Reklama

Reklama

Odhalená historie - Série 1 (2017) (série)


Mao, otec nehodný moderní Číny (S01E04)

(epizoda)
  • Francie Mao, le père indigne de la Chine moderne (více)

Obsahy(1)

Poté, co se Mao Ce-tung dostal k moci, sledoval pouze jediný cíl, navrátit Číně její legendární moc a obnovit její dávný vliv... Čína otočila stránku své historie 1. října 1949, po letech bojů a revolučních slibů se Mao Ce-tung chystá převzít vedení země. Říše středu vzkazuje světu, že rok nula moderní Číny právě začal. Čína sice povstala, ale čas k jásotu ještě nenastal. Jen stěží lze najít v Mao Ce-tungově armádě náznaky spokojenosti. Občanská válka, která pustošila zemi dvacet let, nebyla dosud vyhraná. Mnoho regionů zůstávalo stále v rukou nacionalistů vedených generálem Čankajškem. Na cestě do Sečuánu se chystal jistý Teng Siao-pching, politický komisař jihozápadních provincií, vzít znovu zbraně do rukou. Tento spolubojovník Mao Ce-tunga od prvního okamžiku sdílel jeho sen a bezmezně mu věřil. Byl zatím jen druhořadým kádrem, jeho vliv byl zanedbatelný, ale osud zařídí, že Čínu nakonec změní víc než jeho učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pohrobkovia a riťopichovia komunistických úchylov sú aktívni aj dnes. Viď komentár nejakého Drslw, pre ktorého niečo "nestojí za pozretie, ani za hodnotenie" a predsa stráca čas komentovaním... A potom príde s názorom, že Francúzi nemôžu hodnotiť dejinnú epochu v Číne, ale on na druhej strane môže hodnotiť Francúzov... Mao-ce-tung bol jeden z nahlúpejších diktátorov v dejinách. Okrem toho, že 50 miliónov ľudí zatvoril v koncentrákoch, môže sa pýšiť aj najväčším hladomorom v dejinách. V rámci Maovho projektu Veľký skok vpred zomrelo za štyri roky v Číne od hladu 43 miliónov ľudí. ()

Drslw

všechny recenze uživatele

Francúzi, čo za posledných 50 rokov totálne potopili Francúzsko, poučujú Číňanov, ako strašne veľmi zle to posledných 50 rokov robili. Aha. Nestojí to ani za pozretie, ani za hodnotenie. ()

Reklama

Reklama