Reklama

Reklama

FYRE: Největší večírek, co nikdy nebyl

  • USA Fyre (více)
Trailer
USA, 2019, 97 min

Režie:

Chris Smith

Scénář:

Chris Smith

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Billy McFarland (a.z.), Ja Rule (a.z.), Ron Funches (a.z.), Elsa Hosk (a.z.), Chanel Iman (a.z.), Emily Ratajkowski (a.z.), Lais Ribeiro (a.z.) (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Festival Fyre byl představován jako luxusní hudební zážitek na soukromém ostrově. V rukou namyšleného podnikatele ale všechno nabralo jiný směr. (Netflix)

Recenze (70)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

(ne)Chtěl mít festival, ale přijeli mu tam influenceři. Je to fascinující, ne že ne, ale čistě po škodolibé stránce "muhehe, dobře jim tak evianistům". Události se nedaří koherentně zdokumentovat, nekladou se zpovídaným nepříjemné dotazy na tělo, zásadní osoby "vnitřního kruhu" to až na McFarlanda ignoruje a na konci má jeden více dotazů než na začátku. Je to ohraná písnička několika podvodů a zpronevěr, na kterých není nic sofistikovaného či nápaditého. Velké řeči a sliby charismatického podvodníka podpořené dobrým marketingem. Nic více a nic méně. V krátkém časovém úseku to procházelo a dotyční to před sebou valili a valili až bulvy nestačili valit. Z obdobného ranku je neskonale zajímavější kauza kolem Elizabeth Holmes. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Odsejpá to pěkně a je to zábava po celou dobu. Bylo mi líto tý kuchařky, co chudák přišla o úspory. Na druhou stranu návštěvníků mi líto nebylo vůbec, protože vesměs působili jako hypernesympatická zbohatlická hovada. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi nechce zjišťovat, jak moc je to celé, nebo není založené na pravdě, protože pro mě nejde o fakta, která by mě nějak ovlivňovala do budoucna. Každopádně jsem se ale bavila a těšila jsem se, až zjistím, jak to celé dopadne. Vždy mě fascinovalo, co všechno dokáže dobře postavený marketing. Je to svým způsobem geniální. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pecka, která neskutečně zábavně odhaluje zákulisí monumentálního failu/podvodu a zároveň něco říká o generaci milleaniálů a snadnosti manipulace v době instagramové. Pití Evianu už nikdy nebude jako dřív. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Z hlediska informačního a objektivního nejde brát tenhle dokument moc vážně, jelikož za ním produkčně stojí i FuckJerry, kteří moc dobře věděli do čeho jdou a tímpádem mají pracky více než špinavé. Ale co se týče kvalit a jak je tento dokument natočen, tak se rozhodně nudit nebudete ... ale pokud chcete více (objektivních) informací, sáhněte raději po Fyre Fraud od Hulu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Neuvěříte, dokud to neuvidíte. Jen málo zbývalo, abych tento výborný dokument úplně vypustil ze svého radaru a byla by to taková škoda. Chvilku mi trvalo, než jsem se rozkoukal, jelikož jsem o tomto festivalu nikdy neslyšel a malinko se to táhlo...po půlhodině se to však neskutečně rozjelo a mě čekal jeden šok za druhým. Doporučuju zejména všem, kteří o Fyre nikdy neslyšeli, rozšíří to obzory; podobně jako Český sen...9/10 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jak trefně podotknul jeden z překvapených lidí v dokumentu (ne doslova): Darwin se obrací v hrobě. "Jestli jste ochotní, dát několik desítek tisíc dolarů za koncert blink-182 na pláži na soukromém ostrově, tak prosím. Óóólrááájt!!!" ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Každý, ze všech těch zbytečných lidí, o kterých jsem nikdy neslyšel, dostal přesně to, co si zasloužil. Svět v pořádku. Zde o malinko objektivnější https://www.csfd.cz/film/693357-fyre-fraud/prehled/ ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Príbeh najluxusnejšieho festivalu, z ktorého sa vykľul podvod. Dokument príjemne odsýpa, ale je to taká klasická netflix šablóna bez osobitejšieho štýlu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vím, že je po bitvě každý generál. Ale nemůžu uvěřit tomu, že se na první pohled exemplárnímu případu sociopata, který se obklopuje výhradně jedinci, u kterých si je jistý, že je dokáže zmanipulovat, podařilo v tak velkém měřítku rozjet tak šílenou akci. Zhruba polovina dokumentu je příšerná nuda, protože se tam nic neděje. Spousta gayů a feťáků žvaní stále dokola ty samé nesmysly a je to hrozně uspávající. Je to takové gentlemanské chození kolem horké kaše bez palčivých otázek na tělo. Ocenil bych více autentických záběrů a méně bezobsažných rozhovorů. Nicméně, od okamžiku, kdy se na ostrově místo luxusních vil objevují promočené stany, na poslední chvíli se začíná něco budovat, dějí se další šílenosti a vůbec se formuje obrázek nám, kteří jsme o tomto festivalu nikdy neslyšeli, jsem na dokument koukal s otevřenou hubou a nekonečným úžasem. Šílená doba, kdy se dá takhle zpropagovat i ta největší píčovina. Překvapuje mě, že se našlo tolik dementů, kteří s Billym šli do úplného konce. Přijde mi neuvěřitelné, že lidé z branže naletěli na jeho permanentní úsměv a prázdné fráze, když byl tento projekt nereálný od prvopočátku. [69 %] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Fyre music festival založili McFarland a rapper Ja Rule. Návštěvníků bylo slibováno, že jde o luxusní festival na Bahamských ostrovech s modelkama v bikinách a ty nejlepší umělci. Pak na místě zjistili jinou realitu. Dokument je hezky vystavěn a jeho skutečným tématem je společnost a to, že bohatí lidé jsou nenapravitelní. Je to absurdní plné bezskrupolózních debilů bez zábran. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

