Reklama

Reklama

L'Intervention

Trailer 3

Obsahy(1)

Djibouti 3. 2. 1976. Poslední francouzská kolonie. Školní autobus s 31 dětmi byl unesen somálskými teroristy podporovanými somálskou vládou. Výměnou za rukojmí byla požadována svoboda Djibouti od francouzské nadvlády. Autobus zůstal stát na pomezí hranice se Somálskem. Francouzskou hranici Djibouti střežily jednotky cizinecké legie a do oblasti byla spěšně vyslána i speciální protiteroristická jednotka GIGN. Film inspirovaný skutečnou událostí se snaží mapovat následující události, a to jak z pohledu politických vyjednávání francouzské vlády, která nechtěla eskalovat napětí v bouřlivé oblasti, tak hlavně samotný zásah. (Big Bear)

(více)

Recenze (21)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sniperské scény vo filmoch mám veľmi rád a tu dostali pomerne slušný priestor, headshotov je tu požehnane. Niektorími kritizovaná prvá hodina ma vôbec nenudila, každý film potrebuje nejaký rozbeh, ale tu som nudnú pasáž nezaznamenal. Únos autobusu, vyjednávanie a prípravu na akciu nepovažujem za nudné scény. Keď sa rozbehne akcia má to iskru, ale ani tu sa to nezaobišlo bez scén pri ktorých som musel zvlniť obočie a neveriacky krútiť hlavou. Streľba so sniperkou po stojačky?? Proti guľometom a samopalom?? Dá sa to, ale je to ťažko uveriteľné a toto sú práve detaily ktoré filmu zbytočne strhávajú body, zvlášť keď sa niekto rozhodne natočiť film podľa skutočnej udalosti. presne v takýchto filmoch je vierohodnosť veľmi dôležitá. Menšími úpravami zvýšiť dramatizáciu deja je jedna vec, zbytočne podkopávať vierohodnosť vlastného filmu je vec druhá. napriek tomu spokojnosť. 80%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film dle reálných událostí. Autobus plný dětí unesou Somálští teroristi kousek od Somálských hranic a Francouzská speciální jednotka je poslána na místo situaci vyřešit. První hodina je pomalejší a nabízí několikrát viděné, ovšem poslední půl hodinu se film strhne v solidní akční masakr plný headshotů a hezkých záběrů ze sniperek. Rozhodně slušný a krásná Olga Kurylenko potěší vždy. 65% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ale oni nechtějí peníze, chtějí zemi ! '' --- Mám moc rád filmy o speciálních jednotkách a snajprech. A tohle to bylo jedním slovem žrádlo v tom nejlepším slova smyslu. Je mi celkem jedno na kolik si filmaři zdramatizovali děj. Ačkoliv mi přišlo trochu podivné, že borci přišli na místo tak jak vylezli z letadla a mezi zelenými uniformami cizinecké legie a většinou pískovými uniformami bubáků vypadali v bílých košilích se širokými límečky skutečně jak exoti z města. Jenže u těchto krutopřísně vycvičených borců ani tak nezáleží co mají na sobě, ale co umí. A tak jsem si fakt pošmáknul. Ve filmu se objevuje i humor a musím říci, že pár narážek bylo vtipných, hlavně to jiskření mezi velitelem jednotky a americkým poradcem :-). Krásná Olga tu měla další čůrací scénu (stejně jako v Perfect day) - to jí snad filmaři dělají naschvál ne ? Herci mi sedli, prostě to bylo fajn. Co dodat na závěr? Zase islám a zase islámský terorismus. V těchto letech se to začalo mocně rozmáhat po celém světě. Padala letadla, vybuchovala auta... Rok na to Djibouti získalo nezávislost. Okupanté a vykořisťovatelé odešli a země zůstala lidu. Je tedy vše v pořádku mohli bychom říci (byť Francie si tam ještě trochu drží vliv). Jenže Džibutsko si prošlo a prochází stejnou cestou jakou si prochází všechny africké země po dekolonizaci. Binec, masakry, korupce... Prostě ta svoboda je super ! Film je tu dle mého názoru podhodnocený a tak dávám na pět povel k palbě. * * * * * ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné filmové překvapení a nebýt zbytečných blbostí, jako například rtěnka Olinky druhý den v busu v džibutské poušti, kam nakráčela bez kabelky s povinnou ženskou KPZ (byli jste někdy v poušti? Pár minut a Max Factor- make-up maskérů filmových hvězd stéká do nenávratna a pak následuje už jen krása bez závoje. A protože Kurylenko může být klidně i bez závoje, mohli si to tvůrci odpustit) a dalších několika opravdu nepodstatných kravin stran ohozu speciální jednotky, jdu do pěti, protože jsem se bavila skvěle. Navíc rozumím tomu, že se tímto film maličko odlehčil v celkem neškodné rovině. Je mi jedno i to, že se snímek nedrží naprosto přesných reálných skutečností, bylo to velmi dobře natočeno a nejvypjatějších scénách mi nebylo všechno jedno. Zamávalo to se mnou solidně. Nenechte se odradit nízkým hodnocením, pokud máte rádi tento žánr, věřím že litovat nebudete. Nevylučuji, že časem hodnocení zvednu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Francouzská kolonie Džibuti, 3.února 1976. Skupina somálských teroristů unesla školní autobus s dětmi převážně amerických diplomatů. Na místo je z Francie urychleně povolán speciální zásahový tým. Stejně jako v mnoha jiných případech byl i tady zásah protiteroristické jednotky těžkou frajeřinou a tvůrcům se ho podařilo zrekonstruovat na jedničku. Problémem je doba, která předcházela prvním ranám ostřelovačů. Nevadilo by mi ani tolik dlouhé čekání na správnou chvíli, kdy zmáčknout spoušť, protože tlak, kterému byli snipeří vystaveni, se podařilo jakž takž zvládnout. Bohužel se totéž nedá říct o atmosféře v autobusu, která postrádala odpovídající napětí a odfláknutá mi přišla i rovina politická. Obešel bych se i bez blábolivých dialogů mezi učitelkou a vůdcem teroristů. Herecky to ušlo, ačkoliv tady to o nějakých extra dramatických výkonech není, a Olze jsem s konečnou platností přišel na chuť. 60% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Solidní koprodukční žánrovka Francie a Belgie vycházející z reálné události únosu autobusu plného dětí Somálci. Na filmy z těchto končin se skoro vždy mohu spolehnout, Francouzi tu poctivou filmařinu mají v merku a i tady tomu nebylo jinak. Potěšila přítomnost Olgy Kurylenko, ikdyž je pravda, že tady toho herecky moc předvést nemohla (tolik prostoru se jí nedostalo). Linka s odstřelovači složky GIGN o dost zajímavější, potěšilo, že se snažili každou postavu tohoto útvaru pojmout malinko odlišným stylem (takže tady máte drsňáka, spíše tichého jedince, vtipálka atd.). Konec adrenalinově našlapaný, tolik zásahů do hlavy ve filmu nepamatuji, dojde i na emoce. Funguje to, jen mě trochu mrzí, že si dost skutečných informací autoři doupravili k obrazu svému. Když si k tomu ale nic nenačtete, tak se jedná určitě o koukatelný kus. Za mě 6,5/10 ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo z vás nevydrží tu první hodinu,kdy se film dost vleče,tak přijde o solidní odstřelovací sekvenci,která fakt stojí za to.Ta práce se sniperkou je fakt obdivuhodná disciplína.50%. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

