Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mosley a jeho rodina stejně jako ostatní kozloni slouží lidem. Nikoho ale nezajímá, že kozloni jsou inteligentní bytosti, které mluví a používají jazyk jako lidé. Mosley tvrdě pracuje celé dny na farmě, kterou ovládá výbušný farmář Simon. Když se jednoho dne Mosley vrátí po práci do své stáje, přijde jeho syn Rue s tím, že v lesích našel něco úžasného. Společně objeví starodávnou jeskyni s malbami bytostí velice podobných kozloňům – chodí ale vzpřímeně a mají ruce. Mosley se rozhodne uprchnout z farmy a vydat se najít bájné Přímáky. Jen ti mu mohou pomoct osvobodit všechny kozloně, včetně jeho rodiny. Zlý farmář však za ním posílá svého lovce… (Fénix Distribution)

(více)

Recenze (14)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie je to výnimočná rozprávka, ale poteší farbou, postavami aj dejom. Nenudí a deťom sa dá rozhodne odporučiť. Slúži aj ako malá agitácia, že treba bojovať za svoje práva a slobodu, čo je len dobré, samozrejme v istých medziach. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mosley je na první pohled nenápadný animák z čínsko-novozélandské koprodukce, který pravděpodobně neudělá díru do světa kvůli nedostatku diváků, což je celkem škoda, protože po zhlédnutí musím říct, že jsem byl mile překvapen. I když jde primárně o dětský snímek, tak i přesto se zabývá "dospělými věcmi" a místy má až hororový nádech (viz linie s lovcem). Při sledování si nejde nevšimnout jasných paralel k tématům jako jsou otroctví nebo (aktuálnější) vymírání druhů. Z hlediska animace je Mosley sice komorněji pojatý kousek, nicméně neurazí a myslím, že si kozloni rozhodně zaslouží diváckou pozornost. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Film o otroctví. A je jedno, jestli mezi lidmi, nebo mezi lidmi a kozloni. Kromě pěkné animace nevidím nic, co by bylo pro děti. Nicméně touha po svobodě je žádoucí v každém věku. Divím se, že s tímto tématem přišli právě Číňané. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Mohlo to být skvělé, ale ve finále je to jen strašně nedotažené. Takhle ani pořádně netuším, co mi tím tvůrci chtěli říct. Dost mi na tom vadí ta černobílost, kozloni jsou jen hodní a těch pár lidí, co se zde objeví, jsou naopak všichni do jednoho strašné svině. U Simona sice byl náběh na uvěřitelnou postavu (kozloně prodat nechce, takže asi není tak zlý, pak taky dle jeho bytu je vidět, že je dost chudý, sova přežívá a dle jedné fotky mu teoreticky někdy dřív umřela i žena, i to by z něj mohlo udělat charakterní postavu - ale ne, kašleme na to, kdo by to tak chtěl, že?), ale nedošlo k tomu, taky byl hovado. Trochu se obávám, jestli to náhodou celé nebyla stupidní agitka typu "zvíře > člověk", těžko říct, protože pak by mě ten film vytočil ještě víc. Nicméně ten konec je takový nejistý - legendy říkají, že vzpřímení jednoho dne přijdou a vysvobodí VŠECHNY kozloně. A Mosley přišel, vysvobodil svoji rodinu, das Ende. Co ten starý kozloň? Žijí Mosleyho rodiče nebo ne? U těch jsem taky čekal nějaké doznění jejich osudu. Hodně se mi na tom líbilo to všudypřítomné mysteriózno, především to ze začátku, kdy jsou legendy jen legendy a nic není jisté, ale nakonec ten příběh je stejně zahalen spoustou nevysvětlených záhad. Co je vůbec zač ta kletba? Kdo je proklel, proč? Co měly sakra znamenat ty světlušky? Nejvyšší (možná i mimozemská?) forma kozloňů? Něco jiného? I kvůli tomu mi celý ten film přijde dost nedotažený. Přitom atmosféru to má slušnou a nebýt těch trapných pokusů o humor (aby u toho děcka v kině neusnuly, i když se ten film snaží být pro všechny věkové kategorie), snad bych i řekl, že byla stejně podmanivá po celý film. A dost se i líbila i ta animace, takže fakt škoda, že i přes slibný náběh je to tak strašně nedomyšlené a nemá to pořádné charaktery postav. Pak bych klidně dal víc. 3* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nadčasové dobrodružství pro děti i pro dospělé, neboť vypráví o otroctví - a o svobodě. Námět je originální, animace zdařilá, zápletka dobrodružná - a ponaučení přínosné Jen jedna docela zásadní myšlenka mi vrtá hlavou: ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Přece nešlo ... nebo jinak - přece by NEMĚLO jít jen o jednu rodinu. Čekala jsem jakýsi globálnější dopad Mosleyho výpravy ... na otroky - i na otrokáře. Krom toho - když se na věc podíváte z ryze praktického hlediska ... mohly snad dvě děti - nadto sourozenci (!) spasit vymírající druh ? Slabší 4* ... za ne zcela uspokojivě vyřešený - vlastně spíš za zcela neuspokojivě vyřešený závěr. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nejsem zastáncem zbytečné pc animace, tak tato zotročená stvoření si mě získala. Nejde jen o zbytečnou taškařici pro děti, své si najdou i rodiče. Pro mě byla pohádka milým překvapením. Jak na něj asi budou reagovat děti? ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Příjemná originální pohádka, na kterou se dá dívat - jak děti tak dospělí. Není plná humoru, ten zde plně chybí, ale i přesto je to zábavné od začátku do konce. A čínská animace nakonec také není špatná. ()

