Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pecka, pro mě úplně nečekaný zážitek a svěží vítr ve válečném žánru. Nenacházím slov či jiný film, ke kterému bych Základnu přirovnal. Černý jestřáb? Jarhead? Ryan? Najdeme tu styčné body, všechny tyto filmy nahlížely na válku jinak, neslavili ji, zde se postavy vaří jak na grilu, jak ve filmu Spikea Leeho. Základna hned zpočátku hustí atmosféru do slušných výšin, s dlouhým záběrem na mostě jsem si uvědomil, že tady někdo ví co dělá, tohle není úplně tak béčko co jsem nesprávně očekával. Sledujeme profesionály uprostřed něčeho většího než co mohou zvládnout, tohle je peklo. A překvapivě jeden z nejlepších akčních filmů poslední pětiletky.   85% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky zvládnuté a nejspíš i realistické, ale z mého pohledu natočené neatraktivně. Filmu dominuje cca čtyřicetiminutová bojová scéna, která sice nepostrádá slušné sekvence, ale víceméně je to o pálení do kopců na neviditelného nepřítele a o výbuších uprostřed tábora. Možná by to působilo jinak, kdyby se mi podařilo navázat nějaký vztah s postavami, ale to se mi při tom zběžném představování nepodařilo a tak mi byly jejich osudy víceméně ukradené. Jediná věc, kterou si zapamatuji, bylo umístění tábora. To musel vymyslet totální kretén. 50% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Perfektní moderně natočený válečný film o bránění US základny při pohoří Hindukuš proti nekompromisním Talibancům. Upřímně je film daleko lepší než jsem doufal a nebýt Černého Jestřábu Sestřelen a 13 hodin: vojáků z Benghází asi bych šel na plný počet. Bez debat je Outpost lepší než nedávný Mosul z Netflixu. Hraje zde Orlando Bloom i sympatický Scott Eastwood a v první hodině je velmi dobré seznámení s 60 vojáky, kteří zde přebývají. Vykreslení postav je dobré, hlášky správně vojenské a ticho před bouří je správně atmosférické a asi nikdo nečekal, že po hodině vypukne 40 minutové válečné peklo, které je intenzivní, napínavé a vizuálně naprosto strhující. Trošku zamrzí, že se šetřilo s gore, ale i tak se jedná o dobře natočený, skvěle zahraný a napínavý válečný film, který jsem si moc pěkně užil. Příběh***, Akce**** Humor**** Násilí***, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

b.dragonfly 

všechny recenze uživatele

Tohle byla jízda! Nebýt první pomalejší hodinky, kdy jsme nahlédli do života jednotky amerických vojáků a ve které zařvou "jen" dva velitelé, dávám 5*. Druhá půlka je ovšem totální masakrózní nářez, kdy se musí ubránit obrovské přesile bojovníků Tálibánu a je to fakt pecka. Skvělou roli zahrál Caleb Landry Jones. Top válečným filmem pro mně sice zůstává Na život a na smrt, ale tohle si zaslouží čestné druhé místo. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Tak jak již bylo řečeno ve filmu Zachraňte vojína Ryana „pozen“ neboli posraný zelený návrh, tak tady také nějaká geniální hlava vymyslela základnu, která se de facto nedá ubránit. Snímek mi přišel, tedy bojový scény celkem dost realisticky natočený a politika se tam moc nerozmazávala, takže pro mě příjemný překvapení. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama