Reklama

Reklama

L'Intervention

Trailer 4

Obsahy(1)

Djibouti 3. 2. 1976. Poslední francouzská kolonie. Školní autobus s 31 dětmi byl unesen somálskými teroristy podporovanými somálskou vládou. Výměnou za rukojmí byla požadována svoboda Djibouti od francouzské nadvlády. Autobus zůstal stát na pomezí hranice se Somálskem. Francouzskou hranici Djibouti střežily jednotky cizinecké legie a do oblasti byla spěšně vyslána i speciální protiteroristická jednotka GIGN. Film inspirovaný skutečnou událostí se snaží mapovat následující události, a to jak z pohledu politických vyjednávání francouzské vlády, která nechtěla eskalovat napětí v bouřlivé oblasti, tak hlavně samotný zásah. (Big Bear)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (21)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sniperské scény vo filmoch mám veľmi rád a tu dostali pomerne slušný priestor, headshotov je tu požehnane. Niektorími kritizovaná prvá hodina ma vôbec nenudila, každý film potrebuje nejaký rozbeh, ale tu som nudnú pasáž nezaznamenal. Únos autobusu, vyjednávanie a prípravu na akciu nepovažujem za nudné scény. Keď sa rozbehne akcia má to iskru, ale ani tu sa to nezaobišlo bez scén pri ktorých som musel zvlniť obočie a neveriacky krútiť hlavou. Streľba so sniperkou po stojačky?? Proti guľometom a samopalom?? Dá sa to, ale je to ťažko uveriteľné a toto sú práve detaily ktoré filmu zbytočne strhávajú body, zvlášť keď sa niekto rozhodne natočiť film podľa skutočnej udalosti. presne v takýchto filmoch je vierohodnosť veľmi dôležitá. Menšími úpravami zvýšiť dramatizáciu deja je jedna vec, zbytočne podkopávať vierohodnosť vlastného filmu je vec druhá. napriek tomu spokojnosť. 80%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

3.2.1976 bylo v poslední francouzské kolonii Džibuti uneseno 31 dětí teroristy, ve školním autobuse byli obklíčení francouzskými legionáři v Loyadě na hranici se Somálskem, jehož vojáci z druhé strany podporovali únosce. Byla povolána malá jednotka ostřelovačů z GIGN, která vznikla teprve před dvěma lety a toto byl její první zásah mimo území Francie. Druhý den začala akce osvobození - snajpři zastřelili únosce , v ten moment spustili palbu Somálci, takže parajednotky legionářů 2e Rep zaútočili na hranici a zároveň osvobozovali děti z autobusu. Za dvacet minut vymalováno s bilancí: 7 teroristů mrtvých, 1 mrtvý somálský voják ( oficiálně, později přiznáno 6), 1 dítě mrtvé na místě, 1 mrtvé dítě pak v nemocnici, 1 chlapec unesen do Somálska ( za pár dní vrácen). L'Intervention je francouzský film, který tuto událost rekonstruuje celkem věrohodně a realisticky, ale závěrečná akce zabije veškerou autentičnost, když z GIGN udělají akční hrdiny, kteří zvládnout jak zabití teroristů, osvobození dětí i postřílení Somálců ( asi třicet mrtvých a všechno efektní head shoty jak ve videohře ) a z francouzských legionářů udělali idioty, které brzdí byrokracie a vůbec nezasáhnou. Mám radši realističnost na úkor akce, takže ten závěr má pro mne hořkou pachuť a to tam je i pár dalších překroucených faktů a fiktivních osob, ale jinak hodně solidní protiteroristický film z exotiky. ()

