Reklama

Reklama

FYRE: Největší večírek, co nikdy nebyl

  • USA Fyre (více)
Trailer
USA, 2019, 97 min

Režie:

Chris Smith

Scénář:

Chris Smith

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Billy McFarland (a.z.), Ja Rule (a.z.), Ron Funches (a.z.), Elsa Hosk (a.z.), Chanel Iman (a.z.), Emily Ratajkowski (a.z.), Lais Ribeiro (a.z.) (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Festival Fyre byl představován jako luxusní hudební zážitek na soukromém ostrově. V rukou namyšleného podnikatele ale všechno nabralo jiný směr. (Netflix)

Recenze (71)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jo jo, je na tom něco skoro až děsivého.. Celá Fyre kauza mě na soc.sítích naprosto minula (a to i přesto, že jakýs takýs přehled mám) takže mě dost nahlodávala myšlenka jestli celý ten film není zdařilá mystifikace.. Ale prej to fakt proběhlo, takže dejme tomu... Přeškrobený, předražený a přeleštěný fesťák plný šitoidní hudby mi je naprosto u prdele, takže jsem se jen královsky bavil nad bezbřehou arogancí přístupu "všechno bude fajn, máme přece skoro bezednou studnu peněz" která zcela "neočekávaně" narazila na realitu. Na druhou stranu, moc bych se nesmál miléniálům, že si koupili lístky na tenhle průser, protože zásadní potíže třdění fejků od faktů v dnešním informačním světě nemá zdaleka jen generace Y. To, že takový zájem vzbudila akce po všech stránkách povrchni a vyprázdněná, je samozřejmě už věc jiná.. ()

-Ravee- 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Český sen, když můžete mít ten americký. Dokument ukazující všechno, co je špatně se samozvanými marketingovými guru typu českého MajkJePan, kteří sice přijdou se zajímavou vizí a shrábnou cash, ale v momentě, kdy je potřeba se ponořit do tvrdé rutinní práce a realizace, velmi rychle dají ruce pryč. Holt každý není Jobs nebo Musk a už vůbec ne každý si uvědomuje, kolik dřiny a potu jejich "vizionářství" stojí. Jelikož se profesionálně v marketingu pohybuji, bohužel vidím, kolik potenciálních McFarlandů se v branži vyskytuje a jak ostražitý člověk musí být, aby se nenechal zvábit iluzorním světem kdejakého pomatence, který vás po nezdaru nechá s ledovým klidem utopit v žumpě.. Objektivnější obraz poskytuje Fyre Fraud, nicméně tento dokument obsahuje interní záběry z průběhu příprav festivalu. Předpokládám proto, že FuckJerry jakožto agentura pro soc. sítě festivalu (tedy spoluviník) je také producentem tohoto dokumentu a na videomateriál vlastní práva.. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