Khalia 

všechny recenze uživatele

Animák z koprodukce Číny a Nového Zélandu, který svým námětem předčí kdejakou Pixarovku. Příběh, který se vyvíjel a tvořil v horizontu více než 20 let, zpočátku jako překrásné skicy a nevinná hra mezi otcem a dcerou. Mimo pěknou mnohovrstevnatou pohádku o vyvázání z otroctví  mi to připadá jako úžasná metafora toho, co se děje uvnitř člověka, který se chce osvobodit ze stínů svého rodu a snaží se v něm, i přes počáteční zášť a odpor, najít naději. Najít to místo, kde se stala chyba, pochopit a pak opravit. Což někdy dost bolí. A že svoboda nikdy nepřichází zvnějšku, ale zevnitř, z našich vědomých rozhodnutí a změny pohledu na svět. Z tohoto pohledu považuju pracovní název filmu „Beast of Burden“ mnohem adekvátnější, i když možná pro širokou veřejnost ne tak atraktivní. :) Proč má smysl film vidět: 1)  Věřím, že v mém prokletí je zároveň požehnání 2) Prožil jsem ztrátu (sebe?) a učím se chodit znova vzpřímeně 3) Mám pocit, že světlušky jsou archanděl Michael 4) Cítím zodpovědnost za svoje předky i potomky zároveň 5) Mám rád svoje ruce ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie. Rozprávka, ktorá detskému divákovi predstaví veľmi ťažkú tému otroctva a asi aj rasizmu. Grafika aj príbeh sú hodne fajn a postavičky rozprávajúcich osloľudí milé. Lovec - záporák perfektne nakreslený, až sa deti trochu báli. Ako písali viacerí, mohlo to mať väčší presah, lepší záver a nebolo by tomu čo vytknúť. Pokiaľ sa na tom podielali Číňania, asi to nebude s nimi až tak zlé. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Priemerný animovaný počin z ázijskej dielne, ktorý ponúka v zásade zaužívanú a jednoduchú dejovú linku v unikátnom prostredí. Animácie a vizuál sú na štandardnej úrovni súčasnej animovanej tvorby, za čo treba čínskym a novozélandským tvorcom zagratulovať. Nie každej rozprávke sa podarí konkurovať tým najlepším v kvalite animácií. Príbehovo to ale nemôže výrazne zaujať. 60 % ()

BlondJames 

všechny recenze uživatele

Nádherná  a velmi zajímavá pohádka, pohladí na duši i na srdci.Jen musím opravit uživatele *rakovník* -nepřišli s tím Číňané ale Kirby Atkins, který je z Nového Zélandu.Filmy z NZ miluji, jsou velmi hluboké, emocionální a expresivní, stejně tak je tomu i o Mosleyho .Akorát se mi nelíbí české pojmenování kozloni, vždyť je to blíž k oslovi, volovi a slonovi..A myslím, že by si v překladu zasloužili vlastní název Thoriphants, to přečte přece snad každý ne?Každopádně na lepší konec si nejspíš budeme muset počkat dalších dvacet let, neboť tak dlouho Mosley vznikal:) ()

Bossi123 

všechny recenze uživatele

Kombinace Čína a Nový Zéland je hodně zajímavá a nečekaná. To, co však tvůrcům podařilo společným úsilím vytvořit, je naprosto úchvatné. Příběh je velmi jednoduchý - kozloni, podivná, inteligentní stvoření slouží lidem. Mosley, jeden z nich se s vydává pátrat své předky, tzv. Přímáky. Cestou ho čeká nejedno překvapení a nebezpečí. I přes jednoduchost je příběh docela originální. Animace je opravdu povedená. Snímek poukazuje na některá současná témata a je občas má až filosofický nádech. Jen mi trochu vadil koncept, že všichni lidé jsou zlí a bez dobrých emocí a všichni kozloni jsou hodní. ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Spíš pohádka pro dospělé, animace je tu jen mostem k dětskému publiku. Chybí mi nějaké katarznější vyznění ve prospěch celého druhu kozloňů na úkor lidských otrokářů, i když závěrečný záběr vlastně hodně plní (konec devoluce vzpřímených kozloňů). Čekal jsem i nějakou komplexnější satisfakci od lidských postav, ale jejich pozice v příběhu plnila roli pouhého zobrazení hnusu naší povahy. Originalitou i vyzněním však příběh sahá vysoko, může se právěm řadit svou kvalitou ke kouskům jako Coco nebo Vzhůru do oblak, jen není zdaleka tak hravý a nenajde se v něm tolik zapamatovatelného. I tak animované překvapení roku. ()

Reklama

Reklama