V žiadnom prípade nechcem haniť tento film alebo zásluhy zúčastnených - určite stojí za pozretie a neľutujem, ale v end credits mi v podstate dávajú tvorcovia za pravdu - "vzhľadom na dramatizáciu, sme niečo upravili"... ehm... a dosť. Budúce GIGN (french banda na boj proti terorizmu) - (na miesto je samozrejme okamžite povolaná Légion étrangère & Gendarmerie nationale - tí si tuná dajú mínusové body) v tomto filme majú 100%!!! accuracy - doslova - čo strela = headshot (použité ako-tak CGI efekty, narátal som len jednu strelu do kolena), dokonca s bubienkovým 38 & 41 revolverom (ak ma oči neklamali, videl som tam aj starý Luger 9mm)! na vzdialenosť desiatky metrov... WTF...Naozaj?! Mhm. Kto má rád Eastwood-Rambo-Bond Style si príde na svoje až v záverečnej polhodinovke. Džibuti rok na to vyhralo nezávislosť, únos autobusu detí ale doteraz nikto neospravedlnil ako terorizmus - proste sorry, stalo sa! Príbeh vás na svojom runtime upúta, ale nie je to nič, z čoho by ste sa "pokakali".V tej udalosti bol potenciál, ale zostalo to vlažné. Dostal by téma do ruky taký Greengrass, to by bolo iné kafe. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Hodně slušné sniperské drama. Má to celkem spád, herci jsou sympatičtí a závěrečná přestřelka byla fakt mazec. Nebýt naprosto hrozné Olgy, dal bych i lepší hodnocení, ale ona to fakt celé kazila. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

