Reklama

Reklama

Bitva o Inčchon

  • Jižní Korea Incheon sangryuk jakjeon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jen několik málo měsíců, po takřka absolutním obsazením země invazivními vojsky Korejské lidové armády, v roce 1950, vydal americký námořní generál Douglas McArthur (Liam Neeson) přímý rozkaz k tajné operaci nazvané X-Ray, která měla dle jeho osobního názoru přivést v případě úspěchu celou jeho rozsáhlou námořní flotilu spojeneckých vojsk, čítajících takřka osmdesáti tisícové vojsko, až k samotným mělčinám přístavního města Inčchon. Mělké vody, obepínající geograficky strategický přístav obsazené země, byly ale poseté podmořskými minami, jejichž plán rozmístění měl pouze jeden jediný člověk, tyranský severokorejský velitel Gye-jin Lim (Beom-soo Lee). Jihokorejský velitel Hak-soo Jang (Jeong-jae Lee) se s generálovým požehnáním vydává společně se sedmi členy na sebevražednou misi, která má rozhodnout o výsledku celé Korejské války. Jeho úkolem je infiltrovat se mezi okupantské jednotky a zajistit informace o držení plánu rozmístění podmořských min, předat jej velení a čekat na osvobození. Po prozrazení identity infiltrovaných se ale z celé tajné mise stává boj o vlastní přežití, kdy největším nepřítelem už není jen komunistická kulka, ale krátící se čas od zahájení rozsáhlé námořní operace. (Conspi)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (48)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Špionážní drama a válečný film k tomu, jen lituji, že jsem se nedostal k režisérské verzi. Jak se nám vztahy přitvrzují, snaha ospravedlnit svoji minulost a současné nároky u států vzrůstá, filmová propaganda má žně. Korejci pojali vylodění v Inčonu se ctí, ano patriotické, patetické, ale nic otravného nebo přehnaně nadsazeného. V hlavní roli vůdce infiltrační skupiny výborný Jeong-jae Lee, jako Douglas McArthur charismatický Liam Neeson, který nemá chybu, překvapilo mě, jak apologicky je film vůči němu pojat, McArthur jako hrdina a muž s principy. To Kim Sung-il se filmem jen mihne, naštěstí ne jako zpotvořená směšná kreatura. Cítím v tom jasně snahu jít ve stopách Johna Woo, akce, výbuchy, romance tentokrát u romantického režiséra chybí a neříkám, že je to špatně. Správně bych měl dát za tři, ale to bych křivdil hereckým výkonům a hlavně celkově dobrému technickému zpracování, ať choreografie, hudba atd. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Korejská válka patří ke konfliktům, o kterých se rád něco nového dovím. Pevně jsem doufal, že to bude i případ tohoto filmu, ale po chvíli jsem byl unuděn, takže jsem film nedokoukal. Liama Neesona mám rád, proto jsem v hodnocení nedal úplnou nulu, ale pro McArthura mi víc sedí Tommy Lee Jones. Nevím, nějak mě jihokorejský snímek nechytl. Jen se ptám sám sebe, jestli to není tím, že jsou trochu jiná mentalita. ()

Reklama

kluzo 

všechny recenze uživatele

Jako... Šlo to vydržet, ale ten patos a černobílé charaktery byly na úrovni sovětských filmů 70.let. Liam tam byl do počtu, a kdyby tam nebyl, tak by to bylo asi jen ku prospěchu věci, protože patos z jeho role přímo stříkal a zdaleka všechny převyšoval. Jeho texty byly na úrovni motivačních sraček šéfa nějaké sekty. Nejlépe napsaná role, celkem slušně zahraná, byla ta hlavního záporáka. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Papundeklová příšernost točená kompletně ve studiu za pár šupů. Efekty jak z dvacet let starých PC her a dramaturgie a scénář televizního filmu z Německa. Veškerý rozpočet padl na použití Liama Neesona na přebal DVD a jeho deset replik. Naivně jsem doufal, že to bude nějaký Korejský velkofilm, ale celé je to opravdu jedna studiová příšernost. V roce 2016 skoro až nepochopitelné. Něco podobného teď spáchal i Bruce Willis, takže děkuji téhle blitce, že mě od dalšího naivního očekávání dokonale odradila. 30%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Od JK si milovník válečných filmů navykl, že co kousek to solidní filmařina. Tohle je asi jeden z prvních filmů, kde to nemohu tak zcela říci. Když mi gogo76 o filmu pověděl, měl jsem z jeho existence děsnou radost. Válka v Korei je zajímavá a vidět Neesna jako McArthura s pověstnou dýmkou znělo také zajímavě. Lecos jsem již na toto téma od JK viděl, obličeje se mi nepletou což tu občas zmiňují někteří :-) a tak jsem se těšil. Akční začátek ve vlaku sliboval mnohé a tak jsem se do filmu s chutí ponořil. První půlka je vlastně spíše špionážním thrillerem než válečnou řezničinou a já opravdu s napětím sledoval, zda se podaří nalézt plán s umístěním min pro plánované vylodění v Inčchonu. Jenže pak se z filmu stane obyčejný akční snímek, kde to s realitou lehce začalo haprovat. Např ta namontovaná padesátka na korbě toho náklaďáku by si hravě poradila s tím Gazem co náklaďák honil a hlavně s jeho osádkou. A možná i s tou obrněnou prdlavkou co jela za nimi. Ačkoliv obě vozidla měla kulomety, nikdo nestřílel... Hrdinové zdárně kličkovali sprchami střel aby unikali nesmírné přesile Severokorejců. Vrcholem bylo závěrečné ,,odminování'' pláže, zničení pobřežních houfnic jednou ranou z tančíku poručíka Grubera (jestli měl také kytičkované potahy a dva pudly vevnitř jsem si nevšiml). Bál jsem se aby nedošlo na závěrečný duel, leč marně... Jako bychom koukali na western... Jelikož jsem ještě trochu ke konci trochu dýchal, vykročil McArthur s dýmkou v ruce v polobotkách do zářím prohřátých vln s gatěmi vytaženými proklatě vysoko a se svojí skupinou poddůstojníků mi zasalutoval. Zbývala již jen dojemná skladba na klavír a ukázka ošmatané fotky skutečných hrdinů vylodění.... Mno. Já nic neshazuji. Je super, že se jednotky pod velením McArthura dostaly tak vysoko, protože jinak bychom dnes čelili mnohem horšímu a většímu problému. Určitě při tom zařvala spousta statečných a výborných lidí, kteří tušili co je komunismus za zvěrstvo a hnus. Ale to by film nesměl působit tak šíleně nevyváženě. na jednu stranu přehnaná akčnost opravdu hodně za hranou standardu, na straně druhé přemíra patosu a oblíbeného asijského sentimentu mi zkazila jinak celkem slušný zážitek z příběhu, který jsem neznal. I ty digitální efekty mi přišly nějak moc digitální - hlavně loďstvo. Ale přišlo mi to tak i u Corsairů a u B29 a to už to tedy muselo být, když to zmiňuji, byť bych si jindy chrochtal hlavně díky přítomnosti mých oblíbených Superfortressů blahem. Podtrženo sečteno, tohle bylo jen 3 světlice. Škoda. * * * ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Zbraň, kterou používá Lim (Beom-soo Lee), je pistole Mauser C96 v ráži 9 mm. Pistoli Tokarev T-33 používá při přestřelce v hospodě Jang (Jeong-jae Lee). V nákladním autě je použit americký kulomet M1919 a samopal M3. Další zbraně použité ve filmu byly samopal PPSH 41, pistole Tokarev TT-33 a pušky Mosin-Nagant. (K98)
  • I přes fakt, že snímek divákům představuje fiktivní operaci amerických námořních jednotek tzv. 'Trudy Jackson', která v dané časové rovině byla prostě a jednoduše nerealizovatelná, svoji věcnou podstatu čerpá snímek ze skutečných historicky doložitelných událostí Korejské války (25. 6. 1950 – 27. 7. 1953). Ty se odehrály v roce 1950 v období od 15. – 19. září na území dnešního jihokorejského města Inčchon, které čelilo silným bombovým útokům invazivní severokorejské armády. Ta se tak po násilném obsazení města Pusan vydala na své cestě za obsazením země přes řeku Nakdong k dalšímu strategickému bodu. Strategicky velmi komplikované obojživelné operace se zúčastnilo nad 75 tis. vojáků a 261 bitevních lodí. Krycí jméno celé operace, v níž ve velící pozici figurovala postava amerického námořního generála Douglase MacArthura (1880 - 1964), který stál v čele defenzivních armádních jednotek Spojených národů a vojska Jihokorejské republiky, které nakonec potlačily invazivní nátlak početně převažující armády severokorejských uzurpátorů, znělo 'Operation Chromite'. (Conspi)

Reklama

Reklama