Reklama

Reklama

Průsmyk

(seriál)
Trailer
Německo / Rakousko, (2019–2023), 19 h 33 min (Minutáž: 42–64 min)

Hudba:

Jacob Shea

Hrají:

Julia Jentsch, Nicholas Ofczarek, Franz Hartwig, Hanno Koffler, Lukas Miko, Natasa Petrovic, Lucas Gregorowicz, Martin Feifel, Christopher Schärf (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

V horském průsmyku na hranici Německa a Rakouska je nalezeno zmrzlé tělo, naaranžované v duchu pohanského rituálu. Podivný případ spadá do dikce rakouské i německé policie a přijíždí jej vyšetřovat velice nesourodá dvojice detektivů. Energická a zásadová Ellie Stockerová se na místě činu setkává s rakouským kolegou Gedeonem Winterem, jehož bohémský zevnějšek doprovází velmi neortodoxní postupy. Společně se vydají po stopě pachatele děsivého činu, který v prostředí Alp nemá obdoby. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (58)

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Většina komentářů zmiňuje klon Mostu, já bych určitě přidal i Temný případ. Klon je ovšem špatný výraz, málo zdařilá napodobenina je mnohem lepší. Prvních šest dílů jsem bral ještě jako průměr, poslední dva díly hodnocení srazily, logika šla úplně stranou a zbyla jen afektovaná snaha o "něco". 75 % je opravdu moc vysoko. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie všetky často boli vyrovnané a hlavne samotný rozbeh seriálu je taký pomalší, že možno niekoho odradí pozerať ďalej, ale oplatí sa. Pretože na druhej strane strašne vyrovnané sú jednotlivé série, jedna sa nedá pozerať bez druhej, ale napriek očakávanému poklesu tu príde nárast temnoty, mysticizmu, surovosti a psycho páchateľov. A vlastne ani tí vyšetrovatelia veľmi psycho v poriadku nie sú, no a samotný Ofczarek sa ukrutne podobá na Bardema a pohľadom snáď až na rolu v Táto krajina nie je pre starých. Atmosféra naozaj vyšla a hoci sa niekedy nedeje vôbec nič a sledujete len nejakú kôru stromu, tak tá hutná hudba stále udržiava pozornosť i napätie. Tvorcovia sami potvrdili, že sa nechali inšpirovať škandinávskym Mostom a hoci to naberá iné kontúry a dokonalosť sama to nie je, stále to je jeden z top temných detektívnych seriálov za posledných desať rokov. Až divné, že prvá séria šla na ČT s dabingom a odvtedy nič. Tri série pritom celý príbeh uzatvárajú. ()

Reklama

DonBraso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem hodnotil za první dva díly,určitě jsem nečekal,že seriál to malinko překope a máme tu úplně jiný styl.Ono to vůbec na škodu nebylo a tak jen divák čekal jestli se tohle stane nebo nedej bože snad tvůrci to nechají až na další řady,ale díky bohu žijeme v normálu a tak i tahle série má svůj konec.Popravdě ono i druhá případná série už by sice vařila z vody,protože ke konci se stane velká věc,tak by to pak nebylo ono.Ano,i tento seriál potýká díky zrychlenosti vyšetřovácích metod poslední dva díly spěch.Hlavně poslední díl opět podkope ty základy prvních dílů,ale pořád to ještě bylo fikaně mystifikováno tou berličkou světa,že se přehoupneme o rok později.Nemám to rád,ale budiž.Pak nastane takový inferno v pár minutách a zaujetí,že je to divné,ale jedeme.Příběh je určitě zajímavý tím,že některé postavy se nebojí použít jen na to jediné.To pojítko,že tahle postava zde hraje určitou roli je pěkná.Hudba,kde je i takové jméno jako Hans Zimmer už prostě svědčí,že ty hudební podkresy jsou tu skvělé.Není tu nějaká oblíbená smyčka,ale seriál si vlastně na cliffhangery vůbec nehraje,takže se to zbytečně nešponuje,aby byl divák hned zvědavej co se za tím dílem stalo.Jo tak jeden tu je.Hlavní je,že prostě kdo má rád tenhle typ kriminálek,tak prostě spokojený být musí.Je tu příroda,kamera,hudba a dva detektivové každý z jiného těsta.Prostě tohle fungovalo a fungovat bude vždycky pokud to nenatočí absolutní blbec,který má příšerný scénář v ruce.Seriál bavil a teďka jen si kladu otázku jestli mám ten Dark začít doopravdy od druhého dílu nebo ne.Zde jsem popravdě čekal menší mysteriozní linku,ale ta byla doopravdy jen tak do čtvrtého dílu díky určité sektě,krampusovic nálad atd.Určitě seriál má ke konci logickou opožděnost,kterou převažují superlativa předešlích.90% ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Der Pass má evidentné prvky z Bron /Broen - naaranžovaná mŕtvola na Nemecko-Rakúskej hranici, a z Temného prípadu - okrem mŕtvoly, Carcosa/Krampus. Ale okrem toho už nič. Možno nesúrodú dvojicu vyšetrovateľov, ale to je asi v každom krimi. Je to neokukané, celkom ma seriál prekvapil, a nenudil dejom, ani atmosférou. Za mňa dobré. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je nepochybné, že sa to snažilo o severskú atmosféru, no v tomto smere to aj tak zostalo niekde na pol ceste. A dejová linka ma moc neoslovila, veľmi často nudné a banálne. Ešte šťastie, že sa to snažilo hrať na hlavnú postavu vyšetrovateľa, ktorý mi na celom seriály prišiel najzaujímavejší. Priemer. 60/100 ()

Galerie (140)

Zajímavosti (8)

  • Scenáristi priznali, že sa inšpirovali dánsko-švédskym seriálom Most (2011). (Arsenal83)
  • Seriál sa natáčal v Bad Gasteine, Berchtesgadene, Grazi, Viedni, Grundlsee a Sportgasteine. (Arsenal83)

Reklama

Reklama