Reklama

Reklama

Hitlerův poslední rok

(TV film)
  • Francie 1945, la chute du reich (více)

Od vylodění v Normandii trvalo Spojencům 11 měsíců, než se jim podařilo Hitlera porazit. Byl to nejkrvavější rok celé války. (National Geographic)

Recenze (20)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument, ktorého "sila" spočíva v kvalite materiálu a dodatočnej kolorizácii , ale súhlasím , že dokument si toho nabral dosť a chcelo by to minimálne ďalšie dva diely navyše. Napriek výhradám jasný plný počet. 100%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument přibližující závěrečné fáze války a zejména pak osvobozování koncentračních táborů a dobývání Berlína. Ironií osudu je věta, která je vyřčena na samotném konci a zní nějak takto: "V roce 1935 Hitler slíbil, že za 10 let obyvatelé říše Německo nepoznají... měl pravdu." ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Dejte mi deset let a Německo nepoznáte! '' Tohle hřímal Adolf Hitler v pětatřicátém a ani on sám tehdy netušil jak to úplně přesně vystihl... V roce 1945 bylo Německo k nepoznání. Miliony mužů padlo nebo bylo zmrzačeno, celá jedna generace skoro zmizela. Další statisíce mužů mřeli kdesi na Sibiři, kde si odpracovávali své hříchy napáchané na širé Rusi. Doma byl hlad. V napadrť rozbombardovaných městech tlely pod sutinami mrtvoly a spolu s nimi obývali města duchů živí. Ženy byly znásilňovány nebo šly po dobrém za kus chleba a konzervu aby děti měly co jíst... naprostý nedostatek všeho, černý trh, šmelina, vraždy, checkpointy, únosy lidí... Venkov na tom nebyl lépe. Hitlerův odkaz v celé své hrůznosti. To vše samozřejmě bráno jen vůči obyvatelům Německa! O těch dalších věcech se ani nezmiňuji... Tohle vše ale dokument nezobrazuje. Ukazuje nám válku a hlavně její konec. Potupný konec v bunkru, záběry na ohořelá těla a mrtvé otrávené děti jeho posledních obyvatel. Ukazoval nejen obrovskou radost na ulicích, když byla podepsána kapitulace, ale i vyhaslé pohledy vězňů koncentračních táborů, kteří z nějakého jim nepochopitelného důvodu přežili. Proč právě já? Čím jsem byl lepší? Řada z nich si to bude do smrti vyčítat, řada z nich o zažitých hrůzách už nikdy nepromluví... Ukazoval spojenecké buldozery hrnoucí hromady lidských těch s propletenými končetinami a bimbajícími se hlavami s vpadlými očními důlky do hromadných hrobů i ,,šokované'' Němce s kapesníky u úst, když Eisenhower nařídil je přivézt do tohoto předpeklí... Opravdu nevěděli? Netušili? Ukazoval i nakonec se usmívající vězně v pruhovaných hadrech i vězně něžně a vděčně líbající ruce dojatých a otřesených vojáků, kteří jako první přišli na ta hrůzná místa... ---- Měl jsem v rodině pár těch ,,šťastných'' co přežili. Jejich předloktí do posledních dní hyzdila vytetovaná čísla. Čísla, ve která se změnili hned po příjezdu a po ,,roztřídění'' , které pro jejich matky, dědečky, babičky a sourozence znamenalo smrt ... ---- Mé děti ještě nespaly, bylo krátce po osmé když dokument běžel. Měl jsem strach, že zahlédnou něco z těch hrůz, z těch hromad mrtvol a byl jsem na ČT v první chvíli rozloben. Hrome proč to nedávají později? Vždyť to uvidí děti!!! A pak jsem si uvědomil pravý opak. Dobře že to dávala ČT tak brzo. K čemu je dokument vysílaný ve 22:00? Kdo na něj bude koukat? Ten kdo ví, kdo se zajímá. Nikdo jiný. A proto tleskám ČT. Dávejte takové dokumenty v plných časech, jen tak se nezapomene, jen tak lidé budou vědět čeho jsou na sobě navzájem schopni. Dokument byl kolorován a i to z něj dělá mnohem atraktivnější podívanou než je tomu u dokumentů černo-bílých. Dávám za plný počet. * * * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Precizně zrekonstruovaný dokument obsahující známé záběry i informace o postupu osvobozujících vojsk, plus další pasáže. Rozdělení Evropy vítěznými mocnostmi (nezájem Spojenců o osud států východní Evropy - "S Rusi si musíme podat ruku co nejdále na východě.") detailnější rozbor bezvýchodnosti režimem podvedeného německého národa, zoufalé vyzbrojování dětí, žen a starců, nebyly výjimkou i sebevraždy celých rodin či velmi silná část o důsledcích zvrácené politiky německého nacismu, jejíž zrůdný odkaz zůstal na duši lidstva jako temný šrám. Brutalita a nelidské zacházení, s nímž se setkalo civilní obyvatelstvo na východě, se v těchto letech přesunulo s Rudou armádou do Berlína, kde především bezbranné ženy a dívky zažívaly nevýslovné peklo. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Důvěryhodné vyprávění podpořené méně známými archivními záběry, které nezaujatě znázorňují zatlačování nacistického zla. Uživatel Volodimir2 již uvedl vše, co dokument obsahuje. Já jen doplním, že výklad je poutavý a patrně zaujme nejednoho zájemce o tuto oblast. 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, kde je ukázaná realita. Nielen tá strašná nacistická, ale aj barbarský vpád boľševického vojska, ktoré všade, kde vstúpilo len lúpilo, ale čo je horšie, všetky ženy znásilňovali, vrátane dôchodkyň. Celkový počet sa vyšplhal na asi 2 milióny. Kto nechcel znásilňovať, nie že by sa našlo takých veľa, takého vojaka ruskí dôstojníci donútili, aby tak urobil. Niektorí dnes stále snívajú s akou pompou nás oslobodila Červená Armáda. Poznám však niekoľko starých ľudí, ktorí zažili vojnu a všetci do jedného dosvedčili, že rádový vojak Nemec bol kultúrne o desať tried nad ruskými buranmi. Summa summarum nacizmus a komunizmus boli jedná tvár svinstva bez štipky ľudskosti. U boľševikov hlavne k svojím vlastným. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vo svojich dvoch dieloch, si zobral veľké sústo. Vylodenie spojencov, oslobodenie Paríža, bitka v Ardenach, masívne bombardovanie Nemecka, obrovský útok Červenej armády z východu, oslobodzovanie koncentračných táborov, sebadestrukčná činnosť ustupujúceho Wehrmachtu, bitka o Berlín a finálna kapitulácia. Tento rad významných udalosti letom svetom sú pripomenuté v tomto dokumente. Množstvo materiálov je nových, získaných po otvorení archívov ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že by mne obohatil dokument, který mapuje poslední rok války, ale musím říct, že to je celkem podrobné, přehledné , obsahuje to nejen známé záběry ( vše v barvě), ale i některé nepublikované záběry ( největší bizár, když Rusové osvobodili koncentrák, tak vězni je nevítali tak jásavě, tak udělali na kamery rekonstrukci a nahnali i Poláky z okolí, aby zahráli jásot při osvobození ) ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Tak co nám přinesl další historický dokument z dnes asi nejkvalitnější líhně na světě - Francie? Nu, několik zajímavých postřehů, nečekaně nekompromisní pohled na často podceňovaná sovětská zvěrstva (oproti ideologicky kovaným britským dokumentům je to stále svěží vítr), plno neznámých a kolorovaných záběrů...a to je tak všechno. Hlavní problém je, že do dvou dílů chce dokument nacpat všechno důležité a ještě něco navíc...výsledek tak působí jako obecný, i když dobrý průlet letem světem, okořeněný "veselými historkami z natáčení". Z mého hlediska je to málo a spíš na tři hvězdy, ale pro začátečníky to vlastně není vůbec k zahození. Takže sázím hodně slabou čtverku. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je možné brát jako velice precizně zpracované, stručné shrnutí Hitlerova posledního roku života, jak již název napovídá. Naprostá většina záběrů se již objevila v dřívějších dokumentech, ale protože tento dokument opravdu beru pouze jako shrnutí událostí odehrávajících se v posledním roce Hitlerova života, nijak to dle mého soudu dokumentu na kvalitě neubírá. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Skvělý dvoudílný dokument. Celkovému zážitku hodně pomáhá fakt, že dokument byl kolorován, dodává pak divákovi možnost více se do tehdejší doby vcítit. O to nepříjemnější jsou pak pocity ve druhém dílu, který se v jedné části hodně zabývá koncentračními tábory. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Lehce podprůměrný dokument, který neustále dokola omílá i neověřená a nepodložená fakta. Počínaje například událostmi okolo tzv. malmedského masakru, přes strategicky nesmyslná spojenecká bombardování, popravy německých záškodnických komand, sovětské válečné zločiny, které nikdo nesoudil a málo se o nich mluví, až po diskutabilní Hitlerovu smrt. Jakoby jste si koupili starší, velice průměrnou knihu o shrnutí 2. světové války jen proto, abyste ji jedenkrát přečetli a měli v knihovně, ale nestáli o pravdivé, byť méně známé a nepropagandistické informace servírované světu po celých 70 let a nechtěli nahlížet za oponu. ()

Frog.cz 

všechny recenze uživatele

Toto by se mělo dávat častěji aby lidi viděli čeho jsou "lidi" anebo "nadlidi" jak si němci říkali schopni.Rusové páchali na německých civilistech taky strašné zvěrstva ale poupravím pořekadlo "jak se do Ruska volá,tak se z Ruska ozývá".Je neuvěřitelné kolik obětí má na svědomí jediný,(nechce se mi ani napsat člověk)parchant.Doufám že jestli existuje nějaké peklo tak se smaží na tom největším rožni co tam mají. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Za každý dokument,který ukáže pár nových záběrů bod navíc.Zde jsem jich viděl vcelku dost.Je to doopravdy jen taková kostra,souhrn,ve kterém jsou některé věci více a některé méně či vůbec.Do dvou dílů bylo jasný,že se to nacpat nedá.Pravda je,že Frantíci tyhle dokumenty fakt umí.Není to první,co je v barvě,ale i díky jednoduché mapě Evropy a tažení se záběry to dává ucelený přehled,ve kterém se nelze ztratit.Tedy i Bohdan Tůma co působil jako výpraveč šel kupodivu do ucha. ()

babuška 

všechny recenze uživatele

Ano hrůza posledního roku totál magora, v barvě je to až neskutečný reál, ale furt mně chybí a sere jedna věc, a to není jen tento dokument, a to že nás angláni a amíci prodali, frantíci jednou, neprve hitlerovi a pak dalšímu zmrdovi jménem stalin ()

Reklama

Reklama