Reklama

majo0007 

všechny recenze uživatele

V žiadnom prípade nechcem haniť tento film alebo zásluhy zúčastnených - určite stojí za pozretie a neľutujem, ale v end credits mi v podstate dávajú tvorcovia za pravdu - "vzhľadom na dramatizáciu, sme niečo upravili"... ehm... a dosť. Budúce GIGN (french banda na boj proti terorizmu) - (na miesto je samozrejme okamžite povolaná Légion étrangère & Gendarmerie nationale - tí si tuná dajú mínusové body) v tomto filme majú 100%!!! accuracy - doslova - čo strela = headshot (použité ako-tak CGI efekty, narátal som len jednu strelu do kolena), dokonca s bubienkovým 38 & 41 revolverom (ak ma oči neklamali, videl som tam aj starý Luger 9mm)! na vzdialenosť desiatky metrov... WTF...Naozaj?! Mhm. Kto má rád Eastwood-Rambo-Bond Style si príde na svoje až v záverečnej polhodinovke. Džibuti rok na to vyhralo nezávislosť, únos autobusu detí ale doteraz nikto neospravedlnil ako terorizmus - proste sorry, stalo sa! Príbeh vás na svojom runtime upúta, ale nie je to nič, z čoho by ste sa "pokakali".V tej udalosti bol potenciál, ale zostalo to vlažné. Dostal by téma do ruky taký Greengrass, to by bolo iné kafe. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ale oni nechtějí peníze, chtějí zemi ! '' --- Mám moc rád filmy o speciálních jednotkách a snajprech. A tohle to bylo jedním slovem žrádlo v tom nejlepším slova smyslu. Je mi celkem jedno na kolik si filmaři zdramatizovali děj. Ačkoliv mi přišlo trochu podivné, že borci přišli na místo tak jak vylezli z letadla a mezi zelenými uniformami cizinecké legie a většinou pískovými uniformami bubáků vypadali v bílých košilích se širokými límečky skutečně jak exoti z města. Jenže u těchto krutopřísně vycvičených borců ani tak nezáleží co mají na sobě, ale co umí. A tak jsem si fakt pošmáknul. Ve filmu se objevuje i humor a musím říci, že pár narážek bylo vtipných, hlavně to jiskření mezi velitelem jednotky a americkým poradcem :-). Krásná Olga tu měla další čůrací scénu (stejně jako v Perfect day) - to jí snad filmaři dělají naschvál ne ? Herci mi sedli, prostě to bylo fajn. Co dodat na závěr? Zase islám a zase islámský terorismus. V těchto letech se to začalo mocně rozmáhat po celém světě. Padala letadla, vybuchovala auta... Rok na to Djibouti získalo nezávislost. Okupanté a vykořisťovatelé odešli a země zůstala lidu. Je tedy vše v pořádku mohli bychom říci (byť Francie si tam ještě trochu drží vliv). Jenže Džibutsko si prošlo a prochází stejnou cestou jakou si prochází všechny africké země po dekolonizaci. Binec, masakry, korupce... Prostě ta svoboda je super ! Film je tu dle mého názoru podhodnocený a tak dávám na pět povel k palbě. * * * * * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Francouzská kolonie Džibuti, 3.února 1976. Skupina somálských teroristů unesla školní autobus s dětmi převážně amerických diplomatů. Na místo je z Francie urychleně povolán speciální zásahový tým. Stejně jako v mnoha jiných případech byl i tady zásah protiteroristické jednotky těžkou frajeřinou a tvůrcům se ho podařilo zrekonstruovat na jedničku. Problémem je doba, která předcházela prvním ranám ostřelovačů. Nevadilo by mi ani tolik dlouhé čekání na správnou chvíli, kdy zmáčknout spoušť, protože tlak, kterému byli snipeří vystaveni, se podařilo jakž takž zvládnout. Bohužel se totéž nedá říct o atmosféře v autobusu, která postrádala odpovídající napětí a odfláknutá mi přišla i rovina politická. Obešel bych se i bez blábolivých dialogů mezi učitelkou a vůdcem teroristů. Herecky to ušlo, ačkoliv tady to o nějakých extra dramatických výkonech není, a Olze jsem s konečnou platností přišel na chuť. 60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • 3. února 1976 povstalci somálsky podporovaných FLCS unesli autobus s 30 francouzskými dětmi v Džibutsku a odvezli jej do Loyady. Francie poslala legionáře a četníky z GIGN a následující den byli rukojmí zachráněni pod palbou od somálských pohraničních jednotek, ale dvě děti byly zabity a pět zraněno. (Piercee)

Reklama

Reklama