„Drzé čelo lepší než poplužní dvůr.“ A tady šlo o enormně drzé čelo. Dokument dobře mapuje příběh podvodníka a jeho nebetyčného podvodu, kterému v přímém přenosu přihlížel celý svět. Doba sociálních sítí přeje podvodníkům, ale i jejich okamžitému demaskování. ___ Líbil se mi rozsah dokumentu, který disponoval scénami ze zákulisí, z porad, ale i rozhovory s návštěvníky festivalu, s lidmi, kteří na něm pracovali…. Kromě hlavního padoucha, který bezostyšně využil pozlátko, vyleštil ho na maximum a pak prodal jako pravé zlato z dokumentu jasně vychází, že velké zlo se dá dělat jedině, pokud má člověk společníky (ať už zapojené, či jenom mlčící). ……  Mnoho lidí tak dobře vědělo, kam celý chimérický festival spěje, nikdo ale ostatní nevaroval, neupozornil na situaci. Naopak, nechali své kolegy dál makat, dál vkládat peníze do nesmyslného projektu, jen aby sami ještě něco vyrýžovali. A úplně nejhnusněji se mi jeví sobectví zklamaných návštěvníků, kteří jednu noc v promočeném stanu popisují jakoby museli dřít deset let na galejích. Výstižná je v tomhle směru historka, kdy při nedostatku stanů: „můj kámoš nechtěl, aby blízko nás spali další lidi, tak okolní stany strhal a do některých i nachca….“  Sobectví a touha po exkluzivitě, která však ve skutečnosti znamená, že jde člověk s davem podobně rozdychtěných sobeckých namachrovanaců. SHRNUTÍ: Jak snadné je prodávat vzdušné zámky v době sociálních sítí. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, jenž šlo podat lépe. Tak trochu zbytečně nutí reflektovat současnou společnost nad sebou, hlavně co se týče sociálních sítí, což dělá snad každý dokument a médium v dnešní době. Asi by lépe fungovalo se soustředit na případ samotný, ale jo funguje to. ()

Kailo odpad!

všechny recenze uživatele

Produkční společnost "FuckJerry", která se podílela na Fyre podvodu, dělala zároveň produkci pro tento dokument. Podívejte se ještě na verzi od Hulu - FYRE FRAUD, kde jsou takové věci uvedené a zároveň, ať máte objektivnější obrázek. ()

HellFire

všechny recenze uživatele

Dnes již známý, i když ne tak profláknutý fail. Tahle luxusní – ačkoliv podezřele levná – několikadenní párty na rajském ostrově, kam se měli sjet všichni sexy mladí lidé a pařit (pářit se) do zblbnutí, to schytala ve velkém. Co začalo v dobré víře, skončilo v hluboké díře. Zajímavé je, že samotný festival byl jen snahou o propagaci aplikace Fyre určené pro hudební talenty. Bohužel ho organizoval rádoby podnikatel, který si ukousl příliš velké sousto. Sen se tedy brzo proměnil v noční můru. Rozhodně je to krásná ukázka šílenosti moderní kultury a ovlivnitelnosti lidí prostřednictvím reklamy. Zaplatit celebritě 250 tisíc dolarů, aby poslala jeden příspěvek na sociálních médiích? Kde to žijeme? V zábavnější a kratší formě doporučuji zhlédnout na Youtube – https://youtu.be/UBPg5ftCMv8. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, jestli do toho šel McFarland s tím, že udělá podvod, anebo doufal, že party bude mít takový úspěch, že všechny ty nedostatky lidé jednoduše přehlédnou. Dopadlo to jak to dopadlo, ale je mi záhadou fakt, že mu to lidé žrali. Teď tím nemyslím instagramovou generaci, ale spíš profíky, kteří s ním do toho šli i přesto, že jim musela být zjevná nekoncepčnost a nereálnost celého projektu. To mi hlava nebere. Dokument sráží snad jen produkce v podání FuckJerry, ale na druhou stranu si musím položit otázku, o co by to mohlo být objektivnější. 80% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Keď máte prachy na reklamu, ktorá sa točí na Vašom súkromnom ostrove, plnú topmodeliek, tak musí byť predsa Váš projekt neskutočná pecka. Či? On ten ostrov úplne vlastne nevlastníte a prachy na topmodelky ste zohnali...pssst, FBI má uši všade. Fajn ukázka toho, ako výborne zacielená a načasovaná fotka na Instagrame dokáže hory prenášať. Vďaka Fyre si užijete pohľad do zákulisia nenaplneného sna/naplneného podvodu, kde veľké množstvo ľudí vedomo buduje jeden veľký prúser. V dokumente všetci hovoria, že síce strašne dlho vedeli, že to nemôžu zrealizovať, ale fakt sa snažili do poslednej sekundy, tak americký úsmev a bye. ()

Související novinky

Z Fyre festivalu bude hraný film

Z Fyre festivalu bude hraný film

12.05.2019

Společnost FlynnPictureCo. si zajistila filmová práva na Vanity Fair článek Fyre Festival od novináře Bryana Burrougha (Barbarians at the Gate). Nechvalně proslulý festival se tak po dvou… (více)

Reklama

Reklama