zabavny dokument o jednej mega akcii ktora skoncila dost neslavne. mam jedneho znameho ktory zije podobnym stylom ako BILLY, som zvedavy ako to s nim nakoniec dopadne... ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Kauzu samotnou asi budete z doslechu znát, ale je super, že vás dokument trochu zavede do zákulisí přípravy toho projektu a člověk vidí, jak ten clusterfuck postupně vznikal. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Fyre jako jeden ze symbolů moderní doby a pobláznění milleniálů sociálními sítěmi. Je tu lehká snaha začlenit kauzu Fyre do kontextu dnešní doby a hodnotit dle ní tzv. generace. Bohužel tento pohled je podle mě zcela zcestný, jelikož vždy existovali a vždy existovat budou podvodníci, kteří budou využívat všechny možnostmi, které se jim nebízí. V dnešní době jsou to především média a neschopnost velké části populace filtrovat, co je pravda a co ne. Billy McFarland je pouze podvodník, který zneužil jeho možností a neschopností jiných, ale musím uznat, že podvedení všech těch umělých influencerů a blogerů bylo vtipné sledovat. Jak se hroutí někde na pláži na Bahamách. Velmi zajímavé a zábavné, ale bohužel bez přesahu, který by to chtělo mít. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Hned jsem si vzpomněl na to, jak před lety vzniknul Český sen. Tohle je podobný příběh, jen v mnohem větším měřítku, kde jeho hlavní hrdinové zdatně manipulují davem pomocí nástrojů moderní doby. Zajímavé se podívat, co všechno je možné prodat. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Dokument o neobyčejné party na ostrově Pabla „narkobarona“ Escobara, která se zvrtla ještě před tím, než vůbec začala. Osobně jsem ve svém životě absolvoval pouze jeden festival s přespáním a musím říci, že močení na stan ze strany opilích účastníků festivalu bylo příjemnější, než se trmácet na Bahamy a nedostat postel a kus žvance. Já měl alespoň stan. Z části nepromokavý. 82 % ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tento dokument a taky Fyre Fraud, což doporučuji - je to zajímavý pohled na jednu akci z více úhlů.... Byl obžalován jako sériový podvodník a s tím naprosto souhlasím. Absolutně nechápu, jak někdo dokáže takto žít...Je to s*áč. To v tom dokumentu taky zaznělo :D Nicméně - koupit si lístky na něco, co vlastně neexistuje? To je jako když kupujete byt, který staví developer a on tam udělá plno změn, jelikož na ně má dle smlouvy nárok a vy pak bydlíte v něčem, v čem nechcete být...aspoň z pár % mi to toto připomíná. Nicméně - v dokumentu je hezky vysvětlena i generace milleniánů a jejich styl života, který i když jako millenián , neuznávám a měli si vyndat hlavu z toho věčného IG,Twitteru a já nevím čeho všeho a žít skutečně život kolem sebe.... ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Hranice mezi vizionářstvím a podvodem je někdy zatraceně tenká. Amerika je zemí nebývalých možností, a to platí i pro možnosti podvádění. Fyre začal jako cool a hodně ambiciózní myšlenka, ale postupně se proměnil ve fiasko, kterou část světa sledovala s otevřenou pusou. Kdyby za tím člověk necítil lidské neštěstí, možná by se i smál (protože slíbit někomu luxusní bejvák, a pak ho narvat do nouzového stanu – to chce vážně odvahu a značnou dávku cynismu). Dokument zvládá ten nečekaný kolotoč podfuků, náhod a postav prodat až nečekaně přehledně a přitápí pod kotlem do poslední minuty, takže FYRE nikdy nevyhasne. Naopak. Až zřetelně dokáže poodhalit, jak se dá alespoň na chvilku žít Americký sen. A že ne vždycky to musí být úplně košer. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Najväčší večierok, čo nikdy nebol, je naša deaflympiáda z roku 2011. Haha, to by mal spracovať Netflix. Doteraz sa na tom bavím. Magor si zmyslel, že usporiada festival na ostrove, ktorý vraj kúpil, pritom ho nekúpil, a nakoniec to ani nemalo byť na ostrove, ale na polostrove, ktorý na počítači upravili ako ostrov. Účastníci mali za ťažké prachy bývať vo vilách, ktoré tam neboli, nebola tam ani elektrina, ani hajzle pre tisíc ľudí, ktorí si kúpili lístky. Takže postavili stany, ktoré zostali po nejakom hurikáne, hudobné skupiny odmietli účasť, namiesto kulinárskych špecialít dostali chlieb s plátkovým syrom a paradajku, a mali šťastie, že vôbec vodu. Tak to dopadne, keď človek vo veľkom štýle robí veci, o ktorých nemá ani páru. Agentúry usporiadavajúce koncerty a festivaly sú totiž úplne iný druh podnikania ako tie blbiny, ktorým sa predtým venoval. Veľké oči + veľké ego = veľké dlhy. Dokument bol dosť chaotický, rovnako ako ten "festival". ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Asi nemá úplně smysl komentovat a moralizovat, co tady bylo komentování stokrát. Je to pěkná sonda do zákulisí něčeho bláznivého. Ale je třeba na to nahlížet trochu mezi řádky. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Billy je (byl- na svobodě) pošuk, ale nelze mu upřít jednu věc: K tomu mega průseru se postavil čelem. Ukázal se těm rozlíceným návštěvníkům festivalu a byl s nimi ochoten diskutovat. Kolik procent podvodníků se chová tímto způsobem? Podle mě to svědčí o tom, že pro FYRE udělal všechno, co bylo v jeho silách, směrem k fanouškům neměl důvod k výčitkám svědomí. Jiná kapitola jsou investoři- tam není o čem... Dokument mě zaujal, ale hlavně ze začátku mi přišel totálně nezáživný. Pak jsem se i kolikrát upřímně zasmál. Klientele festivalu FYRE by se Billy nezavděčil nikdy, ale my, kteří jsme se opakovaně brodili v bahně na Bojišti v Trutnově, bychom si uměli vychutnat i vlhký stany a muziku z repráku. Přitom moc nechybělo a byl z toho nejlepší fesťák ever. Billy to dělal hlavně pro sebe a podle toho to taky vypadalo... ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Šmejdi po americku. Kromě obsahu, kdy jen kroutíte hlavou nad tím, že týpek viditelně podvádí a ještě si to celý natáčí (díky čemuž to máme z první ruky), je taky bezvadně vidět, jak tupá masa zombies skáče podle toho, jak nějaká random slepice (pardon, influencerka) něco plácne na instáč. To už jsme fakt tak zdegenerovali? Právě tenhle přesah se mi líbil, že to nebylo čistě o uspořádání festivalu, jakej svět neviděl. A neviděl :-) Super dokument. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Billy McFarland má teda žaludek. Dokonalé přesvědčení sebe sama o dokonalém Billym na dokonalé párty. Jednou se zase objeví a řekne, že to bylo všechno jen big experiment..média a veřejnost mu to opět sežerou a on obere další hromadu lidí o čas a peníze. Lidi nebuďte blbý a nevěřte všemu, co se píše na internetu. 70% ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Dokument odhaluje, jak snadné je v dnešní době skočit na virtuální lep zdánlivě úspěšné akce, zatímco skutečná realita je tomuto zdání na hony vzdálená, ať už je na Bahamách nebo kdekoliv jinde. Bill McFarland coby šéf zkrachovalého projektu hudebního festivalu pro VIP hosty byl v dokumentu svými spolupracovníky několikrát označen za lháře, řekl bych, že v jeho případě má tato jeho vlastnost dokonce svůj odborný název: bájná lhavost... Inu, drzé čelo je prý lepší než poplužní dvůr – ovšem také platí, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. I když jde o vodu Evian. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Ukázka naprostého amatérismu a naivity, která pořádně propleskla dekadentní zlatou mládež Ameriky. A to jsem si myslel, že horší jak ten vege fest bez alkoholu, na který v Praze nikdo nepřišel, to být nemůže. ()

Související novinky

Z Fyre festivalu bude hraný film

Z Fyre festivalu bude hraný film

12.05.2019

Společnost FlynnPictureCo. si zajistila filmová práva na Vanity Fair článek Fyre Festival od novináře Bryana Burrougha (Barbarians at the Gate). Nechvalně proslulý festival se tak po dvou… (více)

Reklama

Reklama