Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z amerického Oregonu přilétá na pražskou Ruzyň emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), válečný veterán a bývalý politický vězeň. Je mu už hodně přes osmdesát, je připoutaný na invalidní vozík a do značné míry odkázaný na pomoc ostatních. Proto na něj už na letišti čeká Antonín (Ladislav Mrkvička), dávný kamarád z protikomunistického odboje. Záhy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly nebo nechtěly za jeho zločiny z 50. let potrestat. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s akcí pomohl. Tonda si vypůjčí od vnuka starou obytnou dodávku a upraví ji tak, aby se v ní mohl Vlasta pohybovat. Oba starci vyrážejí na pro ně velmi obtížnou cestu za odplatou. (CinemArt)

(více)

Recenze (355)

animario 

všechny recenze uživatele

Poutavej námět sráží z invalidního vozíčku na zem trochu (televizně) nuznej děj. Pomalý tempo mi u filmů většinou nevadí, ale u Staříků jsem měl dojem, že tvůrci protahujou některý scény jen kvůli dosažení určitý stopáže. Jak vystihnul snorlax, ani já bych nečekal od protagonistů během jejich pouti scénáristicky vyperlený debaty, ale dialogy mezi nima byly většinu času o ničem (Mrkvičkova postava na mě navíc působila, že už to chce mít za sebou, což vlastně i dopadlo, tak nějak...narozdíl od Schmitzera,kterej byl motivovanej celkem jednoznačně). Tyhle nedostatky by možná vynahradila hudba, která mi ve filmu celkem chyběla. Zachránil to až v závěru (pominu-li scénu s poldou) nekompromisní Schmitzer a jeho monolog k bezmocnýmu trýzniteli, v tu chvíli na diváka dopadne tíha nepotrestaných zločinů komunismu. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Cítím do konečků prstů, jak se dotýkám fyzických problémů stáří. Po této stránce výborné, jinak ale dramatická rovina není zase nijak hluboce rozpracovaná, road movie v kombinaci s tradičním revenge no action no thriller filmem. Jistě, byla to komunistická svině, ale ve filmu není nijak zdůvodněno, proč byl osvobozen. Pomsta není cesta. Lze chápat zoufalství a frustraci po osvobození prokurátora Vaše, který byl předlohou pro film. Film by mohl mít hlubší smysl, pokud by se podařilo fungujícím způsobem rozpracovat, proč v případě Vaše by i krvavá pomsta měla nějaký smysl. ()

Ema57 

všechny recenze uživatele

Zločin a absence trestu a zarputilá naštvanost těch, kteří o tom ví. Důležitý film o cestě, která je zároveň cílem. Vynikající Schmitzer a Mrkvička. ()

jakub.uck 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že autoři nedokázali filmu, resp. jeho postavám a závěru, dodat vetší hloubku. Snímek totiž jinak výrazně překonává běžnou českou produkci a obsazení Schmitzera bylo trefou do černého (viz zejm. scénu, kdy s havajským věncem kolem krku projíždí domovem důchodců!). Kdyby se k tomu přidala větší hloubka postav, dialogů a celkového vyznění (závěr), mohli jsme tu místo dobrého filmu mít film výborný. Je to velká škoda, protože autoři byli velmi blízko! ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Námět potenciál má, ale u tohoto snímku není moc využitý...3 hvězdy za to, že tento příběh někdo natočil. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Jeden na vozíku a druhý hluchý, jak poleno a přesto si oba dědkové troufají vykonat spravedlnost aspoň na jedné komunistické svini, když jsme po osmdesátém devátém nechtěli být jako "Oni" a nehnali komunistické zločince k zodpovědnosti. Nejsem proto, aby lidé brali spravedlnost do vlastních rukou, ale když je justice slepá? Nesmírně smutný a potřebný film! ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Film mě ničím nezaujal, tempo vyprávění je zdlouhavý a pomalý, těch záběrů a scén, kdy se prakticky vůbec nic neděje, je hrozně moc. Druhou hvězdu přidávám za hlavní hereckou dvojici Mrkvička-Schmitzer, kteří svoje dědky zahráli tak, že mě z toho občas bolely klouby. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Za každou road movie v českých podmínkách jsem neskonale rád. Staříci jsou skvělí, Schmitzerovi se dá vyšší věk hodně věřit, navíc je opět upozorněno na odporné činy komunistického režimu. Podkrušnohoří působí na plátně zajímavě a neokoukaně, celkově jsou natáčená místa velmi dobře vybraná - jako například nádherná radnice Prahy 13, o jejíž existenci jsem doposud neměl ani tušení. Škoda jen části s hledáním psů v Chebu, tohle bylo docela prázdné a zbytečné místo, nezapadající do celého kontextu filmu. ()