3.2.1976 bylo v poslední francouzské kolonii Džibuti uneseno 31 dětí teroristy, ve školním autobuse byli obklíčení francouzskými legionáři v Loyadě na hranici se Somálskem, jehož vojáci z druhé strany podporovali únosce. Byla povolána malá jednotka ostřelovačů z GIGN, která vznikla teprve před dvěma lety a toto byl její první zásah mimo území Francie. Druhý den začala akce osvobození - snajpři zastřelili únosce , v ten moment spustili palbu Somálci, takže parajednotky legionářů 2e Rep zaútočili na hranici a zároveň osvobozovali děti z autobusu. Za dvacet minut vymalováno s bilancí: 7 teroristů mrtvých, 1 mrtvý somálský voják ( oficiálně, později přiznáno 6), 1 dítě mrtvé na místě, 1 mrtvé dítě pak v nemocnici, 1 chlapec unesen do Somálska ( za pár dní vrácen). L'Intervention je francouzský film, který tuto událost rekonstruuje celkem věrohodně a realisticky, ale závěrečná akce zabije veškerou autentičnost, když z GIGN udělají akční hrdiny, kteří zvládnout jak zabití teroristů, osvobození dětí i postřílení Somálců ( asi třicet mrtvých a všechno efektní head shoty jak ve videohře ) a z francouzských legionářů udělali idioty, které brzdí byrokracie a vůbec nezasáhnou. Mám radši realističnost na úkor akce, takže ten závěr má pro mne hořkou pachuť a to tam je i pár dalších překroucených faktů a fiktivních osob, ale jinak hodně solidní protiteroristický film z exotiky. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Banda sniperů osvobozuje autobus s dětmi. Vše brzdí byrokracie a politika. Kurylenko jako odvážná (téměř sovětská) učitelka. Pěkné headshoty. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Vůbec to není špatné, je tady opět klasika... politici se nebojí se nechat zvolit, ale pak se bojí o čemkoliv rozhodnout... v boji mají velet vojácí ne nějaká bába od škopku po telefonu... ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Príbeh podľa skutočnosti, kedy banda darebákov pre svoje zaujmi použila deti, idúce do školy, ako živé ciele, si nezaslúžili tak zhovievavý odchod zo sveta, s odstrelenými hlavami. Že to bolo celé okorenené akčnými prvkami a niektorých fázach, nie celkom pravdepodobne, je zbytočné okomentovať, pretože zmysel príbehu bol zodpovedaný. Taká zver nepatrí byť súčasťou civilizovaného sveta a nemá byť zdrojom žiadnej ľútosti a pochopenia. Tento zámer, v tomto diele bol určite naplnený. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Začátek se docela vleče a je to takové nejasné, ale postupně se atmosféra vyčistí a zbytek zůstává jasný a velmi napínavý. Možná se někomu nebude zamlouvat závěrečná hra na city, ale většina to asi snese, protože tak hrozné to zase není. V součtu je to tedy velmi příjemná podívaná, kterou není potřeba zatracovat a obcházet obloukem. ()

argo.smile 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to bolo také zdĺhavé pre zoznamovanie s postavami ale nepredstavujte si pod tým, že nudné, to vôbec. Akcia bola viac-menej uveriteľná a dávam tomu 4*. Lebo moc dobrých true sniper stories je málo a toto je vskutku dobre natočené. ()

Heywood

všechny recenze uživatele

Kurylenko nezklamala, herci tmavé pleti také ne, kritika blbosti politiků západního světa a jejich slabosti byla signifikantní. Protože výsledek byl známý, sledovali jsme jen provedení. Šlo to.  Snipeři byli přesvědčiví a opět se ukazuje, jaký je rozdíl mezi výcvikem a bandou teroristů. Nezávislost státům Afriky přeji, ale také si přeji, aby jejich občané si zůstali doma. ()

chamonix 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by byl na hodinu a půl, kdyby se tu objevily i záběry z Elysejského paláce a politikaření v zákulisí Afriky. Ale koukat hodinu a čtvrt na polehávající Ramby, co si občas loknou z čutory a ještě zřídkavěji pronesou macho hlášku je na tu stopáž trochu moc. ()

mdf 

všechny recenze uživatele

Ze začátku hodně zdlouhavé,kdyby film trval jen posledních 40 min,nic by se nestalo.Sice podle pravdivé události o jednom autobusu a čekání na rozkazy,ale až posledních 40 min,bylo opravdu něco k vidění,jinak nic,co by nějak utkvělo v hlavě. ()

Reklama

Reklama