Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Apokalyptické vyobrazení války, hladomor a utrpení. Děsivá mračna se stahují nad zemí. Temnota povstala a s ní hrůzné kreatury s obrovskými černými křídly a děsivými tvářemi. To ďábel přichází, aby na zemi nastolil svou vládu. Tu najednou temnotou zazáří paprsek bílého světla. Je to světlo archandělů, kteří se postaví tváří v tvář zlu s mocným mečem božím a zahájí tak boj za duši jednoho starého muže a osud celého lidstva. Sázka je uzavřena - všechno nebo nic. Získá fausta a celou zemi ďábel nebo faust a celá země zůstane v milosti boží? (caligari)

(více)

Recenze (98)

bernajk 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem se zacal divat na tenhle film, ktery byl muj prvni nemi film co jsem videl, cekal jsem, ze bude pro mne nesrozumitelny. Ale nakonec me to obrovsky prevapilo. Je to na tu dobu v ktere se to tocilo vizualne nadherne zpracovane. Herecke vykony jsou velmi pusobive, nejvice se mi libil vykon Emila Janningse jako Dabla. Jedina vidka je ohledne delky, mohlo to byt kratsi. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Náročný snímok pre náročného diváka. Podobne ako pri Nosferatu sa Murnauovi podarilo navodiť mystickú atmosféru a vďaka výkonu Emila Janningsa v postave Mefista dostáva faustovská téma až satirický charakter. Napriek natiahnutej stopáži sa nedá nemeckej produkcii nemej éry uprieť špecifický feeling postavený na monumentálnej výprave kulís, kostýmov, maximálného prepracovania nasvietených scén (hlavne detaily!) i prešpekulované uhly kamery. To je kvalita, ktorá za to rozhodne stojí a nezmazateľne zaraďuje Fausta do svetovej klenotnice filmu. 90% ()

SatuPeka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně rozhodně nejpůsobivější film, který jsem v roce 2012 viděl. Sugestivní záběry, z nichž by každý mohl fungovat jako samostatné malířské dílo, vynikající práce se světlem a stínem, výborné kulisy. Lahůdka. ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Tak konečně něco, co potěšilo oči mé. Na svoji dobu muselo jít o technicky vynikající film. A ani dnes efekty nevyznívají vůbec směšně. Goetheho Fausta zná skoro každý, zde je trochu jiný konec oproti předloze, ale to vůbec filmu neškodí. Krásná klavírní hudba, ale pozor - současný soundtrack Timothyho Brocka, není až tak současný a autorský. Hudební motivy jsou volně čerpáni z klasických děl světových autorů. Celkově dávám plný počet hvězdiček. ()

kobras5 

všechny recenze uživatele

Bohužel ani Faust se nevyhne nízkému hodnocení, neboť v dnešní době už rozhodně takové kvality dosáhnout nemůže... a ruku na srdce všichni ti, kdož dáváte 5 hvězd, opravdu Vám přijde toto dílo jako nějaký luxusní šperk, který by měl být vyzdvihnut (16. pozice v hororové kategorii je dosti velký výsměch!)? Kolik z Vás by těch 5* nechalo i kdyby u toho byl napsaný rok 2000 (pochopitelně kvalitou snímku roku 2000)? Příběhově dosti nezajímavý počin, dalo by se říci s až pohádkovým nádechem, což dosti bere na jakékoliv dramatičnosti a atmosféře. 30%. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Snímek podmanivý a intentivní zároveň. Expresionismus je zde ve výpravě minimalistický, díky čemuž se divák může více zaměřit na příběh a herecké výkony, a ne být stále "rušen" okolím. Murnau proti sobě staví anděla a ďábla (naprosto fantastický Jennings), stejně tak Markétka je je ve světlých barvách, zatímco Faust v tmavých. Když se tito dva seznámí, nastává teprve pravé drama, které vede k naprosto brutálnímu závěru. Velmi se stydím, že jsem tento příběh neznala, budu to muset napravit. ()

bulawaio 

všechny recenze uživatele

Zpracování faustovského námětu je jedním z vrcholů němého filmu. Němci byli mistři v točení tohoto druhu filmů, to se jim upřít nedá. Není prakticky moc co vytknout: skvělé postavy, kvalitní příběh, výborná ražie a ty triky panečku. Na tu dobu opravdu převratné. Psaní o Mephistovi je kapitola sama o sobě. Když se objeví na scéně je film na vrcholu. Výborný herecký výkon. I přes délku, která je na film z tohoto časového období nadprůměrná, tak film vůbec nenudí. Pro mě prozatím nejlepší Friedrich Murnau a bojím se, že se bude težko překonávat. Pozn. Shléhdnuto v anglické verzi, v originálu jsem hodně bojoval se slovíčky. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný znalec filmové historie, ale ze zvědavosti nějaký počin minulosti rád shlédnu a tento Faust mi vyrazil dech. Nic nečekaje, s obdivem sleduji divadelně filmovou iluzionistiku, uvěřitelnou psychologii a dramaticky vystavěný děj. Střídmost dialogů nevadí, spíše naopak, do popředí se dostává živý obraz a o ten přece ve filmovém umění jde nejvíce. Snad jen délka mi trošku vadila a ubrala na mé koncetrovanosti a na jedné hvězdičce. ()

Skunkiee 

všechny recenze uživatele

Ďábelský Mefisto se směje, mne si ruce a na zemi hoří pohřební hranice. A člověk je bezmocný. Závěr filmu mi vzal dech. Možná i proto že jsem knihu nečetl ( A je to tak dobře). Pro více takových snímků s pohlcující atmosférou bych se i ďáblu upsal (Ale nesměl by to být Mefisto z totohle snímku.Brrr.). Jeden z nejlepších němých hororů a klenot světové kinematografie.96%......Po druhém shlédnutí s českými titulky jsem ještě více uchvácen (a zároveň rád že konečně vlastním originál). ()

Belphegor 

všechny recenze uživatele

Úžasné obrazy - zvlášť první třetina, na tu dobu je to obdivuhodné. Střední část poměrně překombinovaná. F. Murnau nezklamal. ()

Reklama

Reklama