Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti statkáře Roga přebírá dědictví jeho nejstarší syn Peter. Mladší Johannes nemá na rozdíl od svého bratra vztah k rodné půdě. Má vyšší ambice. Zajímají ho peníze, chce proniknout do vyšší společnosti. Stává se tajemníkem u hraběte Rudenburga a navazuje známost s jeho mladou ženou. Starý Rudenburg je totiž majitelem "Čertova pole" opředeného strašidelnými historkami. Jen Johannes zná jeho skutečné tajemství. (wero1000)

(více)

Recenze (6)

glum88 

všechny recenze uživatele

,,Proč psi ve vsi tak vyjí ? - Smrt obchází okolo'' . Umírající hrabě odkáže všechen majetek své dceři, a manželce ,,bezcenné'' Čertovo pole pod kterým je ve skutečnosti velké ropné bohatství . To se dozví tajemník Johannes , kterému se znelíbilo žít prostý život sedláka a okamžitě přesměruje své ambice z dcery hraběte , na budoucí vdovu ... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Banální námět o mladém, dravém muži, kterého žene touha po slávě a uznání, načež ho přivede na scestí, ale v poslední chvíli si uvědomí, že rodná hrouda a tradice jsou to nejdůležitější, je jako vystřižený z moralistních románů 19. století. Jenom je tu navíc ropa. Jakási "papírovost" celého konceptu je podtržena i rozdělením do struktury divadelních aktů. Oproti tomu je zde už patrné Murnauovo filmařské nadání, které se projevuje citem pro dobově neobvyklé kompozice (zprostředkování POV postavy, která shlíží z vyvýšeného okna nadhledem apod.). ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Donedávna byl Hořící důl považován za ztracený. Po nalezení a zrestaurování mohl být konečně vypuštěn do světa. Ve své době byl hodně ceněný pro svoje umělecké kvality i téma, které je na rozdíl od jiných Murnauových děl značně sociální. Stručně by se chtělo říci, že se jedná o drama, kde hlavně láska a touha po bohatství vysvítají na povrch. Byla by to pravda, ale necelá. Svým způsobem kritizuje kapitalismus, udržuje konzervativní tendence. Nevýhodou ovšem je, že zvýšený počet mezititulků, které sice ujasňují přesněji děj, hodně umrtvuje atmosféru. Divák tedy necítí, neprožívá emoce s postavami na plátně. Výrazné zklamání. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Viem o tom, za Murnau-ov film Satanas z roku 1920 je definitivne strateny a neda sa najst tudiz ako ho bude niekto hodnotit tak zarucene ojebava a hodnotenie treba okamzite zmazat, aj proti voli uzivatela. Pre mna zatial co som videl bol najlepsi Murnau -ov film Upir Nosferatu z roku 1922 - mal som zimomriavky ako 10 rocny a hrozu mi ten film nahana stale. The Burning Soil je tematicky o rodine statkara, majetkoch a o vztahu dvoch surodencov. Z ktorych jeden chce A a druhy chce B. Co konkretne znamena A a co B - to nech si divak zisti sam. Za mna vsak jeden z najlepsich filmov tohoto rezisera, nechyba ani Certovo pole, strasidelne historky. Cele je to doslova genialne zrezirovane, dialogom som nemal co vytknut, tych hercov idem pozriet o koho vlastne ide : 89 % ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Murnau sa vyznal v atmosfére. Jeho expresionistický štýl presahoval vtedajší štandard, točil podobne štylisticky interiérne aj exteriérne. Pre neho nebol svet iba vo vnútri štúdia. Tento svoj príbeh ,,inštaloval,, ako klasickú drámu, líznutú hororovým poňatím ( nič nadprirodzené sa samozrejme nedeje ), kde horor predstavuje hustá, tiesnivá atmosféra, hra so svetlom a tieňom a nakoniec aj samotný námet hamižnosti a straty lásky k rodine z toho prameniacej. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Hořící důl byl dlouho považován za ztracený, teprve v roce 1978 v italské psychiatrické léčebně nalezli jeho kopii. Na jejím restaurování se velkou měrou podílel i francouzský režisér Eric Rohmer, velký obdivovatel F. W. Murnaua. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama