou cenu. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Závažnost tématu je naneštěstí totálně převálcována sterilní režií a nedomrlým scénářem. Skvělé herecké výkony obou protagonistů to nezachrání. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Hle, důkaz, že i současná česká kinematografie je schopná vyprodukovat kvalitní film. Příběh o tom, jak dva staříci – jeden chromý, druhý nahluchlý – vezmou spravedlnost do svých rukou, protože soudní spravedlnost se ukázala být krátká, mě hluboce dojal. Je možné, že až se dnešní střední generace dožije věku, v němž jsou oba hlavní hrdinové filmu, tak by mohla nastat podobná situace. Předpokládám, že neomarxismus bude v té době již postavený mimo zákon, jako je dnes nacismus, ale ještě předtím napáchá v Evropě podobně velké škody na lidských životech i hmotných statcích, a že někteří lumpové, ti budoucí i ti, kteří jsou aktivní už dnes, budou soudně stíháni. Jako vždy v takových případech se patrně najdou zločinci, kteří propadnou sítem justice bez odpovídajícího trestu, a pak – ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Úplně jiná road movie, jinak natočená cesta za pomstou, než bych čekal. Téměř dle Dogme 95 - bez přidané hudby a světel...(naštěstí prosto otravně roztřesené kamery). Chvílemi až dost tmavé. Nevadilo. Tempo, odpovídající věku a zdraví postav, mi vyloženě sedí. Pět hvězd je možná moc, ale má to nápad, ducha i dotaženou realizaci. Pro mě český film roku. ...PS v titulcích jsou uvedeni i osvětlovači :) ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Staříci mě velice potěšili, sice hlavně s přihlédnutím ke zbytku současné české filmové tvorby, ale i tak se to počítá. Pomalé tempo se spoustou dlouhých scén přibližujících problémy a nepříjemnosti spojené se stářím, bylo moudrou volbou a vůbec je celou dobu film velice vkusný a ani na sekundu se nesnaží být něčím, čím není. Fakt se mi například líbilo, jak když už to konečně vypadalo, že vyrazí, tak ještě přijde Suchánek a výlet zatrhne. Jasně, dalo by se na to dívat jako na zbytečnou scénu na natáhnutí stopáže (nijak zvlášť je to nezdrží), ale mě to tam sedělo perfektně. Po stránce herecké rovněž velice slušné, obzvlášť Schmitzer si to fakt dává a natočené to taky není špatně (měnící se barvy stromů na konci se mi líbily). Znova se na to asi už nepodívám, ale není to nejspíš prostě film určen k nějakému velkému množství shlédnutí, je to jednoduché, účinné a hrdinům nelze nefandit... Je to to, co to mělo být. Nechci moc nadhodnocovat jen kvůli tomu, že to je český film, tak to asi vidím na pěkných 7/10 ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Název lehce svádí ke komedii, ale žádná přemíra vtipu se naštěstí nekoná. Je to pocta lidem, kterým nebylo zlo lhostejné, je to příběh pomsty, který se téměř mohl odehrát. A nakonec je to i povedený mix žánrů, protože cesta za pomstou, je ve stáří nelehká a některé z jeho "útrap" film zobrazuje. Například taková cesta Vlastimila po domově důchodců, velmi silná z mého pohledu až depresivní. Nebo ta v bytě Antonína a první překážky... to je pak člověk rád, za "jak Vlastimil ke zbrani přišel" a trochu odlehčení v ní. Celým filmem provází mám pocit až nenápadná kamera, mnohé je z odstupu detaily prakticky žádné. Do toho matné barvy, spíše šedá, což filmu neskutečně sedí. Stejně tak nenápadná téměř žádná je i hudba, za to důraz na zvuk velmi patrný, což zase k příběhu sedne. Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička dle očekávání naprosto výborní. A závěr? Řekl bych že dokonalý, i když alternativní... ze čtení jmen skutečně mrazí ještě dlouho po projekci. 75% ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Nechci se dotknout tvůrců Teroristky, ale vedle tohoto mnohem duchaplnějšího a dospělejšího filmu o neutěšené pomstě, vypadá snímek s paní Janžurovou jako fotbalový míč z mletého masa uvařený mistrem Babicou. Stařící ve skvělých výkonech, bych řekl už zasloužilých umělců, Schmitzera a Mrkvičky se kodrcají krajinou, moc toho nenapovídají a mnou proplouvá myšlenka, že aniž bych chtěl, také budu jednou starý, svraštělý, pohybově neschopný a snad nebudu mít touhu někomu se mstít. 70% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Roadmovie dvou válečných veteránů, aby zlikvidovali komunistického prokurátora, který si žije v domově důchodců. Těžký minimalistický film s hereckým koncertem Schmitzera a Mrkvičky. Moc nemusím filmy o stáří, nemocech a umírání, ale něco málo černého humoru tady i pobavilo, celý film je jen předehrou na vyvrcholení v posledních dvaceti minutách, ale tento film se mi nesledoval lehce - to vědomí, že je to inspirované skutečným pokusem pana Raichla o likvidaci prokurátora Vaše, jedné z největších komunistickým zrůd, kterému česká polistopadová justice připravila bezstarostný důchod.... Když jsem dokoukal tento film, tak jsem víc než nad ním přemýšlel o impotenci polistopadového režimu vypořádat se s takovými kreaturami i s ohledem na jejich oběti. Za mne hodně silný tragikomický film. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama