Reklama

Reklama

Průsmyk

(seriál)
Trailer
Německo / Rakousko, (2019–2023), 19 h 33 min (Minutáž: 42–64 min)

Hudba:

Jacob Shea

Hrají:

Julia Jentsch, Nicholas Ofczarek, Franz Hartwig, Hanno Koffler, Lukas Miko, Natasa Petrovic, Lucas Gregorowicz, Martin Feifel, Christopher Schärf (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

V horském průsmyku na hranici Německa a Rakouska je nalezeno zmrzlé tělo, naaranžované v duchu pohanského rituálu. Podivný případ spadá do dikce rakouské i německé policie a přijíždí jej vyšetřovat velice nesourodá dvojice detektivů. Energická a zásadová Ellie Stockerová se na místě činu setkává s rakouským kolegou Gedeonem Winterem, jehož bohémský zevnějšek doprovází velmi neortodoxní postupy. Společně se vydají po stopě pachatele děsivého činu, který v prostředí Alp nemá obdoby. (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Průsmyk je jednoznačně vydařená spolupráce mezi Bavory a Rakušáky. Perfektní kriminálka se správně ponurou atmosférou, adekvátní k dnešní stejně šedivě ponuré době. Navíc s výbornou dvojicí, kde Julia Jentsch reprezentuje německou stranu a Nicholas Ofczarek tu rakouskou. Oba mimochodem výborně. Navíc vyšetřování kolem Salzburgu a Berchtesgadenu nabízí velice zajímavá panorámata..a dokonce i do Česka se jeden z dvojce vypraví na výlet. Za mě tedy určitě super. Variace na skandinávské kriminálky to jistě je, ale pořád je dostatečně nápaditá a závěrem originální, že si mě dokázala získat. A já podobné záležitosti mám prostě rád. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nebýt jazyka, tak jsem přesvědčená, že se dívám na severský seriál a to já můžu. A ejhle ono ne. Nicméně přes rozporuplné pocity vůči Gedeonovi a jeho vzezření jsem ho asi po druhém díle začala holt brát takového jaký je. Myslím, že to byl i záměr tvůrců, aby vypadal právě takhle. Vrah je sice odhalený už ve třetím díle, ale to nic neubralo na faktu, že jsem jela jeden díl za druhým bez nádechu. Doslova poslední tečka byla přesně taková, jakou bych si představovala a to je ten pátý, hvězdičkový dodatek. Ellie byla celkem fajnová s tou svojí zarputilostí i když bych tam jednu eskapádu klidně vynechala, ale to je jen malá vada na kráse. Jo, za mě mohu říct OK, bylo to dobrý, jen houšť. - A po třech letech tu máme další pokračování. První tři epizody jsem bojovala sama se sebou jestli to dám celé, ale čtvrtá epizoda mně potvrdila, že ano. Hutná atmosféra s herci, kteří byli ve svých rolích výborní a s příběhem, kde nic není tak jak se zdá a to je příležitost kromě jiných restů, aby Gedeon šel dál, takže se možná dočkám další série, a ano budu moc ráda. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Derivát skandinávského projektu Broen. Inteligentní, brutální, psychopatický sériový vrah, nesourodá dvojice vyšetřovatelů opačného pohlaví, přeshraniční spolupráce dvou kriminálek sousedních států, snaha o temnou až mysteriózní atmosféru. Narozdíl od Mostu se drží Průsmyk zpátky, je střízlivější, méně efektní a počáteční atmosféra se s přibývajícími díly také částečně vytrácí. Tři hvězdičky si ale obhájí bez problémů. Celkový dojem: 60 %. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době zase dobře tajemný hutný krimipříběh z Rakouska a Německa. Podobnost v naší Vzteklině velmi zřejmá.. Za mě skvělé! ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Rakousko-německý seriál Průsmyk asi má trochu inspiraci švédsko-dánský Most (po americko-mexickém a francouzsko-britském Tunelu). Rozdílnost je třeba v tom, že Saga Norénová má syndrom Aspergerův a Gedeon (u policejních postav se toto jméno začíná objevovat často) Winter trpí mírnou formou Tourettova a máslo na hlavě. A jsou tu krampusové. Je to můj komentář č. 666. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je nepochybné, že sa to snažilo o severskú atmosféru, no v tomto smere to aj tak zostalo niekde na pol ceste. A dejová linka ma moc neoslovila, veľmi často nudné a banálne. Ešte šťastie, že sa to snažilo hrať na hlavnú postavu vyšetrovateľa, ktorý mi na celom seriály prišiel najzaujímavejší. Priemer. 60/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Průsmyk holt není Most...", chvalabohu a ani s ním zdaleka nemá nič spoločné! (Okrem teda hned' prvej mrtvoly v úvodnej epizode, ktorá viedla miestnu "elitu čsfd" k unáhleným záverom!) Ale nech, každý má právo na svoj jedinečný a unikátny názor... Nemci s Rakušákmi zabombovali nadštandardne v tejto ponurej, depresívnej krimi dráme, ktorá - dovolím si smelo tvrdiť, že skôr, ako do spomínaného Mostu, zabrdne delikátne do Fincherového Seven! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc se mi líbilo prostředí a pak jakási jinakost ve srovnání s drtivou většinou podobných seriálů. Pachatel je odkryt poměrně brzy a to to víc se mi to celé zamlouvalo. Když pominu samotné vraždy dostalo se mi vcelku normálního, pomalu plynoucího příběhu, který má dílů, tak akorát a navíc perfektní soundtrack, který si hodlám co nejdřív sehnat. A ještě lepšího vyšetřovatele, kterého báječně ztvárnil Nicolas Ofczarek. Hlavně za tyhle dvě věci pálím nakonec na čtyři. I přes lehce předvídatelný, úplný konec. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řemeslně výborné s překvapivě výraznou a skvělou hudbou. Příběhově bohužel nic nového a navíc si tvůrci ani nejsou jistí, jestli chtějí být detektivkou o masovém vrahovi, nebo thrillerem o narušeném teroristovi. Ani jedna z těchto částí není dostatečně silná a dotažená. Hodnocení 1. série ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie všetky často boli vyrovnané a hlavne samotný rozbeh seriálu je taký pomalší, že možno niekoho odradí pozerať ďalej, ale oplatí sa. Pretože na druhej strane strašne vyrovnané sú jednotlivé série, jedna sa nedá pozerať bez druhej, ale napriek očakávanému poklesu tu príde nárast temnoty, mysticizmu, surovosti a psycho páchateľov. A vlastne ani tí vyšetrovatelia veľmi psycho v poriadku nie sú, no a samotný Ofczarek sa ukrutne podobá na Bardema a pohľadom snáď až na rolu v Táto krajina nie je pre starých. Atmosféra naozaj vyšla a hoci sa niekedy nedeje vôbec nič a sledujete len nejakú kôru stromu, tak tá hutná hudba stále udržiava pozornosť i napätie. Tvorcovia sami potvrdili, že sa nechali inšpirovať škandinávskym Mostom a hoci to naberá iné kontúry a dokonalosť sama to nie je, stále to je jeden z top temných detektívnych seriálov za posledných desať rokov. Až divné, že prvá séria šla na ČT s dabingom a odvtedy nič. Tri série pritom celý príbeh uzatvárajú. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Průsmyk připomíná skandinávskou atmosféru a drží ji až do poslední scény. Mrazivě tajemná krampusovská podívaná, byť pachatel je divákovi znám. Výborně sestavená kompozice jednotlivých dílů, přesvědčivé herecké výkony. ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem se lekla, že to bude něco podobného Zone Blanche, což se naštěstí brzy vyvrátilo, ale za to se potvrdilo, že to téměř dosáhne na kvality Broenu, a to se musí náležitě ocenit 86%. Nicholas Ofczarek jako hlavní komisař byl skvělý a správně úchylný a vychytralý vrah byl příjemnou třešničkou na dortu. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Seriál bohužel dost tlačil na pilu, aby se stylem přiblížil severským kriminálkám. Dosáhl toho ale jenom částečně. Atmosférou a napětím o stupeň níže. Možná by mu pomohlo zkrácení tak o dva díly, protože hlavně už ztrácel tempo. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Pár momentů sice Most lehce připomínalo, ale jinak se přátelé z Němec docela vyšvihli. Až na poslední záběr tedy - ten by byl trpký i na Seveřeny. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že sa od polovice vytratila mystery atmosféra (od záhadnej mŕtvoly pašeráka presne na hraničnom kameni až po bombový útok - tomu sa povie riadna zmena), ináč spokojnosť. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Psychologicky velmi zajímavej seriál, pro fandy metodických sériových vrahounů to bude myslím úplná lahůdka. Navíc zasněžené Alpy jako místo činu jsou zde vykreslený pěkně strašidelně a místo lyžařské stopy jsem si vychutnával spíš stopu zvukovou. U Franze Hartwiga oceňuji s jakou decentností a důvěryhodností zahrál psychopatického vraha a když k tomu přihodím i zvláštní chemii mezi dvojicí rozdílných vyšetřovatelů, vychází mi vynikající série. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průsmyk byl pro mě velice příjemným překvapením. Nečekala jsem, že se na pomezí německo-rakouských Alp setkám s tak rafinovaným zločinem. Bavila mě ta ponurá atmosféra a zajímavá postava rakouského policisty, který vypadá jako by ho právě vyhrabali z popelnice. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Der Pass má evidentné prvky z Bron /Broen - naaranžovaná mŕtvola na Nemecko-Rakúskej hranici, a z Temného prípadu - okrem mŕtvoly, Carcosa/Krampus. Ale okrem toho už nič. Možno nesúrodú dvojicu vyšetrovateľov, ale to je asi v každom krimi. Je to neokukané, celkom ma seriál prekvapil, a nenudil dejom, ani atmosférou. Za mňa dobré. ()

Reklama

Reklama