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Nic pomalejšího jsem snad v životě neviděl, ale kupodivu to bylo k dobru. Úplně jsem cítil, jak se hlavní hrdinové pomalu rozpadají. ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele

Jeden chromý, druhý hluchý. Mrkev je starší o 10 let, ale ještě se drží dobře. Celý film jsem myslel, že to malý Sovák neudělá a on toho sympatického staříka asi nakonec střelil přímo do ksichtu ... ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Chci, aby lidi viděli, že pravdou si jen tak někdo prdel vytírat nemůže!" Road-movie mám rád. Tohle je tedy hodně vážné drama, i herecké výkony obou hlavních představitelů jsou hodně vážné. Ale ten závěr jsem rozhodně čekal zajímavější. ()

barabura 

všechny recenze uživatele

Ježiš já jsem se nudila... Nejvíc mě nasralo, že nevím jak dopadl ten druhej pes... Herecky super, kamera, pokud tam zrovna nebyl dementní rádobyuměleckej zásek, byla taky dobrá... Ale ten zbytek? Buď tupý nebo směšný. Jedna hvězda za konec. Škoda, že tam třeba nebyly nějaký retrospektivní kousky, aby to člověka víc vtáhlo do děje a aby to víc prožíval s hlavními hrdiny. To by asi bylo fajn. Chvílema jsem měla pocit, že to natočili nějaký šikovný kluci tak ze čtvrtý třídy ZŠ. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Staříci nedokázali pořádně zabodovat ani v jednom žánru, do kterýho se pustili. Z pohledu černý komedie je humoru fakt málo, přičemž bych si dokázal představit solidně nahláškovanou jízdu, kterou by ovládnul nekompromisní Schmitzer. Jako dramatu se zase nepovedlo pořádně dostat do hry jinak silnej námět odplaty starýmu komoušovi za spáchaný křivdy. Samozřejmě by byla uplně nejlepší zlatá střední cesta, teda drama s prvkama černý komedie, ale na to je toho z obou žánrů fakt žalostně málo. Dialogů je minimum, konfrontace s hlavnim záporákem krátká a snaha o bližší vysvětlení příběhu téměř nulová. Přitom se toho dalo na daný téma vymyslet fakt spoustu (konfrontovat ukřivděnost hlavních hrdinů s jejich rodinou, víc konfrontovat radikálního Reinera s umírněnym Antonínem nebo se aspoň snažit víc rozebrat události dob minulejch). Tvůrci se evidentně snažili vyprávět obrazem, ale tenhle způsob na mě příliš nefunguje, spíš jsem se při delších scénách bez dialogů nudil. Potenciál byl opravdu velkej o to víc mě mrzí zklamání z reálnýho výsledku, tři hodně slabý hvězdy. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Oba staříci to hrají opravdu skvěle. Problém je v tom, co hrají. Nejhorší je to rozvláčné tempo. Trochu jsem doufal, že je to klid před bouří. Ale není. ()

caba 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před hereckými výkony Staříků.Obdivovala jsem sílu ,kterou vynaložil Ladislav Mrkvička ,jak šplhal po svahu k dálnici a pral špinavou tašku ve vodě .To se musel hodně snažit,aby se nezřítil.Mladý člověk se na film díval jinýma očima,než starší ročniky. Pro mne příšerně depresivní podívaná,co dokáže s člověkem udělat stáří.Jak se asi cítí herci ,když se na sebe dívají ,co s nimi čas udělal.Hodnocení 3*,hlavně za to ,jak jsem film protrpěla psychicky,nemohla jsem dát více. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Tématicky dobrý, herecky rovněž, ale tím minimalismem dostává film Staříci nádech všednosti. Tvůrci to tak asi chtěli, ale zároveň tímhle přístupem ztrácí. Přestože oba pánové jsou skvělí, nějak to ve mě, kromě pocitu jistého zadostiučinění, nic nezanechalo ... ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert o bezmoci, cestě za spravedlností a o tom, že na každou svini se vaří voda. Závěr uspokojivý. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama