Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

V Afghánistánu si americká armáda postaví přesunutou základnu uprostřed hor, a to doslova, protože tábor je v jakémsi kotlíku a nad ním se do všech stran tyčí hory. A z těch hor každou chvíli dolů střílí Talibánci, protože mají dobrý rozhled. Takhle to vymyslelo americké vedení a umístěná rota se tak nechtěně stala hrdiny, aniž by pro to udělali něco navíc. V podstatě byli takto popraveni. A tento film byl natočen jako oslava jejich hrdinství. Celá první polovina filmu (hodina) se zabývá nezáživným tlacháním jednotlivých postav a už to pak je fakt nuda. Následuje téměř hodinová bitva, která je natočena velmi kvalitně, ale i ta je omezena převážně na výstřely do kopců a na záplavu výbuchů v údolíčku. Na konci je klasický přehled padlých a vyznamenaných vojáků. Spíš by se hodil seznam potrestaných velitelů, kteří toto způsobili. Bitva celkový dojem z filmu nezachránila, skoro ztráta času. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V dramatu Nic než pravda se solidně zavrtal do palčivých otázek mediální zásadovosti i senzacechtivosti a zachytil u toho bezvýchodnou situaci, ve Strašácích zase navodil slušnou atmosféru balíkova, ve kterém se zjeví krásný bohatý pár (pisálek z Hollywoodu a provokující kráska). Režisér Rod Lurie dle mého umí. Nejprve sice hodně dlouho představuje život na základně (a určitě pár scén vynechat mohl, o tom žádná), aby následně začalo atmosférické inferno. Vybral si totiž látku, kterak skupinky vousáčů (a pak hodně velká banda vousáčů) atakují nejodlehlejší a nejhůře přístupnou z řetězce základen vybudovaných americkou armádou v naději, že zabrání volnému pohybu talibanců mezi Afghánistánem a Pákistánem. Povstalci to nejprve zkoušejí poměrně naivně, pak ovšem spustí masivní sílu a armádním hlavounům v praxi dokážou, že se dá základna jen velmi obtížně bránit. Jedno brzké ráno tak zazní první výstřely, po kterých k zemi padají první američtí vojáci. Medaile cti se začínají třást. Američtí patrioti sice dostanou nažrat, ale žádný velký patos to není. Naopak se nám dostane množství velmi dobře natočených drásavých momentů. Zvuk jede, kamera jede, efekty fajn. Za mě (v dietním filmovém roce) spokojenost. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Americké válečné drama z Afganistánu based on true story o jednotce, která měla základnu na nejhůře možném strategickém místě - údolí obklopeným strmými horami odkud místní celkem beztrestně si chodili zastřílet na amíky. A jednoho dne na tu základnu zaútočila stovka talibanců , aby to vymazali úplně. První hodina tohoto filmu je jen seznamování s místem a osobami tak nudně, že jsem pak nevěděl ani jedno jméno, kdo je kdo a dialogy o ničem se náhle dramaticky střídali s palbou na základnu a pak střih uprostřed akce a řeší se nějaký administrativní problém. Když se člověk překouše přes první hodinu, tak pak je solidní akce útoku talibanců, kde se najednou bojuje o každej barák a má to dobrý drajf. Zajímavostí je, že tu hrají synové velikánů Gibsona a Eastwooda, ale já nějak neidentifikoval ani jednoho. Jediná zajímavá postava Orlando Bloom ( už podruhé v uvěřitelné roli drsňáka ), která po třiceti minutách končí. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Boj o základnu Keating se skvělou kamerou a střihem, kdy máte pocit, že v té válce skutečně jste.. Výborně natočené válečné drama, které ale nejde do hloubky, ať už postav, nebo samotného děje - druhá polovina filmu je v podstatě jen čistá vyvražďovačka... Ale mně se to celkem líbilo ta surovost a autenticita soubojů... 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Thug_Leo to vystihol, zas banda šulínov šíri mier a touto demagógiou oblbujú aj miestnych obyvateľov. Sem tam niečo vybuchne, inokedy nastane neprehľadná prestrelka a potom sa nedeje nič okrem rozhovorov týchto tupcov, ktorým sa cnie za domovom, z ktorého odišli dobrovoľne, lebo doma by sa neuplatnili ani ako čističi stoky. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama