Reklama

Reklama

Bitva o Inčchon

  • Jižní Korea Incheon sangryuk jakjeon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jen několik málo měsíců, po takřka absolutním obsazením země invazivními vojsky Korejské lidové armády, v roce 1950, vydal americký námořní generál Douglas McArthur (Liam Neeson) přímý rozkaz k tajné operaci nazvané X-Ray, která měla dle jeho osobního názoru přivést v případě úspěchu celou jeho rozsáhlou námořní flotilu spojeneckých vojsk, čítajících takřka osmdesáti tisícové vojsko, až k samotným mělčinám přístavního města Inčchon. Mělké vody, obepínající geograficky strategický přístav obsazené země, byly ale poseté podmořskými minami, jejichž plán rozmístění měl pouze jeden jediný člověk, tyranský severokorejský velitel Gye-jin Lim (Beom-soo Lee). Jihokorejský velitel Hak-soo Jang (Jeong-jae Lee) se s generálovým požehnáním vydává společně se sedmi členy na sebevražednou misi, která má rozhodnout o výsledku celé Korejské války. Jeho úkolem je infiltrovat se mezi okupantské jednotky a zajistit informace o držení plánu rozmístění podmořských min, předat jej velení a čekat na osvobození. Po prozrazení identity infiltrovaných se ale z celé tajné mise stává boj o vlastní přežití, kdy největším nepřítelem už není jen komunistická kulka, ale krátící se čas od zahájení rozsáhlé námořní operace. (Conspi)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (48)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý válečný film, který má tu výhodu, že je natočen Jižní Koreou a jediným známým hercem je Liam Neeson... Neznámí herci z Koree nevedou ovšem k nepřehlednosti, ale naopak budují zajímavou, hutnou atmosféru. Děj se odehrává v prostředí korejské války v roce 1950, kdy Severní Korea za pomocí SSSR Jižní Koreu už takřka zdecimovala... Naštěstí se několika špionům z jihu podaří provést tajný plán a umožnit generálovi Douglasi McArthurovi vylodění u přístavu Inčchon....70% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Som veľmi rád, že juhokórejská produkcia každý rok popri viacerých kostýmových historických drámach, ktoré mám síce tiež rád, ale občas mám pocit, že ich je zbytočne moc ponúkne aspoň jeden historický film aj z dvadsiateho storočia, ktoré bolo pritom pre nich tiež veľmi zaujímavé a navyše v dynamickom a akčnom prevedení, tentoraz je to Operation Chromite a očakávane som aj dostatočne spokojný. Zápletka o vojenskej jednotke, ktorá má počas práve prebiehajúcej kórejskej vojny pripraviť všetko dôležité pre príchod západných síl na čele s generálom Douglasom MacArthurom mi príde nadmieru atraktívna, takže by mi určite vyhovovala aj v civilnejšom prevedení, ale tvorcovia sa rozhodli pre akčný blockbuster a našťastie im to aj vyšlo. Takto možno neponúkne až tak moc plnohodnotných dramatických situácií, ale dejovo mi to prišlo aj tak stále zaujímavé a mimoriadne svižné, už úvodná fáza ma dosť bavila, ale od prvej prestrelky film získa poriadnu dynamiku, ktorú si udrží až do konca. Po stránke akcie si teda nemôžem moc sťažovať, možno to nemuselo byť až tak moc prispôsobené akčnému žánru, ale keď som sa naladil na vlnu filmu, s čím som teda nemal žiadny problém, užíval som si to. Je tu hlavne plno prestreliek, ktoré sú veľmi dobre natočené, odohrávajú sa v atraktívnych lokáciách a ponúknu dostatok zabitých a plno vystrieľanej munície. Určite mohli byť aj trochu nápaditejšie, ale pozeralo sa na ne viac, než dobre. A k tomu poteší aj nejaká tá naháňačka, ktorá je rovnako kvalitne zvládnutá a plno explózií. Takže celkovo ma tu akcia dosť bavila, ale keby som musel niečo vyzdvihnúť, určite finále, ktoré je najveľkolepšie a celkovo najatraktívnejšie. Pochváliť musím aj obsadenie, postáv je tu plno, takže plnohodnotný priestor sa dostane len niektorým, ale celá vojenská jednotka je ideálne zložená, potešili ma obzvlášť hlavný hrdina Lee Jung-Jae a sympaťák Park Chul-Min, ktorého som si ako vojaka nevedel moc predstaviť, predsa len som na neho zvyknutý skôr z tých komediálnejších úloh, ale sadlo mu to, nechýba sympatický ženský element, plusom je charizmatický Liam Neeson ako generál MacArthur a sadol mi aj hlavný záporák, ktorý je správne nepríjemný. Po režijnej stránke síce musím vytknúť niekoľko slabších efektov, ale inak je na tom vizuálna stránka veľmi dobre, určite musím pochváliť výpravu a v rámci možností tohto typu filmu fungujú aj emócie. John H. Lee je predsa len skúsený režisér. Takže ja si nemôžem moc sťažovať, určite sa nejaké detaily dali ešte doladiť, ale ja som dostal presne to, čo som očakával a aj chcel. Ďalší vydarený juhokórejský blockbuster. 79% ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Korejská válka patří ke konfliktům, o kterých se rád něco nového dovím. Pevně jsem doufal, že to bude i případ tohoto filmu, ale po chvíli jsem byl unuděn, takže jsem film nedokoukal. Liama Neesona mám rád, proto jsem v hodnocení nedal úplnou nulu, ale pro McArthura mi víc sedí Tommy Lee Jones. Nevím, nějak mě jihokorejský snímek nechytl. Jen se ptám sám sebe, jestli to není tím, že jsou trochu jiná mentalita. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Papundeklová příšernost točená kompletně ve studiu za pár šupů. Efekty jak z dvacet let starých PC her a dramaturgie a scénář televizního filmu z Německa. Veškerý rozpočet padl na použití Liama Neesona na přebal DVD a jeho deset replik. Naivně jsem doufal, že to bude nějaký Korejský velkofilm, ale celé je to opravdu jedna studiová příšernost. V roce 2016 skoro až nepochopitelné. Něco podobného teď spáchal i Bruce Willis, takže děkuji téhle blitce, že mě od dalšího naivního očekávání dokonale odradila. 30%. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"NIKDO NESTÁRNE TÍM, ŽE JEN ŽIJE. LIDÉ STÁRNOU, PROTOŽE OPOUŠTĚJÍ SVÉ IDEÁLY. LÉTA MOHOU UDĚLAT VRÁSKY NA KŮŽI, ALE KDYŽ SE VZDÁŠ SVÝCH IDEÁLŮ, UDĚLÁ TI TO VRÁSKY NA DUŠI." Liam Neeson jako generál MacArthur byl brilantní a i když neměl tolik prostoru, ty vznešené kecy mu člověk žral. Hodně povedený válečný film inspirován skutečnou událostí a to tajnou operací, která měla připravit půdu pro americké vylodění na korejském pobřeží. Je to dostatečné brutální i krvavé,a hodně emoční jak jen to korejské filmy umí. Patriotismem se tu fakt nešetří a tvůrci filmu nenechávaj nikoho na pochybách, kdo je tu zlý a kdo ten dobrý. Tohle asi bude někomu vadit, připomíná to tímto dost americké válečné filmy. Já s tím však nemám problém, takže mě tahle pecka vtáhla do děje hned od začátku. Válečné scény, přestřelky to vše je na vysoké úrovni. Taky jsem se zase něco nové o tý válce dozvěděl a to se taky cení. Pro milovníky válečných filmů určitě povinnost tohle vidět. P.S. hodnocena kratší 111 minutová verze ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • I přes fakt, že snímek divákům představuje fiktivní operaci amerických námořních jednotek tzv. 'Trudy Jackson', která v dané časové rovině byla prostě a jednoduše nerealizovatelná, svoji věcnou podstatu čerpá snímek ze skutečných historicky doložitelných událostí Korejské války (25. 6. 1950 – 27. 7. 1953). Ty se odehrály v roce 1950 v období od 15. – 19. září na území dnešního jihokorejského města Inčchon, které čelilo silným bombovým útokům invazivní severokorejské armády. Ta se tak po násilném obsazení města Pusan vydala na své cestě za obsazením země přes řeku Nakdong k dalšímu strategickému bodu. Strategicky velmi komplikované obojživelné operace se zúčastnilo nad 75 tis. vojáků a 261 bitevních lodí. Krycí jméno celé operace, v níž ve velící pozici figurovala postava amerického námořního generála Douglase MacArthura (1880 - 1964), který stál v čele defenzivních armádních jednotek Spojených národů a vojska Jihokorejské republiky, které nakonec potlačily invazivní nátlak početně převažující armády severokorejských uzurpátorů, znělo 'Operation Chromite'. (Conspi)
  • Zbraň, kterou používá Lim (Beom-soo Lee), je pistole Mauser C96 v ráži 9 mm. Pistoli Tokarev T-33 používá při přestřelce v hospodě Jang (Jeong-jae Lee). V nákladním autě je použit americký kulomet M1919 a samopal M3. Další zbraně použité ve filmu byly samopal PPSH 41, pistole Tokarev TT-33 a pušky Mosin-Nagant. (K98)

Reklama

Reklama